Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyczna sypialnia z "niskim sufitem" w klasie D

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

czytam Was od paru lat, czas zapytać o pomoc. 🙂 Chciałbym zakupic zestaw stereo do małutkiej sypialni (10m2). Muzyki słucham leżąc na łóżku, kolumny są tuż po jego bokach - ok. 2 m rozstawu. Powstaje więć coś na kształt trójkąta o boku 2 metry. Obecnie słucham muzyki na 30 letniej wieży Sony z 100Watowymi głośnikami 6 ohm.

Muzycznie kręcę się koło soft rocka, jazzu, popu. Żródło 80% Spotify, 20% CD (jeden segment obecnej wieży). Niski sufit z tematu to ..niski budżet. Nie wydam na sypialnię fortuny, chociaż często leci tu muzyka w tle lub włączam sobie muzyke na zasadzie skupionego odsłuchu. 

Myślę o zakupie Wimm mini, jakiegoś wzmacniacza klasy D i kolumn podstawkowych (najchętniej w kolorze białym pod żonę). Lubie szeroką scene w muzycę, wyrazistość instrumentów. Nie umiem opisywać tego, ale ogólnie rzecz biorąc uśmiecham się gdy zabrzmią fajnie talerze, gitara, zadudni kontrabas czy wybrzmi trąbka. Nie szukam trzęsących się szklanek na stoliku nocnym i z racji małego pomieszczenia oraz skosu i pewnie złej akustyki basu się po prostu boję. Raczej wole jaśniejsze granie, nie lubie kocowatej muzyki. 

Alternatywnie amplituner stereo plus podstawki. rynek wtórny jak najbardziej - okolice Poznania. 

Najblizsza memu sercu jest następująca perpsektywa:

Kupuję Wiim mini lub inny streamer żeby zobaczyć jak zagrac pod obecną wieżą (obecnie słucham z tel przez BT z adapterem Logitecha). Potem wymieniam głosniki i jesli nie będzie super to kupuje wzmacniacz klasy D. Dlaczego tak? Bo wieża obecna jest piękna, ma CD i mam do niej ogromny sentyment. 

Pytania:

1. Alternatywa do Wiim mini?

2. Jaki wzmacniacz klasy D z EQ? Czy takie tanie wzmacniacze miewają ustawienia Balance między lewym a prawym głośnikiem (na tak małym rozstawie pol metra na łóżku w lewo czy prawo zmienia stereofonię, przynajmnie teraz tak jest)

3. Jakie głośniki? Na forum często sie pojawiają KEF Q350, 3030i

W grę wchodzą nowe sprzęty (łatwiej ewentualnie odesłać) jak i używane. 

W którą stronę podążyć? Muszę liczyć każde 100 zł, a oczekiwania mam niestety spore, bo obecnie jest nieźle , a ma być pięknie :d

Jest wiele rozwiązań, które powinny się dobrze sprawdzić w Twoim pomieszczeniu. Moja propozycja to najnowszy system sieciowy all-in-one francuskiej marki Octavio AMP (https://www.q21.pl/octavio-amp-zasilacz-24v.html) do którego dołożyłbym monitory Kef Q350, Q Acoustics 3020i lub System Audio Saxo 5.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1. Kolumny 2 tys max.

2. Streamer max 500-800 zł

3. Wzmacniacz ok. 1500. 

Wszystko nieco płynne budżetowo bo też zależy czy używane czy nowe. 

@Q21 Wzmacniacz  ponad budżetem. Może wiim plus używeany wzmacniacz plus właśnie głośniki od Was?

Sony Ex660

Power output: 45 watts per channel into 6Ω (stereo) Frequency response: 20Hz to 20kHz

Input sensitivity: 1mV (mic), 250mV (line)  Output: 250mV (line) Speaker load impedance: 6Ω to 16Ω

Year: 1998 (przesadziłem z 30 latami - 25 🙂 ) Dodatkowo mało używana. 

Może jeszcze inaczej - zwykle kolumny są najsłabszym elementem zestawu

i może wystarczy do wieży dobrać dobre monitory i wystarczy - tu przykłady:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeżeli jesteś jednak zwolennikiem pasywnych zestawów, to audiophonics wprowadził ostatnio taki kombajn(d klasowy wzmacniacz, dac i streamer)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W zasadzie zumiast osobnego streamera I wzmacniacza, nozna by popatrzec na wzmacniacze z zabudowanym DAC I odbiornikiem BT / AirPlay. Wtedy masz wszystkie opcje otwarte. Ja uzywam taki (maly NAD). Zrodlem jest albo PC/Mac albo iPad/iPhone

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

@Marcin_75

Aktywne rozwiązania są fajne, ale mam małe dziecko w domu. Już mi jedną kolumnę rozebrało na części 🙂 Jestem zwolennikiem tutaj rozdzielenia tego na komponenty - łatwiej wymienić, naprawić, przestawić jeden element systemu niż taki zespolony układ. I wydaje mi się że próg cenowy za fajny taki zestaw aktywny jest też wyższy w takim rozumieniu, że łatwiej jest znależć mega fajne okazje na komponenty na przykład na rynku wtórnym niz na taki zestaw. Jakiś streamer i tak jest potrzebny do aktywnych głośników, poza opcją z tv jako żródłem. 

Intuicyjnie czuję, że właśnie mały streamer i nowe kolumny mogą zrobić robotę. Lub nowy wzmacniacz i obecne kolumny bo one chyba naprawdę potrafią zagrać, co kiedyś testowałem na jakimś pożyczonym marantz z wyższej pólki. 

To może inaczej zapytam

Gdyby iśc na razie w obecną więżę - czy DAC w Wiim mini jest jakis tragiczny? Jest coś w podobnym budżecie lepszego co wspiera Spotify i na RCA wyjdzie solidnym dźwiękiem?

@audioburak

Serdecznie Ci dziękuję - przeglądam to dokładnie właśnie  bo bardzo fajne propozycje. 

@xajas A może jakiś amplituner typu Yamaha z Musicastem który rozwiąże problem? Yamaha wydaje mi się najstabilniejsza jeśli chodzi o wsparcie dla usług streamingowych, chociaż ceny ich sprzetów ostatnio chore... 

Jasne, rozumiem🙂

Powiem Ci tylko, że przez jakiś czas też próbowałem ulepić coś w sypialni, i nie poszło.Dlatego właśnie doradzałem aktywkę.Te małe streamery są ogólnie ok.Tylko odbiornik wifi może być słaby.Ostatnio miałem taki problem.Popatrz może na używkę bluesound node 2i.U mnie można dostać za 200€ a soft i stabilność świetne.Co do wzmacniacza, to uważam osobiście ze nowa d klasa jest świetna.Na tej stronie którą Ci wysłałem mają różne propozycje.Jeśli idzie o kolumny to @audioburak właśnie potrafi wyszukać fajne propozycje.

Życzę powodzenia

Ciepły i kojący dźwięk mają Sonosy od Ikei czyli Symfonisk. W postaci małych kolumienek na półkę lub ścianę albo o dziwo lampek nocnych. Jak to gra? Zadziwiająco dobrze żeby zasnąć lub się miło obudzić. Sterowanie przez apkę Sonosa. Można podpiąć pod nią swoje serwisy streamingowe lub korzystać z wbudowanego radia internetowego. Wszystko to po wifi. Aha jakby ktoś chciał to są nawet te głośniki w formie obrazu na ścianę.

Osobiście mam to w jednej sypialni (stereo) i jedno w łazience (mono). Koszty niewielkie ...

Jakby coś to nie mam nic wspólnego z Ikeą 🤣

A ostatnio odkryłem, że mają te głośniki nawet regulacje bass/treble.

Edytowane przez basic44

@basic44 Takie zwykłe grajki to już w sypialni mamy do telewizora. Szukam zdecydowanie czegoś do słuchania muzyki co jak zamkniesz oczy pozwala radować się duszą. 

@Marcin_75

U nas widzę , że bluesound node 2i dużo droższy. 

Jak tak czytam, to właściwie audio powinni sprzedawać jako handel obwoźny. Przyjeżdza ktoś dostawczakiem, wstawia 10 kolumni i 10 wzmacniaczydo pomieszczenie  i  teraz wybieraj.  Bez tego ciężko 😄 

Ano powinni

Zresztą próbowali, z białego vana 😀

Sluchaj, nie chcę być namolny, ale już dwie pary kefów ls50 wireless na Marktplaats mi się w oczy rzuciły po 800€.A to już prawdziwe granie jest

Jezeli kogoś masz w Holandii to bym pomyślał na Twoim miejscu

Edytowane przez Marcin_75

@basic44

TV ma ogarnięty. Zestaw ma być wyłącznei do muzyki. Spotify 90%, jak się uda to +CD.

@Marcin_75

Czytałem o nich same dobre rzeczy ale po prostu za wysokie progi dla mnie budżetowo 😞

Co byś powiedział na Loxjie A30? Czekam na te maleństwo,nie powinno być źle z nim, ma dac na pokładzie, wejścia cyfrowe też są. Ogarniesz jakieś kolumienki do 1kzł i do sypialni jak znalazł 😉źródło może być coś od Argon Audio, 3kzł spokojnie styknie na wszystko 😉

PS jeśli nie boisz się DIY, to za transport można spróbować Rpi 4 po usb. Na początku trochę kombinowania, potem stabilnie jak skała.

Edytowane przez marteo1981
[mention=97769]basic44[/mention] Takie zwykłe grajki to już w sypialni mamy do telewizora. Szukam zdecydowanie czegoś do słuchania muzyki co jak zamkniesz oczy pozwala radować się duszą. 

Tu jest moje sypialniane „przylozkowe“ rozwiazanie do sluchania muzyki. Jak zamkniesz oczy i dasz gazu to masz totalny ODJAZD

RME ADI-2 z Beyerami DT700ProX. Zrodlem jest albo MacBook Pro przez USB albo AppleTV przez optyk (streaming z iPada, iPhona przez AirPlay). Slucham albo plikow albo Apple Music.
System oparty o zestawy glosnikowe nie ma szans

Ukryta Zawartość

IMG_3935.thumb.jpg.801d6bb2fb8af00f295f01630f33b5e9.jpg

Dobre sluchawki to 240-500€
Dobry wzmacniacz sluchawkowy to 200€
AppleTV albo AirPort Express to 100€

PS.

Polecam powyzszy remix London Grammar, daj ostro czadu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, mmorgi napisał:

A co powiecie na Klipsch RP-600M, albo 3030i, KEF Q350 czy na przykład Sony SSC-S5?

Każde z nich to inne granie. Musosz postawić coś W SWOJEJ SYPIALNI, posluchać trochę, napisać co Ci pasuje a co nie a wtedy ktos Ci coś podpowie. Na tę chwilę to chybił-trafił.

9 godzin temu, mmorgi napisał:

Lub nowy wzmacniacz i obecne kolumny bo one chyba naprawdę potrafią zagrać, co kiedyś testowałem na jakimś pożyczonym marantz z wyższej pólki. 

Fabryczny wzmacniacz nie jest w stanie wyciagnąć z nich 100%

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Czy wyjście analogowe na Wiimie jest przyzwoite? Ile trzeba dać za porządny Streamer z dac'iem na przyzwoitym poziomie?

Zamówilem kolumny. Odezwę się jak posłucham - będę mądrzejszy. Ale czuje, że się skończy na wymianie wszysatkiego 🙂

30 minut temu, mmorgi napisał:

Zamówilem kolumny.

Jakie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, mmorgi napisał:

Czy wyjście analogowe na Wiimie jest przyzwoite? Ile trzeba dać za porządny Streamer z dac'iem na przyzwoitym poziomie?

Tu jest dobra zabawka. Streamer DAC i DSP w jednym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, xajas napisał:

Tu jest dobra zabawka. Streamer DAC i DSP w jednym

Ukryta Zawartość

I pre?
Jak rozumiem w zależności od opcji wyjść?

Ukryta Zawartość

Teraz, xajas napisał:

To 4-kanalowy DSP. Genialny.

Ukryta Zawartość

Musze policzyć, opchnąłbym moje graty i kupił to plus końcówkę mocy.
Muszę tylko jakoś zobojętnić się na czar moich gratów.

Dzięki!

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Junoxe napisał:

Musze policzyć, opchnąłbym moje graty i kupił to plus końcówkę mocy.

Funkcje są ok ale czy sam DAC jest na wysokim poziomie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Funkcje są ok ale czy sam DAC jest na wysokim poziomie ?

Żeby nie robić flame war uznajmy, że na moje potrzeby jest wystarczający i zgadzam się awansem, że jakbym tylko coś tam, coś tam to bym miał lepiej i z chęcią poniosę tego konsekwencje. Poproszę.

Masz obecnie na promocji świetne kolumny elac b6.2.

To jeśli chcesz wybrać nowe.

Do tego topping albo sms-l którym mieści się w budżecie

Odtwarzacz sieciowy wiim mini.

Dobry stabilny i tani z naprawdę wyjątkowo dobrym wsparciem.

Piotrek 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Jakie ?

Q150 tki na początek. 

Kuszą mnie te wybory Audioburaka, ale cześć ogłoszeń nie była aktualna, a w reszcie nie ma szans na odsyłke. Skupię się więc chyba na nowych.

@Piotr Sonido

Panie Piotrze,

Elaci kiedyś słuchałem na RN602 w Topie - zagrało to dla mnie mega przeciętnie. Coprawda był to taki szybki dośc odsłuch, ale jednak Ya,aha jest dośc wyrazista, a mi w tym Elacach brakowało wszystkiego 😞 Z drugiej strony naprawdę są to szeroko polecane kolumny. I cena się na nie zrobiła zacna. 

Może mi Pan z SMSLów i Toppinga pomóc coś wybrać?

• Pokaż nowe odpowiedzi