Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + Dac do Dali Oberon 9

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam okazję kupić od znajomego kolumny Dali Oberon 9, bardzo mi się one podobają i ogólnie lubię jak grają. Bardzo mocno uszczuplą one mój budżet i będę potrzebował póki co jakiegoś przeciętnego wzmacniacza z dacem (lub osobno) do nich. Co mi polecicie? Załóżmy, że budżet to 1500zł. Nie mam problemu z używanymi w razie czego. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160864-wzmacniacz-dac-do-dali-oberon-9/

Dali Oberon 9 to dobre kolumny, ale wymagają dobrej klasy wzmacniacza o pewnym zapasie mocy. Budżet jest niestety bardzo niski. Z fabrycznie nowych urządzeń dobrze sprawdzi się Musical Fidelity M2si, dobrą opcją będzie także teraz oferowana w świetnej cenie Rega Brio.

Jeśli używki, to spójrz na wzmacniacze NAD np. C356. 

Zapraszam serdecznie do nas na odsłuchy, indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli jednak chodzi o podłączenie z TV to wystarczy dokupić do klasycznego

wzmacniacza choćby Fioo - bo TV nie jest wzorcowym źródłem dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, audioburak napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-a-s501-srebrna-z-pilotem-CID99-IDSoSFp.html

Jeśli jednak chodzi o podłączenie z TV to wystarczy dokupić do klasycznego

wzmacniacza choćby Fioo - bo TV nie jest wzorcowym źródłem dźwięku.

Ale ta Yamaha będzie zdecydowanie za kiepska pod względem jakościowym do Dali Oberon 9. Chyba że ma to być ewidentnie opcja przejściowa. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@Q21  Ale pod względem mocy ( 140 W/ch ) pasma ( 10 - 100 000 Hz )

czy może THD ( - 89 dB ) - test w AUDIO ... pewnie coś przegapiłem ...

A lepiej zawsze można i na pewno macie świetną ofertę w tym budżecie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Yamaha AX-892 i nie będzie trzeba nic lepszego (dłużej)

Edit: i dołożyć do prostego daka ciut siana .

Edytowane przez quatross
10 godzin temu, Tofik_82 napisał:

Cześć.

Mam okazję kupić od znajomego kolumny Dali Oberon 9, bardzo mi się one podobają i ogólnie lubię jak grają. Bardzo mocno uszczuplą one mój budżet i będę potrzebował póki co jakiegoś przeciętnego wzmacniacza z dacem (lub osobno) do nich. Co mi polecicie? Załóżmy, że budżet to 1500zł. Nie mam problemu z używanymi w razie czego. 

Zdecydowanie najlepszym wzmacniaczem będzie SABAJ A30a, który nie potrzebuje DAC.

Takie 2 w 1

Zdeklasuje wszystkie, które są tu wymienione. 

Nie kupisz nic lepszego. Wiem, co piszę. 

Takiego dźwięku, to ze świecą szukać.

Do tego ogromna moc 2x200W 4Ohm 

No to zamówiłem tego Sabaja a30a, próbowałem różnych połączeń i bardzo szybko podjąłem decyzję, że odsyłam. Niestety daleko mu do tego co słyszałem u znajomego. On miał Emotivę PT1 + A2, ten Sabaj brzmiał tak jakby nawet koło tej emotivy nie stał. Nie wiem co dokładnie nie grało ale było mało klarowne, a przy większej głośności to przy szybszej perkusji się mocno gubił.

7 godzin temu, Tofik_82 napisał:

No to zamówiłem tego Sabaja a30a, próbowałem różnych połączeń i bardzo szybko podjąłem decyzję, że odsyłam. Niestety daleko mu do tego co słyszałem u znajomego. On miał Emotivę PT1 + A2, ten Sabaj brzmiał tak jakby nawet koło tej emotivy nie stał. Nie wiem co dokładnie nie grało ale było mało klarowne, a przy większej głośności to przy szybszej perkusji się mocno gubił.

Niezauważyłem tego u siebie. Wręcz przeciwnie, dawał sobie świetnie radę. 

U mnie jest mega klarowne. 

6 godzin temu, quatross napisał:

Bo on i smsl vmv a2 grają rozmytą górą. Szkoda wschodu 🤣

Rozmytą górą? Bardzo ciekawe. 

jak masz ostre chropowate czy cykające niskiej klasy (nie mylić często z ceną) TŁITERY to cię nie dotyczy... EDIT: (i kable domofonowe dodając) .

Edytowane przez quatross
10 godzin temu, Tofik_82 napisał:

No to zamówiłem tego Sabaja a30a, próbowałem różnych połączeń i bardzo szybko podjąłem decyzję, że odsyłam. Niestety daleko mu do tego co słyszałem u znajomego. On miał Emotivę PT1 + A2, ten Sabaj brzmiał tak jakby nawet koło tej emotivy nie stał. Nie wiem co

9 godzin temu, quatross napisał:

Bo on i smsl vmv a2 grają rozmytą górą. Szkoda wschodu 🤣

Godzinę temu, quatross napisał:

jak masz ostre chropowate czy cykające niskiej klasy (nie mylić często z ceną) TŁITERY to cię nie dotyczy... EDIT: (i kable domofonowe dodając) .

dokładnie nie grało ale było mało klarowne, a przy większej głośności to przy szybszej perkusji się mocno gubił.

Co o tym sądzicie?

@AiM-TV @Piopio @Prawie Audiofil

Godzinę temu, quatross napisał:

Sam jesteś niskiej klasy. 

21 minut temu, Bukaj napisał:

Co o tym sądzicie?

@AiM-TV @Piopio @Prawie Audiofil

Sam jesteś niskiej klasy. 

Koledze, ktory zarejestrowal sie na forum w sobotę, mogę odpowiedzieć w podobnym stylu:

Słuchałem Emotivy PT1 + A2 u brata teścia szwagra. Nie dopilem kawy, musiałem zakończyć tak koszmarne porównanie. Nie dalo sie tego słuchać, przy SMSL VMV A2 ten marny zestawik poległ na calej linii.

Quatross zajmuje się handlem używanym sprzętem i jak pisał ma "bardzo zadowolonych kontrahentów".  Starajmy się go zrozumieć;)

Hegel H120 & KEF R3

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Co o tym sądzicie?

@quatross to mały handlarzyna używanym sprzętem. Jasne, że taki Sabaj psuje mu interesy. Zero wiarygodności. 

11 godzin temu, Tofik_82 napisał:

Nie wiem co dokładnie nie grało ale było mało klarowne,

Sabaj to jeden z bardziej przejrzystych wzmacniaczy. 

Co było źródłem dla Sabaja ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

30 minut temu, Piopio napisał:

Co było źródłem dla Sabaja ?

Najpierw z TV optykiem i tu miałem najbardziej wiarygodne porównanie bo większość czasu tak to u niego słyszałem, nie chciałem porównywać do tego jak to grało ze streamera sieciowego, bo ja takiego nie mam. Później jeszcze sobie robiłem nadzieję, że po bluetooth z tidala pójdzie lepiej, ale było tylko gorzej. Nie znam się dobrze na elektronice.

27 minut temu, Tofik_82 napisał:

Najpierw z TV optykiem i tu miałem najbardziej wiarygodne porównanie bo większość czasu tak to u niego słyszałem, nie chciałem porównywać do tego jak to grało ze streamera sieciowego, bo ja takiego nie mam. Później jeszcze sobie robiłem nadzieję, że po bluetooth z tidala pójdzie lepiej, ale było tylko gorzej. Nie znam się dobrze na elektronice.

To masz odpowiedź dlaczego to słabo grało.

Sabaj musi mieć dobre źródło cyfrowe by rozwinął skrzydła. Najlepiej gra przy połączeniu USB z izolacją galwaniczną. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z używanych opcji w tym budżecie może Onkyo TX8250? Dobry amplituner z odtwarzaczem sieciowym, u mnie z Oberonami 7 grał bardzo fajnie. 

Myślę ze ten Sabaj to najelpsza opcja ale tak jak koledzy mówią on potrzebuje bardzo dobrego źródła, TV i BT takim nie jest. 

Edytowane przez pawlardo
4 godziny temu, quatross napisał:

Za to Ciebie najlepszej klasy dotyczy.

Takie badziewie polecasz koledze jak tu na dole👇

W dniu 14.01.2023 o 23:12, quatross napisał:

Yamaha AX-892 i nie będzie trzeba nic lepszego (dłużej)

Edit: i dołożyć do prostego daka ciut siana .

Sorry, ale ten sprzęt nie ma najmniejszych szans z Sabaj/VMV

Przebija go z nawiązką, 

smsl-vmv-a2 VS Yamaha AX-892 

0:1

3 godziny temu, Bukaj napisał:

jesteś niskiej klasy

Za to mój sprzęt bardzo wysokiej 😉 zwłaszcza w porównaniu z twoim 😂

17 minut temu, quatross napisał:

Przebija go z nawiązką, 

Ale się uśmiałem 😉 

14 godzin temu, Tofik_82 napisał:

ten Sabaj brzmiał tak jakby nawet koło tej emotivy nie stał.

Bo to chifi nie jest dla ludzi 'osłuchanych'. Zapomnijcie o smsl-vmv-a2 sabaj-a30-a jak chcecie minimum dobrego brzmienia 

22 minuty temu, Bukaj napisał:

Sorry

A nie gniewam się heh.

Ciebie nie zablokuję; lubię się pośmiać . . .

53 minuty temu, quatross napisał:

Przebija go z nawiązką, 

Za to mój sprzęt bardzo wysokiej 😉 zwłaszcza w porównaniu z twoim 😂

Hahahaha ta Yamaha niby? Hahaha

Handlarz to byle co potrafi wcisnąć.

Który handlarz? Widziałeś na własne oczy tą Yamahe? Dotykałeś ją? Wiesz jak gra konkretnie ten model?

(Smsl vmv a2 to przy niej śmieszna zabaweczka dla małolatów). 

Nie wiem co Ci doradzić kolego @Tofik_82 aktualnie. Ta Yamaha gra bardzo fajnie z DALI ale nie ma zadnej obiecujacej oferty na rynku (uczciwej i z oryginalnym pilotem).

Masz rację sabaj a30a nie gra prawidłowo a co dopiero powiedzieć 'Rasowo' 🙂

...

9 minut temu, quatross napisał:

Który handlarz? Widziałeś na własne oczy tą Yamahe? Dotykałeś ją? Wiesz jak gra konkretnie ten model?

(Smsl vmv a2 to przy niej śmieszna zabaweczka dla małolatów). 

Zabaweczka bo?? Bo jest mniejszy od każdego wzmaka? 

To jest klasa D.

Takiego brzmienia to nigdy nie słyszałem. 

Miałem już Yamaha, NAD, SONY, ten VMV jest zdecydowanie najlepszy. 

PRZY TAKIM PORÓWNANIU FAKTYCZNIE MOŻE BYĆ NAJLEPSZY 🫣

Ja też mam ograniczony budżet. Na ten moment jestem zadowolony z tego na czym słucham na długo. 

EOT .

50 minut temu, Bukaj napisał:

Zabaweczka bo?? Bo jest mniejszy od każdego wzmaka? 

Nie przejmuj się trollem. @quatross celowo mija się z prawdą. Bo tak mu wygodnie z pozycji handlarzyny. 

To się kolega nimi nie nacieszył. To dość nowy produkt. Czemu tak szybko go sprzedaje? Pytałeś?

Wzmacniacz który będzie mocno trzymał w ryzach dół pasma

Denon pma 1560/ jak nie znajdziesz to 1060, Pioneer a06 chodź dawno go nie widziałem używanego 

Piotrek