Skocz do zawartości
IGNORED

kabel gośnikowy, który rozjaśni system

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Państwo

Szukam kabla głośnikowego który rozjaśni dzwięk, da więcej kopa, pazura. 

Czytam felietony w internecie. Przeglądam oferty w sklepach, i wiele się nie dowiedziałem. Jakoś trudno o opisy charakteru brzmienia. 

Obecnie mam Kimber kable 4 pr, które sa neutralne,

Chornd Clearway, raczej zamulają, dociążony dzwięk 

Oyaide explorer, trochę rozjaśnia, ale .....

Zestaw to MF m6si, AP classic 8

Wszystkim,  którzy chcą przekonać mnie, że kable nie grają, proszę o powstrzymanie się od komentarzy.

Budżet  to 2,5 tyś za 2 m Może uda się wyskrobać trochę więcej kasy.

Chyba grzecznie prosił że nie oczekuje komentarzy od niesłyszących ?

Może uderz w Albedo monolith starszą wersje  nie monocrystaliczną czasami bywały w używce po 2tys 

2 minuty temu, Robert 7800 napisał:

Drodzy Państwo

Czytam felietony w internecie. Przeglądam oferty w sklepach, i wiele się nie dowiedziałem. Jakoś trudno o opisy charakteru brzmienia. 

Wszystkim,  którzy chcą przekonać mnie, że kable nie grają, proszę o powstrzymanie się od komentarzy.

Sprawdź Albedo  to srebro  . Na pewno będzie kontur piękna barwa czarne tło dużo powietrza.  To wszysko wpłynie na tz. rozjaśnienie . Mówię  o tych tańszych tj .Albedo Blue . AIR  ewentualne Geo. Bo wyższe modele to już inna bajka.  

27 minut temu, Robert 7800 napisał:

Wszystkim,  którzy chcą przekonać mnie, że kable nie grają,

Bo nie grają za to mają wpływ na dźwięk systemu rozumianego jako całość 

Za to 

28 minut temu, Robert 7800 napisał:

do 

29 minut temu, Robert 7800 napisał:

AP classic 8

to relacja cenowa całkowicie pozbawiona sensu. O wiele więcej sensu ma zaoszczędzenie na kablu i kupienie wyższego modelu głośników.

Ani MF nie jest jasny. AP też takie nie są. Więc co tu zmieni sam kabel?

A jak zmieszasz ciemną farbę z ciemną farbą to jaki odcień ścian uzyskasz przy założeniu, że używałeś do malowania białego pędzla? 

23 minuty temu, Robert 7800 napisał:

trochę jednak zmienię 

Polecam 2tyg przerwy od słuchania: odkryjesz swój system na nowo, bez inwestycji w placebo.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

A wątek czytają wszyscy. Zabraniać pisać bo sam nie chce czytać? Blog niech sobie założy.

A Szymon musi, inaczej się udusi 😉 

Z drugiej strony wpieprzający się między wódkę a zakąskę antykablarze również w jakiejś tam formie zawłaszczają sobie forum zaśmiecając każdy kablowy wątek swoimi mądrościami.

A żeby było na temat. Spróbowałbym coś w założonym budżecie z Audioquesta na metry.

No i w sumie można już zamknąć wątek ,bo jak zwykle o kablach nie wiele info sie dowiesz 😉 bo wątek już jest prawie zajechany 🤐

Próby modyfikacji brzmienia kablami to strata czasu. Ale widać, że do takiego  wniosku trzeba dorosnąć.

Albo przestać handlować kablami 😄

Nigdy nie kupię płyt winylowych by ich słuchać... z wielu względów.

Ale nigdy nie wejdę na wątek z winylami i wszystkim będę odradzać ich kupna. 

Każdy ma swój rozum i każdy do pewnych kwestii sam dojrzeje.

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Bo nie grają za to mają wpływ na dźwięk systemu rozumianego jako całość 

Za to 

do 

to relacja cenowa całkowicie pozbawiona sensu. O wiele więcej sensu ma zaoszczędzenie na kablu i kupienie wyższego modelu głośników.

Ani MF nie jest jasny. AP też takie nie są. Więc co tu zmieni sam kabel?

A jak zmieszasz ciemną farbę z ciemną farbą to jaki odcień ścian uzyskasz przy założeniu, że używałeś do malowania białego pędzla? 

Też jestem zdania że to najlepsze wyjście. Kablem nie zmienisz grania diametralnie - mozesz troche skrócić bas, czy wydłużyć wybrzmienia blach ale to taki ostatni szlif brzmienia które ci się podoba.

Mega jasny Chord Carnival Silverscreen. Albo weź sobie kabel najtańszy domofonowy Ytdy 6x0.5 Bitner po 3.50 za metr. Nie żartuje ani Cię nie wkręcam - bardziej przejrzystego kabla nie znajdziesz.

Ten: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.png.d896d00112313fe1448a780fbad699db.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak na poważnie;

Mamy zimę może jakiś sklep dystrybutor w Wa-wie zorganizowałby odsłuchy z rozpoznawaniem kabli.

Była by okazja na spotkanie, prezentacje sprzętu i słuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus
10 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Zestaw to MF m6si, AP classic 8, Obecnie mam Kimber kable 4 pr, Szukam kabla głośnikowego który rozjaśni dźwięk, da więcej kopa, pazura. 

Ja mam AP spięte kablem Kimber 8TC, także warto go rozważyć pod kątem Twoich oczekiwań.

10 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Drodzy Państwo

Z tych wymienionych przez Ciebie znam tylko Kimber-a 4PR , piszesz że są w/g Ciebie neutralne 🙂 Wierz mi nie są w/g mnie . Dużo lepszym kablem jest Kimber  4lub8TC i ten polecam sprawdzić 🙂

Dopiszę się do # 26 bo zarówno otwarcie dźwięku, jak przejrzystość czy jak 

kto woli naturalną agresję znalazłem w najtańszych na rynku YTDY.

Jako głośnikowe używam 1 + 1. Podobnie, jak w kablu IC RCA.

Kolumny 8 Ohm i jest bdb mimo szmacianego tweetera.

PS. To z branży DIY, ale polecam oczywiście próby z kablami Nordosta.

Edytowane przez Marcinus

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

44 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Też jestem zdania że to najlepsze wyjście. Kablem nie zmienisz grania diametralnie - mozesz troche skrócić bas, czy wydłużyć wybrzmienia blach ale to taki ostatni szlif brzmienia które ci się podoba.

Mega jasny Chord Carnival Silverscreen. Albo weź sobie kabel najtańszy domofonowy Ytdy 6x0.5 Bitner po 3.50 za metr. Nie żartuje ani Cię nie wkręcam - bardziej przejrzystego kabla nie znajdziesz.

Ten: 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.d896d00112313fe1448a780fbad699db.png

I jeszcze w czwartki darmowa wysyłka . Kupiłem z ciekawości 6 metrów . Nie całe 15 zł z przesyłką to choćby z czystej ciekawości można sprawdzić . Tylko ja wziąłem ten większy (8 kabelków )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, margaryna85 napisał:

I jeszcze w czwartki darmowa wysyłka . Kupiłem z ciekawości 6 metrów . Nie całe 15 zł z przesyłką to choćby z czystej ciekawości można sprawdzić . Tylko ja wziąłem ten większy (8 kabelków )

Też właśnie kupiłem 8 żyłowca w weekend sprawdze i podziele się uwagami 🙂

Odnośnie YTDY to w ramach eksperymentu można również wykorzystać skrętkę U/UTP cat5e do sieci komputerowych. Plusem są skręcone żyły jeśli ktoś boi się zakłóceń.

Kable które są bardzo przejrzyste to Nordost Red Down, Sonus Oliva i inne srebrne lub posrebrzane. 

Ja mam dość tani QED Silver Anniversary XT i też daje radę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Drodzy Państwo

Jakim kablem zasilasz musicala? Do osiągnięcia Twojego celu, czyli jak piszesz rozjaśnienia i uzyskania kopa, pazura można podejść nie tylko od strony kabli głośnikowych.

Edytowane przez Marcinus

Drut nie zmienia barwy tylko kabel a raczej technologia w jakiej został wykonany. To dziwne skręcanie druty, odizolowanie od siebie na różne grubości już raczej dodaje coś od siebie, w sensie ma wpływ na dźwięk, raczej już fizyka.

Coś zagłuszy, coś wyostrzy i tak mamy wrażenie, że różne kable różnie brzmią. Na jednym jest przestrzeń i scena na drugim jest jej brak. A nie lepiej dać na wzmacniaczu więcej basu lub wysokich? Na jedno wyjdzie. 

Melodika Sugar Brown bardzo podnosi górę i trochę średnicę. Do tego fajnie buduję scenę i przestrzeń. Mam co najmniej 2x2 metra, jak jesteś zainteresowany mogę sprzedać w dobrej cenie. 

Edytowane przez raiwan

Jeśli autor wątku korzysta z wew. DAC'a w Musicalu to wpływ mają tylko

kable głośnikowe, jeśli z analog OUT w np. CD to też należałoby się przyjrzeć ...

Jest jeszcze jeden niuans często pomijany - kolumny podłogowe mają wewnątrz

sporo kabla "niewiadomego autoramentu" 😉 akurat do zwykle najwyżej położonej 

kopułki wysokich i tego czasem przeskoczyć się nie da. Albo się nie chce 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale to nie oznacza, że trzeba dodać więcej syfu do całości. Lepsza mała strata jakości jak całkowita. 

Poza tym były robione pomiary głośników i testy przez producenta na tych kablach w środku. Zmieniając też tam przewody można już narozrabiać, jeżeli rzeczywiście kable grają 🙂

14 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Drodzy Państwo

Chord Clearway nie zamula i to jest świetny, tani kabel.

Tego Oyaide odradzam, jak lubię inne kable tej firmy to ten uznaję za wypadek przy pracy...

Nordost Red Dawn ucina bas i chociaż jest rozdzielczy to kopa nie da.

Masz dobry wzmacniacz i kolumny. Jak chcesz BARDZO DOBRY kabel to mam do sprzedania Acoustic Zen Hologram II za 3800zł  2x2,44m. To więcej niż zamierzasz wydać ale to jest kabel który na tle większości do grubych kwot wywołuje prawdziwe WOW. Nie efekciarstwem ale tym jak odtyka system. Jest bardzo rozdzielczy, ma pazur, energię, daje świetną dynamikę.  No i ta scena... 

Jedyna jego wada i powód mojej sprzedaży to jego sztywność  bo musi mieć trochę miejsca za wzmacniaczem i kolumnami czego w obecnym systemie nie mogę zapewnić.

Miałem wiele różnych kabli do najdroższych Cardas Clear Reflection. Ten ma cenę do przełknięcia ( kupiłem nowy ) ale wynosi brzmienie na zupełnie inny poziom.

Zresztą, wypożycz chociaż gdzieś demo i opisz tu swoje wrażenia na tle 4PR którego znam i stosowałem ze 20 lat temu 🙂

Czy ktoś mógłby zaprezentować pomiary częstotliwości kolumn, które zagraly większą iloscia wysokich częstotliwości po wymanie kabla? 

W temacie o dobór kabla glosnikowego najwięcej postów ma niejaki Szymon, który jest kablosceptykiem. Daj żyć. 

Z mojej strony polecam dość tani kabelek Chord OdysseyX.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

• Pokaż nowe odpowiedzi