Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem wzmacniacz - bubel. Co teraz?

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Pojechałem wczoraj po Sony TA-F770ES. Miał być w pełni sprawny, po przeglądzie. Odebrałem go u człowieka w domu, był podłączony, grał. Wróciłem do domu, odczekałem godzinkę aż się zagrzał, podłączyłem i okazało się, że przekaźnik lewego kanału się sypnął. Trzeszczy, przerywa, a lekkie stuknięcie w okolice przekaźnika ratuje temat. Zgłosiłem to od razu sprzedającemu. On stwierdził, że niemożliwe, żebym sprawdził uważnie. 

Dziś oczywiście dalej to samo, plus okazało się że gniazdo słuchawkowe jest pęknięte w środku (nie widać). Sprzedający stwierdził, że on mi dał sprawny wzmacniacz, nie wie co ja z nim robiłem, w ogóle za szybko go włączyłem (generalnie kombinował jak koń pod górkę) - odmówił zwrotu. Wzmacniacz po przeglądzie posypał się w 1,5 h.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Policja? Opinia na forum i grupach?

Naprawić chyba najszybciej i najtaniej oby wiecej nie wylazło , 

A było pisane na forum  Żadne !! SONY ES to w większości reanimowane ,cerowane  trupy bo ''kultowe'' ,  chyba że ktoś się zgodzi na przegląd po kupnie i opinię tak jak kupuje się zegarki  droższe , do zegarmistrza czy oryginał itd

14 minut temu, jarekb napisał:

Żadne !! SONY ES

Tu nie chodzi, że Sony ES czy jakiś inne Srony.
Chodzi o to, że kupowanie elektrośmieci niesie ze sobą spore ryzyko. Właściwie trzeba założyć z góry, że jeśli kupujemy coś starszego to w każdej chwili taki towar może paść na pysk.
Więc albo kupujemy stare i dajemy do serwisu celem całkowitego (o ile to możliwe) przywrócenia sprawności czy wyregulowania o przeglądzie nie wspominając - to jak z samochodem. Kupujesz starego grata 20-to letniego i pierwsze co robisz to chyba jedziesz do mechaniora by nie zabić siebie czy rodziny podczas użytkowania. No chyba, że są jacys naiwni co kupują 20-to letni samochód wierząc sprzedającemu na słowo, że "panie, nic tylko wsiadać i jechać, wszystko wymienione, naprawione i w ogóle mucha nie siada".

Co zrobić - oddać ciężko będzie tym bardziej, że sprawdzałeś na miejscu i nie wnosiłeś zastrzeżeń. Wszystko było OK, zapłaciłeś i zadowolony wyszedłeś z towarem pod pachą.
Można teraz udać się do serwisu i naprawić wszystko co się da, albo wystawić w ogłoszeniu jako uszkodzony.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Niech jakiś naprawiacz się wypowie ile zdrowych na ile drutowanych przypada ES :) , jeszcze niech kolega oglądnie tranzystory bo przy okazji kolumny może ''wysadzić'' 

5 minutes ago, Zamerstary said:

A można wiedzieć jaka miejscowość zakupu ? 

Warszawa Targówek, fan Onkyo.

8 minutes ago, jarekb said:

Niech jakiś naprawiacz się wypowie ile zdrowych na ile drutowanych przypada ES 🙂 , jeszcze niech kolega oglądnie tranzystory bo przy okazji kolumny może ''wysadzić'' 

Sprawdzę wszystko, sam będę go ogarniał.

32 minuty temu, jarekb napisał:

Niech jakiś naprawiacz się wypowie ile zdrowych na ile drutowanych przypada ES 🙂 , jeszcze niech kolega oglądnie tranzystory bo przy okazji kolumny może ''wysadzić'' 

Nie ma znaczenia czy to Sony czy Onkyo czy Denon 

Ryzyko takie samo, statystyk nie prowadzę ale raz na kilka egzemplarzy kazdego sprzętu trafi się taki który był już naprawiany

Obrońcy ekologii i postępu po raz kolejny wpadli w furię bo nieszczęsny i rutynowy przekaźnik się posypał w pancernie zbudowanym Sony ES który przeżył i przeżyje nie jeden nowoczesny bubel.

Skoro Somek masz takie umiejętności to napraw sobie tą błachostke i nie rób popeliny bo raz w tym wzmacniaczu zwyczajnie miało prawo to się wydarzyć i dwa nie dawaj znafcom powodu do obrażania i docinania z powodu posiadania ES'a który brzmieniem nadal się broni.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

A co kogo obraża ,''znafcó '' sam mam 30 ? letni wzmacniacz , zobacz sobie w jakim stanie potrafią być sprzęty do naprawy R.S , grające tylko na przegląd :) 

A praktycznie - miałem wzmacniacz Sony, który miał tę samą przypadłość

i naprawa zajęła mi może pół godziny. Okazało się, że osłona przekaźnika dała

się zsunąć bez wylutowania, był świetny dostęp do wnętrza i wystarczyło

przeczyścić, lekko dogiąć dogiąć właściwe styki i nasunąć obudowę.

Służył później wiele lat bez żadnych problemów.

Przekaźnik był konkurencji - Matsushita ( Technics ) 😉 

Ale drugi kupiony niedawno jako sprawny sprzedałem za 1/3 ceny

jako uszkodzony ... nie chciało mi się użerać ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 minuty temu, jarekb napisał:

A co kogo obraża ,''znafcó '' sam mam 30 ? letni wzmacniacz , zobacz sobie w jakim stanie potrafią być sprzęty do naprawy R.S , grające tylko na przegląd 🙂

Przestań się już wymądrzać bo z takim bajdurzeniem jak w tym wątku tylko się ośmieszasz 😂 

Edytowane przez Tal

Eee tam niekoniecznie , jak pisałem trzeba przejrzeć , ślady po lutowaniach , oryginalność tranzystorów  zeżarte ścieżki po wylaniach kondensatorów ,jakość naprawy jak była  itd jak jest dobrze można kupować ,  

Edytowane przez jarekb
14 minut temu, piotrek7 napisał:

Ryzyko wkalkulowane przy kupnie hi-endu ze śmietnikowej wystawki 

Zrób sobie gastroskopię z powodu gula pojawiającego się na hasło Sony ES 👍

56 minut temu, Tal napisał:

Zrób sobie gastroskopię z powodu gula pojawiającego się na hasło Sony ES 👍

Zrób sobie kolonoskopię w poszukiwaniu swych mądrości 😉

Każdy sprzęt stary który kupuje od razu zaczynam od poprawienia zimnych lutów i biorę się za wylutowanie przekaźnika z tym chyba każdy amator sobie poradzi, do tego warto od razu sprawdzić offset dc na głośnikowych, kupując od jakiegoś handlarza który pisze, że sprzęt jest po przeglądzie nie wierzę w te bajki... a jeśli już to zlane wszystko jakimś kontaktem i trzeba to później czyścić ten smród po tym jak się sprzęt nagrzeje..

i tak trzeba robić ze sprzętami 20-30 letnimi , on może działać na ostatnim ''oddechu''  , dzień tydzień i może być zgon , bez dokładnego obejrzenia strach włączać , nie ma świętych każdy może się posypać przykład nie tak stary sprzęt , zaznaczony fragment ,  lubiana końcówka 

Albo serwis

Albo 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz spróbować. Jeśli to była ukryta wada to zajmie to trochę czasu ale może coś wywalczysz. Kto wie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Update:

Najgorszy problem naprawiony, przekaźniki wyjściowe do wymiany. W środku pajęczyny i rozjechany bias. 

Wymieniłem też kondy zasilające główne na Kemet ALS30, oryginalne miały już 1,5Ohm ESR. Będę sobie powoli doprowadzał ten wzmak do porządku.

50 minut temu, SomekPoland napisał:

Update:

Najgorszy problem naprawiony, przekaźniki wyjściowe do wymiany. W środku pajęczyny i rozjechany bias. 

jak nie grzebane ,pryskane oryginalne części to  jest z czym startować 

Edytowane przez jarekb
20 minutes ago, jarekb said:

jak nie grzebane ,pryskane oryginalne części to  jest z czym startować 

Na szczęście po prostu nic w nim nie zrobiono. Tyle dobrego w tym wszystkim.

2 godziny temu, SomekPoland napisał:

Update:

Wymieniłem też kondy zasilające główne na Kemet ALS30, oryginalne miały już 1,5Ohm ESR. Będę sobie powoli doprowadzał ten wzmak do porządku.

Tych głównych kondów chyba nie powinno się wymieniać.

Kupno elektro-złomu grozi śmiercią ewentualnym kalectwem!
Trzeba o tym pamiętać i nie nabijać kabzy handlarzy.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell