Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel słuchawkowy przenosi niechciane dźwięki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy ktoś zetknął się z problemem gdy kabel słuchawkowy przenosi zbyt głośno niechciane dźwięki przy ruszaniu głową? To znaczy szurania, stuki przy ocieraniu się o ramię / bark, jest to wyjątkowo odczuwalne i irytujące. Kabel w oplocie poliestrowym (?) i podejrzewam że to jest przyczyną niechcianych dźwięków. Poprzedni kabel miałem jedynie ogumowany i takiego problemu nie było. 

Obecnie mam dwa pomysły :

- owinięcie jakąś gładką taśmą początku kabla ale to zwiększy sztywność więc jest ryzyko że nasili "objawy" 

- zastosowanie na kablu przy samych słuchawkach jakiegoś mankietu/ucisku wygłuszająego? (Jeśli kabel przytrzyma się dłonią przy samych słuchawkach to aż tak nie sieje).

7 godzin temu, JakZieloneToRoślina napisał:

czy ktoś zetknął się z problemem

Miałem ten problem ,własnie przez zastosowanie oplotu z twardego poliestru.Do tego dość sztywny kabel .Najlepiej byłoby zastąpić oplot poliestrowy prawdziwym bawełnianym.Ew. jeżeli nie chcesz grzebać w kablu (rozlutowywanie) owinąć odcinek kabla ,który styka się elementami ciała czy ubrania.

W dniu 16.01.2023 o 08:34, JakZieloneToRoślina napisał:

Cześć, czy ktoś zetknął się z problemem gdy kabel słuchawkowy przenosi zbyt głośno niechciane dźwięki przy ruszaniu głową? To znaczy szurania, stuki przy ocieraniu się o ramię / bark, jest to wyjątkowo odczuwalne i irytujące. Kabel w oplocie poliestrowym (?) i podejrzewam że to jest przyczyną niechcianych dźwięków. Poprzedni kabel miałem jedynie ogumowany i takiego problemu nie było. 

Obecnie mam dwa pomysły :

- owinięcie jakąś gładką taśmą początku kabla ale to zwiększy sztywność więc jest ryzyko że nasili "objawy" 

- zastosowanie na kablu przy samych słuchawkach jakiegoś mankietu/ucisku wygłuszająego? (Jeśli kabel przytrzyma się dłonią przy samych słuchawkach to aż tak nie sieje).

No to jest niestety problem wielu podstawowych kabli do słuchawek - mikrofonowanie). Niestety, nie znam żadnego sposobu, poza wymianą na inny.

• 1 miesiąc później...

Jest to efekt mikrofonowy. Jak piszą koledzy aby pozbyć się problemu trzeba wymienić kabel na inny. Jest to jedyne rozwiązanie

Bo jak w wypadku kolumn ! Tak i słuchawek  wymiana kabla przynosi wymierne efekty .

Słuchałem różnych kabli z tymi samymi  słuchawkami i były roznice. 

Bo jak w wypadku kolumn ! Tak i słuchawek  wymiana kabla przynosi wymierne efekty .
Słuchałem różnych kabli z tymi samymi  słuchawkami i były roznice. 

Nie jak w wypalu kolumn

W wypafku kolumn decyduja wlasciwosci „elekryczne“, a w sluchawkach „mechaniczne“
11 minut temu, xajas napisał:

Nie jak w wypalu kolumn

W wypafku kolumn decyduja wlasciwosci „elekryczne“, a w sluchawkach „mechaniczne“

A tu mam inne zdanie .

Kable które słuchałem jak piszesz " mechanicznie " tz. te same wtyki A tylko lub aż inny kabel i grały inaczej. 

Pozdrawiam

Niechciane dzwieki w sluchawkach to efekt ocierania, pukania po kablu, a nie przenoszenia sygmalu elektrycznego.
Jak wylaczysz muzyke a popukasz po kablu, tez bedziesz slyszal dzwieki.

Czy jak popukasz po kablu glosnikowym (bez muzyki) bedziesz slyszal dzwieki?

11 godzin temu, bogus18 napisał:

to mnie się nawet nie chce

W słuchawkach efekt wymiany kabla jest oczywiście słyszalny . Osobiście robiłem sobie kable i jak dotąd nie odczułem zdecydowanej poprawy a jedynie lekkie zmiany na + lub - .

Niestety powyżej miedzi Litz niczego innego nie próbowałem. Kusiły skrętki kabli ze ,,srebra,, ale odpuściłem.

42 minuty temu, baltfan napisał:

W słuchawkach efekt wymiany kabla jest oczywiście słyszalny . Osobiście robiłem sobie kable i jak dotąd nie odczułem zdecydowanej poprawy a jedynie lekkie zmiany na + lub - .

Niestety powyżej miedzi Litz niczego innego nie próbowałem. Kusiły skrętki kabli ze ,,srebra,, ale odpuściłem.

Pewnie przy nie za drogich słuchawkach inwestycja w kabel o wartości słuchawek" to przerost treści nad formą " nie warto lepiej kupić 2x droższe słuchawki i różnica będzie. 

Pozdrwaiam

16 minut temu, bogus18 napisał:

Pewnie przy nie za drogich słuchawkach

Nie za tanich też 🙂

Fakt ,Litz od chińczyka dobry jest do tanich słuchawek.Szanujące się firmy słuchawkowe ,dają na tyle dobre kable,że trudno je zastąpić .Najwyżej można z single zrobić symetryka prze wymianę wtyku na xlr -a ( pentacona) i tu zyskuje się sporą zmianę ale nie zawsze jest to dobra zmiana.Tu dużo zależy od wzmacniacza słuchawkowego.

Edytowane przez baltfan

czy ktoś zetknął się z problemem gdy kabel słuchawkowy przenosi zbyt głośno niechciane dźwięki przy ruszaniu głową? To znaczy szurania, stuki przy ocieraniu się o ramię / bark, jest to wyjątkowo odczuwalne i irytujące

Mikrofonowanie przewodu jest dość częste.

Niezależnie od tego, czy obudowa przy uchu jest zamknięta czy otwarta. 

O ile masz odpinany kabel to bywają zamienniki z izolacją zewnętrzną z  innego materiału mniej rezonującego a bardziej tłumiącego.

Przed zakupem warto sprawdzać czy przy szuraniu kablem po ciele efekt mikrofonowania nie dokucza, ale rozumiem że już na to za późno.

Jeśli kabel przytrzyma się dłonią przy samych słuchawkach to aż tak nie sieje.

Słusznie zauważyłeś że w miejscu wpuszczenia przewodu do obudowy drgania i ruch na tym połączeniu przechodzi na samą obudowę. Niestety - albo tego warto unikać (przed zakupem) albo to wytłumić.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)