Skocz do zawartości
IGNORED

kabel gośnikowy, który rozjaśni system

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Tego nie neguję, urok dźwięku z analogu jest niewątpliwy, ale na próżno byłoby szukać w nim doskonałości technicznej, ale jak doskonałość techniczna nie jest dla kogoś celem to każde rozwiązanie powodujące zadowolenie jest do zaakceptowania.

I to jest sedno sprawy. 
Jaką degradację wprowadzają drogie kable, że wielu z uporem maniaka nawraca słyszących kable? 

3 minuty temu, meloV8 napisał:

Tak sie podaje pasmo mikrofonu pomiarowego, a nie jego czulosc na zmiany cisnienia akustycznego. Jesli mikrofon ma nierowna charakterystyke (a kazdy mikrofon posiada wieksze lub mniejsze odchylenia), to sie go kalibruje do wzorca, jednak poki mierzysz jednym mikrofonem rozne glosniki, czy tam wplyw kabli na glosnik, to nawet jesli masz nieskalibrowany mikrofon, to sytem pomiarowy skaze ewentualne roznice.

Dokładnie. Dlatego ja słuchając mojego sprzętu od dawna, jestem w stanie zauważyć subtelne różnice, które dla innych nie istnieją. 
A wracając do charakterystyki mikrofonu to jest bardzo płaska w porównaniu z charakterystykami kolumn. I co z tego wynika? Ano nic, i tak słyszymy dodanie wysokich czy niskich. 

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jaką degradację wprowadzają drogie kable

Dlaczego drogie kable miałyby wprowadzać degradację? Dobrze zaprojektowane połączenie dwóch sprzętów nie wprowadza degradacji.

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dlatego ja słuchając mojego sprzętu od dawna, jestem w stanie zauważyć subtelne różnice, które dla innych nie istnieją. 

Pytanie jest tylko takie czy te subtelne różnice pochodzą na pewno z Twojego sprzętu? 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Jeżeli jest to 0,2dB to na pewno tego nie usłyszysz, warto zrobić prosty eksperyment z equalizerem i zobaczyć co to znaczy 0,2dB, zwłaszcza taka mała zmiana punktowa i to często na granicy pasma audio. Niestety equalizer który pozwala na takie małe zmiany to tylko w domenie cyfrowej może być dostępny. 

Cóż, 0,2dB w niektórych sytuacjach jestem w stanie wychwycić. Taka zmiana to na przykład wzmocnienie jednego z kanałów o 0.2dB, i instrumenty mają juz inną lokalizację na scenie.

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dlatego ja słuchając mojego sprzętu od dawna, jestem w stanie zauważyć subtelne różnice, które dla innych nie istnieją. 

Najpierw musialbys udowodnic slyszenie tych subtelnych roznic, we wlasciwie przeprowadzonym tescie.

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A wracając do charakterystyki mikrofonu to jest bardzo płaska w porównaniu z charakterystykami kolumn.

Wlasnie. Co ma piernik do wiatraka? Zadaniem mikrofonu jest wskazanie roznic cisnienia akustycznego. Tylko tyle i az tyle.

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ano nic, i tak słyszymy dodanie wysokich czy niskich.

Czulosc sluchu na zmiany cisnienia akustycznego nie jest tak wysoka, jak czulosc mikrofonu pomiarowego. Piszac najprosciej - zmiany cisnienia rejestrowanego przez mikrofon, moga byc dla Ciebie zupelnie nieslyszalne, szczegolnie w zakresie pewnych czestotliwosci.

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Cóż, 0,2dB w niektórych sytuacjach jestem w stanie wychwycić.

Ja też, ale tylko jak mam do dyspozycji przełącznik monitorujący A-B i trzeba to robić w najwyższym skupieniu, gra niewarta zachodu. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, Lech36 napisał:

Dlaczego drogie kable miałyby wprowadzać degradację? Dobrze zaprojektowane połączenie dwóch sprzętów nie wprowadza degradacji.

Też tak myślę. Czyli kabel z 500mb nie powinien nam zepsuć/zdegradować dźwięku. 

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Najpierw musialbys udowodnic slyszenie tych subtelnych roznic, we wlasciwie przeprowadzonym tescie.

A jaki to jest właściwie przeprowadzony test? 

Wlasnie. Co ma piernik do wiatraka? Zadaniem mikrofonu jest wskazanie roznic cisnienia akustycznego. Tylko tyle i az tyle.

Dokładnie. 

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Czulosc sluchu na zmiany cisnienia akustycznego nie jest tak wysoka, jak czulosc mikrofonu pomiarowego. Piszac najprosciej - zmiany cisnienia rejestrowanego przez mikrofon, moga byc dla Ciebie zupelnie nieslyszalne, szczegolnie w zakresie pewnych czestotliwosci.

Oczywiście jak najbardziej się z tym zgadzam. Czy to dowód, że nie usłyszę jak ktoś mi podmieni wzmacniacz? 

Teraz, Lech36 napisał:

Ja też, ale tylko jak mam do dyspozycji przełącznik monitorujący A-B i trzeba to robić w najwyższym skupieniu, gra niewarta zachodu. 

ja do tego nie potrzebuje przełącznika. Wystarczy sytuacja jaką miałem ostatnio. Kupiłem japońskie kolumny vintage, 101dB efektywność, głośniki wysokotonowe jak to w starych konstrukcjach umieszczone niesymetrycznie, i już balans trzeba było cyfrowo korygować.

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

Też tak myślę. Czyli kabel z 500mb nie powinien nam zepsuć/zdegradować dźwięku. 

Jeżeli pojemność, indukcyjność i rezystancja tego przewodu nie spowoduje negatywnych skutków w połączeniu to nie spowoduje, ale 500m to już bardzo dużo i należy do tematu podejść bardzo wnikliwie

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Zacząć by należało od dochodzenia, jak kabel może budować scenę i przestrzeń? Chodzi oczywiście o uzasadnienie techniczne.

Dokładnie, w zwrotnicach pasywnych cewki szeregowe potrafią liczyć w sumie nawet do kilkunastu a nawet, przy niskich podziałach i nachyleniach powyżej drugiego rzędu kilkudziesięciu metrów drutu.

Nie wiem jak, ale na jednych kablach dźwięk pięknie szeroko się rozchodzi (Melodika), jest od lewej do prawej w każdym miejscu a na tym niby lepszym dźwięk jest tylko przy kolumnach i centralnie na środku, nie budują sceny. Jak to możliwe? Skąd mam wiedzieć skoro kable nie grają i nie różnią się 🙂

Teraz, Lech36 napisał:

Jeżeli pojemność, indukcyjność i rezystancja tego przewodu nie spowoduje negatywnych skutków w połączeniu to nie spowoduje, ale 500m to już bardzo dużo i należy do tematu podejść bardzo wnikliwie

Przepraszam, nie zwróciłem uwagi... Chodziło mi oczywiście o 500pln za mb. 
Pół kilometra kabla jak najbardziej może mieć wpływ i za pewne będzie mieć. 

Może wystarczy 10m tego Oelbacha porównać z 1 m YTDY i wszystko

będzie jasne. Albo coś słyszymy, albo nie i wtedy stosujemy się do

pierwszego wpisu autora wątku.

A w temacie ceny to 500 za metr to trochę krótko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 minut temu, Lech36 napisał:

Pytanie jest tylko takie czy te subtelne różnice pochodzą na pewno z Twojego sprzętu?

Sąsiad też ma sprzęt ale ja go nie używam 😉 .

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A jaki to jest właściwie przeprowadzony test? 

Ślepy test ABX, w którym na 10 prób, poprawnie wskażesz minimum 9 razy właściwy kabel.

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czy to dowód, że nie usłyszę jak ktoś mi podmieni wzmacniacz? 

Mnie nie pytaj. To Ty musiałbyś sprawdzić w dobrze przeprowadzonym teście, czy usłyszysz podmianę wzmacniacza.

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Przepraszam, nie zwróciłem uwagi... Chodziło mi oczywiście o 500pln za mb. 
Pół kilometra kabla jak najbardziej może mieć wpływ i za pewne będzie mieć. 

Dalej wszystko zależy od RLC kabla i parametrów wyjścia i wejścia urządzeń które ma on łączyć. Odpowiedzieć ogólnie w takiej kwestii się nie da. Kiedyś w którymś z licznych wątków kablowych ktoś przedstawiał obliczenia kiedy może nastąpić degradacja sygnału przy standardowych parametrach wyjścia i wejścia łączonych urządzeń, niestety dotyczyło to chyba połączeń typu RCA i drugie niestety, było to dawno.

13 minut temu, jurek1 napisał:

Kupiłem japońskie kolumny vintage, 101dB efektywność, głośniki wysokotonowe jak to w starych konstrukcjach umieszczone niesymetrycznie, i już balans trzeba było cyfrowo korygować.

Przy niesymetrycznych kolumnach, wplyw odbic pomieszczenia jest znacznie wiekszy niz przy symetrycznych. Nic dziwnego ze slyszales pewne roznice, bo one po prostu musza byc.

Z ciekawosci, coz to za japonskie kolumny?

8 minut temu, raiwan napisał:

Skąd mam wiedzieć skoro kable nie grają i nie różnią się

Z reguły wszystkie wątpliwości rozwiewa ślepy test, ale znam opór hobbystów przed jego stosowaniem.

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Ślepy test ABX, w którym na 10 prób, poprawnie wskażesz minimum 9 razy właściwy kabel.

Z całym szacunkiem, ale nie wyobrażam sobie testowania czegokolwiek w grupie  dziesięcioosobowej. To nie są warunki do oceny czegokolwiek. Tam są komentarze, udowadnianie sobie wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy, wiele emocji, i inne czynniki wpływające na brak poprawności testu.

W moim odczuciu testować może osoba znająca doskonale akustykę pomieszczenia, a test nie może mieć charakteru konkursu. To mój sprzęt, doskonale prze zemnie znany i lubiany może dać możliwość oceny czy dany element ma jakiś wpływ na odbiór całości, czy też nie.

6 minut temu, meloV8 napisał:

Przy niesymetrycznych kolumnach, wplyw odbic pomieszczenia jest znacznie wiekszy niz przy symetrycznych. Nic dziwnego ze slyszales pewne roznice, bo one po prostu musza byc.

Z ciekawosci, coz to za japonskie kolumny?

Oczywiście że nic dziwnego. 

Kolumny to Living Audio CE-1a III.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Dalej wszystko zależy od RLC kabla i parametrów wyjścia i wejścia urządzeń które ma on łączyć. Odpowiedzieć ogólnie w takiej kwestii się nie da. Kiedyś w którymś z licznych wątków kablowych ktoś przedstawiał obliczenia kiedy może nastąpić degradacja sygnału przy standardowych parametrach wyjścia i wejścia łączonych urządzeń, niestety dotyczyło to chyba połączeń typu RCA i drugie niestety, było to dawno.

Teoretycznie różnice mogą wynikać z nierównej charakterystyki impedancyjnej  ZG.  Dlatego między innymi wzmacniacze mimo technicznych podobieństw brzmią inaczej. Kluczem jest odpowiedź na nieliniowe obciążenie.     

24 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Sąsiad też ma sprzęt ale ja go nie używam

Sąsiad ma też wyobraźnię i pewnie nie wie jak działa zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej. Zagrożeń audiofil w porównaniach ma tak dużo że trudno jest zrobić dobry test bez precyzyjnych procedur. Test to słowo które ma swoje prawa. Chyba że testy porównawcze ktoś traktuje jako dobrą zabawę. 

Edytowane przez Lech36

3 minuty temu, jurek1 napisał:

Z całym szacunkiem, ale nie wyobrażam sobie testowania czegokolwiek w grupie  dziesięcioosobowej. To nie są warunki do oceny czegokolwiek. Tam są komentarze, udowadnianie sobie wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy, wiele emocji, i inne czynniki wpływające na brak poprawności testu.

A kto mowi o wieloosobowej grupie? Napisalem o 10 probach, w ktorych 9 razy musisz wskazac wlasciwy kabel, aby nie bylo mowy o zgadywaniu.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

W moim odczuciu testować może osoba znająca doskonale akustykę pomieszczenia, a test nie może mieć charakteru konkursu. To mój sprzęt, doskonale prze zemnie znany i lubiany może dać możliwość oceny czy dany element ma jakiś wpływ na odbiór całości, czy też nie.

Szukanie wymowek, to dosc typowe dla slyszacych nieco inaczej 😉

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Kolumny to Living Audio CE-1a III.

Milo wspominam. Bardzo fajnie kolumny, ale 101 dB to bujda na resorach 🙂

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Sąsiad ma też wyobraźnię i pewnie nie wie jak działa zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej.

Tego jestem pewien, to zwolennik napier...dalania a nie słuchania 😉 . 

6 godzin temu, spokojnie napisał:

Jakim kablem zasilasz musicala?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja różnice słyszę w kablach jak grają. Mam możliwość szybkiego porównania i przełączania. Amplituner Arcam ma identyczne zbudowane wzmacniacze każdego kanału i funkcje Bi-Amp. Kolumny mają aż trzy terminale i są 2.5 drożne. Wystarczy, że sobie przełączam kable i od razu słyszę różnice bez kombinowania. Te same kable grały tak samo niezależnie od tego pod który terminal były podłączone na wzmacniaczu więc tu nie miało to znaczenia. 

Nie mam zdania natomiast, czy kable za 500 zł zagrają o wiele lepiej niż kable za 5 zł. Dopiero jestem w trakcie testu i przekonania się. 

Edytowane przez raiwan

Ukryta Zawartość

Kiedyś wklejałem to w innym wątku. Zrobiłem te kable, i wpływ na dźwięk miały, zastosowany tam obwód Zobla swoje robił.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Teoretycznie różnice mogą wynikać z nierównej charakterystyki impedancyjnej  ZG.

Zawsze różnice z tego wynikają, dlatego jak się chce ich uniknąć to należy stosować wzmacniacze o jak najmniejszej impedancji wyjściowej chyba że celem jest uzyskanie "specjalnych" efektów podobnych do działania equalizera.  

Edytowane przez Lech36

Milo wspominam. Bardzo fajnie kolumny, ale 101 dB to bujda na resorach 🙂

Podejrzewam że tak, ale swoja sygnaturę Vintage mają, i tu kable wg @audioburaksię nie sprawdziły.

Ukryta Zawartość

Kiedyś wklejałem to w innym wątku. Zrobiłem te kable, i wpływ na dźwięk miały, zastosowany tam obwód Zobla swoje robił.

Wiec to nie kabel mial wplyw, tylko dodatkowe elementy pasywne - nic dziwnego.

Kabel nie moze z zasady niczego poprawic. Jego zadaniem jest mozliwie jak najmniejsza degradacja sygnalu podawanego na wyjsciu wzmacniacza do terminali glosnika.

Ukryta Zawartość

Podejrzewam że tak, ale swoja sygnaturę Vintage mają, i tu kable wg @audioburaksię nie sprawdziły.

Mierzylem te kolumny kiedys, rozbieralem na czesci pierwsze, mialem okazje to sprawdzic, ale przeciez sa tez dane producenta.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Pomiar może pokazać różne wynik nawet gdy zmierzę dwa razy identyczny system - dlaczego? Pisałem. Różnice mogą być znacznie wieksze niż 0,2dB z artykułu. Dlatego pytam czym i jak mierzono, choć już same fotki stawiaja pid znakiem zapytania wiarygodność wyników.

Nie ulega watpliwosci, ze metoda pomiarowa ma kluczowe znaczenie, lecz czulosc mikrofonu pozostaje ta sama. Chyba, ze mamy nagle i znaczne roznice w otoczeniu pomiarowym, zwiaznym chocby z temperatura lub szumem tla.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Mierzylem te kolumny kiedys, rozbieralem na czesci pierwsze, mialem okazje to sprawdzic, ale przeciez sa tez dane producenta.

Ukryta Zawartość

Moje mają niestety wymienione wszystkie elementy w zwrotnicy, nie masz może schematu?

Ukryta Zawartość

Moje mają niestety wymienione wszystkie elementy w zwrotnicy, nie masz może schematu?

Oj niestety, ale powinienes sie dokopac do schematu w sieci. Chociaz nie wiem, czy nie lepiej by bylo zlecic wykonanie nowej zwrotnicy na podstawie nowoczesnych metod pomiarowych, bo same przetworniki uzyte tych kolumnach sa bardzo fajne.

• Pokaż nowe odpowiedzi