Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

Tidal ogólnie uważany jest jako ten z lepszą jakością. Kolega od lat używający Spotify dziś zainstalował i uruchomił Tidal-a. 
Jednoznacznie stwierdził, że Spotify gra lepiej. Co nieco przeczy ogólnemu poglądowi. 

Jakie macie doświadczenia z tymi platformami i jak wyglądała konfrontacja między nimi. Która platforma lepsza?

Jeśli jest już gdzieś podobny temat to proszę o przeniesienie. 

Od długiego czasu korzystam ze spotify że względu na wygodę. 

Mam również tidal hi-fi i u mnie jest to dźwięk słyszalnie bardziej rozdzielczy. Jak mam ochotę ja konkretną płytę to flac lub todal. 

Słuchanie okazyjne i szukanie nowej muzy spotify. 

Coś ciekawego na tidalu znaleźć to jakiś koszmar. 

Z drugiej strony znam przypadki ludzi, którzy wolą spotify i to na sprzęcie w okolicach 20k. 

W obydwu apkach wyłącz normalizację dźwięku. To raz. A dwa to kolega mówi nieprawdę. Tidal gra bardzo dobrze - dla mnie jak CD. 

14 minut temu, basic44 napisał:

Spotify ma świetne algorytmy rekomendacji. Ale Deezer również pod tym względem nie najgorszy

A ja sobie chwalę rekomendacje Tidala. O wiele częściej podsuwa mi coś ciekawego niż robiło to Spotify. 

Korzystam ze Spotyfii Premium. Na okoliczność odsłuchów Hegla H95 uruchomiłem Tidal w jakości CD. Szczerze mówiąc tej super jakości Tidala nie zauważyłem, a nawet odniosłem wrażenie, że właśnie Spotyfii gra lepiej.

Dodatkowo bardziej mi odpowiada obsługa Spotyfii oraz algorytm podpowiedzi kolejnych płyt.

Chociaż tu muszę dodać, że w tak krótkim czasie Tidal nie miału mnie za bardzo szans sie wykazać.

Najwyższej jakości nie miałem okazji wysłuchać, więc sie nie wypowiem

Chodzi mi głownie o jakość nie o ergonomię. 
Zaszokowała mnie ta różnica w jakości na rzecz Spotify o której mówi kolega. 

Tylko TIDAL, ewentualnie Apple Music. Sory, ale jeżeli nie słyszy się różnicy między MP3 a jednak jakością płyty CD to nie mam pytań. Przynajmniej na co nieco lepszym już sprzęcie. To chyba w ogóle zalezy właśnie na czym się słucha - jeżeli jakieś słuchawki BT, jakiś system mini itp. to wtedy spotify może mieć sens, ale jako serwis w systemie hi-fi to tylko TIDAL i obowiązkowo na Tidal Conect, albo przez wbudowaną aplikację w streamer. 

Albo Qobuz albo Amazon Music Unlimited... Ale tam rekomendacje to już w ogóle do duszy.

A Tidal czego bym nie słuchał to głównie popelinę mi wciska...

Edytowane przez basic44
Godzinę temu, slyszecisze napisał:

Spotyfii gra lepiej

Chyba głośniej.

Ale z drugiej strony znam ludzi dla których szajsburger z McD jest wyznacznikiem dobrego jedzenia. Więc w czym problem? Tym bardziej, że nie jest mój 🤔

Godzinę temu, artur 1984 waw napisał:

Tylko TIDAL, ewentualnie Apple Music. Sory, ale jeżeli nie słyszy się różnicy między MP3 a jednak jakością płyty CD to nie mam pytań. Przynajmniej na co nieco lepszym już sprzęcie. To chyba w ogóle zalezy właśnie na czym się słucha - jeżeli jakieś słuchawki BT, jakiś system mini itp. to wtedy spotify może mieć sens, ale jako serwis w systemie hi-fi to tylko TIDAL i obowiązkowo na Tidal Conect, albo przez wbudowaną aplikację w streamer. 

Właśnie ma całkiem niezły system za 30-40tyś pln. 
Powiedział jaka jest różnica ale nie piszę jej tu by nie sugerować nikogo. 
Jakie konkretnie różnice słyszycie? 

Stosowany system kodowania AAC w Spotify zawiera w sobie cały zespół algorytmów dekodujących i porównywanie do dawnego mp3 traci trochę sens. Dzisiaj urządzenia i software mają zdecydowanie lepsze możliwości niż kiedyś, włącznie z możliwością "udawania" dźwięku płyty LP (np. Sony w odtwarzaczach przenośnych takie coś ma).

Ale to chyba dobrze, że można wybrać Tidal lub Spotify, co komu pasuje? 

Godzinę temu, basic44 napisał:

Albo Qobuz albo Amazon Music Unlimited... Ale tam rekomendacje to już w ogóle do duszy.

A Tidal czego bym nie słuchał to głównie popelinę mi wciska...

Za to Roon jest genialny jeśli chodzi o rekomendacje. Cały dzień potrafi serwować muzę zgodą z preferencjami. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pamiętam jak Spotify startował i miał tylko interfejs przez www i w dodatku był darmowy. Algorytmu rekomendacji z tamtych lat już nie ma a był genialny...

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Od długiego czasu korzystam ze spotify że względu na wygodę. 

Mam również tidal hi-fi i u mnie jest to dźwięk słyszalnie bardziej rozdzielczy. Jak mam ochotę ja konkretną płytę to flac lub todal. 

Słuchanie okazyjne i szukanie nowej muzy spotify. 

Coś ciekawego na tidalu znaleźć to jakiś koszmar. 

Z drugiej strony znam przypadki ludzi, którzy wolą spotify i to na sprzęcie w okolicach 20k. 

Pomnóż to przez minimum 5

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

59 minut temu, paww napisał:

Stosowany system kodowania AAC w Spotify zawiera w sobie cały zespół algorytmów dekodujących i porównywanie do dawnego mp3 traci trochę sens. Dzisiaj urządzenia i software mają zdecydowanie lepsze możliwości niż kiedyś, włącznie z możliwością "udawania" dźwięku płyty LP (np. Sony w odtwarzaczach przenośnych takie coś ma).

Ale to chyba dobrze, że można wybrać Tidal lub Spotify, co komu pasuje? 

Dla ścisłości AAC 256 jest w przeglądarkach, aplikacje i Connect korzystają z Ogg 320. Tidal często ma pliki MQA 44,1/16 (także w abonamencie HiFi) i osobiście różnicy nie słyszę. Jak już to dla mnie lepiej gra prawdziwe hires z Amazona lub Apple. Ale i tak Spotify najwygodniejsze…

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Odwrotnie. Przenosząc playlistę że spoti na tidal zabrakło 12 utworów. 

Na 200, a muza Nu Jazz, żadna awangarda. 

ostatnio polecono tu playliste z NuJazz na Spotify. Poniewaz lubie NuJazz zameldowalem sie na Spotify (darmowo) i wystartowalem ta liste, by przejac ja do Apple Music. I wtedy dostrzeglem jak nedznie brzmi Spotify w porownaniu z Apple Music 

Edytowane przez xajas

Wszystko to kwestia urządzenia na którym jest to odtwarzane. Ja od lat używam Spotify a im lepszy sprzęt tym też to lepiej brzmi. Jak chcę wysokiej jakości to ripy płyt CD z dysku lecą.

56 minut temu, xajas napisał:

ostatnio polecono tu playliste z NuJazz na Spotify. Poniewaz lubie NuJazz zameldowalem sie na Spotify (darmowo) i wystartowalem ta liste, by przejac ja do Apple Music. I wtedy dostrzeglem jak nedznie brzmi Spotify w porownaniu z Apple Music 

Darmowy Spotify ma chyba jakieś ograniczenia w bitracie.

Ja mam i Spotify i Tidal. Na sprzętach słabszych (np. Iphone + słuchawki) faktycznie można mieć odczucie że dźwięk ze Spotify jest żywszy, przyjemniejszy w odbiorze. Tidal jakby zamula. Ale jak się idzie w kierunku lepszych sprzętów (wzmacniacz + kolumny i solidniejszy streamer) to już przewaga Tidala zaczyna wychodzić.

Mam też wrażenie, że processing zastosowany przy produkcji pliku czasem może zadecydować o tym, że Spotify wypada lepiej. Ale to rzadko i raczej przy starszych nagraniach.

16 godzin temu, basic44 napisał:

Spotify ma świetne algorytmy rekomendacji. Ale Deezer również pod tym względem nie najgorszy

i to jest jedyna zaleta Spotify, no może jeszcze biblioteka; mają największą. Co do jakości dźwięku: dla mnie Spotify gra płasko trzeba tylko jeszcze włączyć kawałek, który ma co pokazać 😉

Spotify może robić większe wrażenie na początku z uwagi, że jest podbity i gra efekciarsko i głośniej. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Aż z ciekawości wróciłem na miesiąc do Spotify Premium. Wstępnie w aucie, w łazience 😅 gra dużo lepiej niż lata temu gdzie te MP3 aż kłuły w uszy. A tu nie: czyli jest postęp. Natomiast na poważnym sprzęcie "salonowym" zabiorę się do testowania w weekend...

Edytowane przez basic44

A ja jak puszcze oryginalna plyte zripowana do WAV, to i tak gra mi to lepiej niz ta sama plyta z tidala przepuszczona przez setki serwerow itd. Nie wiem dlaczego sie tak dzieje, ale tak to slysze. Dlatego posiadajac tidala i tak kupuje CDki i ciesze sie posiadaniem fizycznego nosnika, muzyki dostpnej dla mnie dozywotnio (z serwerow streamingowych nie raz cos zniknelo/artysta usunal) itd. Tidal jest fajny do poszukiwan nowej muzyki dla mnie (jak na razie). Ale tez mam watpliwosci co do "jakosci". Nie duze watpliwosci, ale jednak zauwazalne. 

• Pokaż nowe odpowiedzi