Skocz do zawartości
IGNORED

Downsampling wymuszony w smartfonie?

Rekomendowane odpowiedzi

Używam głównie tidala connect za pośrednictwem wzmacniacza Lyngdorf 1120 i jestem generalnie zadowolony. Ale na próbę zasubskrybowałem też Amazon Music i Apple Music, które pozwalają streamować tylko przez Chromecast. Ten standard powinien obsługiwać do 24/96 i rzeczywiście, gdy odtwarzam pliki lokalne przez ten protokół, pokazuje ich realną rozdzielczość: 44, 48, 88, 96... Jednak podczas streamingu z telefonu Samsunga następuje downsampling, i nawet jeśli serwis oferuje plik 96 to Chromecast pokazuje zawsze i tylko 48. Amazon Music ma taką małą wizualizację toru, i wynika z niej że to mój telefon dokonuje downsamplingu. I to tylko przy okazji streamingu, bo jak wspomniałem pliki z lokalnej sieci odtwarza normalnie. Czy ktoś wie, czy w Androidzie 13 istnieje jakiś punkt dojścia do tej dziwacznej konwersji? Czy to jest jakiś  z licznych narowów chromecasta? Swoją drogą to straszne, że tak wiele serwisów streamingowych upiera się przy tym przestarzałym protokole jako jedynym, olewając na przykład o wiele bardziej uniwersalny DLNA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20230203_182411_Amazon Music.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/161282-downsampling-wymuszony-w-smartfonie/

Ach, sam sobie odpowiem,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) że Android absolutnie wszystko sprowadza do 48kHz, więc te bajki Apple Music o 'studio master', czy 'hi-res lossless' można w sumie o kant dudy potłuc. 😕 Chyba wciąż nie ma alternatywy dla Tidala.

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, MacP napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) że Android absolutnie wszystko sprowadza do 48kHz

Są jakieś apki, które bezpośrednio łączą sie przez USB z DAC i wolne są od androidowego ograniczenia.

Ukryta Zawartość

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

....ale mi chodzi o streaming przez chromecasta, bo tylko ten jeden protokół wymusza wiele serwisów streamingowych. Gdzieś na forach opisywano że to można zmienić grzebiąc w systemie po jego zrootowaniu, ale chyba nie chce mi się w to bawić.

Nie wiem czy ta apka nie potrafi łączyć sie z serwisami streamingowymi... zaczekajmy chwilę może ten user się pojawi, jeśli nie to postaram się przypomnieć kto o tym pisał.

....ale mi chodzi o streaming przez chromecasta, bo tylko ten jeden protokół wymusza wiele serwisów streamingowych. Gdzieś na forach opisywano że to można zmienić grzebiąc w systemie po jego zrootowaniu, ale chyba nie chce mi się w to bawić.
Spróbuj z Neutron Music Player.
"Output to Chromecast (up to 24-bit, 192 kHz, no limit for a format or DSP effects)
* Output to UPnP/DLNA Media Renderer (up to 24-bit, 768 kHz, no limit for a format or DSP effects)"

Sent from hell using Tapatalk

Przeczytaj ten wątek - jeszcze kilka dni temu myślałem, że się nie da, ale chyba się da:

Szukałem w necie jakiegoś dobrego opisu działania protokołu i sprzętu Chromecast i wciąż jest dla mnie wiele niejasności, natomiast eksperymenty pokazują pewną jego cechę. Sądziłem otóż że on działa trochę podobnie jak DLNA czyli aplikacja sterująca np. BubbleUPNP jest "pilotem" zaś Chromecast pobiera muzykę z sieci i przekazuje ją do DAC (czy też po analogu do wzmacniacza). I częściowo tak jest, ale w przypadku korzystania z plików w lokalnej sieci. Można to sprawdzić "zadając" odtwarzanie pliku z NAS, i odłączając urządzenie mobilne od WiFi. Gra wtedy około 30 sekund, i wcale nie z bufora streamera (mój Lyngdorf ma minimalny a switch taki na 5 sekund). Co ciekawe, później muzyka się zatrzymuje (jeśli w ten sam sposób odłączymy się podczas streamingu Tidal connect, to będzie grało do końca playlisty po prostu z sieci, aplikacja jest tu tylko "triggerem", telefon możemy nawet wyłączyć, wyrwać mu baterię i wyrzucić przez okno), i wznawia po odzyskaniu połączenia. Jak wspomniałem, w tym przypadku zachowuje gęstość bitową pliku takiego, jaki jest na NAS, niczego nie resampluje. Czyli gra w zasadzie z sieci ale wymaga stałej kontroli protokołu Chromecast, który być może odłącza strumień jeśli zauważy że urządzenie sterujące nie jest już w sieci

Jeśli natomiast wybierzemy Chromecast jako metodę odtwarzania w aplikacji typu Apple Music czy Amazon Music, to przerwanie połączenia sieciowego powoduje natychmiastowe zatrzymanie muzyki, Jest więc ona streamowana poprzez lokalną sieć nie z internetu ale z urządzenia sterującego, nieco podobnie jak byśmy coś nadawali przez Bluetooth. Podobnie działa AirPlay. I niestety taki streaming jest obarczony wszystkimi wadami urządzeń pośredniczących, czyli nie jest bitperfect, smartfon czy tablet sobie coś poza naszym wpływem resampluje i dopiero przekazuje. W tym przypadku wszystko sprowadza do 48 kHz (oraz dziwnej informacji o głębi bitowej 32). Wcześniej tego faktu nie obserwowałem, bo sam krążek Chromecast i jego żenująca aplikacja w Google Home nie pokazuje żadnych parametrów streamingu, inne urządzenia które miałem z wbudowanym chromecastem, wzmacniacz Primare czy Arcam też nic nie pokazywały. Warto to wszystko wiedzieć, i nie ekscytować się informacjami od apple'a że oferuje "studio master", bo to jesteśmy w stanie uzyskać chyba wyłącznie słuchając na komputerze w dobrze skonfigurowanym torze do DACa USB lub słuchawek. Na wszystkich innych urządzeniach jest to fikcja.

Edytowane przez MacP

Nie wiem, ja Ci nie pomogę bo nic o tym nie wiem. Wszystko co mogłem zrobić to wskazać wątek, gdzie możesz zapytać.

Dziękuję, ale to jest rozwiązanie przewodowe, a istnieje jeszcze wiele innych rozwiązań przewodowych. Chodzi właśnie o to, by streaming grał rozsądnie bezprzewodowo, a to zapewnia tylko DLNA i różne "connecty", czy dobrze skonfigurowany (ale mający też wiele ograniczeń) Roon. Chromecast i airplay to jednak protokoły jeśli nawet nie stratne, to na pewno niezapewniające bitperfect.

Edytowane przez MacP
6 godzin temu, MacP napisał:

Chodzi właśnie o to, by streaming grał rozsądnie bezprzewodowo

Mógłbyś to "rozsądnie" bliżej wyjaśnić?

Co przez to rozumiesz?

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

On 2/3/2023 at 7:24 PM, MacP said:

[…]te bajki Apple Music o 'studio master', czy 'hi-res lossless' można w sumie o kant dudy potłuc.

Ukryta Zawartość

Czym jest bezstratny format audio i jak słuchać w nim muzyki?

Bezstratna kompresja audio polega na zmniejszeniu rozmiaru oryginalnego pliku bez utraty jakichkolwiek danych dźwiękowych. Cały, liczący ponad 100 milionów utworów katalog Apple Music udostępnia zasoby w formacie bezstratnym, dostępne w różnych rozdzielczościach. W Apple Music pojęcie „Lossless” odnosi się do bezstratnej kompresji audio w rozdzielczości do 48 kHz, a pojęcie „Hi-Res Lossless” – do bezstratnej kompresji audio w rozdzielczości od 48 kHz do 192 kHz. Pamiętaj, że pliki Lossless i Hi-Res Lossless sporo ważą, a co za tym idzie – zużywają więcej danych i zajmują więcej miejsca niż standardowe pliki AAC.

Muzyki w bezstratnym formacie posłuchasz w najnowszej wersji apki Apple Music na iPhonie, iPadzie, Macu lub Apple TV. Wystarczy, że włączysz bezstratny dźwięk, wybierając Ustawienia > Muzyka > Jakość dźwięku. Przy okazji zdecydujesz, czy podczas korzystania z sieci komórkowej lub Wi‑Fi preferujesz format Lossless czy Hi-Res Lossless. Pamiętaj, że format Hi-Res Lossless wymaga dodatkowego sprzętu, na przykład przetwornika cyfrowo‑analogowego USB.

Ukryta Zawartość

W dniu 3.02.2023 o 19:47, szymon1977 napisał:

Są jakieś apki, które bezpośrednio łączą sie przez USB z DAC i wolne są od androidowego ograniczenia.

Ale ten Lyngdorf ma kilka wejść cyfrowych - oprócz USB.

Temat  

Ukryta Zawartość

Nie ma tu zastosowania

Ukryta Zawartość

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

1 godzinę temu, piramidon napisał:

Mógłbyś to "rozsądnie" bliżej wyjaśnić?

Żeby był bitperfect, bez jakichś resamplingów po drodze, i co najważniejsze: gapless. To niby proste oczekiwanie i te drzwi już wielokrotnie wyważono, ale wciąż wiele urządzeń i protokołów go nie oferuje. Jak chociażby chromecast, jedyna forma streamingu (przynajmniej poprzez Androida) dla Apple Music, Amazon Music, Qobuz, Idagio, co trochę żenujące w trzeciej dekadzie XXI wieku. Na urządzeniach Apple jest odrobinkę lepiej, bo Airplay osiągnął ten niezwykły, wyrafinowany, sophisticated poziom technicznego zaawansowania, by grać gapless. 😯 Nie każdy jednak chce się przesiadać na urządzenia mobilne Apple tylko w tym celu. 

Edytowane przez MacP
2 godziny temu, piramidon napisał:

Temat  

Ukryta Zawartość

Nie ma tu zastosowania

Myślałem że to właśnie Ty gdzieś wyjasniałeś mi jak na Androdzie ominąć 16/48 - szukam dalej.

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Myślałem że to właśnie Ty gdzieś wyjasniałeś mi jak na Androdzie ominąć 16/48 - szukam dalej.

Tak. Opisywałem zastosowanie UAPP - Pierwsza litera skrótu pochodzi od "USB" 

Poniżej jest link do liczącego ponad 380 stron tematu tej apki:

Ukryta Zawartość

Powtarzam: Wzmacniacz Lyngdorf 1120, o którym pisze Gospodarz tego tematu nie ma takiego wejścia, są:

"Wejścia cyfrowe: 2 x koncentryczne, 2 x optyczne, 1 x HDMI,

Połączenia bezprzewodowe: łączność Bluetooth, Wi-Fi ( 802.11 n / ac )"

@MacP: Jutro sprawdzę eksperymentalną opcję wykorzystania Chromecasta Audio przy użyciu UAPP:

Jest, ale nie wiem czy współpracuje z bitratem 24/96.

Na sprawdzenie gapless mogę nie mieć czasu.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, piramidon napisał:

Wzmacniacz Lyngdorf 1120, o którym pisze Gospodarz tego tematu nie ma takiego wejścia, są:

"Wejścia cyfrowe: 2 x koncentryczne, 2 x optyczne, 1..."

Więc wystarczy konwerter USBtoSPDIF za 100zł... no ale skoro łączy komórkę z Lyngdorfem to konwerter chyba ma?

Dziękuję za Wasze starania, ale na pewno wolę uniknąć łączenia komórki ze wzmacniaczem kablem, do tego przez konwerter USB/SPDIF 🙂 Po prostu zauważyłem fakt takich resamplingów w ramach protokołu cast, czasem by mi się przydał, ale i bez ciśnienia. Z uwagi na dziki bałagan na Tidalu czasem wyszukuje płytę na Idagio, gdy już mam jej dokładniejsze namiary, znajduje na Tidalu i tam słucham gapless i w dobrej (dla mnie) jakości. Poczekam aż inne serwisy KIEDYŚ znajdą coś innego  niż antyczny chromecast, albo je po prostu zignoruję, skoro one ignorują mnie i nastawiają się tylko na "pchełkarzy".