Skocz do zawartości
IGNORED

Jedna kolumna gra ciszej!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem kolumny ustawione jak na zdjęciu. Kolumna po lewej stronie zdecydowanie gra głośniej lub jak kto woli prawa gra ciszej. Ta z lewej strony gra pełniejszym dźwiękiem bas jest głęboki natomiast ta po prawej zdecydowanie ciszej bas słabiutki.

Na pewno nie jest to wina kolumn bo zamieniałem je miejscami i sytuacja się powtarza. Nie jest też to wina wzmacniacza bo mam dwa i grają tak samo. Czy może to być wina odtwarzacza CD bo tej opcji jeszcze nie sprawdzałem?

Ale prawdopodobnie jest to kwestia akustyki. Jeśli tak to pytanie i co zrobić żeby kolumna po prawej stronie zagrała jak ta po lewej i czy w ogóle jest to możliwe. Zmiana ustawienia kolumn w pokoju nie wchodzi w grę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/161165-jedna-kolumna-gra-ciszej/
26 minut temu, wojciech_78 napisał:

Witam

Mam taki problem kolumny ustawione jak na zdjęciu. Kolumna po lewej stronie zdecydowanie gra głośniej lub jak kto woli prawa gra ciszej. Ta z lewej strony gra pełniejszym dźwiękiem bas jest głęboki natomiast ta po prawej zdecydowanie ciszej bas słabiutki.

Na pewno nie jest to wina kolumn bo zamieniałem je miejscami i sytuacja się powtarza. Nie jest też to wina wzmacniacza bo mam dwa i grają tak samo. Czy może to być wina odtwarzacza CD bo tej opcji jeszcze nie sprawdzałem?

Ale prawdopodobnie jest to kwestia akustyki. Jeśli tak to pytanie i co zrobić żeby kolumna po prawej stronie zagrała jak ta po lewej i czy w ogóle jest to możliwe. Zmiana ustawienia kolumn w pokoju nie wchodzi w grę.

Ukryta Zawartość

Oczywiście jeśli nie źródło ( CD )

To akustyka pomieszczenia? Na próbę ? Bo inne ustawienie Ci nie pasuje? Przedstaw  prawą kolumnę dalej w prawo i usiądź w trójkącie równobocznym zobacz ? Posłuchaj? Czy się poprawi? Jeśli tak A nadal nie chcesz zmienić ustawienia  kolumn tak jak będzie ok. To trzeba kupić wzmacniacz  z regulacją  balansu i ... problem  będzie rozwiązany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bogus18
5 minut temu, kangie napisał:

Tu aż się prosi o ustawienie diagonalne. Jeszcze nic stracone.

jak się czyta takie zdanie .🙂

1 godzinę temu, wojciech_78 napisał:

Zmiana ustawienia kolumn w pokoju nie wchodzi w grę.

• Redaktorzy

Szkoda.

@wojciech_78  pamiętaj, że tylko krowa zdania nie zmienia.

Tutaj najlepsze kolumny świata nie pokażą swych możliwości. Scena jest zniszczona i barwa dźwięku cierpi.

Żaden wzmacniacz ani źródło nie pomoże.

No, może zmiana balansu trochę pomoże - to o czym pisał @bogus18 żeby wyrównać poziomy głośności. To chyba jedyne co można zrobić.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, wojciech_78 napisał:

Ale prawdopodobnie jest to kwestia akustyki. 

Ukryta Zawartość

To ustaw na środku pokoju obie kolumny i sprawdź,czy na 100% to była wina akustyki. Jeśli nie to dalej trzeba szukać przyczyny już w kolumnie. 

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, KALIBER napisał:

Lewa kolumna stoi przy bocznej jak i tylnej ścianie , tam wzbudza się bas .

Ruchy potkiem balansu spieprzą jeszcze bardziej .

Chyba ? Masz rację  ?

Bo taka jest teoria. 

Ja bez sprawdzenia nie był bym tego tak pewny?

Oczywiście ustawienie kolumn na zdjęciu, pokazuje błąd w sztuce .  Gdzie problem można rozwiązać prosto , zmieniając ustawienie? Ale i tu może nie być dla wielu dobre granie  . 

A można zrobić to na różne, tańsze lub droższe sposoby .

7 minut temu, bogus18 napisał:

Bo taka jest teoria. 

Dorzucę jeszcze taką .

Skręcenie balansu musiałoby być duże by bas nie dominował z lewej strony , w prawej prawie go nie ma .

Po takim zabiegu dżwięk zrobi się płaski i nijaki , bez podparcia w niższych rejestrach .

16 minut temu, bogus18 napisał:

zmieniając ustawienie?

Jeszcze nie doczytałeś , że kolumny mają stać tam gdzie stoją .

Pozdrówko chłopaki !

Rozwiazanie jest proste, ale nie bedzie ci sie podobalo.

Uzycie DSP

Ustawienie w kacie podbija okreslone (niskie), i przez to sa glosniejsze. Dlatego pokretlo balansu tego nie zmieni. bo dziala na wszystkie czestotliwosci.

Ukryta Zawartość

Jesli uzyjesz DSP, mozesz wybiorczo przyciszyc tylko te podbite czestotliwosci

IMG_4111.thumb.jpg.b6767e457a6e31c512f2ef453575d8cb.jpg

Taki DSP mozesz wyprobowac za darmo, instalujac na PC-ta Equalizer APO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy zasłonięcie tej story (  L ) i odsunięcie od ściany lewej kolumny i ewentualnie

dosunięcie w prawo - do stolika - coś zmienia, czy dysproporcja pozostaje ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Czy zasłonięcie tej story (  L ) i odsunięcie od ściany lewej kolumny i ewentualnie

dosunięcie w prawo - do stolika - coś zmienia, czy dysproporcja pozostaje ?

Kolegę czeka długa zabawa...doginanie, odginanie kolumn itd.

De gustibus non est disputandum

Patrząc  na ustawienie kolumn i 

4 godziny temu, wojciech_78 napisał:

Kolumna po lewej stronie zdecydowanie gra głośniej  pełniejszym dźwiękiem bas jest głęboki 

4 godziny temu, wojciech_78 napisał:

prawdopodobnie jest to kwestia akustyki.  Zmiana ustawienia kolumn w pokoju nie wchodzi w grę.

Ukryta Zawartość

Jak nie zmienisz ustawienia kolumn, systemu  ( wersja bez nakładu finansowego)

To niestety dodatkowe koszty i efekt końcowy może nie  w pełni satysfakcjonowć?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xajas napisał:

Zabawa dobra, ale bezowocna. Bas na takie doginanie nie reaguje

Zgadza się - u mnie jest podobnie jak u autora wątku  (po prawej mam otwarte wejście do pomieszczenia)- lewą kolumnę muszę korygować bas dużo więcej niż prawą. Wykres wygląda amplitudy mniej więcej jak na twoim obrazku 👌 

Bez korekty DSP nie wyobrażam już sobie słuchania muzyki.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dokladnie na takiej zasadzie dzialaja programy DRC typu Dirac i podobne.
Mierza obydwa kanaly a potem je indywidualnie koryguja.

Tutaj przyklad przed korekcja

Ukryta Zawartość

I po korekcji

IMG_3530.thumb.jpg.a08ca6c0e8b63cde0d71de6caf85de2f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mozna takze zaopatrzyc sie w 

Ukryta Zawartość

co pozwoli wstępnie zobaczyć ,porównując wykres,y  czy aby któryś z elementów zwrotnicy nie uległ uszkodzeniu bądź czy  np kabelek nie odłączył się od głośnika , koszt naprawdę groszowy  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez heers
18 minutes ago, xajas said:

Przeciez zamienial glosniki pozycja/stronami, a efekt pozostal ten sam, wiec glosniki nie moga byc przyczyna.

racja , umknęło mi , co nie zmienia faktu ze może to  być pouczające aby  "zajrzec im pod maske"

To akustyka. Miałem dawno temu podobnie tylko z monitorami.

Albo przesuwasz cały system w prawo do momentu kiedy obie kolumny będą grały w podobnych warunkach i w podobny sposób. Pytanie czy granie tej prawej wolisz czy tej lewej. 

Albo właśnie dsp i regulujesz jedna albo druga albo obie.

Piotrek 

• 2 tygodnie później...

Zmniejszenie basu nie wystarczy, wysokie odbijają się od ściany i są też podbijane, u mnie tak jest. Zdążyłem się już przyzwyczaić. 

Najbardziej zyskasz skręcając kolumny jak najbardziej do środka kiedy głos (wokal, śpiew) będzie w środku. Jak się zacznie mieszać lub rozjeżdżać to oznacza, że aż za bardzo jest do środka. Z basem możesz zrobić tak, że zatkaj otwór br z lewej a z prawej otwórz. Bas nie powoduje tego, że lewa strona gra głośniej, tylko basu jest więcej i niżej podobnie jak otwarcie portu z tyłu w kolumnie. Niskie częstotliwości nie mają kierunkowości i mało prawdopodobne, żeby miało to wpływ na to, że lewa gra głośniej. Wpływ mają bardziej wysokie. Masz też bardzo proste rozwiązanie na czas słuchania muzyki wystarczy, że dasz jakąś przeszkodę co najmniej pół metrową przed kolumna po prawej stronie na wysokości wysokotonowego głośnika w odległości takiej samej jak lewy głośnik od ściany lub zasłony, tylko musisz testować w którym miejscu, żeby było akurat. 

On 1/28/2023 at 5:53 PM, wojciech_78 said:

Czy może to być wina odtwarzacza CD bo tej opcji jeszcze nie sprawdzałem?

To ja bym jeszcze dla swietego spokoju zamienił miejscami wtyczki rca z odtwarzacza. Jesli będzie tak samo tzn ze to tez nie jest wina cd. 

Opisałeś, ze lewa gra pełniejszym dzwiękiem, ma więcej basu. Akurat ten pełniejszy dzwięk to moze być tak jak koledzy sugerują podbity bas. Prawa kolumna stoi na srodku sciany i ma bardzo odmienne warunki akustyczne. Mimo wszystko nie powinno byc jednak az tak bardzo to słyszalne, ze jedna głosniej, druga ciszej. Z pewnoscią scena stereo musi byc zaburzona przy tak asymetrycznym ustawieniu. 

Ps. Purysci najpierw ustawiają kolumny w pokoju odsłuchowym (symetrycznie względem pomieszczenia rzecz jasna), a dopiero pozniej pozostałe meble (jesli jest na to miejsce)😉😆 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 28.01.2023 o 17:53, wojciech_78 napisał:

Zmiana ustawienia kolumn w pokoju nie wchodzi w grę.

Masz je przyklejone do podłogi czy co? Na próbę chyba możesz przestawić? Nie kumam. Najprostszy sposób pod słońcem, a tu temat rzeka się zaczyna rozwijać. Jak się po przxestawieniu poprawi to będziesz miał nad czym myśleć, a jak mnie to zamiast cd podłącz coś innego i też będziesz wiedział. Zaraz będzie dwa tygodnie rozkmin, a pytający olał temat.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

18 minutes ago, Misio38 said:

Masz je przyklejone do podłogi czy co? Na próbę chyba możesz przestawić? Nie kumam. Najprostszy sposób pod słońcem, a tu temat rzeka się zaczyna rozwijać

Niestety często tak jest, ze osoby ktorym to najbardziej powinno zalezec (zalozyciel tematu) mają jednoczesnie najbardziej "wywalone".. 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• Redaktorzy
1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Niestety często tak jest, ze osoby ktorym to najbardziej powinno zalezec (zalozyciel tematu) mają jednoczesnie najbardziej "wywalone".. 😉

W piątek rozmawialiśmy z kolegą na ten temat. Okazuje się, że z doświadczeń kolegi wynika, że audiofile zazwyczaj "nie szanują" darmowych porad. Nie słuchają. A gdy muszą zapłacić za usługę, zbierają się i zaczynają działać. W związku z tym są też efekty tej pracy. Częściowo mogę się z tym zgodzić. Ja za porady nie brałem nigdy pieniędzy (za kilka "usług audio" owszem), ale kilkunastu osobom (koledzy, koleżanka, przyjaciele, osoby z rodziny) złożyłem praktycznie kompletne zestawy audio, a kilkudziesięciu doradziłem (część kolegów i rodzina, pozostali to tzw. "obcy"). Około połowa potwierdziła zmiany brzmieniowe po zastosowaniu się do porad, a druga połowa albo podjęła własne decyzje albo nie odezwała się (brak informacji zwrotnej co robimy dalej).

Stąd też "branie forsy" może mieć/(ma?) sens. Ale są dwa warunki:

- trzeba się znać na tej robocie

- trzeba trafić w gusta odbiorcy

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jeszcze jedno - chyba najważniejsze w poradach "bezgotówkowych" 😉 

Nie może mi na tym leczeniu systemu zależeć bardziej, niż pytającemu,

bo robi się z tego karykatura, a czasem nawet pojawiają się zapędy niemal

inkwizycyjne 😉 jak w wielu wątkach o wyższym poziomie gratów czy słuchania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dlatego szkoda czasu na pisanie, lepiej wkleić link do gotowego artykułu wszystko wyjasniajacego, jak ktoś nie jest leniwy to przeczyta kilka razy do zrozumienia i po sprawie (dla niektórych wystarczy raz 😉)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi