Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać subwoofer do domu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z wyborem subwoofera do domu. Zależy mi na tym aby schodził do 20hz i trząsł szybami :)

Do takiego typu grania subwooferem będzie lepsza obudowa zamknięta czy otwarta?

https://www.audiostereo.pl/topic/161130-jaki-wybra%C4%87-subwoofer-do-domu/
W dniu 26.01.2023 o 20:22, Dominik533 napisał:

Witam. Mam problem z wyborem subwoofera do domu. Zależy mi na tym aby schodził do 20hz i trząsł szybami 🙂

Do takiego typu grania subwooferem będzie lepsza obudowa zamknięta czy otwarta?

Witam.

Subwoofer otwarty przeznaczony jest do KD.

Subwoofer zamknięty do stereo. 

Ja używam subwoofera do stereo i polecam Tobie markę REL np z serii T

No i długość fali dla f=20Hz to 17,2m. Pytanie, czy masz pokój o takiej przekątnej.

https://rms.pl/baza-wiedzy/716-akustyka-pomieszczen

Aby "trząść szybami" wystarczy ekonomiczny sub, np. Koda SW-1000 lub SW-1200.

https://allegro.pl/listing?string=subwoofer koda sw-1200

Ale do ambitniejszych celów, tak jak koledzy napisali powyżej.

Edytowane przez StachMuszel
No i długość fali dla f=20Hz to 17,2m. Pytanie, czy masz pokój o takiej przekątnej.
https://rms.pl/baza-wiedzy/716-akustyka-pomieszczen

Ten komentarz jest bez sensu. Co ma przekatna z dlugoscia fali i czestotliwoscia graniczna subwoofera wspolnego?

Po pierwsze przy tych obliczeniach (z tymi 17m) chodzilo po prostu o uzmyslowienie dlugosci fal w relacji do czestotliwosci

A aby odtworzyc okreslona czestotliwos, fala ta nie musi sie w pomieszczeniu „zmiescic“. To jest bzdurna teoria ciagle powtarzana na tym forum

Wiec ani przekatna, ani dlugosc, ani szerokosc ani wysokosc nie ograniczaja dolna czestotliwosci, ktore moga byc odtworzone.

Pomysl o sluchawkach. Czy sluchawki ze wzgledu na ich mala „diagonalna“ nie odtwarzaja niskich czestotliwosci?

Inną kwestią jest, CO na tych 20 Hz będzie słyszalne? Naprawdę mało jest nagrań z takimi niskimi sygnałami. Najniższe rejestry organów? Bas syntetyczny w elektronice? Trzęsienie ziemi w kinie? To ostatnie najlepiej załatwi bass-shaker zamocowany do kanapy. 😁

@Dominik533 jak masz okazję to podjedź gdzieś do salonu audio i posłuchaj kilku konstrukcji. Co do otwartej czy zamkniętej obudowy to zdania są podzielone i nie da się jednoznacznie stwierdzić czy zamknięta do muzyki a otwarta do filmów czy odwrotnie. 

Jaki masz budżet na suba? Ma on być nowy czy używany? 

W dniu 6.02.2023 o 15:09, GhostR1 napisał:

@Dominik533 jak masz okazję to podjedź gdzieś do salonu audio i posłuchaj kilku konstrukcji. Co do otwartej czy zamkniętej obudowy to zdania są podzielone i nie da się jednoznacznie stwierdzić czy zamknięta do muzyki a otwarta do filmów czy odwrotnie. 

Jaki masz budżet na suba? Ma on być nowy czy używany? 

Da się stwierdzić. 

Subwoofer z BR jest ociążały, za wolny do muzyki. Za to super sprawdza się w filmach. 

Subwoofer zamknięty jest szybki, czuć impuls( z membraną bierną jest głęboki), co świetnie sprawdza się w muzyce. 

4 minuty temu, Bukaj napisał:

Da się stwierdzić. 

Subwoofer z BR jest ociążały, za wolny do muzyki. Za to super sprawdza się w filmach. 

Subwoofer zamknięty jest szybki, czuć impuls( z membraną bierną jest głęboki), co świetnie sprawdza się w muzyce. 

1. Nieprawda- wszystko zależy od głośnika i strojenia. Jeśli ktoś chce walczyć o jak najniższe zejście, zamuli strojenie, lecz strojąc umiejętnie, można uzyskać bdb wykop również w B-R.

2. Częściowo prawda, częściowo BZDURA.

O ile obudowa zamknięta jest rzeczywiście "szybsza", to obudowa z membraną bierną NIE JEST OBUDOWĄ ZAMKNIĘTĄ, lecz odmianą bass-reflexu. Różni się jedynie tym, że zamiast drgającego w kanale słupa powietrza, jest drgająca membrana.

I rzeczywiście może być "szybsza" od tradycyjnego B-R, bo MB wychylając się szybciej, nie musi pokonywać tak dlugiej drogi, jak powietrze w rurze, jednak TO potwierdza tylko tezę o możliwości uzyskania dobrych efektów w B-R, jeśli umie się go stroić.

3 minuty temu, StachMuszel napisał:

Ja u kolegi w taniutkiej Kodzie SW-1000 z głośnikiem 10", zatkałem kanał BR gąbką, sprawdziło się. Nawet dobrze to grało. 

SW1000? Żarty sobie robisz- to bardzo przeciętny subwoofer. Miałem go na warsztacie, prawie nówkę. Koledze dzieciak wyrwał gniazdo sygnału i je naprawiałem. Na koniec podłączyłem w swoim systemie i nie było to granie na tyle dobre, jaką ma opinię w sieci.

Teraz, porlick napisał:

Porównywałem z moim DIY, którego koszt nie przekroczył 5 stówek. Na TB WT 644 w 40l obudowie B-R strojnego pod muzykę. 

Wcale nie zaprzeczeczam, że Twój gra lepiej. Ale Twoje 5 stówek w handlu może kosztować np. 20 stówek 👍

Niewykluczone. 😁

IMG_20230207_170858.jpg

Sw1000 ma ok po 5cm mniejszy każdy wymiar, tylko głośnik startuje w tej samej kategorii- 10'. Niemniej nawet tu nie podskoczy, bo mój TB ma ogromny wychył. Poprawka, to WT644F.

A group delay udało mi się zejść do 23ms (wg kalkulatora). Ma naprawdę dobrego kopa, nie przeciąga niczego, dobrze oddaje rytm. Nie "daje w klatę", jak konstrukcje estradowe (one to robią kosztem zejścia), ale od lat nie czuję presji jego wymiany.

Choć ostatnio nieco mnie kusi, by znów się pobawić... 😉

Edytowane przez porlick
1 godzinę temu, porlick napisał:

1. Nieprawda- wszystko zależy od głośnika i strojenia. Jeśli ktoś chce walczyć o jak najniższe zejście, zamuli strojenie, lecz strojąc umiejętnie, można uzyskać bdb wykop również w B-R.

2. Częściowo prawda, częściowo BZDURA.

O ile obudowa zamknięta jest rzeczywiście "szybsza", to obudowa z membraną bierną NIE JEST OBUDOWĄ ZAMKNIĘTĄ, lecz odmianą bass-reflexu. Różni się jedynie tym, że zamiast drgającego w kanale słupa powietrza, jest drgająca membrana.

Wiem co piszę mam REL T9i. 

Membrana bierna zamiast BR to jest strzał w 10. 

52 minuty temu, Bukaj napisał:

Wiem co piszę mam REL T9i. 

Membrana bierna zamiast BR to jest strzał w 10. 

Nie do końca wiesz, bo technicznie, obudowa z membraną bierną to dokładnie to samo, co bass-reflex. 

I tylko to, że obudowę z MB nazwałeś zamkniętą, jest ewidentną bzdurą.

Do jakosci dźwięku z Twojego suba się nie czepiam, bo po prostu go nie znam.

Edytowane przez porlick
9 minut temu, porlick napisał:

Nie do końca wiesz, bo technicznie, obudowa z membraną bierną to dokładnie to samo, co bass-reflex. 

I tylko to, że obudowę z MB nazwałeś zamkniętą, jest ewidentną bzdurą.

Do jakosci dźwięku z Twojego suba się nie czepiam, bo po prostu go nie znam.

Tak tylko nie ma na szczęście tych świstów. Brzmienie jest lepsze niżeli z BR. 

Tak piszą o REL. Obudowa zamknięta. To nie są moje słowa. Pozdrawiam 

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Tak piszą o REL. Obudowa zamknięta.

Bzdury piszą.

Obudowa zamknięta, jest jak sama nazwa wskazuje- ZAMKNIĘTA  I SZCZELNA. Membrana bierna jest de facto dziurą w obudowie, tylko z założoną membraną.

IMG_20230207_203635.jpg

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Tak tylko nie ma na szczęście tych świstów.

Świsty są wtedy, gdy konstruktor nie potrafi prawidłowo wywiązać się ze swoich obowiązków. W dobrze zestrojonym B-R nic takiego nie występuje, bo dąży się do niskiej prędkości przepływu powietrza w kanale, a jeśli nie jest to możliwe, bo nie da się zmieścić długiej i grubej rury (bardzo niskie strojenie) w obudowie, trzeba zastosować membranę bierną. Jej parametry pozwalają stroić rezonans prawie dowolnie nisko, dodając masy. Niestety, MB jest wielokrotnie droższa od rury i nie zawsze opłaca się zastosować to rozwiązanie. W jednym przypadku jest jednak konieczna- gdy obudowa musi być jak najmniejsza, przy jak najniższym zejściu, czyli w miniaturowych subwooferach. 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Bukaj napisał:

Subwoofer z BR jest ociążały, za wolny do muzyki.

Miałem Rubicon RSUB-10 i nie był ani trochę wolny, grał bardzo szybko z dobrze wypełnionym basem, konstrukcja BR skierowany do dołu.

22 godziny temu, Bukaj napisał:

Da się stwierdzić. 

z tym się nie zgadzam dlatego tak napisałem. Są konstrukcje z BR, które często są wybierane przez klientów do słuchania muzyki i na odwrót. Ile głów tyle opinii...

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

z tym się nie zgadzam dlatego tak napisałem. Są konstrukcje z BR, które często są wybierane przez klientów do słuchania muzyki i na odwrót. Ile głów tyle opinii...

To jesteś w błędzie.

Tak gra subwoofer z membraną bierną.

Wiem co piszę.

Mam RELa.

Praktycznie dziennie słucham muzyki.

Głęboki i impulsowy mocny basior.

To który subwoofer z BR nadaje się do muzyki?? Ja szukam w tych najlepszych markach subwooferów.

Popatrz sobie w markach REL, SVS. 

Tam gdzie jest BR to subwoofery służą do kina. Nawet na stronie jest napisane. 

18 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Miałem Rubicon RSUB-10 i nie był ani trochę wolny, grał bardzo szybko z dobrze wypełnionym basem, konstrukcja BR skierowany do dołu.

Nie kupiłbym nigdy takiego do muzyki! 

Ja patrzę na marki TOP, które tylko i wyłącznie produkują same subwoofery. 

JL Audio też jest super. 

53 minuty temu, Bukaj napisał:

Wiem co piszę.

Mam RELa.

To który subwoofer z BR nadaje się do muzyki?? Ja szukam w tych najlepszych markach subwooferów.

Popatrz sobie w markach REL, SVS. 

Tam gdzie jest BR to subwoofery służą do kina. Nawet na stronie jest napisane. 

Nie kupiłbym nigdy takiego do muzyki! 

Ja patrzę na marki TOP, które tylko i wyłącznie produkują same subwoofery. 

Nie wiesz co piszesz

świat nie kończy się na RELach i SVSach 😉

Twoj REL to zabawka

https://www.wilsonaudio.com/products/wilson-audio-subsonic/wilson-audio-subsonic

https://www.wilsonaudio.com/products/thors-hammer/thors-hammer

https://www.wilsonaudio.com/products/wilson-audio-subsonic/wilson-audio-subsonic

Edytowane przez xajas
6 minut temu, xajas napisał:

Zabawka to by była jakby kosztowała 500-1000zl

• Pokaż nowe odpowiedzi