Skocz do zawartości
IGNORED

W jaki sposób użytkownik może ocenić jakość zegara w DAC z wejściem USB z przesyłem asynchronicznym. Jeśli na tylko słuch- to dziękuję dyskutantom.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Piopio napisał:

Upraszczasz sprawę. Zasilanie ma znaczenie oraz wyjście analogowe. Nie mówię już o różnicy pomiędzy delta-sigma i R2R.

Obydwa DAC z testu to słabizna. Tutaj nie ma co porównywać. 

Wszystko ma znaczenie, masz za słaby tor, a bo to nie taki dac, ja pomiarom nie wierze itd.

Wiem, że jak ktoś nie chce to ja go nie przekonam i nie będę próbował.

31 minut temu, Tomek_waw napisał:

~115 dB Topping E50

~90 dB FiiO Taishan D03K

shit in = shit out - to co streamer/dac zepsuje nie poprawisz najlepszą resztą toru

34 minuty temu, Tomek_waw napisał:

Wzmacniacze różnią się od siebie. Można to odczuć na własne uszy i pomiary to potwierdzają.

A pomiarowo wszystkie płaskie...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

shit in = shit out - to co streamer/dac zepsuje nie poprawisz najlepszą resztą toru

Przecież obydwa DAC dostały ten sam plik.

Miałeś 2 minuty,żeby zrobić ten test ? Jaki Ci wynik wyszedł ?

Teraz, Tomek_waw napisał:

Przecież obydwa DAC dostały ten sam plik.

Miałeś 2 minuty,żeby zrobić ten test ? Jaki Ci wynik wyszedł ?

Ale po co? Jeden i drugi dac jest badziewny, co z tej różnicy w dB wynika? Że Kioo jeszcze gorszy? Miałem kiedyś Toppinga D90 (wtedy był to top topów pomiarowych na ASR) bo się naczytałem bzdur i pomiarowców. Zabrałem go na szczęście kiedyś do kolegi żeby porównać z jego Pontusem - i okazało się że Topping grał mdło, rozlanym, zmulonym basem. Gubił detale i szczegóły. Grał płasko, góra sztuczna. Nie miał nawet podejścia do Pontusa. A bajki że to neutralne granie i przecież na pomiarach jest igła - niestety trzeba też słuchać, nie tylko czytać. Jakbym nie miał porównania do czegoś lepszego, pewnie bym sadził na forum że to TOP 😉 

Gość

(Konto usunięte)

@marcinmarcinNie znam pontusa, nie widziałem też pomiarów, nie wiem jak testowałeś. Skoro twierdzisz ,ze słyszysz to pewnie słyszysz. Po prostu nauka i dowody nie wskazują na to,że 2 DACe od pewnego poziomu dokładności  z wyrównanym poziomem brzmią inaczej dla ludzkiego ucha. 

7 minut temu, Tomek_waw napisał:

Po prostu nauka i dowody nie wskazują na to,że 2 DACe od pewnego poziomu dokładności  z wyrównanym poziomem brzmią inaczej dla ludzkiego ucha. 

Rok temu gdzieś jeszcze dokładnie tak samo uważałem 😉

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Rok temu gdzieś jeszcze dokładnie tak samo uważałem 😉

I co Ciebie z tego poglądu-"błędu młodości "-  wyrwało na "ścieżkę Prawdy"?

Pytanie nie jest powodowane złośliwością!

Jestem z tych, co starają uczyć się na błędach innych...popełniając inne. ;)

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

45 minut temu, Tomek_waw napisał:

Po prostu nauka i dowody nie wskazują

Tu się rozpędziłeś za bardzo. Jakie dowody ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, piramidon napisał:

I co Ciebie z tego poglądu-"błędu młodości "-  wyrwało na "ścieżkę Prawdy"?

Pytanie nie jest powodowane złośliwością!

Jestem z tych, co starają uczyć się na błędach innych...popełniając inne. ;)

Hehe - przecież napisałem wyżej - zderzenie D90 z Pontusem 😁

Zdechło wszystko i grać przestało 😉

Ocena na słuch jest subiektywną oceną, na którą wpływa wiele czynników z porą dnia włącznie. Zamiast pisać że coś grało lepiej powinno się pisać, że granie bardziej mi się podobało. Tak samo stwierdzenia typu że coś grało bardziej realistycznie, skąd wiadomo jak to grało w rzeczywistości?

Policzmy:

DAC Pontus 2 - cena ok.11 tysięcy,

Kolumny - cena...

A ile kosztowały zespoły głośnikowe, by można było doskonałość Pontusa docenić w całej okazałości?

Czy jest to słyszalne przez inne zespoły głośnikowe?

Może to jest cecha zespołów głośnikowych Kolegi, że Ci  to tak podpasowało?

Czasami występuje jednostkowa synergia między elementami toru akustycznego. 

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

2 minuty temu, przmor napisał:

Tak samo stwierdzenia typu że coś grało bardziej realistycznie, skąd wiadomo jak to grało w rzeczywistości?

Kwestia doświadczenia i osłuchania. Jak chodzisz na koncerty gdzie grają instrumenty akustyczne to wiesz jak powinny brzmieć. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale o której konkretnie muzyce na żywo mówisz? Jest jakaś referencyjna? Dużo muzyki słucham na żywo i brzmi ona inaczej w różnych miejscach a nawet inaczej w tym samym miejscu w zależności od tego jak liczna jest publiczność. Co jest więc dźwiękiem odniesienia żeby można było mówić o realistycznie grającym sprzęcie audio?

4 minuty temu, przmor napisał:

Ale o której konkretnie muzyce na żywo mówisz? Jest jakaś referencyjna? Dużo muzyki słucham na żywo i brzmi ona inaczej w różnych miejscach a nawet inaczej w tym samym miejscu w zależności od tego jak liczna jest publiczność. Co jest więc dźwiękiem odniesienia żeby można było mówić o realistycznie grającym sprzęcie audio?

To już jest dzielenie włosa na czworo.

Moim zdaniem właściwy punkt odniesienia jest fundamentalnym zagadnieniem. Bez punktu odniesienia jakiekolwiek opinie to jedynie własne, subiektywne odczucia często przeradzające się w bajkopisarstwo.

6 minut temu, przmor napisał:

Moim zdaniem właściwy punkt odniesienia jest fundamentalnym zagadnieniem. Bez punktu odniesienia jakiekolwiek opinie to jedynie własne, subiektywne odczucia często przeradzające się w bajkopisarstwo.

Wierz mi są ludzie, którzy dobrze się znają na barwie instrumentów. 

Jedyną metodą stwierdzenia, czy coś jest naturalne albo czy coś brzmi tak albo inaczej jest porównanie urządzeń między sobą i z wzorcem. Tak od zawsze się porównywało - urządzenia (ale przecież i korektory we wzmacniaczach) mają przełącznik bypass, magnetofonów można słuchać przed i po taśmie, przetworniki też można pstryczkiem ominąć i słuchać sygnału bezpośrednio z mikrofonu/przedwzmacniacza. Instrument w realu i przez mikrofon to są dwie całkowicie różne rzeczy. Wszystko inne to bajkopisarstwo.

nagrywamy.com

"Z pewną nieśmiałością...." chciałbym przypomnieć, że istnieją próby stworzenia zagregowanego wskaźnika jakościowego np....SINAD.

Wykres  Porównawczy wygląda tak: 

spacer.png

Przeczytałem kilka wątków na ASR, oczywisty wielogłos nie pozwala przyjąć go bezkrytycznie.

10 minut temu, piramidon napisał:

"Z pewną nieśmiałością...." chciałbym przypomnieć, że istnieją próby stworzenia zagregowanego wskaźnika jakościowego np....SINAD.

Przecież to jest inna forma znanego parametru THD+N.

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Przecież to jest inna forma znanego parametru THD+N.

..."Obviously, the SINAD, or THD+N, which is absolutely same thing just with opposite sign"...

Ciekawy artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

22 minuty temu, piramidon napisał:

Wykres  Porównawczy wygląda tak: 

Ukryta Zawartość

Przeczytałem kilka wątków na ASR, oczywisty wielogłos nie pozwala przyjąć go bezkrytycznie.

ale ze mnie naiwniak, mogłem mieć dalej daca w TOP 18 z różnicą 3dB do lidera 🙂

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Przemysław_51508 napisał:

Szymon nikt nie ma zamiaru cokolwiek tobie udowadniać, bo i po co.

Najpierw wytłumaczyć trzeba coś Tobie: pojawiła się tutaj teza by kupić DAC kierując się lepszym zegarem. Nie neguję tego co wkleiłeś, tylko co ma piernik do wiatraka? Potrafisz wymienić zegar na lepszy w swoim DAC żeby poprawić sobie brzmienie? Bo ja nie i założyciel wątku chyba też nie. Jako typowy konsument kupuję gotowy DAC. Więc z dwóch DAC wybierzesz ten, który Ci brzmieniem nie pasuje tylko dlatego, że ma lepszy zegar? Bo ja nie, a autor wątku nie wiem. Czy można brzmienie DAC uzależnić wprost, tylko i wyłącznie od jakości zegara? Nie wydaje mi się. A Ty jak myślisz? 

To tylko hobby i każdy je uprawia na własnych zasadach i nie muszą to być zasady racjonalne. Ważne jest tylko by to hobby dawało radochę. 

Tak, a teraz skup się: na pytanie należy udzielić rzeczowej odpowiedzi, a co kto z nią zrobi to jego sprawa.

Jak czyta się twoje wpisy to nie można się oprzeć wrażeniu, że ty nie widzisz innej drogi do osiągnięcia z radochy z uprawiania hobby jak twoja. 

Piszesz to na sam koniec prywaty, którą zaśmieciłeś wątek tylko dlatego, że man czelność przedstawić odmienne niż Ty zdanie. Po raz kolejny Twoje ego syrolowało wątek.

-----

2 godziny temu, Piopio napisał:

Kwestia doświadczenia i osłuchania. Jak chodzisz na koncerty gdzie grają instrumenty akustyczne to wiesz jak powinny brzmieć. 

Tak, wiem to doskonale: na każdym koncercie, w każdej akustyce, każdy instrument brzmi inaczej. Więc nie rób obiektywnego wyznacznika jakości ze swojego subiektywnego widzimisię. Podoba Ci sie to sobie kup, ale nie mów, ale nie dorabiaj do tego błędnej a fachowo brzmiącej terminologii.

A tak swoja drogą to znajomy ma któryś już kolei system o wartości mojego domu: każdy system brzmiał realistycznie dopóki nie zagrał na stojącym obok Steinway-u. No ale chiński wzmacniaczyk marki... eee....

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, piramidon napisał:

Policzmy:

Cena nie ma aż takiego znaczenia dla poprawnego grania - Toppinga zastąpił niewiele droższy Rme Adi który grał już całkiem przyzwoicie, a Adiego najtańszy z nich Focusrite Clarett który gra wybitnie. Różnice między nimi - (każdy jest na ASR) nie powinny być słyszalne, a grają inaczej...

Edytowane przez marcinmarcin

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Różnice między nimi - (każdy jest na ASR) nie powinny być słyszalne, a grają inaczej...

Dlaczego niby nie? Myślisz, ze te kilka liczb całościowo obrazuje charakterystykę pracy urządzenia? Bo ja jestem przekonany, że nie.

Uwaga! Moto porównabie: to tak jakby po samej mocy 115KM ocenić, że dwie wersje silnikowe będą jeździć tak samo pomijając, że jeden osiąga je przy 3500obr/min (diesel) a drugi 5500obr/min (benzyna). Maksymalne osiągi faktycznie będą zbliżone; ale jazda całkowicie inna. Więc skoro dwa DAC-i faktycznie grają inaczej to czegoś nie zmierzono.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Więc skoro dwa DAC-i faktycznie grają inaczej to czegoś nie zmierzono.

Też tak uważam 👍😉

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Potrafisz wymienić zegar na lepszy w swoim DAC żeby poprawić sobie brzmienie?

W jednym wymieniałem. Był to Audio-gd NFB-10ES3.

Więc z dwóch DAC wybierzesz ten, który Ci brzmieniem nie pasuje tylko dlatego, że ma lepszy zegar?

Wybieram ten, który ma potencjał zagrać prawidłowo (budowa, zastosowane komponenty) i ma oczekiwaną przeze mnie funkcjonalność. Brzmieniem specjalnie się nie przejmuje specjalnie, bo od pewnego poziomu sam dac nie jest wąskim gardłem. 

Tak, a teraz skup się: na pytanie należy udzielić rzeczowej odpowiedzi,

Rzeczowej czyli wyłącznie twojej?

12 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Cena nie ma aż takiego znaczenia dla poprawnego grania - Toppinga zastąpił niewiele droższy Rme Adi który grał już całkiem przyzwoicie, a Adiego najtańszy z nich Focusrite Clarett który gra wybitnie.

Tak się zastanawiam czy aby twoje "lepsze/gorsze" nie wynikało z niedopasowania poziomów w/w dac do wzmacniacza?

Jakiś czas temu na forum pisał ktoś mający RME, kto miał problem z przesterowaniem wzmacniacza przez ten dac. 

8 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

Tak się zastanawiam czy aby twoje "lepsze/gorsze" nie wynikało z niedopasowania poziomów w/w dac do wzmacniacza?

Jakiś czas temu na forum pisał ktoś mający RME, kto miał problem z przesterowaniem wzmacniacza przez ten dac. 

Akurat na tym temacie skupiam się dość mocno - Rme grało z Cyrusem 8.2 (lepsze połączenie niż z Hypex Nc252) w pełnym zakresie od sterowania końcówką mocy do około 2V. Najlepszy dźwięk był w okolicy 1,5V. Powyżej 2V czułem zniekształcenia. Cyfrowo najczęściej było to jakiś dodatkowy minus pod EQ (poza fabrycznym - 2,5dB).

Clarett gra jako preamp z Hypexem - chyba nie ma headroom cyfrowego bo ustawiam - 3,5dB żeby nie wyostrzał. (regulacja głośności nie wpływa na konieczność lub brak  headroom). 

Dla uczciwości trzeba też zaznaczyć że różnica przy integrze Cyrusa była między nimi znacznie mniejsza niż przy sterowaniu końcówką Hypex. Ale też z każdym dac Cyrus grał jak Cyrus i narzucał trochę swój charakter grania. Hypex robi wrażenie że gra co mu się poda.

Akurat na tym temacie skupiam się dość mocno - Rme grało z Cyrusem 8.2 (lepsze połączenie niż z Hypex Nc252) w pełnym zakresie od sterowania końcówką mocy do około 2V. Najlepszy dźwięk był w okolicy 1,5V.

Poziomy sygnałów ustawiasz "na słuch"?
11 minut temu, msankowski napisał:

Poziomy sygnałów ustawiasz "na słuch"?

Zgadza się. Zdecydowanie to lepsza opcja niż brak regulacji - miałem już perełki (np MF V90 dac i Atoll 100) które przesterowały bo producent jednego czy drugiego chciał "podkręcić" dźwięk zwiększając napięcie bądź czułość. Ja zazwyczaj ustawiam max który dla mnie nie wyostrza i nie zniekształca. 

Finalnie i tak ja tego głównie słucham 

• Pokaż nowe odpowiedzi