Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski, zakłócenia z PC

Rekomendowane odpowiedzi

A skąd wiesz czym to jest spowodowane, zasilaniem dostarczanym przez USB czy sygnałem cyfrowym z USB?

Jak kolega ma jakiś dobry zasilacz na 5V to tylko dokupić adapter, a może rozwiąże problem.

Edytowane przez Prewwit
6 minut temu, Prewwit napisał:

A skąd wiesz czym to jest spowodowane, zasilaniem dostarczanym przez USB czy sygnałem cyfrowym z USB?

No ja Cię proszę ! Sygnał cyfrowy to rzecz umowna. Nawet jak odetniesz zasilanie to dalej będzie płynął prąd z zakłóceniami poprzez USB.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Prewwit napisał:

To co dane i zasilanie lecą tymi samymi pinami USB?

Nie. Ale to moim zdaniem nic nie zmienia. Zakłócenia przejdą szyną danych.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 13.01.2023 o 18:47, szymon1977 napisał:

Biorąc pod uwagę wydajność dzisiejszych maszyn to na 99,9% nie.

Nie jest powiedziane czy to maszyna z dzisiaj 🙂

ja na starym łapki tak miałem. Też miałem dokładnie to samo co pisał kolega. I im było gorzej to słyszałem ruchy myszki. Ale wcale laptop nie chodził wolniej. Nie zacinał się.

kiedy wymieniłem na "nowy" 3 lata temu problem kompletnie ustal.

No mówię wam, że to piszczenie cewek 🙂 Piszczą z powodu wibracji spowodowanych przez zmienne pole magnetyczne wytwarzane przez płynący prąd w układzie zasilania. Zobacz ten izolator.

Osobiście 2x oddawałem kiedyś nowo zakupioną płytę główną z powodu zakłóceń jakie generowała. Reklamować tego nie można - nikt reklamacji z tego powodu nie przyjmie, ale zwrot towaru w ramach standardowego czasu zwrotu bez podawania przyczyny i ponowne zamówienie już wchodzi w grę. 

Po dłuższym zagłębieniu się w problem wydaje mi się, że problemem może być tzw. coil whine dedykowanej karty graficznej. Z tą różnicą, że nie słyszę aby karta fizycznie wydawała dźwięki po "przyłożenia do niej ucha", a transmitowała je przez głośniki. Zacząłem się nad tym głębiej zastanawiać w momencie gdy odpiąłem od karty graficznej kabel HDMI w celu podpięcia Displayport. W momencie odpięcia HDMI "trzaski" trochę się zmniejszyły, były nadal słyszalne ale wyraźnie mniej. Po podpięciu displayport zniekształcenia wróciły do poprzedniego natężenia. Ponadto potwierdzałoby to też poprzednie obserwacje, że zwiększona wydajność karty graficznej generuje więcej zniekształceń.

Niestety mój komputer nie ma zintegrowanej karty graficznej aby jednoznacznie potwierdzić czy to właśnie układ graficzny jest odpowiedzialny za problem (a bez karty graficznej komputer się nie uruchomi). Poczytałem w sieci i jest to problem dość powszechny z tym, że ludzie skarżą się głównie na "fizyczne" generowanie uciążliwych hałasów przez karty graficzne. Nie mniej jednak są też wątki dotyczące transmitowania zakłóceń przez głośniki. I teraz moje pytanie czy w świetle tych faktów wspomniany już wcześniej izolator nadal może pomóc? Czy pozostaje jedynie wymiana karty graficznej?

Ale czy karty graficznej także nie wymieniałeś? Wydaje się to dość pechowe, że dwa razy trafiłeś na wadliwą kartę. Próbowałeś podpiąć komputer/sprzęt audio w innym pomieszczeniu albo w najlepiej w innym domu/mieszkaniu? Najpierw bym wykluczył kwestie zasilania. Czy masz w miarę nową instalację elektryczną?

1 godzinę temu, Fajfoll napisał:

I teraz moje pytanie czy w świetle tych faktów wspomniany już wcześniej izolator nadal może pomóc?

Tak. Pomoże. On zatrzymuje WSZELKIE zakłócenia elektryczne. 

Edytowane przez Piopio

Wpierw otwórz mikser windows i wycisz wszystkie dźwieki prócz foobara (o ile go używasz) i przede wszystkim dźwięki systemowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

7 godzin temu, yayacek napisał:

Wpierw otwórz mikser windows i wycisz wszystkie dźwieki prócz foobara (o ile go używasz) i przede wszystkim dźwięki systemowe.

Ukryta Zawartość

Sprawdzałem, nie ma żadnego wpływu na zakłócenia. 

8 godzin temu, Lukas752 napisał:

Ale czy karty graficznej także nie wymieniałeś? Wydaje się to dość pechowe, że dwa razy trafiłeś na wadliwą kartę. Próbowałeś podpiąć komputer/sprzęt audio w innym pomieszczeniu albo w najlepiej w innym domu/mieszkaniu? Najpierw bym wykluczył kwestie zasilania. Czy masz w miarę nową instalację elektryczną?

Wymieniałem, poprzednia karta już swoje przeszła i była dość stara. Do obecnego PC system audio podpiąłem dość niedawno.

Ukryta Zawartość

11 hours ago, Fajfoll said:

Po dłuższym zagłębieniu się w problem wydaje mi się, że problemem może być tzw. coil whine dedykowanej karty graficznej. Z tą różnicą, że nie słyszę aby karta fizycznie wydawała dźwięki po "przyłożenia do niej ucha", a transmitowała je przez głośniki. Zacząłem się nad tym głębiej zastanawiać w momencie gdy odpiąłem od karty graficznej kabel HDMI w celu podpięcia Displayport. W momencie odpięcia HDMI "trzaski" trochę się zmniejszyły, były nadal słyszalne ale wyraźnie mniej. Po podpięciu displayport zniekształcenia wróciły do poprzedniego natężenia. Ponadto potwierdzałoby to też poprzednie obserwacje, że zwiększona wydajność karty graficznej generuje więcej zniekształceń.

Niestety mój komputer nie ma zintegrowanej karty graficznej aby jednoznacznie potwierdzić czy to właśnie układ graficzny jest odpowiedzialny za problem (a bez karty graficznej komputer się nie uruchomi). Poczytałem w sieci i jest to problem dość powszechny z tym, że ludzie skarżą się głównie na "fizyczne" generowanie uciążliwych hałasów przez karty graficzne. Nie mniej jednak są też wątki dotyczące transmitowania zakłóceń przez głośniki. I teraz moje pytanie czy w świetle tych faktów wspomniany już wcześniej izolator nadal może pomóc? Czy pozostaje jedynie wymiana karty graficznej?

Jak napisał Pio wyżej, izolator powinien wyeliminować wszelki zakłócenia. Po to jest.

Nowa, inna karta graficzna też może generować zakłócenia. Kiedyś kupisz nowa płytę główną i możesz mieć ten sam problem. To nie zawsze musi być karta graficzna. 

Możesz jeszcze w BIOSie spróbować pobawić się ustawieniami ERP Ready i innymi związanymi z zarządzaniem energią, ale wątpie aby to pomogło na tyle na ile byś chciał. Jak już piszczy to raczej piszczeć będzie. 

3 godziny temu, Fajfoll napisał:

Sprawdzałem, nie ma żadnego wpływu na zakłócenia. 

Dziwne, bo zazwyczaj wyciszenie dźwięków systemowych powoduje dużą zmianę przy zakłóceniach generowanych przez np. myszkę.
Na pewno masz na płycie zintegrowaną kartę dźwiękową - sprawdź co się dzieje na wyjściach. Jak jest OK, to masz już rozwiązanie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

40 minut temu, yayacek napisał:

Dziwne, bo zazwyczaj wyciszenie dźwięków systemowych powoduje dużą zmianę przy zakłóceniach generowanych przez np. myszkę.
Na pewno masz na płycie zintegrowaną kartę dźwiękową - sprawdź co się dzieje na wyjściach. Jak jest OK, to masz już rozwiązanie.

Dzięki za sugestie. Czy mógłbyś doprecyzować jak mogę sprawdzić co się dzieje na wyjściach?

3 minuty temu, Fajfoll napisał:

Dzięki za sugestie. Czy mógłbyś doprecyzować jak mogę sprawdzić co się dzieje na wyjściach?

A dlaczego tak strasznie się wzbraniasz przed zakupem izolatora ? Jak się nie sprawdzi to oddasz. 

17 minut temu, przmor napisał:

Do wyjść analogowych płyty głównej podłącz głośniki albo słuchawki i napisz czy również słychać zakłócenia.

Otóż to. Do zintegrowanej dźwiękówki podepnij wzmacniacz albo słuchawki i sprawdź czy masz zakłócenia. Ale znów wpierw w mikserze windowsa wycisz wszystkie niepotrzebne źródła, przede wszystkim dźwięki systemowe.
Jak nie będzie zakłóceń to znaczy, że winny jest kontroler USB lub samo urządzenie czyli Topping

Ten sam problem co u ciebie- 

Ukryta Zawartość

Możesz spróbować podłączyć wzmacniacz bez uziemienia (na własną odpowiedzialność, na chwilę). Tak jak pisałem wcześniej sprawdź czy w innym miejscu mieszkania/u kogoś innego będziesz miał ten sam problem. Możliwe, że ten izolator to może być jedno z niewielu dobrych rozwiązań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lukas752
2 godziny temu, Piopio napisał:

A dlaczego tak strasznie się wzbraniasz przed zakupem izolatora ? Jak się nie sprawdzi to oddasz. 

Izolator zamówiłem już wczoraj, jak dobrze pójdzie to jutro przetestuje.

2 godziny temu, yayacek napisał:

Otóż to. Do zintegrowanej dźwiękówki podepnij wzmacniacz albo słuchawki i sprawdź czy masz zakłócenia. Ale znów wpierw w mikserze windowsa wycisz wszystkie niepotrzebne źródła, przede wszystkim dźwięki systemowe.
Jak nie będzie zakłóceń to znaczy, że winny jest kontroler USB lub samo urządzenie czyli Topping

Niestety ale zakłócenia nadal występują. Gdyby to była wina Toppinga to po podłączeniu do laptopa też by były zakłócenia jeśli dobrze rozumiem (a nie ma).

Edytowane przez Fajfoll

Bez teorii i nadętej dyskusji: tu akurat @Piopio rację ma. Mój pc szumi (czy jak nie nazwać tych zakłóceń bo to nie jest taki prosty szum jak w analogu) niemiłosiernie po USB. Drugi taki sam pc po zamianie nie szumi ale używam go gdzie indziej. Kupiłem izolator i mam święty spokój od dłuższego czasu... Dodatkowo dac był zasilany z tego samego portu co sygnał, teraz ma lepsze zasilanie bo izolator ma własny zasilacz. Howgh

Izolator jeśli likwiduje zakłócenia leczy skutek a nie przyczynę. Przyczyna jest w komputerze i gdyby ją usunąć nie byłby potrzebny izolator.

10 minutes ago, przmor said:

Izolator jeśli likwiduje zakłócenia leczy skutek a nie przyczynę. Przyczyna jest w komputerze i gdyby ją usunąć nie byłby potrzebny izolator.

Najczęściej się zgadzam ze stwierdzeniem o leczeniu przyczyny. W tym przypadku to jednak nie jest najlepsze rozwiązanie

15 minut temu, przmor napisał:

Przy połączeniu z PC izolator jest zawsze potrzebny. 

Just now, Piopio said:

Przy połączeniu z PC izolator jest zawsze potrzebny. 

Nie jest. DX7 Pro odfiltrowuje mi wszystkie szumy. Zależy od DACa

@przmor Daj spokój. 20 osób napisało autorowi tematu kilka sensownych pomysłów co może być problemem. Praktycznie nikomu nie odpisał, nie wiadomo czy w ogóle coś z tego sprawdził.

Izolator galwaniczny oczywiście pomoże. Moim zdaniem jednak jest to strzelanie granatnikiem do muchy i jest to nie warte wydanych pieniędzy.

5 minut temu, renoxd napisał:

Nie jest. DX7 Pro odfiltrowuje mi wszystkie szumy. Zależy od DACa

Przecież on nie ma izolacji galwanicznej. Owszem DAC z izolacją galwaniczną nie potrzebuje dodatkowej izolacji galwanicznej.

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, renoxd napisał:

Może nie ma, ale zakłócenia są, a nie przedostaje się nic do słuchawek czy do kolumn. 

Ale izolacja galwaniczna polepsza brzmienie. Dlatego warto ją stosować. To jest rozwiązanie najlepsze i ostateczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi