Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha wxc-50 - pytanie o funkcjonalności

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem 

Przeczytałem instrukcje do ww urządzenia ale jakoś odpowiedzi na swoje pytania nie znalazłem. Może ktoś ma i testował .

1.Jeżeli urządzenie podłącze optykiem do TV, czy wzbudza się on jak pojawi sie sygnał/wyłącza chociażby po pewnym czasie jak sygnału nie ma. Czy trzeba oddzielnie włączać/wyłączać? 

2.Jak rozumiem pilot do urządzenia komunikuje sie z nim na podczerwień i nie powinno być żadnego problemu z programowaniem pilota "do wielu urządzeń" który ma funkcje IR learning remote control. Czy może ktoś potwierdzic że programował innego pilota i śmiga?

3.Czy urządzeni obsługuje Spotify Free "tak jak mój telewizor ;)". Może i głupie pytanie ale nie mam nikogo znajomego co słucha spotify i zainstalował apke na TV.
Generlanie założyłem konto na telefonie. Oczywiście w związku z tym że to free to nie moge wybrać utwóru - tylko wrzucić w kolejke, moge przeskoczyć utwór tylko kilka razy, reklamy.
Co ciekawe jak zaistalowałem spotify na TV i podpiąłem urzadzenie do swojego konta wszystkie ograniczenia poza reklamamy zniknęły. Czyli obsługując Spotify z poziomu TV słucham co chce i jak chce... Czy na Yamaszce to działa tak samo ?

4.Czy jest jakiś limit "gęstości" plików i wielkości pamięci przy podłączeniu przez USB A?

Ukracając jakieś dyskusje - spotify raczej traktuje jako radio jak sie chodzi po domu i ma po prostu lecieć. Słuchanie dla słuchania chciałby realizować z pamięci zewnętrznej (USB).

Rozgądam sie za urządzenim co ogarnie TV (optyk / ARC HDMI), stream z Spotify free, muzyke z plików (USB-A) - w mozliwie najlepszej jakości bez down sampligów itd. I perfekcyjnie jakby miąło jedno wejście RCA (jak własnie ww Yamaha) tak żeby juz nie trzea było źródeł przełączać na wzmaku. Może ktoś zarpoponuje coś innego - cos taniej lub lepiej.

Dzięki z góry

W dniu 17.01.2023 o 13:40, dizzit napisał:

1.Jeżeli urządzenie podłącze optykiem do TV, czy wzbudza się on jak pojawi sie sygnał/wyłącza chociażby po pewnym czasie jak sygnału nie ma. Czy trzeba oddzielnie włączać/wyłączać? 

Nie ma auto budzenia po optyki z tego co kojarzę.

3.Czy urządzeni obsługuje Spotify Free "tak jak mój telewizor ;)". Może i głupie pytanie ale nie mam nikogo znajomego co słucha spotify i zainstalował apke na TV.
Generlanie założyłem konto na telefonie. Oczywiście w związku z tym że to free to nie moge wybrać utwóru - tylko wrzucić w kolejke, moge przeskoczyć utwór tylko kilka razy, reklamy.
Co ciekawe jak zaistalowałem spotify na TV i podpiąłem urzadzenie do swojego konta wszystkie ograniczenia poza reklamamy zniknęły. Czyli obsługując Spotify z poziomu TV słucham co chce i jak chce... Czy na Yamaszce to działa tak samo ?

Nie do końca. 

Bo w yamaszce nie instalujesz Spotify. Ona jest playerem.

I z nią się łączysz przez connect. A on działa nie w wersji free. Więc nie będzie to grać.

Ale serio? Rodzinny pakiet wychodzi 5tke miesięcznie...... 😕

4.Czy jest jakiś limit "gęstości" plików i wielkości pamięci przy podłączeniu przez USB A?

FLAC odtwarza.

Zapewne do 2 TB ale tego nie sprawdzałem.

16 hours ago, Piotr Sonido said:

Bo w yamaszce nie instalujesz Spotify. Ona jest playerem.
I z nią się łączysz przez connect. A on działa nie w wersji free. Więc nie będzie to grać.

Ale serio? Rodzinny pakiet wychodzi 5tke miesięcznie...... 😕

No właśnie tu jest cała rozkmina z tym urządzeniem. BTW Ta 5tka to wiadomo .. z bardzo specyficznymi założeniami jest. Podsumowując jestem w domu chyba jedyną osoba której zdarza się słuchac muzyki dla przyjemności a nie jako tło do robienia kotletów. Kożystam ze Spotify free bo w domu na TV nie mam żadnych ograniczeń - a nie słucham muzyki na telefonie przez słuchawki bo poprostu nie lubie. także wejść w abonament i kupić urządzenie za 2k poto żeby mieć .. to samo.

16 hours ago, Piotr Sonido said:

Nie ma auto budzenia po optyki z tego co kojarzę.

Tutaj chodzi o to że musze żone przekonać do tego rozwiązania :D. No i chodzi o to że trzeba będzie dwa powery nacisnąć przy włączeniu TV - ja wiem, ja wiem....

No i teraz tak wszystkie zastosowania audio u mnie w domu to: TV, Spotify "do kotleta", nagłośnienie wiosła (podłoga gitarowa) no i "moje" słuchanie - tu chiałbym jak najlepiej (gęste pliki). Yamaha naprawde mi sie podoba tylko mózg mi jednak mówi że nie za wiele zmienie a wręcz jak przy spotify tylko uttrudnie sobie sytuację. Może lepszym rozwiązaniem będzie wsadzić tą kase w DAC i dla samego USB zorganizować maline. Wiem że napewno kwestie samowzbudzania sałatwił by BLUESOUND Node ale... przy podobnych funkcjonalnosciach jak Yamaha za używke wołają więcej niż kosztuje nowe WXC-50

No to powiem ci że masz bardzo specyficzne oczekiwania.

Ja na co dzień steruje czterema pilotami.

A mógłbym i piątym ale przy wcześniejszych wzmacniaczach oduczyłem się i teraz po prostu do niego podchodzę.

Co do abonamentu no to jak wolisz ale z jednej strony szukasz prostoty i wygody a z drugiej kolejkowanie, reklamy itp. 

No wiesz trochę mi się to po prostu kłóci.

🙂

Piotrek 

1 hour ago, Piotr Sonido said:

Ja na co dzień steruje czterema pilotami... 

A mógłbym i piątym ale przy wcześniejszych wzmacniaczach oduczyłem się.. 

Co do abonamentu no to jak wolisz ale z jednej strony szukasz prostoty i wygody a z drugiej kolejkowanie, reklamy itp. 

🙂

Zaczynając od Spotify - właśnie o to chodzi że nie ma kolejkowania. Raz na pół h reklama - tyle. Dlatego pytałem czy wersja free będzie chodzić jak na tv. 

Co do pilotów. Pomijam już to że żona będzie się w...ać (zresztą ja też) jak jednym pilotem będę zmieniał kanały a drugim volume... - to jest właśnie słabe. Nie mówiąc już o szeregowym klikaniu power na każdym pilocie. Skoro można zaprogramować jeden pilot co obsłuży wszystko o ile to jak kolwiek że sobą współpracuje

W dniu 19.01.2023 o 18:40, dizzit napisał:

Zaczynając od Spotify - właśnie o to chodzi że nie ma kolejkowania. Raz na pół h reklama - tyle. Dlatego pytałem czy wersja free będzie chodzić jak na tv. 

Co do pilotów. Pomijam już to że żona będzie się w...ać (zresztą ja też) jak jednym pilotem będę zmieniał kanały a drugim volume... - to jest właśnie słabe. Nie mówiąc już o szeregowym klikaniu power na każdym pilocie. Skoro można zaprogramować jeden pilot co obsłuży wszystko o ile to jak kolwiek że sobą współpracuje

No to co do obsługi Spotify to prawdę mówiąc nie wiem ale wydaje mi się że może to być problem bo on tam działa po prostu przez connect.

On 1/21/2023 at 11:05 AM, Piotr Sonido said:

No to co do obsługi Spotify to prawdę mówiąc nie wiem ale wydaje mi się że może to być problem bo on tam działa po prostu przez connect.

Hmm tak pogrzebałem troche i według tej strony Spotify free jest obsługiwany przez ten klocek- kwestia czy tak samo jak "mój TV" czy jednak telefon.  Czy ktoś jest w stanie to zweryfikowac u siebie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na 99% jestem przekonany że z programowaniem pilota uniwersalnego tez nie ma problemu bo jest pilot do tej Yamachy więc można poprostu przechwycić sygnał i go "skopiować"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czy znajdziesz tutaj drugą osobę która nie korzysta chociażby z bazowego planu ale jednak płatnego Spotify.

Z tego co pamiętam wchodząc do aplikacji musiccast i wchodząc później na Spotify ona teraz dąży do podłączenia connect więc nie ma możliwości obecnie abyś darmowo jakoś ściągę tam muzykę.

Ale zapytaj @Top Hi-Fi & Video Design mogą się na chwilę wylogować ze swojego konta Spotify i sprawdzić bo tutaj nieważne jest samo urządzenie tylko czy aplikacja musiccast to przepuści bo wydaje mi się że nie.

Piotrek 

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czy znajdziesz tutaj drugą osobę która nie korzysta chociażby z bazowego planu ale jednak płatnego Spotify.

Z tego co pamiętam wchodząc do aplikacji musiccast i wchodząc później na Spotify ona teraz dąży do podłączenia connect więc nie ma możliwości obecnie abyś darmowo jakoś ściągę tam muzykę.

Ale zapytaj @Top Hi-Fi & Video Design mogą się na chwilę wylogować ze swojego konta Spotify i sprawdzić bo tutaj nieważne jest samo urządzenie tylko czy aplikacja musiccast to przepuści bo wydaje mi się że nie.

Piotrek 

Ło Panie a idź mi z tym Spotify do... piachu 😉 

Nigdy Spotify. Nie mam konta i każdemu zawsze będę odradzał, jeśli mu zależy na jakości.

Minimum Tidal (moim zdaniem i tak gra gorzej od CD), a najlepiej Qubuz 😉 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Teraz, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ło Panie a idź mi z tym Spotify do... piachu 😉 

Nigdy Spotify. Nie mam konta i każdemu zawsze będę odradzał, jeśli mu zależy na jakości.

Minimum Tidal (moim zdaniem i tak gra gorzej od C), a najlepiej Qubuz 😉 

A kolega korzysta jeszcze z darmowej wersji. 

Ale to tym bardziej jak nie macie konta to nawet lepiej nie wiem czy jesteś jeszcze w pracy ale jak nie to jakbyś jutro sprawdził czy wchodząc na aplikację musiccast wybierając ikonkę Spotify właśnie co się dzieje. 

Bo dawno dawno dawno temu On prosił cię o login ale to już jest nieaktualne i teraz moim zdaniem wyskoczy komunikat że będzie chciał cię przenieść do aplikacji Spotify i to jest prawidłowo bo tak ma działać connect.

Ale connect działa w płatnej wersji. 

Już tłumaczyłem koledze że wydaje tyle na audio że wyda ci 5 zł miesięcznie w pakiecie rodzinnym to chyba żaden koszt no ale.... Wiesz ja nikomu do portfela nie zaglądam.

Było pytanie to próbuję odpowiedzieć.

Piotrek 

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Spotify właśnie co się dzieje.

to jest Connect czyli przenosi Cię do apki Spotify

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wszystko fajnie, tylko jeszcze pochwalcie jak działa Tidal na aplikacji musiccast.

No tak, nie ma czego chwalić. 

Producent ewidentnie leci w kulki.

Masakra z Wami 😄

Pomijam już tematy o MQA na Tidalu (brandzlowanie że to nie HIRes itd) - zakładając że jest super to wiecie co ... mam w chwil obecnej wersje płatną i .. słucham Spotify free (pomijam fakt że na moim źródle różnicy nie słychać praktycznie wcale); na Tidalu nie ma sporo tego co lubię i algorytm dobierania utworów jest tępy. Pytałem o Spotify free bo używam go jak radia, chodze po domu / jestem w innym pomieszczeniu itd... sorry z za ściany i tak nie słychać czy bitrate większy. na chwile obecną cały sprzęt mam do wymiany, adaptacja akustyczna jest taka żeby dzieci nie poprzegryzały kabli, dodatkowo słuchawki na uszach ostatni raz miałem w podstawówce - nie lubie, nie używam telefonu jak walkmana - stąd nieco olewam płatną wersje; na razie potrzebuje funkcjonalności.

Do brandzlowania muzyką ze "szklaneczką" i tak poleci z flac-a

Dla przypomnienia:

On 1/17/2023 at 1:40 PM, dizzit said:

Rozgądam sie za urządzenim co ogarnie TV (optyk / ARC HDMI), stream z Spotify free, muzyke z plików (USB-A) - w możliwie najlepszej jakości bez down sampligów itd.

Btw ciekawe dlaczego na TV nie ma ograniczeń. Może coś się "zepsuło" na moją korzyść. Jak odpalam spotify na komórce to nie jestem w stanie włączyć  tego co bym chciał, jest tylko info że dodane do kolejki i jakiś szajs się włącza, po czym klikam ikonke głośnika, paruje sie z TV i już telefon działa jak pilot bez żadnych ograniczeń w odtwarzaniu. 

Edytowane przez dizzit
13 godzin temu, miętowy napisał:

Wszystko fajnie, tylko jeszcze pochwalcie jak działa Tidal na aplikacji musiccast.

No tak, nie ma czego chwalić. 

Producent ewidentnie leci w kulki.

a chwaliłem? Nie, bo super nie jest ale da się gorzej, serio.

Najnowsza Yamaha R-N2000A ma Tidal Connect, więc najwyraźniej Yamaha poszła po rozum do głowy i zapewne wszystkie nowe modele będą miały tę funkcję. Dodatkowo w końcu można przewijać utwory.

Co do starszych modeli zawsze można Tidal odpalić po AirPlay lub z zewnętrznej apki jak np mconnect lite i po problemie.

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Super, ampli za 17 tyś.  Nowe sprzęty. Po rozum do głowy. ..

Od tyłu lat temat znany, a gdzie wsparcie dla aktualnych produktów? Jak będzie wsparcie aktualizacji to będziemy chwalić.  Na razie funkcjonalność jest ograniczona. Warto apelować do producenta niech się ruszy.

5 minut temu, miętowy napisał:

Super, ampli za 17 tyś.  Nowe sprzęty. Po rozum do głowy. ..

Od tyłu lat temat znany, a gdzie wsparcie dla aktualnych produktów? Jak będzie wsparcie aktualizacji to będziemy chwalić.  Na razie funkcjonalność jest ograniczona. Warto apelować do producenta niech się ruszy.

a wiesz o czym piszesz? Do czego nie ma wsparcia?

www.tophifi.pl

Piszę bezpośrednio do tytułu wątku. 

Funkcjonalności i ich ograniczeń. 

Wsparcia w kierunku ludzkiej obsługi Tidal lub aktualizacji która to zmieni.

Czyli to nie będzie działać bo w tym przypadku musisz mieć connect.

Co do samego interfejsu i użytkowania tidal no to tutaj się zgadzam to jest dramat. Ja jedyny sesje idzie w tym że odpalasz wybrany album leci od początku do końca i tyle. 

Piotrek