Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączanie wzmacniacza klasy D do listwy zasilającej

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry,

Jak podłączacie wzmacniacz klasy D do listwy zasilającej?

Do gniazdka filtrowanego, czy do niefiltrowanego? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji.

sprawdź obie wersje podłączenia i zdaj relację 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Końcówki mocy mam podlaczone do golej listwy Audio Agile. Wcześniej miałem pod kondycjoner Enerr i pod gołą listwą u mnie jest lepiej przede wszystkim dynamika.

Godzinę temu, lemo napisał:

Końcówki mocy mam podlaczone do golej listwy Audio Agile. Wcześniej miałem pod kondycjoner Enerr i pod gołą listwą u mnie jest lepiej przede wszystkim dynamika.

a bezpośrednio w ścianę próbowałeś? Zapewne będzie jeszcze lepiej, no tylko bez zabezpieczeń...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Redaktorzy
2 godziny temu, pdkl napisał:

Dzień Dobry,

Do gniazdka filtrowanego, czy do niefiltrowanego? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji.

A podzielisz się wiedzą tajemną co to za wzmacniacz? Głównie chodzi o moc wyjściową i apetyt na prąd. Bez tego można co najwyżej wróżyć z fusów. W końcu inne wymagania ma jakiś 30-50W maluch a inne 1500W końcówka w stylu Extraudio XP-A1500. 😉

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie ma pewnej odpowiedzi na takie pytanie bo wpływa na nią wiele zmiennych. Różnie wzmacniacze i sprzęt reaguje na listwy. Przeważnie listwy z filtrami dają więcej powietrza w dźwięku, wyciągają drobne detale ale kosztem dynamiki, konturów, wyrazistości. Jak jest możliwość sprawdzić samemu to trzeba to zrobić pamiętając o zachowaniu zgodności fazy czyli aby sprzęt przy przepianiu dostawał fazę z tej samej strony. A później odwrócić. To też przeważnie mniej lub bardziej wpływa na brzmienie - jego równowagę.

Dlatego warto mieć gniazdka Schuko.

1 godzinę temu, Fr@ntz napisał:

A podzielisz się wiedzą tajemną co to za wzmacniacz? Głównie chodzi o moc wyjściową i apetyt na prąd. Bez tego można co najwyżej wróżyć z fusów. W końcu inne wymagania ma jakiś 30-50W maluch a inne 1500W końcówka w stylu Extraudio XP-A1500. 😉

Sabaj A30A

Teoretycznie przyjmuje się że wzmacniacze, końcówki mocy podłącza się do gniazd nie filtrowanych. 

?👈

6 godzin temu, pdkl napisał:

Sabaj A30A

Ja mam VMV A2 i podłączone do Filtred.

Początkowo miałem w ściane, ale po przetestowaniu gniazda Filtred, tak zostawiłem.

Dzięki temu jest jeszcze większa poprawa w dźwięku, więcej powietrza, drobnych detali...

Nie zapominajcie, że ten wzmacniacz jest, jakby to napisać, z DAC, a DAC podłącza się do filtrowanych. 

Edytowane przez Bukaj
7 minut temu, trueman napisał:

Właściciele wzmacniacza sabaj odlatują w kosmos po odsłuchach. 😄😉

Przy NAD tez używałem i jest podobna poprawa.

Więc nie wiem o co Wam chodzi?

Ja tylko tak sugeruje, że są takie specjalne podstawki pod wzmacniacze, które też poprawiają dźwięk, a nawet specjalne audio podstawki pod listwy zasilające, także jest sporo możliwości 😁

11 godzin temu, Bukaj napisał:

...nie mam Sabaja 😆

Nieważne, podstawą są podstawki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nieważne, podstawą są podstawki.

A podstawą podstawek dobrą fazę mieć 🤪 (znaczy po dobrej stronie wpiętą). Moduły cyfrowe np na płytce mają info gdzie ma wchodzić faza, gdzie n. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 20.01.2023 o 21:38, Bukaj napisał:

Dzięki temu jest jeszcze większa poprawa w dźwięku, więcej powietrza, drobnych detali...

To po jaki ch*** ci goscie w studio męcza sie nad remasteringiem/ mowym mixem, kedy wystaczy pyk, do listwy ...i cała robota z "poprawą" zalatwiona? 

Ogarnijcie sie wreszcie.

Teraz, iro III napisał:

To po jaki ch*** ci goscie w studio męcza sie nad remasteringiem/ mowym mixem, kedy wystaczy pyk, do listwy ...i cała robota z "poprawą" zalatwiona? 

Ogarnijcie sie wreszcie.

Sam się ogarnij 🤪 słyszałeś kiedyś dźwięk z listwa filtrującą i bez? Ja słyszałem, nie podoba mi się, ale różnice wnosi. Komuś się może podobać marudo. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, iro III napisał:

Ogarnijcie sie wreszcie.

Czy ja coś takiego napisałem, że wystarczy tylko podłączyć do listwy i niepotrzebny jest remastering?

Chce maksimum z systemu wycisnąć i widzę, w tym poprawę. Już 3 lata temu zauważyłem, że jest o niebo lepiej z listwą niż bez niej...

Czemu więc tam nie podłączyć? 

W wątku "kabel głosnikowy, który rozjasnia" na KONKRECIE opisałem tą sprawę, nie chce mi sie powtarzać.

W dniu 20.01.2023 o 18:14, rafal735r napisał:

Teoretycznie przyjmuje się że wzmacniacze, końcówki mocy podłącza się do gniazd nie filtrowanych. 

I tak powinno zostać.

De gustibus non est disputandum

On 1/20/2023 at 9:04 AM, pdkl said:

Dzień Dobry,

W sumie malo znana kwestie poruszyles. Wzmacniacze klasy D potrafia tracic stabilnosc pracy modulatora pod wplywem znieksztalcen harmonicznych w zasilaniu sieciowym, ale mam na mysli spore znieksztalcenia przebiegu. Konkretnie proby zasilania wzmacniaczy mocy w klasie D z komputerowego UPS-a nierzadko konczy sie niestabilnosciami pracy ukladow, ale na UPS-ach czesto widnieja ostrzezenia o ogromnych zmieksztalceniach harmnicznych po chronionej stronie. Bylem tego swiadkiem kilkukrotnie. Niespodziewany krotki pisk w glosnikach byl tego objawem, nie jakies tam pogorszenie dynamiki. Osobiscie nie uzywalbym zadnego filtrowania. Jesli masz zaklocenia od lodowki czy pralki, to lepiej zaangazowac w rozwiazanie elektryka by przejrzal i poprawil instalacje albo podlaczyc sie do innego obwodu w domowej sieci. Czasem wystarczy zrobic uzytek z magicznego (dla niektorych) zacisku z tylu wzmacniacza i podlaczyc wzmacniacz do uziemienia. 

Godzinę temu, daystate napisał:

Jesli masz zaklocenia od lodowki...

To ja bym dał filtr między lodówką a gniazdkiem, żeby zakłócenia nie szły do sieci.

Godzinę temu, daystate napisał:

Czasem wystarczy zrobic uzytek z magicznego (dla niektorych) zacisku z tylu wzmacniacza i podlaczyc wzmacniacz do uziemienia. 

Gorzej, gdy jakieś inne uszkodzone urządzenie pozbędzie sie swojego syfu przez uziemienie a Ty dotkniesz obudowę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jedyna możliwość żeby to sprawdzić to jest podłączyć do gniazda filtrowanego i tak słuchać od dwóch dni do tygodnia i później zmienić i starać się słuchać te same utwory.

I podjąć własną decyzję.

Piotrek 

17 minutes ago, szymon1977 said:

To ja bym dał filtr między lodówką a gniazdkiem, żeby zakłócenia nie szły do sieci.

Gorzej, gdy jakieś inne uszkodzone urządzenie pozbędzie sie swojego syfu przez uziemienie a Ty dotkniesz obudowę.

Nie ma jednolitego rozwiazania. Nie ktorzy maja w domach trzy fazy, mozna wtedy wiecej. Skoro juz w detale idziemy, to sprawdzilbym czy poprawnie zainstalowany jest kondensator odklocajacy przy agregacie lodowki, ale to byl raczej  szybki i latwy do przytoczenia przyklad, bo to moze byc rownie dzwonek do drzwi, wentylator latem.
Uziemienie to dobra rzecz. Jesli wystepuja uplywnosci zasilania sieciowego w jakims wadliwym sprzecie to dla bezpieczenstwa i to niemniej swojego co przeciwpozarowego wzialbym to pod lupe i naprawil problem, a na uziemieniu wzmacniacza skupil gdy skazany jestem na galwaniczne polaczenia z innymi urzadzeniami i wystepuja zaklocenia. Byl to problem na skale plagi gdy w Polsce nie stosowano uziemienia w domach. Sprzet komputerowy byl niebywale niestabilny gdy sie mialo kilka peryferiow z wlasnymi zasilaczami podlaczonych do stacjonarnego komputera. Dzis i tu przekladam ten sam problem na sprzet audio. Uplywnosci rozchodzace sie po kablach nie uziemionych urzadzen, efektywnie dajace sie we znaki pojemnosci miedzy zbrojeniem budynku a niektorymi urzadzeniami zasilanymi z sieci itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi