Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25b

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem takie cudo jak w temacie. Można się pośmiać oczywiście ale brzmieniowo nie jest nawet tak źle. Wiem, że lampy lepsze można dołożyć ale jakie? No i ma toto mankamenty np. od połowy regulacji głośności prawie jej nie podnosi, jest mocno wykladniczo. Ponieważ to taka mała zabawka za kilka nowych złotych polskich co można by z tym jeszcze zrobić? Bardziej chodzi o dobrą zabawę z dźwiękiem niż poważne podejście do tematu 😉

https://www.audiostereo.pl/topic/160792-taga-harmony-hta-25b/

No cóż samemu sobie odpowiadając ruskie bo w oryginale są chińskie. Czyli 6P1 na ruskie 6P1P-EW a 6N1 na ruskie 6N1P-EW. Końcówka EW to zastosowanie wojskowe o przedłużonej żywotności.

Jeśli był to zły dział proszę o przeniesienie.

Swoją drogą w tej samej cenie co Taga HTA-25b na Aliexpress jest bliźniaczy projekt Vose Pm50: dodatkowo posiada wejścia cyfrowe i dwa wskaźniki wychyłu. Jest też Douk Noobsound z takim samym panelem ale też z wejściami cyfrowymi. Dwa ostatnie czyli Vose i Noobsound mają ładniej wyeksponowane lampy.

Że też nikt nie napisał o kablach zasilających...

Wymienić należy również liniowy potencjometr głośności.

• 2 miesiące później...
W dniu 13.01.2023 o 19:00, basic44 napisał:

Wymienić należy również liniowy potencjometr głośności.

Witam. Czy kolega posiada może instrukcję serwisową do tego wzmacniacza, bądź wie jaki oryginalnie tam siedzi potencjometr? Wzmacniacz słyszałem, mam zamiar kupić na dniach, jednak potencjometr tragedia. Działa do połowy skali i zbyt agresywnie. Ewidentnie jest tam liniowy zamiast log. Ewentualnie może kolega zmieniał i podrzuci linka na jaki u siebie zmienił? Rozstaw pinów ten sam? Pozdrawiam

Niestety nic nie robiłem. Miałem przy kupnie perypetie z usterkami i dwa razy wymieniałem ten wzmacniacz. W związku z tym póki co nie grzebie w nim dopóki jest gwarancja. Serwisówki też brak 😪

Może trzeba by szukać schematów od odpowiedników z Chin.

Odpowiednikiem jest Nobsound MS-10D MKII lub MKIII. I jeszcze parę marek produkuje/branduje ten sprzęt...

Edytowane przez basic44

Szukając schematu tego cuda znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Włosy dęba stają, jeśli ta Taga to dokładnie to samo co ten Nobsound 🤦

Ukryta Zawartość

1 hour ago, basic44 said:

Włosy dęba stają, jeśli ta Taga to dokładnie to samo co ten Nobsound 🤦

Na kanale Skunkie Designs jest świetny cykl na temat wzmacniacza A12. Generalnie kupowanie chińskiej myśli technicznej w ciemno to słaby pomysł. Poza jakością wykonania i słaba trwałością trzymanie specyfikacji to bardzo często bajki. Najlepsze jest to że Chińczycy rozsyłają na recenzję te cuda i jak recka jest na plus to pozwalają sobie zostawić.

Jak komuś się lampy marzą to pooglądać Skunkie, wybrać projekt i zrobić coś na solidnych komponentach. Pójdzie sporo kasy i czasu ale przynajmniej będzie coś co spokojnie wytrwa 50lat.

Dzięki za link, faktycznie, wygląda podobnie, ale wygląda jak marna podróbka tej Tagi. Swoją drogą, pytanie czego podróbką jest Taga 😄 Wzmacniacz kupiłem, bo w kwocie 800 jest wybitnym moim zdaniem. Jeśli wygrzewanie lamp coś da to dobrze, bo obecnie bije na głowę większość klocków do 3k które słyszałem biorąc pod uwagę brzmienie. W moim są zamontowane jakieś chyba ruskie biorąc pod uwagę napis na nich, jedyne co rozszyfrowałem to że są z 1969r. Zmieniać ich nie mam zamiaru póki co, chyba że będą wymagały. Napisałem również do supportu Tagi o instrukcję serwisową lub ewentualnie rozstaw pinów potencjometru ponieważ chciałbym sobie go wymienić. Niestety odpowiedź jaką otrzymałem brzmi:

"Dzień dobry,

Dziękujemy za zakup naszego produktu.

Charakterystyka i ustawienie użytego potencjometru (model C100) są dobrane do tego wzmacniacza, aby zapewnić najlepsze wykorzystanie jego możliwości pod względem jakości dźwięków i bezpieczeństwa pracy oraz, oczywiście, z uwzględnieniem, założeń budżetowych.

Jeżeli chciałby Pan zastosować wyższej jakości potencjometr (B50K), to możemy zaproponować modernizację wzmacniacza w naszym serwisie.
Koszt modernizacji wraz z częścią wyniesie 100zł brutto.
Urządzenie należałoby dostarczyć do serwisu i odebrać na własny koszt."

O instrukcji serwisowej ani słowa, choć w sumie nie liczyłem zbytnio na to. 

Pozostaje więc decyzja o pozostawieniu go i ewentualnym zewnętrznym sterowaniu (najbardziej przydałaby się wymiana potencjometru na nocne słuchanie) bądź otwieraniu i samodzielnemu "dochodzeniu" licząc się z utratą gwarancji. 

9 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Jak komuś się lampy marzą to pooglądać Skunkie, wybrać projekt i zrobić coś na solidnych komponentach. Pójdzie sporo kasy i czasu ale przynajmniej będzie coś co spokojnie wytrwa 50lat.

Nie wiem czy moja wiedza teoretyczna i praktyczna pozwala na coś więcej niż złożenie pc'ta 😄 Chętnie zająłbym się czymś takim, ale podejrzewam, że przed każdym kolejnym krokiem powstawałyby nowe tematy na forum 😄 Swoją drogą, jakiś czas temu rzuciłem się na volumio z dedykowanym wyświetlaczem i budową urządzenia od podstaw ze starego pc'ta, jak znajdę fotki z budowy to wrzucę. Efekt końcowy to "hajend" dla ubogich 😄 Ale biorąc pod uwagę niewielkie koszta jakie poniosłem, uważam że gra to świetnie. O dziwo lepiej niż granie windowsowe . Pozdrawiam

34 minuty temu, Ayu napisał:

Dzięki za link, faktycznie, wygląda podobnie, ale wygląda jak marna podróbka tej Tagi.

Na Aliexpress jest tego więcej. Pytanie co jest czego podróbką. Na Ali są nawet modele z wejściami cyfrowymi i dwoma vu. Różnią się nieco też elementami sterującymi.

Może ktoś kiedyś się pokusi i ją otworzy...

Do wyboru do koloru (Lyele, Vose). Pierwszy z brzegu przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

55 minutes ago, Ayu said:

Nie wiem czy moja wiedza teoretyczna i praktyczna pozwala na coś więcej niż złożenie pc'ta 😄 Chętnie zająłbym się czymś takim, ale podejrzewam, że przed każdym kolejnym krokiem powstawałyby nowe tematy na forum

Jesli się nie boisz zaryzykować kasy, nie żal ci czasu i się nie spieszy to spokojnie u Skunkiego się nauczysz robić wzmaki lampowe. Znacznie większym wyzwaniem jest  robota mechaniczna jak wiercenie otworów itd. Ktoś kto umie złożyć PC z okablowaniem i czytaniem schematu sobie da radę. Wszystko jest na filmach pokazane krok po kroku. Inna sprawa to czy taki wzmak 8watt ma odpowiedni system dalej bo to zupełnie inny temat. 300B w dual mono wg jego przepisu wyjdzie jakieś 5tys na zelastwie hammonda, markowych komponentach z mouser. 

55 minut temu, basic44 napisał:

Może ktoś kiedyś się pokusi i ją otworzy...

Już otworzył 🙂 

Ukryta Zawartość

30 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Znacznie większym wyzwaniem jest  robota mechaniczna jak wiercenie otworów itd. Ktoś kto umie złożyć PC z okablowaniem i czytaniem schematu sobie da radę.

Składać pc raczej umiem, z wierceniem problemów nie mam 😛 

Dzięki za propozycję, przyjrzę się bliżej i ocenię swoje możliwości 🙂 

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Rozebrałem tą Tagę i taka ciekawostka, wyjście pre-out jest oszukane, i wcale nie jest pre, podłączone jest bezpośrednio do wyjść głośnikowych przez dzielnik napięcia.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

W dniu 6.08.2023 o 11:06, kajfux napisał:

Rozebrałem tą Tagę i taka ciekawostka, wyjście pre-out jest oszukane, i wcale nie jest pre, podłączone jest bezpośrednio do wyjść głośnikowych przez dzielnik napięcia.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

To nie jest wyjście typowego przedwzmacniacza. Takie rozwiązanie można znaleźć w wielu wzmacniaczach. Tak czy inaczej końcówkę mocy powinno wysterować. 🙂

Edytowane przez kinimod
  • 3 miesiące później...

+

Czy to z Chin będzie to samo co Taga i jeszcze pytanie o apple music o słuchaniu tego na tym wzmacniaczu bez strat na jakości czego muszę użyć ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są to wzajemne klony. Tagę też robi któryś z tych chińskich producentów. Ale czy różnią się jakością? Myślę że obudową nie. Chińczycy mają opanowaną technikę robienia solidnych obudów. Lampy zapewne chińskie będą nie ruskie. A w środku? Hmm, przy tej cenie Tagi i tego Chińczyka to różnie może być, ale w Tadze hiendu też nie ma na pewno.

Co do Apple Music. Jakiś tani dac z bt. Np. xDuoo XQ-50 Pro2. Ma lepszy bt niż ten wbudowany. Ew. streamer jakiś może wiim mini. Ja gram na tym xDuoo plus terminal z Daphile po USB.

Edytowane przez basic44

Kupię tego chinola bo ma pilota a jakie informacje są na tym wyświetlaczu wyświetlane?

Ta lampa ma bt to potrzebny jest zewnętrzny?

Edytowane przez albin37

XDuoo ma bt z LDAC. Sprawdź jaki kodek ma Chińczyk. Możliwe że niższy. Co nie znaczy, że się nie da na początek.

A na wyświetlaczu pewnie źródło, ew. głośność.