Skocz do zawartości
IGNORED

Ipad 5 gen + zewnętrzny DAC FiiO Jade Audio KA3

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem.

Czy jest sens kupna FiiO Jade Audio KA3 jako zewnętrzny dac dla ipada 5gen. Ipad służy jako główne źródło dzwieku w zestawie stereo.

Teraz ipad podpięty jest za pomocą kabelka jack3,5-2xrca do wzmacniacza stereo. 

Wymyśliłem sobie, żeby podłączyć  FiiO Jade Audio KA3 za pomocą przejściówki usb-c - lighting do złącza lighting w Ipad.

Z wyjścia daca za pomocą kabelka jack3,5-2xrca do wzmacniacza stereo.

Jest w planach Tidal w wysokiej jakości.

Czy jest to wszystko warte zachodu w celu uzyskania lepszej jakości dźwięku?

Jednak na stronie Fioo znalazłem w opisie takie opisy:

"KA3 jest kompatybilny z różnymi systemami operacyjnymi, takimi jak Android/iOS/Windows/Mac."

*Ze względu na dużą moc wyjściową KA3 i ograniczone zewnętrzne zasilanie iPhone’ów, przy maksymalnej głośności może wystąpić zacinanie się i wyciszenie.

Czyli że nie da rady puścić sygnału do daca na full głośności tylko trzeba przyciszyć na ipadzie?

Ściszenie nie obniży jakości sygnału na wyjściu jack 3,5mm z daca fioo?

Proszę o porady w tym temacie.

Nie jest to takie proste, bo ta uwaga o przeciazeniu moze sie odnosic do zasilania sluchawek (niskoohmowych) a nie wzmacniacza. iPad ma tez inne zasilanie (moc) niz iPhone

Poza tym nad czym powinienes sie zastanowic.

Ja tez uzywam roznych iPadow i iPhonow w roznych kombinacjach/systemach. Zarowno polaczonych z wzmacniaczem kablowo jak i bezkablowo.

Zastanow sie nad uzyciem DACa z zabudowanym odbiornikiem AirPlay albo BT. Wtedy masz wygode wysylania muzyki bezkablowo.

W kuchni uzywam iFi Zen Blue V2 a w sypialni Apple TV (stary model) albo AirPort Express (polaczone cyfrowo z DAC)

Dzięki xajas.

Z tego co zdążyłem wyczytać to wszelkie przesyłanie bezprzewodowe z urządzeń apple ma ograniczenie w jakości sygnału, bodajże do jakości płyty cd. No to niby spoko.

Niedawno porównałem sobie streaming z deezer najwyższa jakość ( 1 miesieczny próbny okres, teraz już chyba niedostępny w pl) z darmowym spotify. Niewątpliwie jakość na korzyść deezera.

W ostatnich dniach testuję sobie rozgłośnię "antyradio" z sieci jak i z tunera radiowego. Pomimo slabego sygnału z anteny fm, ogólnie dynamika grania z radia analogowego jest o wiele lepsza od streamingu z internetu.

Nie wiem z jaką częstotliwością jest próbkowanie z neta ale na słuch  "wygląda" na jakieś max. 128kbit. 

AirPlay to 48kHz/16bit i wcale bym sie tymi cyferkami nie „onanizowal“. Mam mnostwa nagran/plikow, ktore maja znacznie gorsze parametry a brzmia lepiej niz wiekszoc High/Rez.
Nie pozwol sie tymi wiecznymi czczymi dyskusjami o jakosci przesylu i plikow zwariowac.
Zalatw sobie Apple Music, ustaw wie na odbior l wygodny WLAN DAC i ciesz sie DOBRA muzyka

A jak bedziesz mial „niedosyt“, to ciagle masz otwarta droge wetknac kabelek do iPada i wierzyc, ze w ten sposob jakosc bedzie jeszcze lepsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

IMG_4307.thumb.jpg.1a7494242621d260fa992c7b4552bd97.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Cześć! W dzisiejszych czasach sensownie brzmiące urządzenia znajdziesz w każdej kategorii cenowej. Ostatnio premierę u nas miał Uno, jest w podobnej kategorii budżetowej, o jakiej mówisz, a na pewno pozytywnie wpłynie na dźwięk w Twoim systemie.

IFI Uno to zewnętrzny DAC oparty na 32 bitowym układzie ES9219 Sabre ze wzmacniaczem słuchawkowym, tak?

Da się go bezproblemowo podłączyć do Ipada 5 Zwykłym kabelkiem lighting-usb C?

Nie będzie komunikatu na ipadzie o "za wysokim napięciu w podłączanym urządzeniu"???

Edytowane przez pav9
błąd
5 godzin temu, pav9 napisał:

IFI Uno to zewnętrzny DAC oparty na 32 bitowym układzie ES9219 Sabre ze wzmacniaczem słuchawkowym, tak?

Da się go bezproblemowo podłączyć do Ipada 5 Zwykłym kabelkiem lighting-usb C?

Nie będzie komunikatu na ipadzie o "za wysokim napięciu w podłączanym urządzeniu"???

Zwyklym kabelkiem nie da sie. W iPadach i iPhonach musialem uzyc USB Camera Adapter

Ukryta Zawartość

IMG_3974.thumb.jpg.e12991f2c6543d11698ab42cb2b35c4a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj wyciągnąłem z szuflady stareńki smartfon LG G6 z Quad DAC Hi-Fi, pomyślałem że podłączę, potestuję, posłucham i wrzucę do szuflady. Wrzuciłem Tidala Hi-Fi, podłączyłem przyzwoitym przewodem 3,5mm-RCA do Arcama i... zaliczyłem opad szczęki! Kurde to zagrało bardzo dobrze! Zacząłem kombinować i porównywałem dźwięk w takich konfiguracjach:

- G6 via 3,5mm -> ampli Arcam -> Pylony
- G6 via USB-C -> DacMagic -> ampli Arcam 6+ -> Pylony Pearl 27
- laptop via USB -> DacMagic -> ampli Arcam 6+ -> Pylony Pearl 27
- laptop via USB -> Dac Nostromo -> ampli Arcam 6+ -> Pylony Pearl 27
- dzisiaj jeszcze dla porownania CD Arcam -> ampli Arcam 6+ -> Pylony Pearl 27

Wszystko na tych samych kawałkach z Tidal Hi-Fi (+ dzisiaj CD) przyznaje, że jedyną baardzo subtelną różnicę (na granicy autosugestii) usłyszałem dopiero w dwóch ostatnich przypadkach. Sam nie wierzyłem że telefon o wartości średniego łyskacza potrafi tak fajnie zabrzmieć!

Luxmany i winyle 

8 godzin temu, Viniu napisał:

Wczoraj wyciągnąłem z szuflady stareńki smartfon LG G6 z Quad DAC Hi-Fi, pomyślałem że podłączę, potestuję, posłucham i wrzucę do szuflady. Wrzuciłem Tidala Hi-Fi, podłączyłem przyzwoitym przewodem 3,5mm-RCA do Arcama i... zaliczyłem opad szczęki! Kurde to zagrało bardzo dobrze! Zacząłem kombinować i porównywałem dźwięk w takich konfiguracjach:

- G6 via 3,5mm -> ampli Arcam -> Pylony
- G6 via USB-C -> DacMagic -> ampli Arcam 6+ -> Pylony Pearl 27
- laptop via USB -> DacMagic -> ampli Arcam 6+ -> Pylony Pearl 27
- laptop via USB -> Dac Nostromo -> ampli Arcam 6+ -> Pylony Pearl 27
- dzisiaj jeszcze dla porownania CD Arcam -> ampli Arcam 6+ -> Pylony Pearl 27

Wszystko na tych samych kawałkach z Tidal Hi-Fi (+ dzisiaj CD) przyznaje, że jedyną baardzo subtelną różnicę (na granicy autosugestii) usłyszałem dopiero w dwóch ostatnich przypadkach. Sam nie wierzyłem że telefon o wartości średniego łyskacza potrafi tak fajnie zabrzmieć!

Majster nie na co sie dziwić. Te telefony miały świetna dzwiekowke. 
Do dzisiaj słucham z lg g5 jak mnie najdzie ochota. 

Dolozyc tylko izolator , galwanike, reduktor szumów itp itd. Można sprzedawać wszystko i zostać  przy lg 😂

W dniu 9.03.2023 o 23:09, xajas napisał:

Zwyklym kabelkiem nie da sie. W iPadach i iPhonach musialem uzyc USB Camera Adapter

O takie coś mi chodzi. Można równocześnie ładować ipada podczas słuchania?