Skocz do zawartości
IGNORED

4 kanałowy cyfrowy wzmacniacz z DSP do aktywnych kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów 🙂

Może ktoś polecić jakiś sprawdzony, dobrej jakości 4 kanałowy wzmacniacz cyfrowy ze zwrotnicą i DSP do budowy aktywnej kolumny?

Z tego, co wiem, to niezłe są Hypexy, ale na stronie mają do 3 kanałów, a szukam 4 kanałowego wzmacniacza.

Najlepiej gotowy moduł do którego tylko wpina się xlr 🙂

Dzięki

Edytowane przez Roxi

Jak coś znajdziesz daj znać.

Na początek coś o mocy do 150W ale docelowo na basie będę próbował SW o mocy do ponad 1000W. Mimo, że to będzie obudowa OB to zapewne mocy będzie potrzebował więcej.

30 minut temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do pierwszych testów się nada.

Biedny jakiś 🙂 Tak min z 250-500 watt na kanał.

Ukryta Zawartość

Czy to problem polaczyc przez Through out 2 x 2 kanaly.

Wtedy masz pelny wybor mocy od 2x125 az po 2x500W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, xajas napisał:

Czy to problem polaczyc przez Through out 2 x 2 kanaly.

Wtedy masz pelny wybor mocy od 2x125 az po 2x500W

Ukryta Zawartość

Jasne, z tym, że trzeba już kupić 4 takie moduły. Wiem, że są gdzieś takie moduły 4 kanałowe dlatego pytam czy ktoś tego nie zna. 

Ukryta Zawartość

15 minut temu, xajas napisał:

O 4 jeszcze nigdy nie slyszalem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Crown i pewnie kilku innych producentów sprzętu estradowego robi takie wzmacniacze, np:

Ukryta Zawartość

cena niestety mała nie jest 😞

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Jak nie wyjdzie to pużniej ciężko sprzedać takie a np 8 kanałowa ?  no cena jak wyżej ,  np 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, jarekb napisał:

Jak nie wyjdzie to pużniej ciężko sprzedać takie a np 8 kanałowa ?  no cena jak wyżej ,  np 

Ukryta Zawartość

To sprzęt do np. kina domowego, a nie aktywnych kolumn 🙂

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Roxi napisał:

To sprzęt do np. kina domowego, a nie aktywnych kolumn 🙂

kup oddzielnie procesor dsp i oddzielnie czterokanałową końcówkę mocy lub dwie dwukanałowe

19 minut temu, slawek.xm napisał:

kup oddzielnie procesor dsp i oddzielnie czterokanałową końcówkę mocy lub dwie dwukanałowe

on potrzebuje 8

Money no object 🙂

Taki

Ukryta Zawartość

i dwa Crowny 

Moze tez byc DEQX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Jest to oczywiści rozwiązanie przy braku gotowców. Są też chyba różne wersje takich procesorów z PRE i DAC i bez tych funkcji. Używałeś kiedyś takiego rozwiązania?

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Roxi napisał:

Jest to oczywiści rozwiązanie przy braku gotowców. Są też chyba różne wersje takich procesorów z PRE i DAC i bez tych funkcji. Używałeś kiedyś takiego rozwiązania?

ja nie ale @sly30 ma oddzielny procesor dźwieku DSP trinnov  robiący za aktywną zwrotnicę

podział między sub basem a basem low i high pass i low pass dla wooferów do podziału ze śrenimi tonami które juz są na filtrach biernych

wzmacniacze to jeszcze do niedawana były dwie końcówki Accuphase na subbas i bas  a na średnie -wysokie Gryphon Essence

możesz z nim pogadać jeśli chcesz

może cenowo to jest sporo ale sama filozofia filtracji i zastosowania końcówek mocy hi-fi a nie pro

jest warta uwagi

kupowanie kombajnu dsp z kilkoma końcówkami mocy na jednym zasilaczu jest słabym pomysłem

gdy docelowo potrzebujemy kilkaset  wat do napędu woofera

lepiej to podzielić na końcówki stereo lub mono, by system się nie dławił brakiem mocy

Edytowane przez slawek.xm
7 minut temu, slawek.xm napisał:

ja nie ale @sly30 ma oddzielny procesor dźwieku DSP trinnov  robiący za aktywną zwrotnicę

podział między sub basem a basem low i high pass i low pass dla wooferów do podziału ze śrenimi tonami które juz są na filtrach biernych

wzmacniacze to jeszcze do niedawana były dwie końcówki Accuphase na subbas i bas  a na średnie -wysokie Gryphon Essence

możesz z nim pogadać jeśli chcesz

może cenowo to jest sporo ale sama filozofia filtracji i zastosowania końcówek mocy hi-fi a nie pro

jest warta uwagi

kupowanie kombajnu dsp z kilkoma końcówkami mocy na jednym zasilaczu jest słabym pomysłem

gdy docelowo potrzebujemy kilkaset  wat do napędu woofera

lepiej to podzielić na końcówki stereo lub mono, by system się nie dławił brakiem mocy

Dzięki. A w jaki sposób przekazywany jest sygnał do tego procesora? Z pre stereo po analogu?

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Roxi napisał:

Dzięki. A w jaki sposób przekazywany jest sygnał do tego procesora? Z pre stereo po analogu?

nie znam całego układu systemu Sylwestra ale może wpadnie i opisze

a jeśli nie to próbuj na PW

U mnie, był kiedyś Trinnov ale na subbas i midbas jest teraz Accuphase DF-65. Na subbas i midbas miałem 4 końcówki Accu P-7300, teraz mam 4 monobloki Musical Fidelity M8s-700m. Na układ MTM mam 2 monobloki Gryphon Essence. 

Edytowane przez sly30

Sylwester ma aktywna zwrotnice Acuphase (Speaker Management System), czyli nie zupelnie DSP. Jakosciowo na pewno super, ale „funkcjonalnie“ w porownaniu z nowoczesnymi DSP „archaiczna“.

Czyli jesli zalezy ci na equalizacji przetwornikow i modelowaniu przebiegu charakterystyki czestotliwosciowej tego 4-droznego zestawu, to wtedy odpada. Do tego potrzebowal bys jeszcze Accusowski Voicing Procesor.

Teraz, slawek.xm napisał:

sprzedałeś?

Już dawno. 

2 minuty temu, xajas napisał:

Sylwester ma aktywna zwrotnice Acuphase (Speaker Management System), czyli nie zupelnie DSP. Jakosciowo na pewno super, ale „funkcjonalnie“ w porownaniu z nowoczesnymi DSP „archaiczna“.

Czyli jesli zalezy ci na equalizacji przetwornikow i modelowaniu przebiegu charakterystyki czestotliwosciowej tego 4-droznego zestawu, to wtedy odpada. Do tego potrzebowal bys jeszcze Accusowski Voicing Procesor.

To prawda. Ale za to DF-65 ma wew.przetwarzanie 176khz, a inne DSP łącznie z najnowszym deqx to nadal 96khz jak 20 lat temu. I to też jest archaiczne niestety. Dopiero Legacy Wavelet 2 ma 192khz ale to nie jest otwarta platforma. Nie można samemu konfigurować kolumn. Legacy musi przygotować ustawienia pod konkretne kolumny. 

12 minut temu, sly30 napisał:

U mnie, był kiedyś Trinnov ale na subbas i midbas jest teraz Accuphase DF-65. Na subbas i midbas miałem 4 końcówki Accu P-7300, teraz mam 4 monobloki Musical Fidelity M8s-700m. Na układ MTM mam 2 monobloki Gryphon Essence. 

Prosiłem Ci jakiś czas temu abyś pokazał te kolumny, to chyba napisałeś, że nie jest to nic ciekawego 🙂

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Roxi napisał:

Prosiłem Ci jakiś czas temu abyś pokazał te kolumny, to chyba napisałeś, że nie jest to nic ciekawego 🙂

są w moim wątku  musisz poszukać

Jesli zalezy ci na osobnych funkcjonalnych modulach to zblizasz sie do rozwiazan zupelnie inaczej koncypowanych i opartych po czesci na technice studyjnej/profesjonalnej.
Wtedy mozesz uzyc osobno DSP (jako hardware albo software), osobno wielokanalowy przetwornik DAC, osobno wielokanalowy preamp i osobno koncowki mocy.

Jest to genialna i otwarta na wszelkie mozliwosci kombinacje koncepcja, ale daleka od tego co chciales osiagnac instalujac 2 chinskie 4-kanalowe plate amps
3 minuty temu, xajas napisał:

Jest to genialna i otwarta na wszelkie mozliwosci koncepcja, ale daleka od tego co chciales osiagnac instalujac 2 chinskie 4-kanalowe plate amps

Ukryta Zawartość

Fakt, mowa teraz o skrajnie odmiennych rozwiązaniach zarówno funkcjonalnych i kosztowych. Na razie robię research jakie są możliwości 🙂 Jak widać od kilku do pewnie setek tysięcy… 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Roxi napisał:

Jak widać od kilku do pewnie setek tysięcy… 

jeden z kolegów doszedł do 6 dac kilku procesorów dsp i i tyluż końcówek mocy

po latach stwierdził , że to nie ten kierunek i wrócił do filtracji biernej i wzmacniacza stereo

20 minut temu, Roxi napisał:

pokazał te kolumny

tu masz początek relacji Sylwestra i dalej jego kolumny w wersji drugiej od strony 22

• Pokaż nowe odpowiedzi