Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C 521 BEE czy C 542???

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Czy różnica w jakości dźwięku jest według Was warta dorzuconych pieniędzy?

Będzie to grało z NAD C 320 BEE i Yamaha NS - 300 (w przyszłości może Paradigm v.4 Monitor - najniższy model podłogowy) .... jutro lub pojutrze mam zamiar to nabyć i chciałbym bardzo poznać Wasze opinie ...dzieki i pozdrawiam..

I powtórze zadane juz w innych postach pytanie - może pojawią się nowe sugestie (zaznaczam - sugestie jedynie pomagają w wyborze sprzętu - pozwalają lepiej zwrócić uwagę na określone elementy przy zakupie - najważniejszy jest odsłuch) :

Mam możliwość sprzedania sprzętu bardzo okazyjnie i zastanawiam się czy do metalu i hard rocka,których słucham nie będzie nadawał się bardziej ostry i agresywny sprzęt niż zrównoważony NAD...proszę o opinie i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/16106-nad-c-521-bee-czy-c-542/

Wg mnie - Tak, zdecydowanie 542 jest wart swoich pieniędzy. Miałem 521 BEE, a 542 odsłuchiwałem. Co tu dużo mówić - zupełnie inna jakość dźwięku, eksplozja dynamiki, świetna przestrzeń, szybki i zdecydowany dźwięk. Polecam, jeśli taki charakter dźwięku Ci odpowiada.

bardzo dziekuje za rady...

jest jeden mały ale jednak problem (dla jednych bardziej - dla innych mniej ważny zapewne):

mój NAD C 320 BEE (i tuner C 422 zresztą też) są w kolorze szarym (tytanowym jak kto woli) i teraz:

-jak chce iść wyżej w NAD'a to i owszem - warto kupic 542(jest tylko czarny) - i tak potem będzie czarny wzmak(bo szarych nie ma z wyższej półki) - a z tunerem albo sie pogodze;) albo sprzedam(okazało się ,że radia słucham dużo mniej niż myślałem)

-ale jak chce wogóle zmienić sprzęt na bardziej ostrzejszy (lepszy dla ostrej metalowej muzyki ..tez hard rocka)

to może lepiej już zakupić cd do nowego takiego zestawu (myślałem o Yamaha 496 stereo - mogłem machnąć się w nazwie) JAK UWAŻACIE? jakie są Wasze sugestie?

-a może to kolumny tak tłumią mojego NAD'a (Yamaha NS - 300) - może jak kiedyś zmienię na Paradigmy to i NAD pokaże co potrafi przy metallice,megadeth,ac/dc,iron maiden,overkillu,judas priest itp. ??

-(przykładowo - sprzedawca mój stwierdził,że jeżeli nie będę zmieniał szybko wzmaka - to 521 BEE spokojnie wystarczy do kompletu ...no i kaska - nie ukrywajmy;)

do mike 152 -

przepraszam kliknąłem niechcący na "nie na temat" myśląc,że wyśle do Ciebie post - sory - chwilowe zaćmienie - mam nadzieje,że to bez znaczenia....

Czy może chciałbyś dokupić C 422 do zestawu;) ?pozdrawiam

...srebrna 542 nie jest problemem choćby na tej akcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo chyba o taki kolorek chodzi jeśli dobrze przeczytałem, a tak wogle to 542 jest zwyczjanie chwalona :) wystarczy przeglądnąć kilka stron - moge przesłać na e-mail test przeprowadzony przez HIFI ale przedewszystkim nie zapomnij posłuchać jesli wogle się zdecydyujesz bo chyba zaczynasz zmieniać zdanie ? (...) kiedyś wyczytałem w necie że nie ma sensu zmieniać NADa jeśli nie mamy kasy by skoczyć o klase wyżej w jakości dźwięku, wymiana sprzętu z tego przedziału cenowego na ten sam chyba mija się z celem w przypadku NADa, choć mamy tyle samo zwolenników co przecuiwników NADa :) - udanych zakupów życzę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a moze poprzednika 542 czyli 541i.bedzie uzywany ale na pewno tanszy.u mnie wlasnie taki szary,srebrny,tytanowy gra.nie porownywalam obu dzwiekowo,ale podobno nie roznia sie zbytnio(wg niektorych wcale)

fakt - sprzedawca wprowadził mnie w błąd zapewne niechcący...a przy okazji w trimexie mi powiedzieli,że wprowadzają jakieś nowe modele cd i dvd n aprzełomie marca i kwietnia..nic więcej nie udało mi się wyciągnąć

do baq 85 : dochodzę do podobnego wniosku - zmieniając w podobnym przedziale cenowym - uzyskam jedno a stracę co innego (bo NAD aż taki zły nie jest) - mało prawdopodobne bym wyszedł z tego całkowicie zadowolony - tym bardziej,ż enie mam czasu ciągle jeździć i słuchać ://

Może jednak ktoś coś napisze o kolumnach do tego zestawu?

pozdro i dzieki za pomocną dłoń ;)

aha - mój mail : [email protected] bede wdzieczny az wszelkie linki itp.na temat sprzętu NAD'a (521,542,c320bee ,c422) oraz innego ,który polecilibyście do takiej muzyki ....szukałem ale mogłem coś ominąć w necie ... pozdro

...ucieszyła mnie wiadomość o nowych prduktach NADa bo sam stoje przed zakupem CD do swojej 320 bee ale najpierw kolumny których poszukuje jak narazie poluje na 'acoustic energy aelite two' 'epos m12.2' 'visaton copulet' - e-mail już się wysyła za kilka minut bedzie już na twojej skrzynce załączyłem wszystkie materiały jakie mam dotyczące NADa

Wyszukiwarka padła więc skoro mowa o NADach CD to mam pytanie:

Mam do kupienia CD NAD C514 nie wiem z którego roku ale w stanie technicznym (czyta jak z nut) i wizualnym świetnym. Ceni się ok 600 zl. Czy za te pieniążki warto to kupić?

Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.

moge na e-mail przeslac to dla mnie nie problem tylko jakos nie moge wyczytać Twojego e-maila bo wyglada on dziwnie cytuje 'pi (at) list.pl' a ja myslałem że w e-mialaach zazwyczaj jest nazwa@i dana witryna - a może to jakiś nowy zapis ktoego jeszcze nie kumam ? :)

Witam ponownie...

No i pojechałem do sklepu gdzie stał przygotowany zestaw Nada (c320bee i 2 cd'eki - c 521 bee i 542)

Powiem szczerze - jechałem do tego sklepu z nadzieją, że nie wysłyszę przy mojej muzyce (metal,hard rock i wirtuozeria typu vai i satriani) wielkiej różnicy ...a może liczyłem,że wogóle jej nie wysłyszę ...w końcu 600 zl to trochę kasy dla ludzi co się w budżetowych sprzętach obracają;)

Jakże się przeliczyłem - posłużyły mi kawałki z Rust in Peace Megadeth - niesamowicie dynamiczne...głębokie brzmienie Ghost of the Navigator Maidenów i crystal planet satrianiego....

Pierwsze wrażenie z 521bee było dobre - szczególnie fajnie brzmiała perkusja (choć czasami tak ostro, że mi się zlewał dźwięk) bas był szybki (taki zbity ale nie zawsze)..zdarzały się momenty, gdy było za dużo basu i wysokiej perkusji a średnica ginęła gdzieś z tyłu ... ale ogólnie wrażenie dobre;) już się praktycznie zdecydowałem ale dla świętego spokoju przełączyłem na 542....ech ;/

po 15 sekundach z megadeth wiedziałem, że ten odtwarzacz jest o wiele lepszy - dźwięk był głębszy a to eszystko co wcześniej napisałem jako minusy przestało istnieć (zapomniałem wcześniej dopisać o crystal planet -w 521 gitara grana na wysokich progach momentami była przejaskrawiona i się zlewało...w 542 wszystko było jak trzeba - nie męczyło mnie wsłuchiwanie się.... to tak jakby 521 chciał podobnie jak 542 odczytać dźwięk ale sobie radził na 4- podczas gdy 542 na 5 )

skutek: pozbyłem się rezerwowych banknotów...może to i dobrze,że się zbyt długo nie zastanawiałem,bo teraz mam miesznane odczucia, że mogłem jednak pozostac przy 521 (kaska ;/ ) cóż - ale jakbym zmieniał wkrótce głośniki a później i wzmaka - cd mnie nie hamuje jakościowo..a wręcz czeka na tę zmianę ;)

I doszedłem do kolejnej kwestii - głośników - zupełnie przypadkiem okazało się,że sklepowy zestaw podłączony jest do Paradigmów Monit. v 4 (chyba 7 - pierwsze podłogowe w serii).... parę miesięcy temu słyszałem v.3 na zwykłej ampli kody (jakis tani model) i momentalnie dźwięk wpadł mi w ucho pozytywnie...a tu taka niespodzianka..

Wiem jedno - słuchałem już paru głośników...zastanawiałem się ...ale teraz wiem,że - jak na mój gust - następnym zakupem będą te Paradigmy (super dokładne a nie męczące z Nadem)... właśnie na nich tak rzuciła się w "uszy" różnica pomiędzy tymi cd'kami..

Bardzo proszę wszystkich purystów audiofilskiego języka o wyrozumiałe przyjęcie moich sformułowań - tak to odczułem i starałem się opisać jak najlepiej i najkrócej (nikt nie będzie czytał zbyt długich wypocin o moich przeżyciach ;) ) . Parę osób mi pomogło w wyborze - to ich opinie wsparły decyzję dzisiejszego uszczuplenia portfela - więc wypada napisać coś od siebie w zamian gdyż jak mi się wydaje - temat Nada ich interesuje.

Pozdrawiam i jestem otwarty na wszelkie sugestie...

ps. sprzedaję półroczny tuner c 422 - może ktoś jest zainteresowany - mało słucham radia (mniej niż myślałem) a na paradigmy trzeba uskładać ;)) pozdro

>radek862

Witam!

Napisz coś "w o mnie" - gdzie mieszkasz.

Dlaczego chcesz sprzedać tuner, jest kiepski?

Jakbyś nie chciał drogo to może byśmy sie dogadali, ale musi być srebrny (szary).

Posłuchaj do Nada AA HyperionII lub AA Mimas II, sam się do nich przymierzam.

Pozdr.

Już odpisałem Ci na maila...ale dla innych zainteresowanych:

Nad C422 jest szary,w stanie idealnym,ok.pół roku gwarancji jeszcze....

sprzedaję bo:

1.słucham mniej niż myślałem (komercja komercja i ...ech komercja radia ;/ )

2.kupiłem droższe cd niż planowałem (- czytaj poprzednie wpisy)

3.zbieram na Paradigmy

2.i3. - potrzebna mi kaska...

Sprzęt jest ok - ja nie mam nic do zarzucenia...(dorzuce kabel łączący ze wzmakiem wart 60 zl - profigold)

pozdro

DaGamba napisal:

320BEE napędzi Evo3 z palcem w nosie. U mnie napędza Dynaudio i nie narzekam, pewnie że C372 byłby lepszy, ale 50W mocy ciągłej na kanał przy 8 ohmach to wystarczająco wiele, a tyle daje 320BEE.

Sprawa napedzania kolumn to nie do konca kwestai mocy ale raczej i to nawet w szczegolnosci sprawa zasilania wzmacniacza. Jezeli zasilanie nie wyrabia sie to porcje basowych dzwiekow ciagna z wzmacniacza sporo pradu i chwilowo rozladowula kondensatory zasilania. Taki spadek napiecia przeklada sie na wzmocnienie tranzystorowej koncowki mocy dla calego pasma i po prostu dziwek nieco siada, jest bardziej skompresowany i o mniejszej dynamice. To nie to, ze system nie zagra ale zagra marniej.

By dowiedziec sie o czym mowie jest tylko jedna rada - podlaczyc kolumny do wydajnego wzmacniacza i jezeli pojawi sie wieksza dynamika, lepiej prowadzony bas to znaczy, ze cos jest na rzeczy. Tu nie chodzi o glosnosc bo taka mozna uzyskac i z 30 W wzmacniacza.

Czy Evo 1 latwiejsze do napedzenia niz Evo 3? Pewnie tak. Ale takze pewnie maja one mniejsza skutecznosc. W sumie nie jest to takie wazne jak sam wzmacniacz.

pzdrw

soso

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.