Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz dla Monitor Audio RS6 Silver

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Chciałem poprosić o poradę. Mój zestaw stereo składał się do tej pory ze wzmacniacza NAD 3240 oraz kolumn Monitor Audio RS6. Muzyki słucham ze streamera NODE2i oraz gramofonu Technics 1200 (jazz, elektronika). Ostatnio pożyczyłem od kolegi przeciętny amplituner Technicsa SA-AX720 i gra to o niebo lepiej! Mam wrażenie, że NAD daje brzmienie zbyt ciepłe i mułowate. Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem zmienić wzmacniacz. Tylko na co? Co będzie dobrze grało z moimi kolumnami? Warunek - wejście phono, możliwość podpięcia dwóch par kolumn i budżet 2-3K (może być oczywiście używka). Będę wdzięczny za sugestie. 

Jak aż tak to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te kolumny grają zimno, chyba do jazzu nie bardzo...

Może koledzy coś doradzą (oczywiście bez odsłuchu tego nie widzę) .

Ukryta Zawartość

Tak. Starsza seria faktycznie nie wymagała ciemnych wzmacniaczy. Może tak być. 

Tu ciekawym pomysłem jest Roksan K2 także polecam.

Ewentualnie Yamaha as 1000/2000 lub Cambridge cxa80

Piotrek 

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Yamaha za jasna, Arcam i Roksan dodawał na średnicy fajnego ciepełka ale mi brakło punktowego basu jak z B&W dlatego wymieniłem kolumny niedawno na B&W 704s3 kupa kasy… szkoda że nigdzie nie znalazłem w ostatnim pół roku CM8 s2 w kolorze różanym naturalnego drewna czy jak to sie tam zwało… teraz B&W gra pod Scott-em ale docelowo to Kenwood Monster Eleven G i gramofon Adam 424 po tunigulekkim

@hakerone właśnie się będę żegnał z pioneerem VSA AX10. Ma co trzeba (rownież phono) i będzie lepszy od wszystkich yamah do twoich MA RS6. Ale jak chcesz Yamahę to też mam. Cenowo 35%-45% górnych widełek twojego budżetu. Zostanie na dobra wkładkę do gramiaka.

A ja polecam, bo nawet nowa srebrna mieści się w budżecie:

Ukryta Zawartość

phono, dwie pary wyjść, DAC i do tego regulowany loudness do ew. cichego słuchania.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 godzin temu, Airmike napisał:

@hakerone właśnie się będę żegnał z pioneerem VSA AX10. Ma co trzeba (rownież phono) i będzie lepszy od wszystkich yamah do twoich MA RS6. Ale jak chcesz Yamahę to też mam. Cenowo 35%-45% górnych widełek twojego budżetu. Zostanie na dobra wkładkę do gramiaka.

Dziękuję za propozycję, ale nie do końca o takie modele mi chodzi. Wkładka już kupiona, Naganka MP110 chyba zostanie ze mną na dłużej:)

13 godzin temu, audioburak napisał:

A ja polecam, bo nawet nowa srebrna mieści się w budżecie:

Ukryta Zawartość

phono, dwie pary wyjść, DAC i do tego regulowany loudness do ew. cichego słuchania.

Bardzo ciekawy design, cena też przystępna. Aż się boję, czemu tak tanio za nowy wzmacniacz. Czy ktoś może coś więcej napisać.o Yamaha A-S501?

18 godzin temu, Vintageaudiofil napisał:

Miałem z RX6 Arcam A29 i RX8 Roksan K2 i osobiście je polecam

Acam A29 wygląda bardzo obiecująco. Dzięki!

15 godzin temu, Vintageaudiofil napisał:

Nie polecam Yamahy, za ostra… szukaj sprzętu w miarę równego lub po cieplejszej stronie brzmienia… RS są jaśniejsze niż RX 

A co myślisz o kierunku Marantz lub Onkyo? Słyszałem u kolegi, tyle że z głośnikami Acoustic Energy Aelite 2 i to brzmienie bardzo mi się podobało!

Ukryta Zawartość

@hakerone ok , rozumiem, ty decydujesz my tylko podpowiadamy kierunek, naszym zdaniem właściwy.. wkładka nagaoka fajna tylko jakby dobrze zauważasz że as501 jakby nie jest w jej klasie i nie może być. to zabawka. tylko wysokie yamahy są w stanie nie zrobić sieczki z w połączeniu z twoimi kolumnami.

Ale czy wy mówicie o serii 1000 i 2000 ona nie jest tak ostra jak na przykład wspomniano tutaj as501.

Owszem to są jaśniejsze wzmacniacze ale to nie są ostre wzmacniacze A mówimy o starszej serii Monitor Audio.

Czasem mam wrażenie że wrzucamy wszystkie produkty do jednego koszyka tylko ze względu na brand.

• 1 miesiąc później...

Grałem na MA RS6 kilka lat i znakomitym połączeniem był yaqin mc-10l, bo wzmacniacz gra ciepło i zaokrągla góry pasma, które w RS6 potrafią być ostre. Jednak to wzmacniacz lampowy, ale jeśli ktoś lubi to polecam (tanio i dobrze).

ps. wzmacniacz nie posiada preampu gramofonowego.

• 7 miesięcy później...

Mam MA RS8 i jasno piszę żadne Technics czy Yamacha tylko Denon PMA 1500ae,2000ae ,1600ne (żadne 800-900czy1700).

Maramtz PM to co najmniej seria 8XXX lub starsze jak 17 

Hegiel drogi i przereklamowany ,szukaj np: Musical Fidelity,Cambridge Audio .

PMA1600 to wulkan energii, zdecydowanie cieplej brzmiący.

PMA1700, który ma wyraźnie podkreśloną i rozświetloną górę pasma, reszta niemal 1:1(lecz to robi różnicę) 

Czy słuchałeś ich obok siebie? W tych samych warunkach?

Bo dopiero co albo w stronę wcześniej albo w innym wątku mówiliśmy że brzmienie tego wzmacniacza praktycznie to w ogóle się nie zmieniło od czasów 1510