Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Fortissimo z Elektora

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś zbudował ten wzmacniacz ? Wygląda bardzo interesująco.... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20230203-230812.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogdan
https://www.audiostereo.pl/topic/161299-wzmacniacz-fortissimo-z-elektora/
  • Bogdan zmienił(a) tytuł na Wzmacniacz Fortissimo z Elektora
13 godzin temu, Bogdan napisał:

Czy ktoś zbudował ten wzmacniacz ?

Ja jeszcze nie, ale artykuł pojechał ze mną na ferie. Bedzie myślane. Z ostatnich wydań Elektora to dla mnie "numerouno".

16 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tytułowy wzmacniacz to taki przerost formy nad treścią.

Gdzieś tam dzwoni ale rozwiązania lipne.

Giesberts to jednak nazwisko. Projektuje wzmacniacze w Elektorze od wielu lat i były i sa wykonywane przez wielu ludzi. To oczywiście nie gwarantuje, ze ten wzmacniacz jest dobry, ale chyba teraz tylko na podstawie schematu trudno jednoznacznie go ocenić. Na pewno wszystkie jak nie większość projektów wzmacniaczy Elektora jest kłopotliwych do uruchamiania, bo mają tendencją do wzbudzania. Sam tego doświadczyłem. Ale jednak jak już się uda  brzmią dobrze. 

Ten projekt jest mocno przekombinowany i wymaga dwu zasilaczy stabilizowanych +/40V . Polecane przez Gisbertsa zasilacze impulsowe są drogie, a autor zaleca stosowanie oddzielnego na każdy kanał. Zestaw elementów w Elektorze to 230euro. Na starcie drogo i nie znalazłem kogos kto by opisał jak budował i jak brzmi .  W necie opinie raczej nie pochlebne - przykład z jednego z forów: 

"Głupi schemat.
- Dwa stopnie wzmocnienia różnicowego + VAS, tylko w celu kompensacji częstotliwości bocznikowania (C12). Kilkadziesiąt lat temu wykazano, że kompensacja bocznikowa jest najgorszą opcją jednobiegunową (dominującą), a kompensacja Millera jest najlepszą metodą jednobiegunową. Zera wprowadzone przez R31, R37, R43 nie robią dokładnie nic.
- Brak bufora oddzielającego VAS. Zły pomysł, jeśli chodzi o ładowanie stopnia różnicowego.
- Pętla serwomechanizmu jest źle zaprojektowana. C29 wprowadza zero w pętli sterowania, co spowoduje przeregulowanie odpowiedzi LF. Tylko nieodwracające serwo może użyć tego zera, aby zrekompensować natywny dodatkowy biegun w serwomechanizmie.
- Wymaganych jest wiele dobierań elementów , przy zerowych korzyściach netto.
- Wzmacniacz może dostarczać z zasilaniem +/-40 V najwyżej około 80 W przy obciążeniu 8 omów (z rozsądnymi zniekształceniami), co jest dalekie od specyfikacji 94 W.
- Paskudna rzecz: kompensacja temperatury urządzeń Thermaltrak NJL stopnia wyjściowego nie będzie działać poprawnie. Wewnętrzne diody NJL są słabo dopasowane stałoprądowo  i temperaturowo w  tranzystorach  mocy i albo spowodują niestabilność termiczną całego stopnia wyjściowego, albo nadmierną kompensację, z paskudnymi zniekształceniami wywołanymi termicznie.
Jeden byłby znacznie lepszy z klasyczną topologią Lin (aka Blameless). Nie trzeba wydawać pieniędzy i pracować nad tą obrzydliwością projektową.

Wstyd dla Elektora za promowanie tego badziewia. "

Najbardziej kole w oczy stosowanie bootstrapowania z wyjścia tymi elektrolitami C16, jeśli dobrze widzę. To rozwiązanie rodem z pierwszych najprostszych wzmacniaczy. Owszem skuteczne ale nie audiofilskie i nie stosowane na rzecz wymuszeń prądowych, których w tym wzmacniaczu pełno... 

Najpierw wyjście driver`a sprowadza się do punktu aby sterował on układem polaryzacji końcowych tranzystorów. Bez sensu.

A sam wzmacniacz może grać znakomicie. O tym nie dyskutuję.

Moim zdaniem najlepszy wzmacniacz jaki powstał, wszystko powyżej to typowe polskie narzekanie. 

Tak przy okazji wspomnę, że mam do odsprzedania 5 par NJL0281D/NJL0302D 😂

Śledzę Elektora i widziałem ten projekt zaraz jak się pojawił i nie mogłem uwierzyć, że proponują wzmacniacz na tranzystorach które wiszą w Mouserza jako przestarzałe.

2 godziny temu, tjbox napisał:

Moim zdaniem najlepszy wzmacniacz jaki powstał, wszystko powyżej to typowe polskie narzekanie. 

Tak przy okazji wspomnę, że mam do odsprzedania 5 par NJL0281D/NJL0302D 😂

Śledzę Elektora i widziałem ten projekt zaraz jak się pojawił i nie mogłem uwierzyć, że proponują wzmacniacz na tranzystorach które wiszą w Mouserza jako przestarzałe.

Kolo, wątek o sprzedaży zalegających gratów jest w innym miejscu. Nie fantazjuj i nie śmieć.

a może Bogdan taki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem szczerze, końcówkę mocy najbezpieczniej zbudować na podstawie konstrukcji fabrycznej. Taka jest wszechstronnie przetestowana, niezawodna, maksymalnie odchudzona i o charakterze brzmienia można wcześniej poczytać w necie. Zachęcam do klonowania.

witek_z dokładnie tego szukałem, bo miałem go w pamięci , ale gonie znalazłem , a natrafiłem na ten tytułowy . Pewnie trzeba by zamienić podwójne tramzystory na możliwie najlepsze pojedyncze, ale to chyba jest najlepszy projekt z Elektora też chyba Giesbertsa.

Jest temat na elektrodzie odnośnie tego ostatniego wzmacniacza. Są też nowsze wersje płytek - kilka lat temu kusiło mnie jego zrobienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli ktoś chce wzorować się na konstrukcjach fabrycznych , to polecam NAD S300 ( Gryphon ) , Accuphase E406 lub Krell KAV150 ( końcówka z KAV300i ).

A NAD S300 z napięciem zasilania 2 x 75V DC i 4 parami tranzystorów końcowych to Gryphon Callisto 2200 - dla mnie wzmacniacz niemal ostateczny 🙂