Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport cd?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez carlos med,

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, g88 napisał:

Pochwal się, jak się sprawuje Ten Moon, bo korci mnie też nowy transport od Teac'a  😉

Szybki i sprawny. Lepsza korekta błędów niż w TL-5 CECa, że o Cyrusie nie wspomnę. Brzmieniowo dźwięk bardziej otwarty i dokładny niż TL-5. Brak rozjaśniania, jednak nienachalna szczegółowość, choć podpięty DAC zdecyduje o brzemieniu w takim tandemie w 90%.

Przez niego u2 mini stracił w konfrontacji sporo i rozglądam się za godnym zamiennikiem, który zbliży mi dźwięk ze streamingu do CD.

12 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

nienachalna

Pięknie ujęte! Dokładnie tak to brzmi: mnóstwo szczegółów podanych dynamicznie ale miękko, jest atak, są wybrzmienia jednak całość płynie bez wyostrzeń. Absolutny brak suszenia i cyfrowego nalotu.

"Tynk pożera dźwięk" 747

42 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

rozglądam się za godnym zamiennikiem, który zbliży mi dźwięk ze streamingu do CD.

Ciężka sprawa. Albo względnie prosta tyle, że trzeba nastawić się na bardzo duże wydatki. Wyższe modele Lumina, Auralica albo od razu jakiś dCS. Choć ja na chwilę obecną pogodziłem się z ułomnością streamingu i traktuję go jako swoisty fast food. Prawdziwa jakość to nadal nośniki fizyczne. A w pakiecie dostaje się w gratisie przyjemność posiadania czegoś namacalnego, fizycznego. Czy to CD czy vinyl 

Godzinę temu, EmilioE napisał:

Pięknie ujęte! Dokładnie tak to brzmi: mnóstwo szczegółów podanych dynamicznie ale miękko, jest atak, są wybrzmienia jednak całość płynie bez wyostrzeń. Absolutny brak suszenia i cyfrowego nalotu.

Dzięki, że mnie wsparłeś polszczyzną. To chciałem napisać. W Moonie to trzeba usłyszeć i jest wszystko jasne.

24 minuty temu, piotrek7 napisał:

Ciężka sprawa. Albo względnie prosta tyle, że trzeba nastawić się na bardzo duże wydatki. Wyższe modele Lumina, Auralica albo od razu jakiś dCS. Choć ja na chwilę obecną pogodziłem się z ułomnością streamingu i traktuję go jako swoisty fast food. Prawdziwa jakość to nadal nośniki fizyczne. A w pakiecie dostaje się w gratisie przyjemność posiadania czegoś namacalnego, fizycznego. Czy to CD czy vinyl 

Ja jestem uparty i drążę temat. Rozmawiam o wypożyczeniu Rockny Wavelight WSL, jednak cena mocna. Dlatego wstawiam moje Opery Quinty na sprzedaż. Rockna może postawić Roon Server, ma dysk, więc likwiduje się problem obecnego Roona na Synologicu.

Jak nie siądzie Rockna to Arualic Aries 2.1, a na końcu U2. Wszystko przede mną :).

dobrze, że jesteś uparty bo CD nie jest w cale lepszy od streamingu. Nie trzeba fortuny by mieć przyjemność słuchania muzyki z Qobuza 🙂 Roon to dobry kierunek!!!

Ja mimo wszystko (uwzględniając moje priorytety) wybrałbym możliwie najlepszy przetwornik i zoptymalizowany komputer z zainstalowanym na nim JRiver Media Center. 

1 godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Szybki i sprawny. Lepsza korekta błędów niż w TL-5 CECa, że o Cyrusie nie wspomnę. Brzmieniowo dźwięk bardziej otwarty i dokładny niż TL-5. Brak rozjaśniania, jednak nienachalna szczegółowość, choć podpięty DAC zdecyduje o brzemieniu w takim tandemie w 90%.

Przez niego u2 mini stracił w konfrontacji sporo i rozglądam się za godnym zamiennikiem, który zbliży mi dźwięk ze streamingu do CD.

Pochwal się ile płaciłeś za Moona? 😉 

Pasowałby mi do wzmacniacza 

Szybki i sprawny.

Czy poza walorami brzmieniowymi możesz coś powiedzieć o trwałości sprzętu? Pięcioletni egzemplarz, używany normalnie według Ciebie jest ryzykowny czy nie ma się czego bać?

8 minut temu, g88 napisał:

Trzeba rozmawiać z handlowcem i miło poproszony zrozumie oczekiwania audiofila 🙂

5 minut temu, spokojnie napisał:

Czy poza walorami brzmieniowymi możesz coś powiedzieć o trwałości sprzętu? Pięcioletni egzemplarz, używany normalnie według Ciebie jest ryzykowny czy nie ma się czego bać?

Myślę, że założenia Moona są wyższe niż 5 lat kręcenia płytami. Zawsze w Audiocenter można zamówić oryginalny mechanizm z laserem. Nie znam ceny.

Natomiast pytałem dla sprawdzenia, ile kosztuje czarny front + boczne brzuszki + gałka do słuchawkowca 430HA, bo mam używkę z Hiszpani srebrną, a reszta czarna więc pan wycenił mi taki komplet na 3,8kPLN. Laser z całą resztą może być w okolicach 1-1,5kPLN, lecz wymiana prosta, bez kręcenia regulacji itp., bo jest pewność, że to oryginał z fabryki a nie szmelc z Ali.

15 minut temu, spokojnie napisał:

Niemiecki sklep ma używkę 7 letnią za 1.549 €, więc poniżej 7kPLN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Porównywałeś z innymi transportami CD niż CEC i Cyrus ?

3 minuty temu, carlos med napisał:

Porównywałeś z innymi transportami CD niż CEC i Cyrus ?

Nie byłbym sobą :). Zaczynałem od Cabridge CXC v1 to była szczota, Audiolaba CDT 6000 jest do dzisiaj, gra w córki zestawie, ona lubi (nastolatka) nalot cyfrowy. Słucha cięzkiego metalu i jakiś eksperymentów, co wg mnie goście ewidentnie fałszowali. Kiedyś uruchomiłem jej deca Technicsa 474 to taśma jest wg niej za gładka, ale super wygląda i zostawiła sobie :).

• Rozwiązanie
36 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Nie byłbym sobą :). Zaczynałem od Cabridge CXC v1 to była szczota, Audiolaba CDT 6000 jest do dzisiaj, gra w córki zestawie, ona lubi (nastolatka) nalot cyfrowy. Słucha cięzkiego metalu i jakiś eksperymentów, co wg mnie goście ewidentnie fałszowali. Kiedyś uruchomiłem jej deca Technicsa 474 to taśma jest wg niej za gładka, ale super wygląda i zostawiła sobie :).

Ostatnio sprawiłem sobie deck AKAI GX-75  i powiem szczerze,  że ta gładkość płyt CD czy nawet streamu nagrana na kasetę ma w sobie coś magicznego , czego słucha się z przyjemnością bez wielkiej straty na dynamice. U mnie młodsze pokolenie też cyfrowe , ale z zamiłowaniem do winylu 😉

A testowałeś Jays CDT3 mk3?

Odnośnie transportu plików to niestety jak jest dobry transport cd to na transport plików trochę trzeba wydać.

Ostatnio testowaliśmy daca DCS Bartoka i dla mnie to było totalnie rozczarowanie, dla kolegów też. Wszędzie och ach, a tu dość dziwny nalot barwny na wszystkim co się puszcza. Jest płynność, dynamika tylko większość instrumentów podobna barwa w brzmieniu. Bardzo duża różnica na wejściach, coax, grał bardzo słabo, aes ebu jako wejście zdecydowanie lepiej. Test na 3 cd, Jays cdt3 mk3, ancient audio lektor tylko coax, Audio Research Ref CD8.

Odniesieniem był dac kolegi @Seyv w wersji z kondensatorami najwyższymi dualund na wyjściu.

2 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Cabridge CXC v1 to była szczota, Audiolaba CDT 6000

To tak naprawdę tylko na początek, jakość przeciętna / niska, taki philips cd940/950 przerobiony z wyjściem na buforze wadi gra dużo lepiej jako transport, nawet bez wymiany zegarów, po wymianie zegarów na Tentlabs XO2.2 to już w ogóle poza porównaniem. kiedyś Lampizator fajnie opisał przeróbkę tych odtwarzaczy philipsa. Cena śmieszna co do jakości, ale do Jays to jednak nie dorówna.

13 minut temu, RobG1974 napisał:

A testowałeś Jays CDT3 mk3?

Odnośnie transportu plików to niestety jak jest dobry transport cd to na transport plików trochę trzeba wydać.

Ostatnio testowaliśmy daca DCS Bartoka i dla mnie to było totalnie rozczarowanie, dla kolegów też. Wszędzie och ach, a tu dość dziwny nalot barwny na wszystkim co się puszcza. Jest płynność, dynamika tylko większość instrumentów podobna barwa w brzmieniu. Bardzo duża różnica na wejściach, coax, grał bardzo słabo, aes ebu jako wejście zdecydowanie lepiej. Test na 3 cd, Jays cdt3 mk3, ancient audio lektor tylko coax, Audio Research Ref CD8.

Odniesieniem był dac kolegi @Seyv w wersji z kondensatorami najwyższymi dualund na wyjściu.

To tak naprawdę tylko na początek, jakość przeciętna / niska, taki philips cd940/950 przerobiony z wyjściem na buforze wadi gra dużo lepiej jako transport, nawet bez wymiany zegarów, po wymianie zegarów na Tentlabs XO2.2 to już w ogóle poza porównaniem. kiedyś Lampizator fajnie opisał przeróbkę tych odtwarzaczy philipsa. Cena śmieszna co do jakości, ale do Jays to jednak nie dorówna.

Tylko , że Jays cdt3 mk3, ancient audio lektor tylko coax, Audio Research Ref CD8 to już inna półka cenowa w porównaniu z Moon 260t. Który z tych trzech był najbardziej doceniony przez słuchających?

Cdt3 mk3 to sam bym przytulił 😉

Jays i ancient audio, Jays trochę grał równiej, Ancient trochę faworyzował skraje pasma. Ale na 3 osoby te 2 lepiej zostały ocenione.

Ja wybrałbym Jays-a ponieważ potrzebuję tylko transport i ma niezły repertuar wyjść. Każdego Daca da się podłączyć.

17 minut temu, RobG1974 napisał:

Jays i ancient audio, Jays trochę grał równiej, Ancient trochę faworyzował skraje pasma. Ale na 3 osoby te 2 lepiej zostały ocenione.

Ja wybrałbym Jays-a ponieważ potrzebuję tylko transport i ma niezły repertuar wyjść. Każdego Daca da się podłączyć.

No i ten zegar do sterowania DAC , choć to dodatkowe "problemy"

Po TL-5 nie chciałem top loadera.
Nie zawsze scena jest wykładnią jakości.
A z tańszych streamerow jak oceniasz Munich M1T z zasilaczem F1.

Zegara nie testowałem, ale w grudniu może zobaczę jak się zgra z Gustardem r26

5 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Munich M1T

Nie słuchałem, ale kolega który niedawno kupił, strasznie narzeka, że jakość bardzo przeciętna, pożyczę mu ian canadę to zobaczę co powie. Może później pożyczę od niego Municha.

Edytowane przez RobG1974
8 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

A z tańszych streamerow jak oceniasz Munich M1T

Ja mam go i uważam, że w swej kategorii cenowej nie ma wielu konkurentów. Choć cały swój potencjał pokazuje dopiero na I2S.  Niemniej zestawiony z dobrym CD przegrywa

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Ja mam go i uważam, że w swej kategorii cenowej nie ma wielu konkurentów. Choć cały swój potencjał pokazuje dopiero na I2S.  Niemniej zestawiony z dobrym CD przegrywa

Tak rzuciłem, bo właśnie I2S ma więc najoptymalniejsze łącze do mojego Holo.

Kolega @carlos medpodrzucił mi pomysł z Moonem Mind 2. Z testów opis pod moje potrzeby, czyli energia, uderzenie i dynamika. Niepokoi mnie tylko wiekowość, a przy streamerach starzenie przebiega dużo szybciej.

W Munichu pytanie jaką nakładkę zastosowali na malinie? Wyjścia coax, i2s i aes ebu, ciekawe?

I jakie są zegary, ponieważ malina jako taka ma słabe.

I2S jak dla mnie zdecydowanie najlepsze. AES/EBU na drugim miejscu. Nie patrz na to jak na malinę. Bryston w swoich urządzeniach korzysta także z tego mikro komputera i wcale tego nie ukrywa . 

To ma bardzo dobrą moc obliczeniową a jeżeli tylko ktoś poświęci czas na zrobienie dobrego własnego softu i implementację wyjść cyfrowych to oczywiście że nie ma się czego wstydzić.

Transport Teac'a PD-505T jest już fizycznie dostępny w Polsce.

Warto sprawdzić.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

22 godziny temu, g88 napisał:

Zauważyłem że w Audiostylu mają Moona 260DT rebrnego za 9400pln.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki trochę wykastrowany odtwarzacz, a nie planowany od początku transport.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jeśli mąż na myśli 260 Moona to nie kastrowany tylko modułowy. Zamarzy się człowiekowi to kupuje moduł daca za 5kpln i jest odtwarzacz z daciem.
11 minut temu, marek-1969 napisał:

A z czego wykastrowane są inne urządzenia z możliwością rozbudowy o moduł np. Phono stage (wzmacniacze), moduł DACa lub moduł do streamingu?

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Czyli będzie zasilanie wspólne dla sekcji analogowej i cyfrowej .

A to już nie high end.

• Pokaż nowe odpowiedzi