Skocz do zawartości
IGNORED

nie droga listwa zasilająca, co wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat rzeka, często zastanawiam się nad zmianą listwy, i tez zastanawiam się czy warto. Obecnie mam Brennenstuhl Premium Protect Line 60.000A.

Będzie znacząca różnica jeśli kupię jakąś nie drogą listwę typowo do audio ???

2 godziny temu, Robert 7800 napisał:

Nie, znaczącej na pewno nie będzie. Jeśli będzie to bez znaczenia, o ile wogóle jakaś będzie.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

18 minut temu, mahoney napisał:

A czego szanowny Kolega oczekuje od listwy? 

Dobre pytanie! Niech szanowny Kolega napisze czego oczekuje, a ktoś odpisze jak to osiagnąć w sposób racjonalny.

No to może ja odpowiem czego ja oczekiwałem od listwy. Wył / wł jednym kiwakiem i żadnych zmian w dźwięku, odbiorze muzyki,głębi, stereofonii, żadnych zmian. A gdyby uchroniła przed burzą i piorunami, no to cud miód i orzeszki. Ale wszystkiego mieć nie można. No i cena nie z kosmosu. Mam tagę wył /wł jeden klawisz, w dźwięku żadnych zmian. Czekam na burzę 😎

10 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Temat rzeka, często zastanawiam się nad zmianą listwy, i tez zastanawiam się czy warto. Obecnie mam Brennenstuhl Premium Protect Line 60.000A.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

9 godzin temu, mahoney napisał:

Wył / wł jednym kiwakiem i żadnych zmian w dźwięku, odbiorze muzyki,głębi, stereofonii, żadnych zmian. A gdyby uchroniła przed burzą i piorunami, no to cud miód i orzeszki.

Polecam udać się po poradę do dobrego sklepu komputerowego. A jeśli ktoś będzie namawiać Cię do zakupu placebo, to zrób sobie 2 tygodnie przerwy od słuchania muzyki - efekt ten sam a wydatek zero.

• Redaktorzy

Miałem kiedyś kolegę pracującego w sklepie audio. Pożyczał mi trochę sprzętu (wzmacniacze, CDki, DACki, przewody głośnikowe, interkonekty). Kiedyś wpadły mi dwie listwy sieciowe. Jedna za 6k, a druga za 8,5kzł. Przyznać muszę, że pięknie wyglądające tworzywo typu Delrin. Obróbka CNC na najwyższym poziomie. Pograłem 2 tyg. i oddałem. Żadnych zmian w stosunku do zwykłej listwy nie odnotowałem.

Ostała mi się jeno fotki. 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20141018_140048.jpg

20141018_140247.jpg

20141018_140258.jpg

20141018_140518.jpg

13 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Jeśli się uprzesz jak osioł, to usłyszysz różnicę. Wmówisz sobie, że zmiana jest na plus.

Masz wg mnie bdb listwę. Gdybyś jej nie miał i pytał co warto kupić w cenie do 200zł, to zaproponowałbym Ci profesjonalne listwy sieciowe firmy MAXBERT. Dlaczego? Bardzo dobrze wykonane, duży wybór ilości gniazd. Uczciwa cena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

16 godzin temu, mahoney napisał:

A czego szanowny Kolega oczekuje od listwy? 

Jakiejś poprawy w systemie ?

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie, znaczącej na pewno nie będzie. Jeśli będzie to bez znaczenia, o ile wogóle jakaś będzie.

Glapiński ???

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kolega napisze czego oczekuje

może więcej ognia, pazura 

W dniu 16.01.2023 o 02:00, mahoney napisał:

A gdyby uchroniła przed burzą i piorunami, no to cud miód i orzeszki.

Listwy chroniące w 100% przed uderzeniem pioruna powodującym przepięcie w sieci nie istnieją, wszystko zależy od tego gdzie ten piorun uderzył. 

W dniu 16.01.2023 o 02:00, mahoney napisał:

Czekam na burzę

W czasie burzy która przechodzi nad miejscem używania sprzętu najrozsądniejszym działanie jest pohamować się od słuchania muzyki i używania wrażliwej elektroniki takiej jak np. telewizory, ale fakt że czasem sam słucham w czasie burzy oceniając po różnicy błysku i grzmotu odległość w jakiej się ode mnie znajduje. Niestety burza często zaskakuje, więc bezpieczniej jest wyłączyć. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy

Dodam tylko, że mając w pobliżu sprzętu audio telewizor z dekoderem, do którego wpięty jest mocno, na stałe sztywny przewód antenowy - mamy problem. Możemy wszystko wypiąć z gniazdka 230V. Jeśli grzmotnie solidnie, to impuls może pójść na dekoder, a potem co tam na drodze stanie...

• Moderatorzy
5 minut temu, Lech36 napisał:

bezpieczniej jest wyłączyć

Najlepiej poprzez wyjęcie wtyczki z gniazda.

21 godzin temu, kangie napisał:

Jeśli się uprzesz jak osioł, to usłyszysz różnicę. Wmówisz sobie, że zmiana jest na plus.

Zmianę można usłyszeć, ale na pewno nie będzie ona pochodziła od użytej listwy. Sprzęt który by reagował na użycie takiej czy innej listwy nie nadawałby się do użytku. Zjawiska które powodują "słyszenie"/słyszenie zmiany w dźwięku, których działanie nie ma nic wspólnego z samym sprzętem były wielokrotnie omawiane. 

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Najlepiej poprzez wyjęcie wtyczki z gniazda.

Dokładnie, iskra z pioruna potrafi przeskoczyć nawet sporą odległość z punktu A do punktu B.

22 godziny temu, kangie napisał:

Żadnych zmian w stosunku do zwykłej listwy nie odnotowałem.

Masz za słaby sprzęt 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Moderatorzy
4 minuty temu, Lech36 napisał:

Dokładnie, iskra z pioruna potrafi przeskoczyć nawet sporą odległość z punktu A do punktu B.

Zgadza się. A czasem nawet nie musi pokonywać odległości, ponieważ wyłącznikiem przerywamy na ogół tylko fazę lub neutral, rzadziej oba jednocześnie. Przynajmniej takie są moje doświadczenia z czasów, gdy się bawiłem w małego elektryka 🙂 

Teraz, Marcinus napisał:

A czasem nawet nie musi pokonywać odległości, ponieważ wyłącznikiem przerywamy na ogół tylko fazę lub neutral, rzadziej oba jednocześnie.

W sprzęcie grającym ostatnio raczej robi się przerwę obu przewodów zasilających, ale spotkałem sprzęty gdzie było robione tak jak napisałeś, osobiście nie radzę takiego rozwiązania. Problemem są urządzenia z funkcją "standby" bez wyłącznika sieciowego.

• Moderatorzy
1 minutę temu, Lech36 napisał:

obu przewodów zasilających

Na pewno jest to bezpieczniejsze, ale i tak nie daje pełnej gwarancji (tak jak napisałeś wcześniej).

Osobiście doświadczyłem sfajczenia (wyłączonego) komputera stacjonarnego, który był podpięty do instalacji elektrycznej.

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Osobiście doświadczyłem sfajczenia (wyłączonego) komputera stacjonarnego, który był podpięty do instalacji elektrycznej.

Staram się w czasie burzy zawsze włączać, ale czasem "leń" bierze górę i nie robię tego, liczę na to że są siły które nade mną czuwają i nie dopuszczą do tego żeby wydarzyło się jakieś nieszczęście 😉. Jednak z awarią TV moich śp. rodziców na skutek przepięć burzowych w sieci miałem dwa razy do czynienia. Na szczęście obie awarie skończyły się na zasilaczu TV i były proste do usunięcia. Byłem bezpośrednio przy sprzęcie w trakcie tych awarii i myślałem że już jest po nim, ale skończyło się na strachu i o ile dobrze pamiętam wymianie jednego tranzystora i transoptora w zasilaczu. 

W dniu 16.01.2023 o 11:48, kangie napisał:

20141018_140518.jpg

To chyba materiał na przyszłego audiofila 😉.

• Redaktorzy
6 minut temu, Lech36 napisał:

To chyba materiał na przyszłego audiofila 😉.

Syn miał wtedy 13 miesięcy.

A tutaj córkę "zagoniłem" do wymiany lamp. Każdą wyjętą lampę miała opisać kropkami (1-2-3-4). 😉

Co z nich "wyrośnie"? Oby ludzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, kangie napisał:

Syn miał wtedy 13 miesięcy.

A tutaj córkę "zagoniłem" do wymiany lamp. Każdą wyjętą lampę miała opisać kropkami (1-2-3-4). 😉

Co z nich "wyrośnie"? Oby ludzie.

Ukryta Zawartość

Myślę że nie powinno być problemów przy takim szkoleniowcu 😉. Jedyne co może martwić na tym wcześniejszym zdjęciu to zainteresowanie młodego człowieka otworami w listwie zasilającej co może być niebezpieczne dla niego ze względu na średnicę palców które mogą wejść w otwór sieci 230V.

Ukryta Zawartość

W dniu 15.01.2023 o 22:12, Robert 7800 napisał:

Furutech E-TP60E G

Albo puszki w ścianie i Furutech SWS G połączone dobrym drutem np Neotech w teflonie. Odpadnie drogi kabel zasilający.

Z wyłącznikiem dobrej nie znam ( tania, nie psująca brzmienia. ) a przed trafieniem pioruna w instalację nic nie uchroni. Jak walnie daleko to wypięcie kabla z gniazdka może pomóc albo wyłączenie nadprądówki.

• Redaktorzy

Tak jest. Dlatego zadbałem wtedy, żeby wszystke "wolne" gniazda 230V w domu zaślepić zaślepkami plastikowymi. Zachowywałem się wtedy jak BHPowiec chcący wykazać się w nowej pracy.

😉

9 minut temu, Lech36 napisał:

Jedyne co może martwić na tym wcześniejszym zdjęciu to zainteresowanie młodego człowieka otworami w listwie zasilającej co może być niebezpieczne dla niego ze względu na średnicę palców które mogą wejść w otwór sieci 230V.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

@kangie

P.S. Na tym poprzednim zdjęciu widzę chyba NS590 w tle, działają jeszcze u Ciebie?

Edytowane przez Lech36

• Redaktorzy
1 minutę temu, Lech36 napisał:

P.S. Na tym poprzednim zdjęciu widzę chyba NS590 w tle, działają jeszcze u Ciebie?

6 lat temu wywiozłem do rodziców. Ale od ok. 5 lat są u kolegi. Odkupił ode mnie. Zadowolony do dzisiaj.

Pamiętam, że miałeś je kiedyś u siebie.

Teraz, kangie napisał:

6 lat temu wywiozłem do rodziców. Ale od ok. 5 lat są u kolegi. Odkupił ode mnie. Zadowolony do dzisiaj.

Zwrotnica w nich jest bardzo tandetna na elektrolitach bipolarnych. Warto by kolega rozważył wymianę bo oryginalne mogły się zestarzeć. 

Genialne zdjęcia młodych:)

Mój młody już grzebie przy głośnikach wczoraj wypakowanych z pudełek..

Dziś pewnie wkrętarka pójdzie w ruch i wkręty zespolą je ze standami na sztywno. 

Panowie,  listwa za milion a bolce zasilania jakieś aluminiowe z wyglądu..nawet nie złocone by ładniej sprzedać. 

Budowałem dom , kable prądowe zakład elektryczny kładł jakieś amelinium.

W domu mam miedź , bezpieczników sporo.  A wejście prądowe Focali chyba amelinium. 

Szkoda się nad tym zastanawiać. 

1 godzinę temu, miętowy napisał:

Dziś pewnie wkrętarka pójdzie w ruch i wkręty zespolą je ze standami na sztywno. 

Nieeee... pomiędzy kolumnę i stand wsadza się 4 kuleczki bluetac: trzyma mocno, kolumn nie niszczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi