Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer REL czy SVS

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam dla siebie subwoofera, czytałem chyba większość tematów na forum odnośnie tych marek i nadal nie wiem.

Zastanawiam się miedzy svs sb-1000 a rel t5i, pokój  ok 20m2 tylko muzyka podłączony będzie pod Yamaha as701 z dali zensor 7

Najbardziej odpowiada mi rel ze względu na głośnik umieszczony od spodu ale znowu ma tylko 125W. Nie wiem czy taka moc będzie wystarczająca do pokoju 20m2

Powiedzcie co wybrać bo już nie wiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/161050-jaki-subwoofer-rel-czy-svs/

Obie firmy są świetne i brzmieniowo mają wiele do zaoferowania. Ze względu na możliwość połączenia pod terminale głośnikowe w stereo chyba postawiłbym na subwoofer Rel na 17m2 dawał radę i myślę, że jeśli nie będziesz robił dyskotek to też się sprawdzi. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 23.01.2023 o 06:47, pawelcb napisał:

jbardziej odpowiada mi rel ze względu na głośnik umieszczony od spodu ale znowu ma tylko 125W. Nie wiem czy taka moc będzie wystarczająca do pokoju 20m2

Moc wzmacniacza nie mówi nic, na pewno nie oznacza głośności, np Peerless xxls400 ma 86db efektywności musi mieć 400W żeby wycisnąć dużą głośność, a taki Dayton HO na 12"ma 91db, wystarczy mu mniej niż 200W żeby przebić tego Peerlessa. Więc liczy się też średnica przetwornika i konstrukcja. Do Zensor 7 bardziej Rel ale trochę większy od T5i moim zdaniem. 

Dzięki za odpowiedzi. Dopytywałem się sprzedawcy i też napisał że przy 20m2 może być za mały i lepszy był by rel 7i. Mam nie wiele miejsca gdzie mógłby stać subwoofer.

Będę musiał się mocno zastanowić co robić, szkoda że u mnie w mieście nigdzie nie znalazłem salonu z Relami.

Ew. też zastanawiam się  nad zmianą kolumn na coś lepszego od zensor 7, myślicie że warto?

Myślę tak do 6tys za parę, może to coś poprawi brzmienie.

20m2 to niewiele, dziwne że Zensor 7 nie grają jak tam to nawet 3 i 5 powinny dawać spory bas. Wg mnie kwestia ustawienia lub akustyki kuleje, albo masz amplituner do kina i zamieszane z auto kalibracją. T5 na 20m do stereo da radę, tylko ogólnie do Zensor 7 może być ciut przymały. Bo dobrze ustawione i zasilone Zensor 7 w 20m powinny mieć basu aż nadto. W 6k to spokojnie możesz zmienić na lepsze Dali np Mentor 6 lub 5 + na suba i tak starczy 🙂

4 godziny temu, don111 napisał:

Zensor 7 w 20m² powinny mieć basu aż nadto

Pasmo od 40Hz a sub zagra jeszcze niżej - może rozwiązanie to podbić 100Hz gałką bass?

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Mam wzmacniacz nie ampli ( Yamaha AS701) ale może i masz rację odnośnie ustawienia kolumn ale nie mam możliwości innego ich ustawienia.

W takim razie zostaję przy pierwotnym zamyśle tj. kupno subwoofera. Powiedzcie czy warto tak na prawdę myśleć o svs  czy jednak dołożyć  kasy do REL-a chyba że jest coś jeszcze godnego uwagi ?

W tym momencie zastanawiam się nadal svs i rel t7

To odwieczną wojna i nigdy nie dostaniesz na to wyników rzędu 10/10. Tak mówię gdybyś się spodziewał. 

Moim zdaniem 20 metrowe pomieszczenie. Umeblowane zapewne to t5x wystarczy. Uzupełni ci dolne pasmo to dobry pomysł 

Ja bym wybrał rela. Akurat model svs 1000 uważam za zbyt podstawowy. W wersji pro płacisz za dużo za zdalna obsługę w wersji bez pro w modelu 1000 zdarzały się różne serwisy.

Ale z tego co wiem to on działa dobrze.

Kolumny zostaw. Sub tak czy siak ci zostanie nawet jeśli powrócisz do pomysłu zmiany kolumn za kilka lat.

Piotrek 

Dokładnie, wersja pro ma w zasadzie pierdoły za które płaci się 1k. Wolę ten 1k dołożyć do np. rela. Tak czytam i jeszcze pojawia się B&W ASW 608 lub 610. Czy one nadają się do muzyki ?

Są ok. Ale moim zdaniem nie grają tak jak Tx. 

Co należy przypomnieć to bardzo rzadko w obecnych czasach aby subwoofer miał wzmacniacz w klasie AB.

Piotrek 

30 minut temu, pawelcb napisał:

Tak czytam i jeszcze pojawia się B&W ASW 608 lub 610. Czy one nadają się do muzyki ?

Jak najbardziej (mam 608).

51 minut temu, pawelcb napisał:

...zostaję przy pierwotnym zamyśle tj. kupno subwoofera.

A mój wpis czytałeś?

54 minuty temu, pawelcb napisał:

Dokładnie, wersja pro ma w zasadzie pierdoły za które płaci się 1k. Wolę ten 1k dołożyć do np. rela. Tak czytam i jeszcze pojawia się B&W ASW 608 lub 610. Czy one nadają się do muzyki ?

Miałeś już okazję posłuchać muzyki z subem? Chodzi mi o typowe stereo plus sub.

De gustibus non est disputandum

Potrzeba też umieć zostawić. Albo zapytać kogoś mądrzejszego albo cierpliwie ustawiać sprzęt do własnych preferencji.

Jeśli ktoś podłączy i przez 3 dni nie będzie mu grało to bardzo łatwo może się do tego zrazić zupełnie niesłusznie. 

1 godzinę temu, Yankes napisał:

Miałeś już okazję posłuchać muzyki z subem? Chodzi mi o typowe stereo plus sub.

Dobre pytanie! Jeśli kolega chce subem zwiększyć ilość (glośność) basu to sie mocno rozczaruje, wszak sub służy do rozciągnięcia pasma w dół tam gdzie kolumny już nie grają, a nie dublowania tego co kolmuny grają. Dlatego proponuję zacząć od podbica basu gałką bass i opisania wrażeń.

Szymon czytałem co napisałeś, zwiększałem bass i jest mocny ale nie oto mi chodzi. Chcę uzupełnić bas tam gdzie go nie mam czyli niższe pasma. Kiedyś miałem suba kef ale padł.

42 minuty temu, pawelcb napisał:

Szymon...

Dzięki, upewniam się tylko.

-----

Sam używam B&W608 i jestem zadowolony. Oceniac nie będę, bo nie miałem porównania, ale często opinie ma lepsze od konkurencyjnego REL. Czy nadaje się do stereo? Pomiędzy ustawieniami do stereo i KD różnica jest KOLOSALNA więc myślę, że tak.

I taka uwaga odnośnie 610: są dwie wersje B&W 610, jedna chyba z XP a druga bez. Czym się różnią to nie wiem, ale jeden ma chyba 2x mocniejszy wzmacniacz... sam musisz temat zgłębić.

30 minut temu, pawelcb napisał:

Szymon czytałem co napisałeś, zwiększałem bass i jest mocny ale nie oto mi chodzi. Chcę uzupełnić bas tam gdzie go nie mam czyli niższe pasma. Kiedyś miałem suba kef ale padł.

W 20 metrach nie usłyszysz niskiego basu albo usłyszysz jego rezonasnse, wtedy sub je da. Zacznij od innego ustawienia albo kolumn z większym basem. Subwoofer do stereo moim zdaniem to ostateczność a tym bardziej bez DSP.

12 minut temu, muda44 napisał:

Subwoofer do stereo moim zdaniem to ostateczność...

Jak ktoś subem próbuje skorygować zamieszanie zriobione przez przypadkową akustykę* to tak, ale jeśli ktoś świadomie uzupełnia to, czego kolumny nie grają, to nie ma lepszego rozwiązania niż sub.

-----

* - ostatnio był taki przypadek na Forum: kolumny schodzące do 35Hz, filtr na subie ustawiony na 100Hz i marudzenie, że mu nie gra 🙂

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak ktoś subem próbuje skorygować zamieszanie zriobione przez przypadkową akustykę* to tak, ale jeśli ktoś świadomie uzupełnia to, czego kolumny nie grają, to nie ma lepszego rozwiązania niż sub.

Jest lepsze - lepsze kolumny.

Jak się policzy cenę dobrego czy dwóch subwooferów to wychodzi cena lepszych kolumn.

A zacząć trzeba od akustyki, zmiany ustawienia. Czasem trzeba przemeblować pokój itd

Co innego kino domowe...

Godzinę temu, muda44 napisał:

Jest lepsze - lepsze kolumny.

Jak się policzy cenę dobrego czy dwóch subwooferów to wychodzi cena lepszych kolumn.

A zacząć trzeba od akustyki, zmiany ustawienia. Czasem trzeba przemeblować pokój itd

Pewnych rzeczy zrobić się nie da. Np u mnie ze względu na rozkład pomieszczenia miejsce dla kolumn jest tylko jedno i każde podłogówki w tym miejscu buczały i dudniły basem - sub jest w innym miejscu i moim zdaniem gra fajnie (a ktoś dobrze zorientowany w temacie patrząc na wykres nawet stwierdził, że dobrze).

A co do cen to byłbym ostrożny:

B&W603 £1250

B&W606+608 £800 (wzmacniacz 250W gratis)

Godzinę temu, muda44 napisał:

Co innego kino domowe...

Moja ankieta nt suba w stereo powiedziała wszystko: spośród bądących na NIE tylko jeden user miał z subem w stereo doświadczenie, a jak z wyjasnień się okazało usiłował subem zrobić coś, czego subem zrobić się nie da. Reszta sceptyków to zabobon i przenoszenie doświadczeń z plastikowych KD sprzed 20lat, przy braku wiedzy i doświadczenia w temacie.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Pewnych rzeczy zrobić się nie da. Np u mnie ze względu na rozkład pomieszczenia miejsce dla kolumn jest tylko jedno

Dokładnie mam tak samo.  Powiedzcie jeszcze jest jakaś różnica w brzmieniu jeśli podłącze suba z wyjścia wysokopoziomowego a niskopoziomowego-lfe cinch ?

W Relach przy dłuższym słuchaniu można wyczuć że jest delikatna różnica na korzyść takiego podłączenia przez wysokopoziomowe podłączenie (neutrik-speakon).