Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM8000 upgrade

belmondo

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna jestem posiadaczem Marantza PM 8000, nie jest to mój pierwszy audiofilski wzm., przechodziłem również tę drogę którą przechodził prawie każdy z was tzn. skrajnie minimalistyczne piecyki, kolumny duże to znowu minimonitory z różnych przyczyn na razie muszę tę działalność odłożyć. Marantz to mój świadomy wybór - wydaje mi się, że najlepiej łączy w sobie takie cechy jak: dobry dźwięk, moc i co nie bez znaczenia (mając żonę) reprezentacyjny wygląd. Niestety inżynierowie z Marantza nie do końca się popisali i mam wrażenie, że ten piecyk jest wdzięcznym obiektem do przeróbek np. taśma od preampu do końcówki. Mam prośbę - jeśli ktoś ma doświadczenia na tym polu czy mógłby się nimi podzielić? Nie jestem elektronikiem posiadłem tylko zdolności manualne posługiwania się lutownicą. Pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/1609-marantz-pm8000-upgrade/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tą stronkę-na pewno będzie pomocna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nawet zajmował się tuningiem PM 8000, niestety chyba nie ma już fotek na stronie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zmodyfikowałem PM78, ten sam wzmak w innym opakowaniu. Obudawałem trafo miedzianą blachą (jest w środku i emituje pole elektromagnetyczne, blisko jest płytka preampa). Wymieniłem wszystkie kondensatory na głównej ścieżce sygnałowej i w zasilaczu przedwzmacniacza na Elnę Silmic, Cerafine i panasonica FC (od Arka Garmina). Oczywiście wzmacniacze operacyjne OPA 2134 i OPA 2604. Orginalne gniazda głośnikowe poszły do kosza(stalowe blaszki) a zamontowałem na kawałku plexi porządne gniazda głośnikawe i połączyłem to kawałkami Kimbera 4PR (miałem akurat pod ręką). No i teraz w komplecie ze stuningowanym na maxa CD63OSE nareszcie to zagrało.

Trochę to kosztuje kasy i pracy ale naprawdę warto.Pozdrawiam.

Nie robiłem tuningu- PM 8000, sam bym sobie nie poradził- mam 2 lewe ręce jeśli chodzi o elektronikę, ale myślałem żeby gdzieś go "upgrade'ować". Potem kupiłem Primare A 30.5 i o tuningu już przestałem mysleć, gdyż sprzedałem Marantza.

Prośba do Zyzio: czy mógłbyś pokrótce opisać jaki charakter brzmienia ma Twój Primare, z czym gra i z czym go testowałeś przed zakupem. Od pewnego czasu zastanawiam się właśnie nad tym wzmakiem i jestem bardzo ciekaw Twojej opinii.

Kliknij w wyszukiwarce, przeczytaj też moja opinię tam znajdziesz wszystko. Dźwięk tego wzmaka b. mi odpowiada, pisałem już o tym wielokrotnie na tym forum: jest zdrowy, b. dymamiczny, naturalny (może nieznacznie ochłodzony) -choć w połaczeniu z Rotelem RSP 1066 bywa czasami nawet lekko ocieplony- jak np. na płytce HDCD rock-bluesowej- Eric Clapton "Reptile". Największą zaletą jest znakomita przestrzeń (moje Paradigmy Studio 80 znikają!) oraz łatwość w napędzeniu kolumn (nareszcie ruszył strumień powietrza w moich Paradigmach) Góra jest głośna i selektywna-trzeba uważać na dobór sprzętu towarzyszącego i rzecz najważniejsza: wygrzanie-mój potrzebował 2-óch miesięcy, poza tym naprawdę pokazuje co potrafi po ok. 2-3 h od włączenia- tak więc wygrzanie + rozgrzanie+ naprawdę znakomity jak dla mnie dźwięk. Zwolennicy mocnego lampowego cipełka za wszelką cenę powinni poszukać gdzie indziej, rockmani już znaleźli...., ale posłuchać musisz sam-oby tylko testowany egzemplarz był wygrzany i odpowiednio rozgrzany- to b. ważne w przypadku Primare.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.