Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

ARCAM nie ma wejścia USB. ARCAM to nie jest powerDAC. To wzmacniacz analogowy + zwykły DAC.

Porównywałem Sabaja z ARCAMA grającego z wewnętrznego streamera. 

Do obydwu nie ma sensu podłączać źródła analogowego po RCA. 

Wielkim plusem ARCAMA jest system DIRAC. W większości przypadków robi dobrą robotę. 

Używany ARCAM kosztuje 5000 zł a Sabaj 1500 zł. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziekuje za informacje.

Wszystko jasno opisane.

PS.

Jest jakaś lista Wzmacniaczy typu POWER DAC jak Sabaj? (Alternatywy dla Sabaja) 

27 minut temu, Yasica napisał:

Jest jakaś lista Wzmacniaczy typu POWER DAC jak Sabaj? (Alternatywy dla Sabaja) 

LYNGDORF, WADIA Intuition 01 PowerDAC

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 10.12.2024 o 11:33, Q21 napisał:

SA35 powinien być dostępny już wkrótce, na przełomie roku 🙂 

Q21,i Inni, 

Czy ja dobrze rozumiem patrząc na jego specyfikacje na Waszej stronie że do Arcama SA35 można wejść także sygnałem COAX np z jakiegoś transportu płyty CD ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

+ jakikolwiek gramofon bez preampa?

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Yasica napisał:

Czy ja dobrze rozumiem patrząc na jego specyfikacje na Waszej stronie że do Arcama SA35 można wejść także sygnałem COAX np z jakiegoś transportu płyty CD ? 

Zanim się rozpędzisz do SA35, jakie masz głośniki? Mają duże znaczenia aby pokazać różnice między Sabajem a Arcamem.

Pisałem kiedyś o moich porównaniach Sabaja z Arcamem SA30 podłączonych do Focal Kanta N°2, róznica była znaczna na korzyść SA30, Sabaj wyraźnie dostawal zadyszki. Podobnie u mnie w domu z Elac Vela 407, SA30 wnosił więcej jakości a z Dirac Live, to już w ogóle odlot😉

Edytowane przez AiM-TV
29 minut temu, Yasica napisał:

Czy ja dobrze rozumiem patrząc na jego specyfikacje na Waszej stronie że do Arcama SA35

Cena 16 tysięcy!!!? Bardzo poważny Off -Top!!!

Zakładałem ten temat, by pokazać specyficzny wzmacniacz o świetnych walorach użytkowych, najwyższej jakości ( DAC z wejściem USB) i  z przyzwoitymi walorami akustycznymi.

Za 2000, słownie dwa tysiące!!!

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Kochani, macie rację , dziękuję za sugestie, i zwrócenie uwagi na offtop. 

Ja tylko zapytałem czy z odtwarzacza CD który robi u mnie za transport po COAX dla SABAJA wejdę do tego urządzenia wspomnianym sygnałem ? Na 99% myślę że tak ale chce się upewnić 😉

Nic nie kupuje, nic nie zamawiam, ot siedzę w pracy przy kawie i sobie tak na koniec roku czytam i prowadzę wewnętrzną rozmowę z samym sobą 😉

Godzinę temu, Yasica napisał:

Jak najbardziej, SA35 posiada wbudowany DAC. 

Przedwzmacniacz gramofonowy również 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, piramidon napisał:

Cena 16 tysięcy!!!? Bardzo poważny Off -Top!!!

Zakładałem ten temat, by pokazać specyficzny wzmacniacz o świetnych walorach użytkowych, najwyższej jakości ( DAC z wejściem USB) i  z przyzwoitymi walorami akustycznymi.

Za 2000, słownie dwa tysiące!!!

@piramidon, jestem Ci dozgonnie wdzięczny, bo dzięki Tobie oraz kolegom @matt79 oraz @RobG1974 z lokalnego Lubelskiego podwórka mam i ja od roku Sabaja, i cieszy me uszy, i po okresie trochę takiego jetlagu w słuchaniu muzyki i zabawie w audioholizm wróciłem do gry.  

Jak dla mnie super pudełeczko za śmieszne pieniądze  w odpowiedniej konfiguracji  wraz z bardzo dobrą funkcjonalnością zawstydzające nie jeden o wiele droższy system. 

@AiM-TV : 

U mnie gra w konfiguracji :

Sabaj A30
WiiM Ultra po USB ( Tidal i pliki)
Philips CD950 by mod wg Lampizatora (Łukasz Fikus) po COAX jako transport dla CD
TV i PS4 Pro dzieciaków podpięte po Optyku
Kolumny to Aurum Cantus Leisure 3 SE (2 drozny monitor z duża wstęgą oraz 16.5 cm wooferem oraz fabrycznymi  elementami zwrotnicy na poziomie Mundorf MCap )
Kable głośnikowe to Tellurium Silver II 2x2.5m
Zasilający to złoty chinski Nordost ( jak mnie pamięć nie myli) - gruby jak cholera( to chyba musi być dobry 😉 )

Warunki akustyczne to 45m2 w L-kę z tym że słucham w trójkącie 2x2m, kolumny oko 1m odsunięte od ściany, za plecami za kanapą mam około 7m przestrzeni.
Pomieszczenie mocno zaadaptowane (dywan, kanapy 2 misiowate, firanki i zasłonki, lamele z filcem akustycznym) 

Jest jakaś lampa 6W na  pojedynczje Lampie 300B + 6F8G
Jest jakiś Sansui na 100V Integra 
Jakiś gramiak Sansui
Jest CD Maraznt na TDA1541A zapgrejdowany i zlampizowany w SRPP na 6N2P-EW 

A było tego tyle przez 25 lat że kupił bym dziś drogie auta z salonu...

22 minuty temu, Q21 napisał:

Jak najbardziej, SA35 posiada wbudowany DAC. 

Przedwzmacniacz gramofonowy również 🙂 

Dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez Yasica

U mnie gra w konfiguracji :

Sabaj A30

Choćby z tego powodu wszystkie Twoje faux pas  zostały przeze mnie zapomniane. ;)))

Wiesz, co dobre i rozsądne!

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

1 minutę temu, piramidon napisał:

Choćby z tego powodu wszystkie Twoje faux pas  zostały przeze mnie zapomniane. ;)))

Wiesz, co dobre i rozsądne!

Zwróć / Cię  uwagę, że kolumny jak by nie były to też Chińczyk... nowe coś koło 8 tys złotych, ( chyba ) 16 warstw czarnego lakieru fortepianowego, podstawki w skórze ...  kupione za 1/4 wartość ceny nowych, ktoś kto je sprzedawał chciał sięich po prosto pozbyć, a ja dokładnie te same kolumny miałem wcześniej mocno osłuchane , także u siebie więc wiedziałem czego chce 😉 

Pięknie wyglądają w salonie, Żona zadowolona, goście zwracają uwagę , grają w swojej cenie wybitnie, 

Jak to USB w WiiM Ultra działa? To jest wejście czy wyjście? Można grać z WiiM Ultra jako transport TIDAL prosto do wejścia USB Sabaja?

2 godziny temu, hary1357 napisał:

Jak to USB w WiiM Ultra działa? To jest wejście czy wyjście? Można grać z WiiM Ultra jako transport TIDAL prosto do wejścia USB Sabaja?

Dziala jako wyjście.

Tak, można tak grać i ja właśnie tak gram.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241231-164709_Gallery.jpg

Uważam że gra moim zdaniem lepiej od COAX ale to na granicy percepcji.

Taka trochę autosugestia.

Napewno zmiana ustawienia kolumn o 30 cm w głąb czy chodzby zmiana pozycji słuchacza wnosi wiecej zmiany jak to czy korzystam w swoim systemie z polaczenia WiiMa z Sabajem po USB czy po COAX.

Wczoraj tez mialem w swoim systemie możliwość przetestowania wpływu Recklockera chińskiego za 500 zl...zasilanym po USB jak i z baterii oraz wpływu Izolatora USB Topinnga zasilanego po USB oraz z zewnetrznego zasilacza od MUZGa.

Wpływ ww w moim systemie nie zauważalny.

Dzieki możliwości użyczenia od kolegi i przetestowania u siebie zaoszczędziłem na obecną chwilę parę słówek a może i więcej...a juz  byłem napalony jak szczerbaty na suchary tylko czytając 😉

Mając mozliwosc odsłuchu trzeba zawierzyć swoim uszom i nie bać się powiedzieć samemu sobie że dane urządzenie nie wnosi nic do naszego systemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Yasica napisał:

Dzieki możliwości użyczenia od kolegi i przetestowania u siebie zaoszczędziłem na obecną chwilę parę słówek a może i więcej...a juz  byłem napalony jak szczerbaty na suchary tylko czytając 😉

Mając mozliwosc odsłuchu trzeba zawierzyć swoim uszom i nie bać się powiedzieć samemu sobie że dane urządzenie nie wnosi nic do naszego systemu.

Zgadza się.

Większość głupich zakupów to efekt czytania i namawiania przez kolegów i naganiaczy.

A wystarczy wypozyczyć,aby poznac prawdę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@Yasica Dziękuję za odpowiedź. Ja nie używam WiiM pro odkąd usłyszałem jaka jest różnica między USB a coax w sabaju. Dla mnie to przepaść. Teraz gram z laptopa ale wygodniej miałbym właśnie ze streamera.

Edytowane przez hary1357
20 godzin temu, hary1357 napisał:

@Yasica Dziękuję za odpowiedź. Ja nie używam WiiM pro odkąd usłyszałem jaka jest różnica między USB a coax w sabaju. Dla mnie to przepaść. Teraz gram z laptopa ale wygodniej miałbym właśnie ze streamera.

Możliwe zewUltra jest lepiej zaimplementowane.

Albo masz bardziej czuły/przezroczysty system na zmiany.

Albo lepsza wrazliwosc muzyczna 😉

To jest audio i może być dużo składowych na końcowy odbiór. W każdym razie nie planowałem kupować ultra a chyba trzeba będzie dla wygody użytkowania. Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia i życzę pomyślności w nowym roku 🥳

W dniu 31.12.2024 o 10:28, Yasica napisał:

Q21,i Inni, 

Ukryta Zawartość

?

Można było już do wersji sa30. On ma po prostu wbudowany przetwornik 

W dniu 30.12.2024 o 12:33, Piopio napisał:

ARCAM nie ma wejścia USB. ARCAM to nie jest powerDAC. To wzmacniacz analogowy + zwykły DAC.

Porównywałem Sabaja z ARCAMA grającego z wewnętrznego streamera. 

Do obydwu nie ma sensu podłączać źródła analogowego po RCA. 

Wielkim plusem ARCAMA jest system DIRAC. W większości przypadków robi dobrą robotę. 

Używany ARCAM kosztuje 5000 zł a Sabaj 1500 zł. 

Tak z ciekawości zapytam dlaczego masz problemy z podłączeniu źródeł po RCA do arcama? 

W sabaj się zgadzam wiemy o co chodzi ale czym jest problem w tym przypadku? 

Bo ja miałem podłączony zewnętrzny player i było całkiem dobrze chodzi ci o to że wbudowany przetwornik jest dość wysokiej klasy?

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak z ciekawości zapytam dlaczego masz problemy z podłączeniu źródeł po RCA do arcama? 

A może to pytanie przenieść do wątku o Arcamie?

W dniu 31.12.2024 o 10:56, piramidon napisał:

Edytowane przez piramidon

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie miałem problemów. CD podłączony coax i potraktowany DIRAC gra o niebo lepiej niż przez RCA.

Edytowane przez Piopio

4 godziny temu, piramidon napisał:

może to pytanie przenieść do wątku o Arcamie?

To już jak uważasz nie wiem czy tam trafię a jestem po prostu ciekaw ale oczywiście to jest twój temat więc twoja wola. 

51 minut temu, Piopio napisał:

Nie miałem problemów. CD podłączony coax i potraktowany DIRAC gra o niebo lepiej niż przez RCA.

Dirac nie działa po RCA?

A czy on napisał że po rca działa?

Piotr ,ogarnij się 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 2 miesiące później...

Harman Kardon Citation AMP na tym układnie jest w b.dobrych cenach obecnie.

Nowy można dostać w okolicach 1200zł obecnie za Axign AX5689 +  streamer to kusząca oferta :P 

3 godziny temu, SonOctavius napisał:

Harman Kardon Citation AMP na tym układnie jest w b.dobrych cenach obecnie.

Nowy można dostać w okolicach 1200zł obecnie za Axign AX5689 +  streamer to kusząca oferta 😛

Czy to lepszy wzmacniacz niż Wiim Amp?

15 minut temu, Gabaryton napisał:

Czy to lepszy wzmacniacz niż Wiim Amp?

Do źródeł cyfrowych zdecydowanie lepszy. 

2 godziny temu, waldi1965 napisał:

Jest jakiś następca tego modelu? 

Z tego co mi wiadomo na ttm układzie to nie.

Na dniach beda miał go u siebie. Bezpośrednio porównam z sabajem.

W środku wyglada to tak:

Strasznie ciasno upakowane wszystko.

Na pewno do szafki bym go nie chował juz prędzej postawili na jakiejś podstawce chłodzącej pod laptopa... 

Chwile testowałem i samo urządzenie na prawdę świetnie wykonane,ale układ chłodzenia skopany, grzeje sie mocno + sama krzywa wentylatora tragicznie ustawiona.. słychać go z bliska.

Dźwiękowo bajka w tej cenie z możliwościami jakie oferuje. 

Na ta chwile używałem tylko z USB Audio Player Pro  + UPnP cast i tidal. 

W dniu 8.03.2025 o 13:12, SonOctavius napisał:

Na dniach beda miał go u siebie. Bezpośrednio porównam z sabajem.

W środku wyglada to tak:

Strasznie ciasno upakowane wszystko.

Na pewno do szafki bym go nie chował juz prędzej postawili na jakiejś podstawce chłodzącej pod laptopa... 

Jaki malutki wentylator....
Nie wiem-nie można było dac większej obudowy i normalnego chłodzenia?
Pewnie nie,bo byłoby drożej o dolara...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi