Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski, zakłócenia z PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam wzmacniacz Cyrus One podłączony za pośrednictwem DAC Topping d10s do komputera. Niestety nie mogę "normalnie" korzystać z głośników ponieważ cały czas słyszę w nich zniekształcenia, trzaski, pyrknięcia. Zauważyłem, że pojawiają się w momencie gdy zwiększa się częstotliwość pracy procesora/ram tzn. przy włączaniu dowolnego programu lub ładowania się strony internetowej. Czasami dochodzi nawet do tego, że zniekształcenia pojawiają się nawet tylko przy ruszaniu myszką. Co ciekawe po podłączeniu DAC (i za jego pośrednictwem wzmacniacza oraz głośników) do laptopa (postawionego w tym samym miejscu co komputer stacjonarny) to nie ma kompletnie żadnych zniekształceń czy zakłóceń więc wykluczam problem ze sprzętem innym niż PC. Niedawno wymieniłem wszystkie podzespoły w komputerze, włącznie z obudową i zasilaczem (wszystko nowe), na nowym dysku jest czysty Windows i problem nadal się utrzymuje. Próbowałem również zamienić DAC na Topping E50, a także podpiąć inny wzmacniacz - bez pozytywnych efektów. Próbowałem podpinać DAC do wszystkich portów USB, podłączyć kabel zasilania bezpośrednio do gniazdka w ścianie, a nawet odpinać wszystkie "akcesoria" typu myszka, klawiatura czy kabel HDMI do monitora. Próbowałem również kombinować ze sterownikami - instalowanie, reinstalowanie, usuwanie itp.

Problem jest irytujący bo nie mogę np. słuchać muzyki i coś robić na komputerze bo cały czas słyszę te zniekształcenia. Z ciekawości sprawdziłem nawet jak się sytuacja ma przy większym obciążeniu tzn. przy włączonej grze - zniekształcenia są wtedy słyszalne non stop. W sumie to nawet nie wiem co jeszcze mogę zrobić, dlatego proszę o ewentualne porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/160849-trzaski-zak%C5%82%C3%B3cenia-z-pc/

Kup izolator galwaniczny USB Topping HS01. Twoje problemy na 100% znikną. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 godzin temu, freju napisał:

Zdążyłem tylko pomyśleć o tobie kiedy tu zawitasz i proszę ;)))

Wątpisz, że izolacja pomoże ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

24 minuty temu, Piopio napisał:

W tym przypadku raczej na pewno.  Wina leży po stronie procka, z opisu wynika że czym bardziej go obciąży tym większy jest cyrk.

Tak więc jadąc pokolei, procek, płyta, ram. Tu jest problem.

31 minut temu, Piopio napisał:

Nie no tutaj myślę że tak ,ale to marginalny przypadek i myślę że robota jest grubsza 😉

16 minut temu, NRK napisał:

Tak więc jadąc pokolei, procek, płyta, ram. Tu jest problem.

"Niedawno wymieniłem wszystkie podzespoły w komputerze, włącznie z obudową i zasilaczem (wszystko nowe), na nowym dysku jest czysty Windows i problem nadal się utrzymuje."

Z poprzednim PC też był problem ... więc to nie kwestia podzespołów. Moim zdaniem. 

15 minut temu, Piopio napisał:

"Niedawno wymieniłem wszystkie podzespoły w komputerze, włącznie z obudową i zasilaczem (wszystko nowe), na nowym dysku jest czysty Windows i problem nadal się utrzymuje."

Z poprzednim PC też był problem ... więc to nie kwestia podzespołów. Moim zdaniem. 

Wystarczy że kręci procka do gier i już będzie ryzyko że któres core wali błedy. 

My możemy sobie pogdybać jak tam jest faktycznie.

Routera czy modemu wifi nie ma w pobliżu. Procesora ani innych podzespołów nie podkręcam, grę odpaliłem tylko aby sprawdzić jak będzie pod zwiększonym obciążeniem. Procek i wszystko inne jest nowe, bios i sterowniki zaktualizowane. Na poprzednim sprzęcie taki sam problem występował. 
Izolator galwiczny pozostawiam jako ostateczną deskę ratunku, zwłaszcza, że po podłączeniu zestawu audio do laptopa problemu nie ma. 

52 minuty temu, Fajfoll napisał:

Izolator galwiczny pozostawiam jako ostateczną deskę ratunku

Korzystając z PC ZAWSZE powinno się używać izolacji galwanicznej USB. Brzmienie będzie lepsze i bez zakłóceń. 

Rozwiązaniem byłoby też zwiększenie bufora w programie odtwarzającym dźwięk.

O ile na przykład w programie typu foobar 2000 to się da zrobić i rozwiąże część z twoich problemów o tyle jeśli korzystasz na przykład z tidala na PC to tam chyba nie ma takiej opcji.

Faktycznie zapewne chodzi o wydajność twojej maszyny.

Piotrek 

Miałem podobny problem a mianowicie zakłócenia ale w głośnikach podłączonych do komputera, nasilające się wraz z obciążeniem procesora. Po kilku miesiącach padła sekcja zasilania płyty głównej. Po wymianie płyty głównej zakłóceń brak. Może warto sprawdzić czy zakłócenia słychać też w głośnikach czy na słuchawkach podłączonych do komputera?

4 godziny temu, Fajfoll napisał:

...po podłączeniu zestawu audio do laptopa problemu nie ma. 

A porównywałeś laptop z baterii/laptop z sieci?

Modyfikując kompa wymieniałeś zasilacz?

-----

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

...zapewne chodzi o wydajność twojej maszyny.

Biorąc pod uwagę wydajność dzisiejszych maszyn to na 99,9% nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

"Zauważyłem, że pojawiają się w momencie gdy zwiększa się częstotliwość pracy procesora/ram tzn. przy włączaniu dowolnego programu lub ładowania się strony internetowej. Czasami dochodzi nawet do tego, że zniekształcenia pojawiają się nawet tylko przy ruszaniu myszką" 

Nie ma to nic wspólnego z samego faktu obciążenia podzespołów komputera, a piszczącymi cewkami. Wydajniejsze podzespoły tego nie zmienią. Czasami się trafią podzespoły bardziej piszczące, czasami mniej. Kwestia przypadku.

Im większe obciążenie, albo im więcej urządzeń podłączonych przez USB, tym większa szansa na hałas płyty głównej - o ile trafiły się te piszczące cewki. Czasami jest to nawet kwestia zmiany portu USB do którego podłączona jest myszka. Myszki lepiej nie podłączać z przodu obudowy komputera stacjonarnego. Potrafi to generować jeszcze większy hałas.

Izolator Toppinga powinien w pełni rozwiązać problem. Innym rozwiązaniem jest także DAC, który odfiltrowuje szumy sam w sobie. Dziwi mnie fakt że Topping d10 nie filtruje tego. Z tego co kojarze - powinien

Edytowane przez renoxd

Coś ewidentnie z PC nie tak, a konkretnie z którymś z podzespołów. Sprawdź jeszcze plany zasilania, u siebie mam ustawiony Zrównoważony, może spróbuj jeszcze Wysoką wydajność. W moim PC na Zrównoważonym miałem podłączone różne DACi USB, z USB podłączone myszka, klawiatura, drukarka i żadnych trzasków nie miałem.

Wymieniałeś też płytę?

2 godziny temu, Prewwit napisał:

Coś ewidentnie z PC nie tak, a konkretnie z którymś z podzespołów. Sprawdź jeszcze plany zasilania, u siebie mam ustawiony Zrównoważony, może spróbuj jeszcze Wysoką wydajność. W moim PC na Zrównoważonym miałem podłączone różne DACi USB, z USB podłączone myszka, klawiatura, drukarka i żadnych trzasków nie miałem.

Wymieniałeś też płytę?

Wszystkie podzespoły zostały wymienione, włącznie z zasilaczem. Próbowałem nawet na innej listwie, inny kabel od zasilacza ale bezskutecznie. Pobawiłem się również opcjami z chłodzenia płyty głównej, wydajnością procesora itp. 
czyli pozostaje sprawdzić wspomniany izolator USB. 

1 godzinę temu, Fajfoll napisał:

Moim zdaniem to rozwiąże problem w 100%.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem to rozwiąże problem w 100%.

Rozważałeś może zmianę swojego nicka na "katarynka"?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

3 minuty temu, rochu napisał:

Rozważałeś może zmianę swojego nicka na "katarynka"?

Zauważ, że nie mówimy tutaj o wpływie izolatora na jakość dźwięku a na wyeliminowanie SŁYSZALNYCH zakłóceń z PC.

Tak więc nie popisałeś się inteligencją ...

Edytowane przez Piopio

No dobra panowie i panie. To teraz moje pytanie. Ifi zen dac v2 ciągnie u mnie aktualnie prund z usb 3.0. Nie mam do niego dodatkowego zasilania w postaci ipower. Czy po zastosowaniu tego  izolatora topping szumy i zakłócenia znikną całkowicie ? Nie będę tutaj ściemniał ze nie ma zakłóceń bo są i to duze czasami. 

Źródłem jest MacBook Air. 

Edytowane przez kwasior21
18 minut temu, Piopio napisał:

Tak więc nie popisałeś się inteligencją ...

Nie podejrzewałem, że znasz takie słowo.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 minutę temu, kwasior21 napisał:

Czy po zastosowaniu tego  izolatora topping szumy i zakłócenia znikną całkowicie ?

Tak. Musisz tylko mieć dodatkowe zasilanie do Toppinga. Najlepiej dobrej klasy 😉 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Tak. Musisz tylko mieć dodatkowe zasilanie do Toppinga. Najlepiej dobrej klasy 😉 

Acha. Czyli z 300 zł robi sie około 600-700 🥺 to teraz w druga stronę. Kupując porządny zasilacz do ifi zen dac uzyskam klarowny dźwięk ? Czy dołożenie zasilania nic nie zmieni 😜

1 minutę temu, kwasior21 napisał:

Acha. Czyli z 300 zł robi sie około 600-700 🥺 to teraz w druga stronę. Kupując porządny zasilacz do ifi zen dac uzyskam klarowny dźwięk ? Czy dołożenie zasilania nic nie zmieni 😜

Tak czy siak musisz mieć jakieś porządne zasilanie do DAC. Tego nie przeskoczysz jeśli chcesz pozbyć się zakłóceń. Dobry zasilacz i izolator i będziesz w audiofilskim niebie. 

6 godzin temu, Fajfoll napisał:

Wszystkie podzespoły zostały wymienione, włącznie z zasilaczem. Próbowałem nawet na innej listwie, inny kabel od zasilacza ale bezskutecznie. Pobawiłem się również opcjami z chłodzenia płyty głównej, wydajnością procesora itp. 

A jaki  model zasilacza masz wstawiony? Czy w listwie czy gniazdku do kompa nie ma nic podłączonego z zasilaczem impulsowym, który może siać zakłóceniami? Jeżeli tak to zostawić samego kompa działającego w pokoju, inne urządzenia powyłączać i zobaczyć czy da jakiś efekt.

Izolacja Topping plus zasilacz liniowy to wyjdzie około 700zł, gdzie tu sens kupna takiego sprzętu, który przekroczy cenę DACa🤔

Przy takim sprzęcie maks co bym spróbował to adapter do dostarczenia prąd z zewnątrz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + zasilacz liniowy Tatarek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak ten DAC Toppinga może pracować na USB 2.0 to takie gniazdo daje maks. 0,5A, więc ten zasilacz styknie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
15 minut temu, Prewwit napisał:

Przy takim sprzęcie maks co bym spróbował to adapter do dostarczenia prąd z zewnątrz

To nic nie da. Zakłócenia i tak będą iść po USB z PC.

• Pokaż nowe odpowiedzi