Skocz do zawartości
IGNORED

Buchardt 300 mk2 vs KEF R3 vs Dynaudio Emit (M)20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jako że audiofilia nervosa nie jest mi obca, powili dojrzewam do zmiany (a może nie) kolumn. Wiadomo, w dłuższej perspektywie czasu na pewno udam się na odsłuchy. Zastanawiam się, czy ktoś z Szanownych Forowiczów miał okazje porównania tytułowych kolumn w swoim systemie i czy mógłby podzielić się wrażeniami?

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

KEF R300 są dużo bardziej rozdzielcze od Emit 20 i nie maja wycofanego środka. Emity maja największy bas chyba z jakichkolwiek monitorów jakie słyszałem - jest trochę przesadzony ale fajny, niestety wysoko-tonówka mimo że to Dynaudio jest trochę sklejona - największa wada tych kolumn że muszą grać głośno. Nie wiem jak Buchardt.. do Trance, Disco, RAP brał bym Emity, do rocka i gęstych klimatów raczej KEFy.  Generalnie musisz sam posłuchać bo to zależy jaki pokój, jaki wzmacniacz.

Dziękuje za wpis! Posiadam pierwszą wersje Emitów i basu faktycznie jest sporo. Chodzi mi jednak po głowie wymiana na coś co zagra jeszcze cieplej i jeżeli to możliwe, gęściej bez utraty rozdzielczości.

33 minuty temu, monolithhh napisał:

Chodzi mi jednak po głowie wymiana na coś co zagra jeszcze cieplej i jeżeli to możliwe, gęściej bez utraty rozdzielczości.

Niemożliwe. Ciepłe granie to przeciwieństwo rozdzielczości. Dynki grają ciepło bo ich charakterystyka jest daleka od liniowej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Rozumiem. W takim razie myślę, że lepszym określeniem będzie „bez utraty szczegółów przy zachowaniu ciepła”.

15 minut temu, monolithhh napisał:

Rozumiem. W takim razie myślę, że lepszym określeniem będzie „bez utraty szczegółów przy zachowaniu ciepła”.

Jakkolwiek tego nie napiszesz to nie znajdziesz takich kolumn. Albo ciepło albo rozdzielczość.

Dynki są jednymi z najcieplej grających kolumn. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, monolithhh napisał:

Ciekawią mnie te Buchardty. Miałeś okazję ich słuchać?

Miałem ale wyższego modelu. S400 mk2 i A500.

Grają naturalnie. Na pewno nie cieplej niż Dynki. 

Ja wolę granie naturalne. 

35 minut temu, monolithhh napisał:

R300 to zły kierunek - one nie maja dobitnej skrzącej góry - ale ciepłymi bym ich nie nazwał. Castle Knight 2 ale to skok w bok w porównaniu do Emitów. Dynaudio to dobry kierunek - Emity maja jednak dużo mniej rozdzielczą wysokotonówkę niż np. Excite. Niestety z droższymi Dynaudio nie pomogę nie słyszałem. Dość ciepło grające są też Dynavoice Definition dm 6.

Jak słyszę że ktoś szuka ciepła i lampowej namiętności z dobrą rozdzielczością to tylko jedne kolumny mi przychodzą do głowy - Herberth.

Harbeth, ale to inna półka ... ale są też nowe modele np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fakt, że spoza listy, ale to chyba nie jedyne ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zdecydowanie polecamy podjechać na odsłuchy. Mamy na ekspozycji wszystkie trzy interesujące Cię modele.

Kef R3 to granie mocno basowe, na pewno z lepszą kontrolą basu niż w R300, ale dalej to granie miękkie, ciepłe i mało detaliczne, ale dość efekciarskie.

Dynaudio Emit 20 to granie dość ciemne, mniej basowe od R3, ale również bez przesadnych detali.

Buchardt S300MKII to również ciemne i ciepłe granie, może niezbyt detaliczne, ale bardzo przestrzenne.

Efekt jest w dużej mierze uzależniony również od wzmacniacza z którym te kolumny będą miały grać. Natomiast wydaje mi się, tak z marszu, że najprędzej spodobają Ci się Kef R3. 😉

Jeśli szukasz grania po cieplejszej stronie to jeszcze są Polk  Reserve R200 (również je mamy) tutaj granie będzie sprężyste. Jest jeszcze Pylon Audio Diamond 18 to granie w dalszym ciągu cieplejsze, ale tutaj pojawi się sporo detalu. 

Zapraszamy na odsłuchy!

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

18 minut temu, Q21 napisał:

Kef R3 to granie mocno basowe, na pewno z lepszą kontrolą basu niż w R300, ale dalej to granie miękkie, ciepłe i mało detaliczne, ale dość efekciarskie.

Mało detaliczne ? Ciepłe ? To chyba jakąś inną parę tych KEF macie 😉 KEF efekciarskie ? To jedne z najbardziej neutralnych kolumn ...

To chyba pisał jakiś początkujący pracownik Q21 😉 

Edytowane przez Piopio

W dniu 20.01.2023 o 15:31, Piopio napisał:

Mało detaliczne ? Ciepłe ? To chyba jakąś inną parę tych KEF macie 😉 KEF efekciarskie ? To jedne z najbardziej neutralnych kolumn ...

To chyba pisał jakiś początkujący pracownik Q21 😉 

Tak u nich chyba pojawił się ktoś nowy.

Bo na forum audio też ostatnio były jakieś dziwne wypociny.

Ale wracając do wyboru z tych trzech kolumn ja wybrałbym modele KEF.

Do produkt na tle konkurencji tu wymienionej kompletny.

Buchardt są gęste, brakuje im nieco rozdzielczości i dokładności. Aczkolwiek mają swoje brzmienie i rozumiem jeśli ktoś je wybiera świadomie po kilku odsłuchach.

Z kolei dynaudio grają nadwyraz poprawnie, bez upiększenia , bez promowania któregoś pasma. Do tego to kolumny które wymagają lepszych wzmacniaczy 

KEF jest po prostu wyborem najbardziej zbalansowanym. Możesz pod uwagę wziąć jeszcze kolumny Monitor Audio Silver 100. One są jaśniejsze bardziej rozdzielcze dokładne a nadal z mocną solidną podstawą basową.

Widziałem w q21 modele anniversary w lepszej cenie po zwrocie.

Piotrek 

• 2 tygodnie później...

Dziękuje wszystkim za pomoc - stoją u mnie KEF R3 🙂 przepaści względem Dynaudio Emit M20 nie ma, natomiast R3 na pewno ma więcej powietrza i nie popada przy tym w jazgot. Dalej jest to granie ciut cieplejsze. Co ciekawe wydaje mi się, że Emit miał ten bas fizycznie mocniejszy, ale może to tylko moje wrażenie. Czy KEF R3 jest wart swojej ceny? Wydaje mi się, że tak. Czy jest całościowo 2x lepszy od Emitów? Nie jest 😉 

KEF ze mną zostaje, to zdecydowanie moje granie. Marzeniem byłyby kolumny łączące bas KEF R3 i Emit M20 ze średnicą Tannoy DC6T SE, ale czas przestać gonić króliczka. 

Co do KEF R3 jeszcze - nie jest to granie, które wywołuje efekt wow przy pierwszym odsłuchu. To raczej zbalansowane granie osadzone na przyjemnym i nieco miękkim basie. Nie męczą przy słuchaniu, nie dźwięczą - są bardzo spójne. Olbrzymi plus tych kolumn, że grają również bardzo dobrze na cichych poziomach głośności, co przy braku korekcji w moim wzmacniaczu jest świetną sprawą.

Edytowane przez monolithhh

Co do sopranów zgodzę się - z tym, że dla mnie to zaleta. Nie brakuje mi detali na płytach, których słucham. Ten detal tam jest, ale nie wysuwa się na pierwszy plan i chwała mu za to :)))

W moim pomieszczeniu basu również nie brakuje, może jest ciut mniejszy niż w Emitach. Mam salon 22m2 otwarty na kuchnie i dość obszerny korytarz / przedpokój. Bas czuje na ciele. Jest go na pewno więcej niż z Tannoy DC6T czy Zensor 5, może mniej niż w Emitach.

Oczywiście każdy ma swoje preferencje i punkty odniesienia. Jak dla mnie gra to tak jak chciałem i z tego jestem bardzo zadowolony.

Wow , no to super. Wazne zeby ci sie podobalo. Ja lubie dzielic sie spostrzezeniami i to pozwala mi ugruntowac moja opinie na temat danego elementu audio. Mysle ze nasze spostrzezenia sa bardzo podobne . Dzieki

2 godziny temu, Audiolubny napisał:

Wow , no to super. Wazne zeby ci sie podobalo. Ja lubie dzielic sie spostrzezeniami i to pozwala mi ugruntowac moja opinie na temat danego elementu audio. Mysle ze nasze spostrzezenia sa bardzo podobne . Dzieki

Wszelkie spostrzeżenia są jak najbardziej pożądane! I nie muszą wcale być zgodne, bo każdy ma inny punkt odniesienia, każdemu podoba się inny sposób prezentacji 🙂 KEF to przecież nie jest dzieło sztuki audio - fajne paczki, ale jestem w stanie wyobrazić sobie coś lepszego. Fajnie, że piszesz jak je odebrałeś, bo to będzie informacja dla innych. 

Ja przesiadłem się z ciemnych kolumn na R3 i mi te soprany bardzo leżą, ale być może ktoś lubi mocniej wyeksponowane soprany. I to jest fair.

W dniu 31.01.2023 o 12:10, monolithhh napisał:

KEF ze mną zostaje, to zdecydowanie moje granie. Marzeniem byłyby kolumny łączące bas KEF R3 i Emit M20 ze średnicą Tannoy DC6T SE, ale czas przestać gonić króliczka. 

Nie wiem czy tego nie robią czasem nowe konstrukcje Andre johnsa pod logiem mofi. Ale nie wiem.

Oraz spendory.

Piotrek 

• 9 miesięcy później...