Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio Gold 100 5G & Hegel H80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jako iż przymierzam się do zmiany kolumn na Monitor Audio Gold 100 5G pojawia się pytanie, czy H80 poradzi sobie z małymi Monitorami które z tego co słyszałem potrzebują sporo prądu...

https://www.audiostereo.pl/topic/161242-monitor-audio-gold-100-5g-hegel-h80/

Cześć,

Poradzić sobie poradzi. Większą uwagę przywiązałbym do tego, czy taka konfiguracja będzie Ci odpowiadała pod kątem brzmienia. Hegel gra przejrzyście i nieco technicznie, Monitor Audio też raczej idzie w stronę grania rozdzielczego i analitycznego więc na pewno sugerowałbym odsłuchać takie zestawienie przed decyzją zakupu. Od siebie jak alternatywę mogę zasugerować głośniki o nieco innej charakterystyce, np. Buchard Audio S-400 czy Spendory A1. 

Zapraszamy na odsłuchy, na miejscu łatwiej będzie zweryfikować Twoje oczekiwania i dobrać coś odpowiedniego.

Pozdrawiam,

Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, pro rider napisał:

Monitorami które z tego co słyszałem potrzebują sporo prądu...

Tyle co krzesło elektryczne czy trochę więcej? Nie zawracaj sobie głowy prądem tylko brzmieniem i dobierz głośniki uwzględniając przede wszystkim to kryterium. Hegel fajnie się zgrywa z Amphionem i Xavianami. Raczej te marki wziąłbym pod uwagę  

do monitor Audio lepiej szukać czegoś cieplejszego w barwie jak np Copland z naszej oferty. Hegel jasny może nie jest jednak trochę wypełnienia przy połączeniu z MA Gold może brakować. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

30 minut temu, piotrek7 napisał:

tylko brzmieniem i dobierz głośniki uwzględniając przede wszystkim to kryterium.

Rowniez mu poradzilem, aby bral pod uwage kryterium brzmienia, bo to kryterium przede wszystkim stanowi o przyjemnosci sluchania, no i przed decyzja o zukupie obowiazkowo posluchac, a jeszcze lepiej ze swoim wzmacniaczem.

3 godziny temu, pro rider napisał:

Witam , jako iż przymierzam się do zmiany kolumn na Monitor Audio Gold 100 5G pojawia się pytanie, czy H80 poradzi sobie z małymi Monitorami które z tego co słyszałem potrzebują sporo prądu...

Posłuchaj tych monitorów USHER V 601 

Pod kątem mocy sobie poradzi ale moim zdaniem to jest zły kierunek jeżeli chodzi o charakter grania. Te kolumny mimo że to nie jest granie takie jaśniejsze jak w niższych seriach to i tak brzmią lepiej z ocieplonymi wzmacniaczami z punktowym niskoschodzącym basem. 

Propozycja copland jest tu jak najbardziej trafna.

Dalej Arcam sa20/sa30, atoll in 100/200, demony od serii ona 15xx, 

Piotrek 

22 godziny temu, pro rider napisał:

Raz jeszcze dziękuję, za cenne uwagi. Hegel zostaje, zatem trzeba zrezygnować z MA 

To moim zdaniem tutaj kef R3, monitory od amphion, spendory, proac.

Piotrek 

52 minutes ago, costa brava said:

No ładnie,  a ja czytałem ze MA Gold 100 to ciepłe  kolumny...w odróżnieniu od poprzedników 

Nie wiem jak nowsze generacja ale ja posiadam MA GX100 i według mnie te głośniki nie są ani cieple ani chłodne, po prostu są neutralne i zagrają tak jakie dostaną wzmocnienie. Z chłodnym wzmacniaczem zagrają z dużą ilością detali (bo potrafią), przy czym te wysokie raczej są dość przyjemne, nie kłują w uszy. Jeśli dostaną ciepły wzmacniacz/ źródło to zagrają ciepło bo tez potrafią i to jak. Te kolumny naprawdę potrafią mruczeć, a bas potrafi zejść tak nisko ze podnosi się głowę czy to naprawdę ten dziwek jest z tych monitorów. 

Chyba warto podzielić sie moim doświadczeniem głośnikami Monitor Audio. Swoje GX100 kupiłem nowe jakieś 9 lat temu. Był to wtedy dla mnie dość spory wydatek (nadal jest ) i oczywiście byłem dość podekscytowany jak do mnie dotarły. Po podliczeniu do mojego systemu przeżyłem niemały szok, o mało się nie rozpłakałem bo tych kolumn nie dało się słuchać, wysokie były takie ostre ze dłuższy odsłuch mógł grozić krwawieniem z uszu (tak przynajmniej to zapamiętałem). Zacząłem się nawet zastanawiać czy nie zwrócić ich do sklepu ale na szczęście postanowiłem dać im szansę. Przez tydzień a może nawet dwa powstrzymałem się od ich słuchania i po prostu włączałem radio gdy wychodziłem do pracy, po powrocie wyłączałem i oglądałem tv.  Po kilku czy tez kilkunastu dniach postanowiłem ich posłuchać znowu i się po prostu w nich „zakochałem”. Te głośniki zaskakiwały mnie nie raz, często zdarzało mi się podnosić głowę - czy to naprawdę z moich głośników te dzięki się wydobywają?

Kolejne bardzo mile zaskoczenie przeżyłem kilka miesięcy temu. Wymieniłem system w sypialni , kupiłem starego PM16 do niego dokupiłem ND8006 za głośniki robiły Eposy M12i. Niestety nie grało to dobrze. Warunki słabe, pokój około 9m, głośniki dość blisko siebie, blisko ściany na komodzie, wiec Eposy często mi buczały. Postanowiłem sprawdzić jak PM16 zagra z GX100 i przeżyłem kolejny szok, tym razem pozytywny. Okazało się ze buczenia nie ma pomimo tego ze bas schodzi bardzo nisko i jest naprawdę potężny. Kurczę te głośniki w tych kiepskich warunkach zagrały lepiej niż w moim salonie. W sumie to scena jest gorsza ale to oczywiście wynika z ustawienia, natomiast dzięk z głośników jest naprawdę rewelacyjny. No cóż głośniki zostały w sypialni a ja zostałem bez głośników w salonie (tzn zostałem z Eposami).

To jak zgrały mi GX100 w małym pokoju ośmieliły mnie do dość odważnego zakupu czyli podlogowek do  salonu około 16m. Postanowiłem iść za ciosem i kupiłem GOLD 200 5g. Tym razem nie były to nowe głośniki ale tez z salonu - jako Ex display (bez odsłuchu ale z możliwością odesłania w ciagu 30 dni od zakupu, pełna gwarancja itd. Sprzedawca powiedział ze w salonie minęli je przez jakiś 2 i pol roku i średnio wyciągali je raz na miesiąc. Po podłączeniu znów przeżyłem mały niedosyt, grały całkiem niezłe ale w sumie spodziewałem się trochę więcej. Generalnie były dość ostre na gorze a basu brakowało. Trochę się zdziwiłem ale, znowu sztuczka z docieraniem. Tydzień czasu grania jak mnie nie było w domu i ponowny odsłuch po kilku dniach. Kurczę znowu mile zaskoczenie, wysokie stały sie bardzo przyjemne dla ucha a bas sprawia ze podłoga potrafi zadrzeć i o to mi chodziło.

Przepraszam za dość długie wywody ale chciałem uczulić ludzi którzy chodzą na odsłuchy do salonów, aby zawrócili uwagę czy kolumny które słuchają są porządnie dotarte. Mieszkam na wyspach i w Polsce może jest inaczej ale wyglada na to ze nie zawsze mozna liczyć na to ze głośniki zostały poprawnie przygotowane do odsłuchów. Pomijając kwestie akustyki pomieszczenia i sprzętu towarzyszącego możemy otrzymać kompletnie mylne wrażenie jak cos może zgrać. Wydaje mi sie ze często opinie o ostro grających głośnikach wynikają właśnie z tego ze są niedostatecznie dotarte. Monitor Audio zaleca miniumum 70  godzin docierania, według mnie to powinno być nawet powyżej 100 godzin. Może branża się wypowie ile czasu poświęcają na docieranie głośników zanim pozwał odsłuchać je klientowi. 

1 godzinę temu, costa brava napisał:

No ładnie,  a ja czytałem ze MA Gold 100 to ciepłe  kolumny...w odróżnieniu od poprzedników 

Poprzedników w sensie gx? GS. Czy miałeś na myśli Silver.? 

Bo zależy jak kto myślał to jest to prawda. 

Poprzedników z serii Gold czyli GS i GX

Niższych modeli nie biorę pod uwagę 

I to tu na forum było pisane, przez branżę bodajże,  żeby w brzmieniu Gold 100 nie sugerować się starszymi modelami bo to całkiem inne granie...

W dniu 4.02.2023 o 06:12, costa brava napisał:

Poprzedników z serii Gold czyli GS i GX

Niższych modeli nie biorę pod uwagę 

I to tu na forum było pisane, przez branżę bodajże,  żeby w brzmieniu Gold 100 nie sugerować się starszymi modelami bo to całkiem inne granie...

No i tu się zgadzam starsze serie były dużo bardziej wyraźne i obecnie zostawiłby mnie raczej z aktualną serią Silver. Patrząc pod tym kątem to tak gold 100 jest ciepły.

Ale z drugiej strony jeśli je zestawimy z buchardt, kef, no to już mniej.

Ja te kolumny bardzo lubię. I jak jeszcze pracowałem w salonie to doradziłem je mojemu koledze i do tej pory na nich gra. 

Nie doradził bym by kichy przecież 🙂

ja bym wolał wymienić tego Hegla 🙂

ale ja to ja 🙂

Piotrek