Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie techniczne laika - moc wzmacniacza a kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

Historia po krótce wygląda tak - nabyłem 2 lata temu Atoll in-200 oraz kolumny Focal Aria 926 (obie rzeczy nowe). 

Używane często, na poziomie głośności zazwyczaj 15-20 (gdzie 80 to max). Zaraz po zakupie była impreza sylwestrowa, wzmacniacz grał wtedy na poziomie ok. 70-75 przez 6-8 godzin. Wszystko było OK. Potem znów używany (codziennie) z głośnością 15-20, czasem 30-40. Żadnych problemów.

Rok temu - znów impreza, znów wzmacniacz gra na poziomie głośności ok. 70. Po kilku godzinach wzmacniacz przestał grać, zapach spalenizny. 

Kontakt ze sprzedawcą - diagnoza - przepalone bezpieczniki we wzmacniaczu (2 z 4). Wymieniłem. Ale od tego czasu kiedy tylko wzmacniacza grał powyżej 40 głośności, wywalało bezpieczniki (raz 1, raz 2, różnie). Czasem nawet wystarczyło żeby pograł na poziomie 30 przez kilka godzin i wywalało bezpieczniki.

Złożyłem reklamację, Atoll naprawił wzmacniacz. 

Ostatnio znów impreza - ale wzmacniacz grał na nie więcej niż 50. Po kilku godzinach przestał grać (bezpieczniki - 4 do wymiany). Wymieniłem bezpieczniki, siwy dym, spalenizna, strzał w głośnikach (lekki na szczęście). 

Atoll zgodził się naprawić wzmacniacz, ale piszą że nieprawidłowo używałem wzmacniacz - na zbyt wysokim poziomie głośności, więc następnym razem nie naprawią. Przy poziomie 50 z kolumnami AToll moc przekracza 200W (a taką maksymalnie in-200 może oddawać).

I teraz pytanie - w jaki sposób mogę ustalić jaki poziom głośności dla wzmacniacza przy danych kolumn jest maksymalny, by go nie spalić. W instrukcji niczego w tym temacie wprost nie ma. Jak dobierać wzmacniacz pod tym względem? Pytam bo chciałbym więcej nie popełnić błędu przy doborze wzmacniacza i kolumn, a niestety w swej głupocie sądziłem, że jak wzmacniacz jest "za słaby" do kolumn to po prostu nie zagrają one tak głośno jak by potencjalnie mogły - ale nic się wzmacniaczowi nie stanie. Co innego wzmacniacz "zbyt mocny" - wtedy może podać za dużą moc do kolumn i się spalą...

Wydawało mi się że przeczytałem "cały Internet" na temat wyboru wzmacniaczy i chyba nigdzie się nie natknąłem na taką kwestię bezpieczeństwa - a może się mylę i gdzieś na ten temat mogę poczytać?

A może Atoll wciska mi jakiś kit?

27 minut temu, artddd napisał:

A może Atoll wciska mi jakiś kit?

Nie wciska kitu , a Kolega nierozsądnie użytkuje urządzenie .

KALIBER vel rydz .

Espectro
Ten odpowiedź został doceniony przez Espectro !

porlick otrzymał(a) odznakę 'Pomocny' i 100 punktów.

A- niska impedancją kolumn, niekorzystna dla wzmacniacza.

B- prawdopodobnie problem z oddawaniem ciepła.

Godzinę temu, artddd napisał:

Focal

Firma znana z permanentnego oszukiwania klientów na temat impedancji kolumn.

Niechlubnym rekordem jest podawanie katalogowej impedancji 8 ohm, gdy ich kolumna miała spadek impedancji do 2,7 ohm. W dodatku w zakresie basu, gdzie pobierają najwięcej mocy.

A to, że gała jest na 50%, nie znaczy, że wzmacniacz oddaje 50% mocy znamionowej. To regulator o charakterystyce logarytmicznej, więc nie da się skalą na gałce określić mocy, w dodatku mocno zależnej od poziomu sygnału wejściowego - im wyższy, tym wzmacniacz szybciej osiąga moc maksymalną i wchodzi w przester.

O, proszę - moje obawy się potwierdzają, że Focal to firma kłamców. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oficjalne dane to 8 ohm, a na wykresie widać silny i dość szeroki spadek do PONIŻEJ 3ohm, co daje podręcznikowy przykład impedancji 4 ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przyjmuje się, że spadek nie może być niższy, jak imp. znamionowa -25%, czyli dla 4 ohm - 3, dla 8 ohm - 6, itd. 

Kolega powyżej dobrze pisze o "nierozsądnym użytkowaniu wzmacniacza".

Ukryta Zawartość

Niestety to prawda.

A dla większości wzmacniaczy z analogowym pokrętłem godzina 12:00 czy też 50% mocy to już może być granica maksimum. 

Po prostu go przeciążasz

Piotrek 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Znowu system czkawki dostaje.

Edytowane przez porlick
19 godzin temu, porlick napisał:

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Tak ja wiem.

Bo jak wspomniałem dalej ta godzina na wielu wzmacniaczach to jest już Max.

Miałem na myśli 50% pokrętła volume ale słusznie to wychwyciłeś.

19 godzin temu, porlick napisał:

Znowu system czkawki dostaje.

No tutaj nic nie zacytowałeś

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No tutaj nic nie zacytowałeś

Wyczyściłem i napisałem o czkawce, bo w tej samej chwili pojawiły się dwa identyczne wpisy (jak ten powyżej).

O dziwo, nawet nie połączone.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bo jak wspomniałem dalej ta godzina na wielu wzmacniaczach to jest już Max.

Max nie zależy od położenia gałki Volume a od "głośności" sygnału dochodzącego do wzmacniacza. Weźmy takie Carmina Burana "O fortuna": przez większość "piosenki" można słuchać na 3/4 i będzie ok, a jak w pewnym momencie jeb.ie, to wzmacniaczowi nie wystarczy mocy by zagrać, wytworzy zniekształcenia i spali gwizdki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 13.01.2023 o 18:23, szymon1977 napisał:

Max nie zależy od położenia gałki Volume a od "głośności" sygnału dochodzącego do wzmacniacza. Weźmy takie Carmina Burana "O fortuna": przez większość "piosenki" można słuchać na 3/4 i będzie ok, a jak w pewnym momencie jeb.ie, to wzmacniaczowi nie wystarczy mocy by zagrać, wytworzy zniekształcenia i spali gwizdki.

No to jest jescze coś innego. Ale tak.

Ja też się źle wyraziłem napisałem to wcześniej. Wieku o co chodzi. 

I tak masz rację. Podobnie jak zmniejszyć poziom wyjściowy na źródle to możesz dojść na wzmacniaczu gałka max do prawej strony. 

Ale to nie o to chodzi. 

Piotrek 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale to nie o to chodzi. 

Ale początkującym potrafi to nieźle namieszać, zanim załapią o co chodzi.

A dzięki temu i serwis ma co robić.

😁

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale to nie o to chodzi. 

Dokładnie o to chodzi, że gałka Volume na maxa może oznaczać znaczne przekroczenie mocy WZMACNIACZA, wygenerowanie zniekształceń i uszkodzenie kolumn, bo zależnie od głośności "piosenki" wzmacniacz może 100% osiągnąć np w połowie.

Espectro
Ten odpowiedź został doceniony przez Espectro !

przemak otrzymał(a) odznakę 'Świetna treść' i 50 punktów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

18 godzin temu, porlick napisał:

Ale początkującym potrafi to nieźle namieszać, zanim załapią o co chodzi.

A dzięki temu i serwis ma co robić.

😁

Hehehe. Prawda 

🙂

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie o to chodzi, że gałka Volume na maxa może oznaczać znaczne przekroczenie mocy WZMACNIACZA, wygenerowanie zniekształceń i uszkodzenie kolumn, bo zależnie od głośności "piosenki" wzmacniacz może 100% osiągnąć np w połowie.

Dobra ja mówię o czym innym.

Ty już mówisz o przekroczeniu granicy.

Dojściu do nieakceptowalne granicy thd. Jeśli ktoś tego nie słyszy to nie powinien używać takiego sprzętu 

Piotrek 

To Focal wykańcza wzmacniacz. Mój Pma 2020 ae jest bardzo mocno nagrzany gdy gra na godzinie 10-11. Na  kolumnach Heco był lajcik. Focal oszukuje że kolumny mają 8 Ohm.

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Dobra ja mówię o czym innym.

Nie ma nic innego, przestań kręcić to nie będę prostować.

Do imprezowania kupiłbym porządny, nieaudiofilski sprzęt typu amplituner kina domowego z początku wieku za 300-400zl. Wyjdzie taniej niż naprawianie tego audiofilskiego wzmacniacza.

Albo , Atol ma wyjście pre jakaś końcówka w D , nawet monacor sta 400/800 , mają zwykłe wejścia wyjścia audio , zabezpieczenia, mało miejsca zajmują

2 ciekawe jak jest zrealizowane zabezpieczenie termiczne jak każdy tranzystor jest na osobnym radiatorze w tym atollu ? 

Edytowane przez jarekb
7 godzin temu, kapusta7 napisał:

To Focal wykańcza wzmacniacz. Mój Pma 2020 ae jest bardzo mocno nagrzany gdy gra na godzinie 10-11. Na  kolumnach Heco był lajcik. Focal oszukuje że kolumny mają 8 Ohm.

I to bardzo często bo nie mają.

Momentami spada poniżej 4

Piotrek 

Ciekawy ten Atoll in-200 . Jak coś w nim nie lata w środku to bezpieczniki w kółko przepala .

W dniu 12.01.2023 o 10:38, artddd napisał:

Historia po krótce wygląda tak - nabyłem 2 lata temu Atoll in-200 oraz kolumny Focal Aria 926 (obie rzeczy nowe). 

Używane często, na poziomie głośności zazwyczaj 15-20 (gdzie 80 to max). Zaraz po zakupie była impreza sylwestrowa, wzmacniacz grał wtedy na poziomie ok. 70-75 przez 6-8 godzin. Wszystko było OK. Potem znów używany (codziennie) z głośnością 15-20, czasem 30-40. Żadnych problemów.

Rok temu - znów impreza, znów wzmacniacz gra na poziomie głośności ok. 70. Po kilku godzinach wzmacniacz przestał grać, zapach spalenizny. 

Panowie a wy na kolumny zwalacie ?