Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer z wyjściem USB by Piramidon - Prawdopodobnie Masz go w kieszeni! W smartfonie!

Rekomendowane odpowiedzi

Funkcją streamera jest odbiór i dekodowanie transferu danych, które wysyłane są za pośrednictwem specjalnego protokołu przez sieć internetową. Dlatego urządzenia te zawsze wyposażone są w moduł umożliwiający łączność z siecią (Ethernet lub Wi-Fi).Jest w nich opcja pozwalająca na odtwarzanie muzyki w wysokiej rozdzielczości bez kompresji, co z pewnością powinno zainteresować miłośników dobrego brzmienia. Streamery posiadają również wbudowane radio internetowe. Dzięki temu mamy dostęp do niezliczonej ilości darmowych stacji. Niektóre modele odtwarzają również muzykę z dysków sieciowych.

Zaraz, zaraz! Czy tego nie mamy w smartfonach? Mamy!

Głównym celem systemu  jest prostota i doskonała funkcjonalność.

Wykorzystajmy możliwości wynikające z:

-dystrybucji bezstratnej muzyki przez internet (wyższej jakości niż płyta CD),

-oraz  asynchronicznych wejść USB w DAC-ach.

Asynchroniczna transmisja dźwięku przez USB poprawia znacznie dokładność i zgodność zegarową konwersji cyfra-analog i jest obecnie pożądaną cechą urządzeń DAC. Wejście USB audio jakie znajdziemy obecnie u większości urządzeń DAC na rynku to cenna możliwość do odbioru strumienia audio.

Pojawia się pytanie: jak najlepiej połączyć smartfon z asynchronicznym dac-iem?

Oczywiście przez gniazdo USB (najlepiej USB-C) 

Jak skierować strumień danych omijając sterowniki  w smartfonie? Sterownik HiRes w USB Audio Player PRO próbuje obejść ten problem

Ta apka ma to do siebie- z USB smartfona wychodzi bitrate , taki - jak w źródle.

Dlatego próbuję wykorzystanie wszystkich internetowych stacji radiowych przy zastosowaniu UAPP, a nie innych aplikacji (których jest multum).

W moim smartfonie LG V50S mam zainstalowaną kartę SD o pojemności 1TB- to dużo muzyki- prawda? I ma wyjście USB audio.

Spis smartfonów obsługiwanych przez sterownik HiRes jest tutaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sciąganie muzyki  na kartę pamięci, czy zainstalowanie karty z nagraną muzyką - to żaden problem. 

I przestańcie się bawić toslinkiem i koaksjalem- to już przeszłość!

SPRAWDZANIE POPRAWNOŚCI DZIAŁANIA STEROWNIKA

Istnieje kilka sposobów sprawdzenia, czy sterownik HiRes naprawdę gra bez ponownego próbkowania w trybie 24-bitowym. Jeśli chcesz spróbować z ADB, można go znaleźć w narzędziach platformy Android: https://developer.android.com/studio/releases/platform-tools.html Analiza częstotliwości: najlepszym dowodem jest odtwarzanie sinusoidy na urządzeniu z Androidem i analizowanie jej na innym urządzeniu, na przykład za pomocą Rightmark Audio Analyzer. Będziesz potrzebował zamiatania sinusoidalnego, takiego jak ten: http://www.audio-evolution.com/downloads/SweepToneStereoFrom5000To96000Hz_192kHz.wav . Odtwórz ten plik WAV 192 kHz zawierający falę sinusoidalną od 5000 Hz do 96 kHz ( połowę częstotliwości nyquista ) i nagraj go przy 192 kHz z dobrym interfejsem audio (, który może nagrywać do 192 kHz! ). Na komputerze najlepiej użyj sterownika ASIO. Od początku do końca powinna istnieć zawartość częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Myślałem o tym zanim wszystkie moje wymagania spełnił Daphile na terminalu kupionym za 100zł Na myśleniu się skonczyło z powodu braku odpowiedzi na jedno pytanie:

Czy jest możliwe aby komórka przez jedyne gniazdko USB JEDNOCZEŚNIE wyslała dźwięk i odebrała prąd do ładowania baterii?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, piramidon napisał:

I przestańcie się bawić toslinkiem i koaksjalem- to już przeszłość!

No właśnie - nie lepiej bezprzewodowo? I to bez doktoratu, wystarczy np. mConnect i dowolne urządzenie UPnP.

19 minut temu, Klimkr napisał:

No właśnie - nie lepiej bezprzewodowo? I to bez doktoratu,

To może być świetne.

Ale ujmij to w postaci własnego tematu (by @Klimkr ), gdzie pokażesz:

-konkretne zestawienie sprzętowe

- proponowane oprogramowanie

- dodatkowo procedurę sprawdzającą

Mamy na Forum osoby o różnym stanie zaawansowania, hasło może nie wystarczyć.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

28 minut temu, piramidon napisał:

Ale ujmij to w postaci własnego tematu...

W tym tylko głosy poparcia będę akceptowane? Przy dzisiejszym poziomie techniki i cen podpinanie komórki kablem by posłuchać muzyki traci sens... no chyba, że ze starej komórki z OTG zrobimy streamer stacjonarny hi-res, ale... powtórzę pytanie:

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czy jest możliwe aby komórka przez jedyne gniazdko USB JEDNOCZEŚNIE wysłała dźwięk i odebrała prąd do ładowania baterii?

Co się dzieje z muzyką gdy ktoś do Ciebie zadzwoni?

Edytowane przez szymon1977

A propos androida jako streamera: Ciekawą rzeczą jest Xiaomi Mi TV Stick wpinany na HDMI do telewizora. Oczywiście telewizor psuje dźwięk, ale można również go transmitować z tego urządzenia po bt z kodekiem ldac. Co ciekawe jest tam android tv na pokładzie, i są natywne apki Tidal, Deezer, Spotify w najwyższych dla tych serwisów jakościach streamingu. Qobuza nie ma. Niestety nie ma to to wyjść USB jak pełnoprawny telefon i nie ma slotu na kartę sd. Ale są inne tego typu wynalazki i może nawet da się z nich wyprowadzić dzwięk po USB (nie po HDMI). Ot taka ciekawostka, testuje od kilku dni i podoba się mi to 😊

Edytowane przez basic44
23 minuty temu, basic44 napisał:

Ale są inne tego typu wynalazki i może nawet da się z nich wyprowadzić dzwięk po USB (nie po HDMI)

Może spróbuj coś takiego, cena nie powala. Potem opisz doświadczenie, proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna ciekawostka, ale mnie ldac w zupełności zadowala. Zresztą mam też standardowy pc podpięty po USB. A tego stick'a kupiłem żeby pozbyć się kabli nie wiem czy ten pc się ostoi. Pozbyłem się już CD, decka, tunera. I słucham z telefonu lub sticka po bt. Z "normalnych" gratów ostał się jedynie gramofon 😀

Nie bierzesz pod uwagę, że  oektore dac mają lepiej zaimplementowany Coax, Toslink niż USB i to wyraźnie słychać. Nie mów by rezygnować z tego, bo to nie jest prawda, że usb jest zawsze lepsze 😉

Te wszystkie nowe chińska dac z usb to kiepski dźwięk. 

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czy jest możliwe aby komórka przez jedyne gniazdko USB JEDNOCZEŚNIE wyslała dźwięk i odebrała prąd do ładowania baterii?

Można pominąć ten problem, korzystając z telefonu z ładowaniem indukcyjnym.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Co się dzieje z muzyką gdy ktoś do Ciebie zadzwoni?

Moje Lg V50S I LG V10  to telefony wykorzystywane tylko do zadań multimedialnych(współpracują  z UAPP), bez karty SIM i najczęściej w trybie samolotowym - w trybie odtwarzacza.

Do komunikacji używam innego telefonu, ale bez Insta, Facebooka i innych zamulaczy- za to z Telegramem.

Lub po prostu starej Nokii - jak nie chcę geolokalizacji- metoda triangulacyjna lokalizacji jst duuużo mniej dokładna.

Edytowane przez piramidon

9 minut temu, marek.pap napisał:

Można pominąć ten problem, korzystając z telefonu z ładowaniem indukcyjnym.

Można, tylko biorąc pod uwagę ile kosztuje teminal HP i Daphile/Volumio to takie zabawy tracą sens: Android wyjdzie drożej i jeszcze komplikacje natury użytkowej wyjdą.

Ogólnie to temat Android-audio przerobiony w każdą stronę. Działać - działa, ale nie róbmy z tego rewolucji.

-----

1 godzinę temu, basic44 napisał:

A propos androida jako streamera: Ciekawą rzeczą jest Xiaomi Mi TV Stick wpinany na HDMI do telewizora.

Można też spróbować Android TV Box - tylko po co?

To jest praktycznie Android TV box tylko bez wejść i wyjść. Zaletą jest LDAC. Oczywiście jeśli ktoś szuka dalej i lepiej droga jest wolna...

Edytowane przez basic44

Panowie zainteresowal mnie temat daphile. Obecnie używam Wiim mini i jest to powiedziałbym średnie rozwiązanie. Wiesza się często na aplikacji Tidal connect, a najbardziej boli mnie to że nie można dodać wlasnego adresu radia internetowego, no i trzeba mieć inne urządzenie do odtwarzania własnych flaców z dysku.

Czy przy korzystaniu z Daphille można wprowadzać własne adresy stacji internetowych, korzystać z dedykowanych aplikacji do Tidala i Amazon Music, oraz np. kopiować na własny dysk utwory i to wszystko odtwarzać w Bit Perfect przez USB do Daca?

A i najważniejsze, żeby to było obsługiwane z poziomu telefonu/tableta w domowej sieci wifi.

Edytowane przez Drzymek
20 minut temu, basic44 napisał:

To jest praktycznie Android TV box tylko bez wejść i wyjść.

Nie wiem, vzy Xiaomi nie ma jakiejś innej wersji Androida co może skomplikować sprawę.

-----

6 minut temu, Drzymek napisał:

Panowie zainteresowal mnie temat daphile.

Zasadniczo Daphile większość Twoich wymagań spełnia... w dziale PC Audio masz wątek nt Daphile, tam pytaj.

Z innego wątku bo należy się sprostowanie:

W dniu 9.01.2023 o 22:43, piramidon napisał:

Jestem pod wrażeniem połączenia  wykorzystującego kabel USB- C ... Bez OTG.

Zarówno telefon jak i kabel muszą mieć OTG:

- każdy kabel USB C ma OTG,

- czy każdy telefon z USB C ma OTG to nie wiem,

- nie każdy telefon z microUSB ma OTG,

- nie każdy kabel microUSB ma OTG.

-----

Daphile

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Bardzo fajny post. 
Jedyny dyskomfort to:

1. Że trzeba wisiec na kablu ... Ale można odpowiednio dlugi nabyć 

2. Nie ma na liście Appla ... Sic. Aż się zastanawiam czy jakiegoś androida nie kupić lub może poprzez tablet można ? 

3. DAC musi mieć wejście USB audio a to jednak nie jest jeszcze takie oczywiste / standardowe. 

Dzięki za wpis. Dużo wiedzy 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem, vzy Xiaomi nie ma jakiejś innej wersji Androida co może skomplikować sprawę.

Google Play chodzi normalnie. Ale jest to Android TV a nie taki komórkowy... Wiec i wersje aplikacji muszą być pod ATV - nie wszystkie są...

Edytowane przez basic44
59 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

DAC musi mieć wejście USB audio a to jednak nie jest jeszcze takie oczywiste / standardowe

Wejście USB w audio raczej nigdy nie stanie się standardem. Dlaczego? Poniżej hi-fi jest totalnie bezproblemowe BT, które parametrami wchodzi już do hi-fi, za to w hi-fi jest spdif, który w przypadku optyka zapewnia przesył idealny i pozbawiony wszelkich zakłóceń oraz zniekształceń.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

...może poprzez tablet można ? 

Sporo myslałem, żeby w roli streamera użyć tablet na Androidzie lub Windows obsługiwany komórką w roli pilota, ale zawsze coś było nie tak - stanęło na Daphile. Komórka po kablu USB to w dzisiejszych czasach trochę sztuka dla sztuki, ale trzymam kciuki.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

trzeba wisiec na kablu

Ciekawe jak długi może być kabel?

Kupowanie do takiego celu tabletu czy komórki żeby wisiały na kablu to totalny absurd w dobie Rapsberry Pi. 

13 minut temu, Ajothe napisał:

Kupowanie do takiego celu tabletu czy komórki żeby wisiały na kablu to totalny absurd w dobie Rapsberry Pi. 

Tym bardziej, że można postawić Volumio na terminalu za 100-200pln i bez żadnych cyrków z budową kompa czy konfiguracją systemu i oprogramowania mieć pełną funkcjonalność. Android w audio me sens jedynie przez BT

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Ciekawe jak długi może być kabel?

2 do 5 m

Ukryta Zawartość

Tabelka po prawej stronie....UFFF!

Zależy od odbiornika i od jakości kabla. Są drukarki które nie chcą współpracować ze "zwykłymi" kablami powyżej 1,2-1,5m...

Oczywiście, można spróbować z kolejnym przedłużaczem 5m ale na allegro są aktywne przedłużacze (wpisz w ich szukajce "Aktywny przedłużacz USB") z którymi na 100% nie będziesz mieć problemu.

Moja drukarka Brother miała problemy z kabelkami powyżej 3m a potrzebowałem ~7m. Użyłem aktywnego przedłużacza i zwykłego kabelka - działa jak należy.

57 minut temu, szymon1977 napisał:

Z innego wątku bo należy się sprostowanie:

W sumie Masz rację: jestem pod wpływem wrażeń z eksploatacji USB-C.:  W USB-C  OTG jest zaimplementowane programowo

Stare rozwiązania  USB potrzebowały aktywacji dodatkowego pina, by uruchomić funkcję Host USB 

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

9 minut temu, piramidon napisał:

W USB-C  OTG jest zaimplementowane programowo

Nie kombinuj, pozostańmy przy tym:

10 minut temu, piramidon napisał:

W sumie Masz rację

W dniu 21.01.2023 o 10:53, basic44 napisał:

A propos androida jako streamera: Ciekawą rzeczą jest Xiaomi Mi TV Stick wpinany na HDMI do telewizora. Oczywiście telewizor psuje dźwięk, ale można również go transmitować z tego urządzenia po bt z kodekiem ldac. Co ciekawe jest tam android tv na pokładzie, i są natywne apki Tidal, Deezer, Spotify w najwyższych dla tych serwisów jakościach streamingu. Qobuza nie ma. Niestety nie ma to to wyjść USB jak pełnoprawny telefon i nie ma slotu na kartę sd. Ale są inne tego typu wynalazki i może nawet da się z nich wyprowadzić dzwięk po USB (nie po HDMI). Ot taka ciekawostka, testuje od kilku dni i podoba się mi to 😊

Ja używałem mibox 4k z UAPP w wersji na Smart TV + DAC po USB. Działa super. Jakość bit-perfect. Niestety obsługa najlepiej klawiatura+mysz bezprzewodowa.

I byłoby wszystko genialnie gdyby ta

29 minut temu, cyborek napisał:

Jakość bit-perfect.

była synonimem jej braku. Pod względem jakości dźwięku po USB zwykły laptop na Windows rozkłada na łopatki to cudo. O zwykłych streamerach nawet nie wspomnę. Ale cóż, każdemu wedle potrzeb. To jedynie pokazuje, jak bardzo różne jest postrzeganie pojęcia jakości 

• 2 tygodnie później...
W dniu 22.01.2023 o 22:17, piotrek7 napisał:

I byłoby wszystko genialnie gdyby ta

W dniu 22.01.2023 o 21:43, cyborek napisał:

Jakość bit-perfect.

była synonimem jej braku. Pod względem jakości dźwięku po USB zwykły laptop na Windows rozkłada na łopatki to cudo. O zwykłych streamerach nawet nie wspomnę. Ale cóż, każdemu wedle potrzeb. To jedynie pokazuje, jak bardzo różne jest postrzeganie pojęcia jakości 

Próbowałeś? Sprawdziłeś? Czy popisujesz się niekompetencją?

Pójdź dziecię , ja cię uczyć każę:

Po pierwsze: W UAPP jest opcja przesyłu bit perfekt!

Po drugie: Czym może być lepszy laptop w trybie hosta przy asynchronicznym przesyle danych, skoro przesył jest  sterowany zegarem DAC-a zarówno z laptopa, jak i z smartfona?

Podałem źródło informacji, jak to sprawdzić!

Sprawdź i będziemy wszyscy mądrzejsi

5 godzin temu, piramidon napisał:

Próbowałeś? Sprawdziłeś?

Tak. Miałem tą zabawkę u siebie i przetestowałam

Czy popisujesz się niekompetencją?

Wzruszyłem się

Pójdź dziecię , ja cię uczyć każę:

We łbie ci się pop...liło?

Ty chcesz mnie uczyć? Czego? Pajacowania? 🤣

Zanim zaczniesz kogoś uczyć, najpierw podnieś swój poziom intelektualny i posłuchaj sobie troszkę lepszych sprzętów niż chińczyk za 2 tys i telefon. 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Zanim zaczniesz kogoś uczyć, najpierw podnieś swój poziom intelektualny i posłuchaj sobie troszkę lepszych sprzętów niż chińczyk za 2 tys i telefon. 

Kolego forumowy:

nie mówimy w tym temacie o żadnym wzmacniaczu(np. chińskim), czy głośnikach w torze akustycznym. 

Mówimy o jednym z obiektywnie najlepszych sposobów na źródło sygnału cyfrowego: asynchronicznym przesyle danych do DAC-a z wejściem USB. A tu wszystko zależy od zegara sterującego w DAC-u.

Bez wymieniania kraju pochodzenia i kwantyfikowania jego jakości dźwięku. Szczególnie kwantyfikowania  subiektywnego.

Na pewno nie o chińskim Sabaju A30a, na który najwyraźniej jesteś uczulony.

42 minuty temu, piramidon napisał:

obiektywnie

Obiektywnie to wiele ci brakuje aby pouczać kogokolwiek na tym forum w zakresie jakości odtwarzanego dźwięku. Posłuchaj sobie jak grają sprzęty z trochę wyższej półki jakościowej i co za tym idzie cenowej to wtedy pogadamy 😀

• Pokaż nowe odpowiedzi