Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze sieciowe \ cd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam zestaw marantz 5015 , Musical Fidelity M5si , focal chora 826 . Chciałabym się poradzić z czego słuchacie muzyki ? Ja do tej pory to tylko YT z TV mega słabo to wychodzi jakościowo. Zastanawiam się co bym mógł podłączyć do M5si żeby cieszyć się świetną jakością. Rozumiem że CD DVD ale nie chce się bawić w zbieranie płyt. Zastanawiam się nad odtwarzaczem sieciowym ale za bardzo nie wiem jak to działa (trochę wstyd się przyznać ). Z odtwarzacza mogę słuchać w bezstratnej jakości muzyki z Tidal , ale muszę używać smartfon? Proszę o wyrozumiałość i doradzenie w miarę budżetowego odtwarzacza.

https://www.audiostereo.pl/topic/161010-odtwarzacze-sieciowe-cd/

Najbardziej budżetowe rozwiązanie to Google Chromecast Audio - niestety już nie sprzedawany - ale może trafisz coś w ogłoszeniach. Są też inne tego typu rozwiązania. Ale jeżeli TV ma wyjście optyczne możesz poprostu kupic sobie jakiegoś DACa.

Jeśli zależy Ci na dostępie do serwisów streamingowych, to potrzebujesz odtwarzacz strumieniowy. Obsługujesz go z poziomu smartfona (android lub iOS). Nie ma opcji sterowania z klasycznego pilota ze względu na rozbudowaną funkcjonalność serwisów typu Tidal. Spójrz na Octavio Stream, to urządzenie które powinno Cię w pełni usatysfakcjonować. 

Zapraszam na odsłuchy oraz na nasz kanał YouTube, na którym prezentujemy m.in. Octavio.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dobrze a jeśli chodzi o zasadę działania , skoro wszystko jest sterowane z poziomu smartfona to rozumiem że jak odpale Tidal itp to nie że muzyka ze smartfona jest przekazywana do odtwarzacza sieciowego, tylko smartfon służy za pilot i steruję odtwarzaczem sieciowym i z odtwarzacza sygnał puszczany jest bezpośrednio do wzmacniacza tak ?

a jeśli chodzi o odtwarzacze to co powiecie na temat Magnat MMS 730 , Yamaha MusicCast WXC-50 , MusicCast NP-S303  ??

Streamer musi mieć implementowane tidal connect, żeby smartfon służył jedynie za pilota.

Obecnie wybierając streamer trzeba właściwie skupić się na trzech rzeczach:

Po pierwsze primo: jakość softu i aplikacji sterujących.Czyli stabilność połączenia, wygoda sterowania, dostęp do sewisów, możliwość obsługi dużych zewnętrznych magazynów pamięci itp.

Po drugie primo: wsparcie i aktualizacje ze strony producenta.Czyli implementacja nowinek i szybkie rozwiązywanie problemów na styku softu urządzenia i sewisow streamingowych itp

Po trzecie primo ultimo: aplikacja i jakość przetwornika cyfrowo-analogowego.Czyli ma ładnie grać.

Na chwilę obecną, najlepiej sobie z tym wszystkim radzi chyba bluesound node.Oczywiście mówimy o grajkach budżetowych.Są też lepsze ale i dużo droższe.

Są także rozwiązania typu open source.Czyli systemy operacyjne przystosowane do obsługi audio, przeznaczone do PC, czy raspberry.Tutaj mamy daphile, Volumio, moode i dużo innych.

Marcin a Node jest stabilny? Jak tam z obsługą Tidal?

Mam tą Yamahę i wszystko ok ale Tidal na niej to dramat. 

Zastanawiam się nad zmianą na Marantza Na6006 lub Node.

no fakt node ma mnóstwo pozytywnych opinii , w tej kwocie można jeszcze dostać Marantz NA6006, NuPrime Omnia WR-1 i chyba wszystko do 3 tys zł. Testował może ktoś z Was te 3 odtwarzacze ?

No właśnie szukam info ..porównanie pudełek na podstawie zdjęć wnętrza to jedno, a od strony użytkowej to drugie. Aplikacja trzecią rzeczą..a u mnie regulacja wzmocnienia sygnału bo streamer chodzi z aktywnymi monitorami.

No z tą regulacją poziomu to trochę lipa.Taki node ma co prawda regulację, ale nie znalazłem, jak zrealizowaną.Ja jednak wolę preampy.

Streamer z naprawdę dobrą regulacją wzmocnienia jest Teac nt 503/505.Ale jak z softem i apką to nie wiem.

Edytowane przez Marcin_75

Dla mnie spoko, tylko nie widziałem w sensownych pieniądzach. Czy to ma zainstalowany Tidal? I jak z jego obsługą..

Używany za 4200..sporo.

Co do regulacji poziomu, jest nadzieja że Marantz ma lepszą niż Yamaha wxc50,  ale to trzeba sprawdzić i porównać.

W domu, wieczorem, w spokoju..

No właśnie  co z nd8006????w UK jest do wyrwania za 799£(nowy) albo audiolab 6000n 400£ nowy.jak te urządzenia wypadają na tle ifi zen czy silent angel????

Ja jakbym trafił Marantza używanego w ludzkich pieniądzach to bym brał na spróbowanie ,na zmianę z Yamahy.

Ale tyle co kosztują to nieee..tyle to nieee..

Sprawa wygląda tak jeżeli chcesz bardzo dobrze solidnie bezproblemowo i masz budżet to Cambridge audio cxn wersja druga

Jeśli chcesz solidny odtwarzacz sieciowy także stabilny z dobrą obsługą w średnim pułapie cenowym to blusound node

Jeśli natomiast chcesz ekonomicznie bo jesteś na początku swojej drogi i jeszcze nie wiesz czego słuchasz to polecam wiim mini.

3 różne urządzenia w 3 skrajnych cenach.

Piotrek 

1 minute ago, Piotr Sonido said:

Sprawa wygląda tak jeżeli chcesz bardzo dobrze solidnie bezproblemowo i masz budżet to Cambridge audio cxn wersja druga

Jeśli chcesz solidny odtwarzacz sieciowy także stabilny z dobrą obsługą w średnim pułapie cenowym to blusound node

Jeśli natomiast chcesz ekonomicznie bo jesteś na początku swojej drogi i jeszcze nie wiesz czego słuchasz to polecam wiim mini.

3 różne urządzenia w 3 skrajnych cenach.

Piotrek 

A co jest nie tak z wymienionym audoiolabem i marantz???????

2 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

A co jest nie tak z wymienionym audoiolabem i marantz???????

Audiolab wykorzystuje archaiczny system sieciowy. Nie polecam. Obsługa innych serwisów niż Spotify jest trudna. Sama obsługa z aplikacji też taka sobie.

Heos też nie należy do najłatwiejszych w obsłudze.

U jednych może działać stabilnie przez 2 lata a u innych często się zawiesza.

Nie ma także tidal connect.

Mamy 2023 rok w pierwszej kolejności patrzysz na obsługę tego urządzenia stabilność aplikacji sposób działania, ilość bugów.

Piotrek 

11 minutes ago, Piotr Sonido said:

Audiolab wykorzystuje archaiczny system sieciowy. Nie polecam. Obsługa innych serwisów niż Spotify jest trudna. Sama obsługa z aplikacji też taka sobie.

Heos też nie należy do najłatwiejszych w obsłudze.

U jednych może działać stabilnie przez 2 lata a u innych często się zawiesza.

Nie ma także tidal connect.

Mamy 2023 rok w pierwszej kolejności patrzysz na obsługę tego urządzenia stabilność aplikacji sposób działania, ilość bugów.

Piotrek 

Dzięki 

Godzinę temu, costa brava napisał:

Zamiast cxn to raczej polecam choćby uzywke 851N 

Za ok 4 tys. warto 

851N ma dobrą cenę, a jak jest w nim z MQA? gdzieś w necie czytałem że ma dostać aktualizację . Wiesz coś może?

Nie ma. Lub nie miał 

Wczoraj i przedwczoraj poszły 2 aktualizacje, co w nich jest nie wiem,  chwilowo Tidal mi się skończył 

A propos,  na grzyba Ci to mqa 🙂

różnie ludzie piszą apropo MQA ile ludzi tyle opini 😉 Fajną opcją był nad c 658 ale nie ma natywnego tidala. Arcam st60 wszystko ma ale znowu cena. Chyba zostaje node

Jak to NAD nie ma Tidala? Ma i mqa też  ma.  Czytałeś Ty cokolwiek o nim ?

Wszystkie chyba oferowane na rynku pierwotnym obecnie streamery mają Tidala,  bo z czym wyjdą do ludzi ? To najpopularniejszy serwis streamingowy

Godzinę temu, costa brava napisał:

Jak to NAD nie ma Tidala? Ma i mqa też  ma.  Czytałeś Ty cokolwiek o nim ?

Wszystkie chyba oferowane na rynku pierwotnym obecnie streamery mają Tidala,  bo z czym wyjdą do ludzi ? To najpopularniejszy serwis streamingowy

Czytałem od kilku dni, nawet ktoś tu pisał na forum, że nie ma natywnego tidala i do tego zadnego wyjscia cyfrowego.

17 godzin temu, costa brava napisał:

No bo wyjścia  nie ma i to jego duża wada

MQA ma, nie ma tylko informacji czy ma natywnego Tidala. To jak go najlepiej połączyć z m5si?

• Pokaż nowe odpowiedzi