Skocz do zawartości
IGNORED

Dali ikon 6 mk2 i nad c326bee

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Wiem że pomyślałeś sobie pisz przeskok na modele ikon 6 To będzie skok w górę. 

Powiem tak jeżeli chodzi o sam wzmacniacz to nie obawiałbym się ani jego mocy ani jego sparowania z kolumnami ikon.

Ale musisz wiedzieć że to kolumny które grają zupełnie inaczej niż modele lektor. 

To ciekawe bo ta seria nigdy nie doczekała się kontynuacji A moim zdaniem to był udany model lepiej grający od niższego zensor a nie tak jak ikon. 

No właśnie czyli jak bo to się rozchodzi. 

Twoje lektor są ciepłe łagodne w górze pasma detaliczne na średnicy. Z kolei w ikon 6 Mk II będziesz miał lepszy pas czytelniejszy szybszy. Ale góra pasma jest znacznie bardziej wyraźna momentami szpiczasta. 

O ile w muzyce elektronicznej bardzo miło słucha się tego typu kolumn o tyle na przykład starszych realizacjach hipopotam jak Paktofonika czy kaliber to powiem ci że ja osobiście się męczyłem. 

Jak mówię samo sparowanie ze wzmacniaczem jest okej ale nie wiem czy to jest przeskok adekwatne do twoich oczekiwań.

Piotrek 

Dublować tematu nie musiałeś bo wystarczyło poczekać w pierwotnym temacie na podpowiedzi.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Wspomne że pokój ponizej 20m2. Słuchałem kiedyś tych ikonow u kolegi z jakimś Amp Onkyo i bas był właśnie wyraźniejszy i mocniejjszy. Ogólnie grały jakiś lepiej niż lektory. Ikony w okolicy namierzyłem za 3800 dkk a helicony coś około 17 000 kr kosztują 

Które helicony ? I przelicz to na złotówki lub euro bo nikt nie będzie sprawdzał czy to drogo  czy tanio:)

W każdym razie różnica cen spora,  nawet jak są to podłogowe Helicony 400

Edytowane przez costa brava
22 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ikony 6 to kolumny do Jazzu... jak chcesz Rap Rnb to idz w Aurory 700.

Tylko po co wtedy pozbywać się lektorów?

Lektor to inne granie niż zensor/oberon

Drogo...tak jak u nas 

Ja bym trzymał co mam i czekał na okazję, ewentualnie na razie pójść w Ikony skoro Ci sie podobały 

Mentory 6 u nas ostatnio bywały w granicach 4 k,    to chyba najlepszy stosunek jakość/cena 

No i tutaj faktycznie przez skok jest adekwatny.

Ikony są w dobrej cenie bo pamiętam że tego produktu się naprawdę sprzedawało sporo w swoim czasie.

Od tego czasu wyszły już 2 czy 3 kolejne edycje tej linii. To cena używanych zaczęła maleć.

Piotrek 

W dniu 5.02.2023 o 14:07, Piotr Sonido napisał:

Ikony są w dobrej cenie bo pamiętam że tego produktu się naprawdę sprzedawało sporo w swoim czasie.

Nigdy nie rozumialem skad brala sie ich popularnosc. Wyglad? Przeciesz one strasznie mecza uszy..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 godzin temu, Luk_60751 napisał:

niedaleko mnie pojawily sie białe ikony za 1200 zł, brac na probe?

6 mkII? 

Za parę? Już tak niski poziom cenowy osiągają?

3 godziny temu, rafa napisał:

Nigdy nie rozumialem skad brala sie ich popularnosc. Wyglad? Przeciesz one strasznie mecza uszy..

Też tak uważam głównie przy starszych nagraniach 

Wiesz co było mi dane nimi handlować. Wygląd? Hmm jeśli mówimy o unikatowej konstrukcje głośnika wysokotonowego to tak na pewno to robiło wrażenie.

Dodatkowo krótki odsłuch. Było to brzmienie angażujące, wciągające. Ale nie tak jak klipsch na początku przesadzone.

Ikony swidrowaly uszy po dłuższym odsłuchu. Ja na przykład byłem nimi zmęczony dopiero po około czterech miesiącach. Z tym że to był czas kiedy słuchałem bardzo dużo elektroniki i wówczas to brzmienie mi się podobało. Im więcej zacząłem słuchać rocka tym byłem bardziej wkurzony. 

Później obsługując klientów w salonie miałem podobne doświadczenia. Grają ultra czysto, klarowanie ale nie sucho. 

Piotrek 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Hmm jeśli mówimy o unikatowej konstrukcje głośnika wysokotonowego to tak na pewno to robiło wrażenie.

Wielu myslalo ze to ta wstega tak gra tymczasem ona jest tam bardzo wysoko cieta i malo co ja slychac.

W Dali to kopulka robi brzmienie a wstegi dodaja tylko 'powietrza' i przestrzeni. Taki nisko ciety super tweeter.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tam jest taki zakres w którym obydwa te głośniki nachodzą na siebie dlatego wysokie tony są aż tak mocno zaznaczone te najwyższe. 

A ta wstęga nie pozostawia suchej nitki na źle nagranych utworach albo po prostu starszych które tak mają brzmieć

• 2 miesiące później...
W dniu 15.04.2023 o 20:21, Luk_60751 napisał:

A co powiecie na helicon 400 i nad m2 za okolo 10 k zl, niedaleko mnie ? Zagra to razem?

Jak niedaleko to zdecydowanie jedz i posłuchaj. Sprzedający nie daje takiej możliwości?