Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy + słuchawki - rozterki

marcin74

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wiara.

Jestem kompletnie rozbity ponieważ kupiłem Sennheisery HD 555 które chociaż ładnie grają z moim Onkyo to jednak nie jestem pewien czy dokupić osobny wzmak słuchawkowy . Jezeli tak to nie wiem czy zdecydować sie na lampę czy tranzystor.

Druga sprawa to przypływ gotówki.

Wpadło mi jej troche w łapki i teraz nie wiem czy sprzedać te HD 555 i kupić HD 580/590 które zbierają pochlebne opinie wśród forumowiczów i do niego spasować wzmak słuchawkowy czy dokupić do HD 555.

Czy waszym zdaniem będzie bardzo duża różnica w jakości odtwarzania 555 a 580/590 czy nie warto sobie tym głowy zawracać.

Wiem że moje 555 są 50 ohm i nie potrzebują osobnego wzmacniacza żeby je napedzić jednak wypadało by kupić ponieważ całkiem inna prezentacja będzie.

Jeśli chodzi o moje preferencje muzyczne to lubię posłuchać rocka progresywnego (Camel /Eloy /Marillion ) , rocka zwykłego , muzyki filmowej ( Gladiator / Pearl Harbor ).

Sam nie wiem czy wolę prezentacje neutralną czy bardziej ubarwioną . Napewno lubię głęboki dobrze kontrolowany bas , naturalna średnicę ( w szczególności fortepian ) oraz krystalicznie czystą górę ( talerze , dzwonki , popierdółki :). Ogólnie chłodny charakter brzmienia mi sie podoba.

A może do moich preferencji muzycznych będzie pasował AKG , Bayer lub Grado ?

czekam na jakąś przemyślaną radę.

pozdrawiam

marcin

Oczywiscie pierwsze co moge doradzic to samodzielny odsluch.

Napisze jakie ja mialem odczucia. Na poczatku mialem sluchawki hd 500. Sluchalem ze zwyklego wyjscia sluchawkowego we wzmaku. Pozniej dokupilem wzm sluchawkowy hv-1. Roznica w jakosci dzwieku ogromna. Byla po prostu bardzo duza roznica. Pozniej do tego wzm sluchawkowego zakupilem hd 600. Bylo lepiej ale napewno nie taka wielka roznica jak przy zmianie wzm.

Zakup najpierw wzm odczujesz najwieksza poprawe. Jesli zmienisz najpierw sluchawki na lepsze to nie wykorzystasz ich potencjalu.

Krystian ma rację - wzmacniacz prawdopodobnie czeka Cię i tak. Jedna kwestia - 580 i 590 to diametralnie różne koncepcje, zwykle koło 580 wymienia się 600 jako konstrukcję niemal identyczną. Serii 580/600 do rocka generalnie się nie poleca, są na to za spokojne.

Jeżeli lubisz chłodne brzmienie z 'krystalicznie czystą górą' oparte na solidnym, niskim basie to właśnie opisałeś charakterystyki HD590. Możliwe też, że spodoba Ci się ich następca - HD595, który gra w podobnym stylu jak Twoje słuchawki tylko o klasę lepiej w sensie zejść basowych i wyrazistości, szczegółowości wysokich tonów, a także z szerszą sceną. Pomiędzy tymi dwoma modelami rozstrzygnąć może tylko odsłuch.

Macie rację , HD 580 nie spasują do moich preferencji. Raczej będę sie skłaniał ku 590/595.

A jeżeli chodzi o wzmacniacz to raczej tranzystorówka wchodzi w grę bo bardziej dynamiczna i zimna.

>spilner

do Ciebie mam następujące pytanie:

Ty znasz brzmienie HD 555. Czy wg Ciebie przesiadka z tego modelu na 590P będzie sporym skokiem jakościowym ?

Oczywiście i tak będę ich słuchał ale pytam na gorąco , może miałeś doczynienia z oba modelami.

Jakiś przykład wzmacniacza który dobrze zagra z 590-kami ?

Jesli sluchasz rocka to raczej odpowiedni bedzie wzmak tranzystorowy, moze jakis DIY w klasie A, lampowy moze Ci ocieplic dzwiek ale mozesz odczuwac brak basu, najlepiej oczywiscie jak bys czego takiego wczesniej posluchal

marcin74, 27 Lut 2005, 10:02

>Macie rację , HD 580 nie spasują do moich preferencji. Raczej będę sie skłaniał ku 590/595.

A slyszales HD580, czy kierujesz sie tylko opisem? Potrafia wygenerowac niezlego kopa.

595 maja wyzsza skutecznosc i sa bardziej efekciarskie, ale mysle, ze 580 sa bardziej uniwersalne.

Naprawde, najpierw posluchaj, zanim sie zdecydujesz.

HD590 mam od wielu lat i używam jako słuchawek 'do wszystkiego' - jako takie mają same zalety: małą masę, w miarę łatwą impedancję 120 Ohm i komfort absolutnie nie do pobicia, po włożeniu po prostu 'znikają'. W zestawieniu z nimi 650 to ciężki, sztywny i trzeszczący hełm uwiązany do wzmacniacza:)

Teraz serio: mogę Ci podać porównanie na bazie 120-omowych HD555, które grają u mojej damy. 50-omowych nie słyszałem, podobno trochę się różnią.

Więc po kolei.

Ogólne wrażenie w porównaniu A/B - 555 wypadają jako ocieplone, grające środkiem i środkowym basem. Węższa scena, po pierwsze przez skośne przetworniki, po drugie przez ograniczone górne pasmo. Za to ładnie wychodzący do przodu wokal, nagrania koncertowe to popisowy numer tych słuchawek.

W 590 jest zupełnie inaczej. Pierwsze co się zauważa, to bardzo szeroka przestrzeń. Dźwięki nie dobiegają ze słuchawek, ale jakby spoza nich. Żaden element sceny nie wychodzi do przodu, wszystko jest równo oddalone. Słychać za to wielkie nagromadzenie najdrobniejszych szczegółów, miłośnicy wyszukiwania odgłosów skrzypnięć krzeseł będą zachwyceni. Ogólne wrażenie - lekka, chłodna przestrzeń wypełniona detalicznym, niemęczącym dźwiękiem.

Bas. HD555 na pierwszy rzut oka wydają się mieć go więcej, zwłaszcza w średnim zakresie. Za to szybko wysiadają przy niskich zejściach, poniżej 40 Hz ograniczenia przetworników słychać już wyraźnie. Z kolei w HD590 bas gra zdecydowanie niżej; przez to ogólna prezentacja nie traci chłodnego charakteru, za to zaskakuje potężnymi tąpnięciami na granicy możliwości percepcji, wciąż doskonale kontrolowanymi. Za ten ogólny lekki charakter plus zdolność do generowania wstrząsów o częstotliwościach iście sejsmicznych mają u mnie duży plus.

Góra pasma - tu również 590 pokazują, z której są półki. W porównaniu z nimi 555 kończą się szybciej z lekkim zapiaszczeniem w okolicy 15 kHz, przez co ma się w nich wrażenie czasem ginących szczegółów i większej dominacji średnicy. Ma to jednak swoje konsekwencje - z kiepskim źródłem 555 są po prostu mętne ale nie drażnią, natomiast zaprojektowane do przekazywania dużej ilości informacji wysokotonowej HD590 grać będą ostro.

Średnica i wokal. Tu zdecydowanie rządzą 555. Średnie tony są lekko ocieplone i bardziej trójwymiarowe; w HD590 są prezentowane spójnie z resztą pasma, lekko cofnięte.

Podsumowanie - z tej dwójki osobiście wolę 590. Wygodniejsze, lżejsze, dźwięk lekki, szeroki i nie męczy, można ich słuchać godzinami. Z chłodnym blueampem i srebrnymi interkonektami pokazują co potrafią, ale jest też parę urządzeń z którymi brzmią zaskakująco dobrze. Doskonale sprawdzają się jako słuchawki do filmów, tworząc piękną, szczegółową przestrzeń dookoła słuchacza i przekazując wiernie każdy niuans, jednocześnie nie tracąc rezonu przy partiach subsonicznych. W efekcie głośników w kinie używam tylko od wielkiego dzwonu, po prostu przepaść. Wady - nie można ich słuchać głośno z kiepskimi źródłami. Nie wykorzystują wtedy potencjału w dolnym basie a wysokie tony tracą płynność i zaczynają męczyć. 590 długo też się wygrzewają po wyjęciu z pudełka, pamiętam że parę tygodni chodziłem zły zanim zaczęły grać, ale pod tym względem na 555 też trzeba swoje odczekać.

>Krzyżak

Nie słyszałem nigdy HD580 i kieruję się tylko opiniami. Bardzo możliwe , że to własnie HD580 lepiej się sprawdzą.

Jednak podjąłem juz decyzję. Wydaje mi się , że popartą rzetelnymi argumentami.

Zostaje przy słuchawkach , które kupiłem 2 tygodnie temu HD 555 ponieważ ich dźwięk bardzo mi leży. Wiadomo , że nie oddadzą może tylu szczegółów co klasa wyżej 595/580/590 to jednak nie sztuką jest przepłacić i szarpać się z emocjami tylko spokojnie i z rozwagą składać swój system .

Napewno lepszym rozwiązaniem będzie teraz kupienie dobrego wzmaka tranzystorowego oraz interkonektu , którym w końcu też mozna przeprowadzać drobne zabiegi kosmetyczne np. poparwiającę przestrzeń , wygładzenie góry itp/etc.

W związku z tym zaprzestaję poszukiwań słuchawek wyższej klasy a skupiam się na wzmacniaczu.

Aby nie zaczynać nowego wątku zapytam tutaj. Jaki wzmacniacz brać pod uwagę przy ewentualnych odsłuchach i nie wiem czy brać lampę czy tranzystor. W tym temacie jestem noga i potrzezbuję silnego wsparcia.

Wiem tylko tyle , że lampa gra ciepło a moje słuchawki bardzo chłodno co akurat przy moich preferencjach muzycznych bardzo mi leży i się podoba.

Więc chyba nie ma co parować ciepła z zimnem bo może wyjść mieszanka wybuchowa :)

Podajcie jakieś przykłady wzmaków ktore warto przesłuchać oraz konekty warte uwagi .

Na wzmak mogę przeznaczyć 300,- na konekt 200,- ( pln oczywiście )

czekam na wasze sugestie.

marcin

Wzmacniacz to blueamp w wersji wysokoomowej z zasilaniem sieciowym, ma podobną sygnaturę jak 590-tki. Teraz jego cena zaczyna się bodajże trochę powyżej 500 zł. Gra przestrzennie, szeroko z dużym zapasem dynamiki. Za źródło przy porównaniach służył Marantz CD52MkII.

> spilner

masz jakieś zdjęcia tego bluampa?

ps.

pewnie nie porównywałeś z Forum608?

chyba nie, bo pisałes w jakimś wątku, ale pytam żeby się upewnić...:)

pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest dluzyszy watek o tym wzmacniaczu (zdjecia tez), kontakt do konstruktora (raffula) jest tam w Jego "o mnie"

O ile sie orientuje rowniez sa wersje na lampach. Ja mam wersje tranz. i jestem zadowolony :-)

Z odsluchami tez nie powinno byc problemow, rafful to naprawde bardzo mily i konkretny czlowiek wiec pewnie sie dogadacie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój wygląda tak. Wersja w drewnianej obudowie jest piękna, ale kosztuje równie pięknie. Jeżeli dobrze ponegocjujesz, dostaniesz egzemplarz testowy - wtedy będziesz mógł sam ocenić brzmienie i wybrać konfigurację. Adres e-mail to [email protected].

[obrazekLUKASZ-270423_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyłączę się do pochlebnych opinii o "Bluampie" - testowałem przez dwa tygodnie ze wzmakiem Pro Jecta ze słuchawkami HD 580 i 600 - rewelacja za te pieniądze - bardziej pasuje wersja na opampach BB.

poczytaj ten wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Mark

No chłopie zaskoczyłeś mnie. Tak szybciutko wzmaka zrobić . Jasne , że jestem zainteresowany i czwartek rezerwuję nawet gdyby mnie do roboty chcieli ściągnąć :)

Moje 555 też nie próżnują. Myślę , że do czwartku będą solidnie wygrzane .

pozdr.

:)Gdyby nie remont mieszkania juz dawno bym go złozył.Jeszcze tylko kilka elementow dokupie i bedzie juz grał:)Obudowa zostawie sobie na koniec marca.Ciekawe jak wypadnie porownanie naszych słuchawek??

Rozterek - koniec bliski ...... usłyszałem Senki 590-tki ...... wypluwam wszystkie swoje poprzednie obietnice .

Kapitalny dźwięk niesamowicie szczegółowy , śliczny bas bardzo nisko schodzący i to powietrze o którym pisał Spilner .... pełno go tu . Ogolnie wielki pozytyw . Do tego dochodzi wygoda nie z tego świata i mamy produkt warty swej ceny. Ustrzelilem je za 450 pln chyba dobra cena. teraz wiem , że było warto.

>Spilner

Czy wzmak Pro-Ject albo Creek OBH-11 będzie do nich pasował ? . Akurat te dwa mam możliwość kupić po dobrej cenie dlatego pytam. Jeśli chodzi o blueampa to juz nawiązałem kontakt w sprawie jego wypożyczenia ale będzie dopiero dostępny jak wróci od klienta.

Bardzo chętnie nawiąże kontakt z kimś z Krakowa kto posiada dobry wzmak słuchawkowy może jakiś DIY celem wymiany poglądów.

pozdr.

marcin

Jeżeli wzmak do sennheiserów to najlepiej hybryda lampowo tranzystorowa w klasie A. Ciepło, barwa i subtelność lampy a wykop i szybkość tranzystora. Dopiero kończę ten wzmacniacz i jak będę miał go w obudowie to się pochwalę.

[obrazekLUKASZ-275811_1.jpg] [obrazekLUKASZ-275811_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-6860-100009277 1170265404_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paradox ---->> no ładne cacko... :-)))

A ile to Cię wyniosło razem, powiedzmy bez porządnej obudowy, która jak wiadomo tania nie jest?

Jakie lampy zastosowałeś w preampie?

Pozdrawiam

>oldbeat, ja mam wersję ekstremalną ;-), szczerze mówiąc nie wiem, musze policzyć, bez obudowy, tzn płytka elementami, specjalne trafo toroid 80W, potencjometr z kabelkami, lampka Tesli czyli wszystko co potrzebne żeby dzialalo chyba kole sześć stów plus minus pewnie, musiałbym policzyć. Można, ba nawet powinno się dać lepsze lampki, lepsze kondensatory, lepszy potencjometr no i obudowę, wiec wtedy to troche więcej.

Najpierw miałem na Tesli ECC88, to taka wersja defaultowa:), jak kto nie ma to mozna tez na PCC88 tylko większy prąd żarzenia trzeba ustawic, teraz mam na Electro Harmonics 6922, od czasu jak zrobilem znajomym.

paradox ---->

Dziękuję za informacje. Ja wiem, że można wszystko dać lepsze. Tylko czy trzeba tak iść w koszty, skoro mówisz, że z teslą już ładnie pogania. Jeśli całość nie przekroczy 12oo złociszy, to będzie uczciwy wzmak za uczciwe pieniądze. A jaką obudowę planujesz, dużą czy małą, drewno czy alu, lampy na wierzchu czy schowane? A w ogóle to jakie to jest duże? Ze zdjęcia trudno złapać skalę :-)))

Marcin74

jak wiesz niedługo przesiadam się na wzmacniacz Piotrka. Moge odsprzedać Ci mój za te 300zł (chociaż jest wart sporo więcej). Nie musisz od razu się decydować. Moge Ci go przesłać, posłuchasz i się zdecydujesz. Jak pasuje to zapłacisz jak nie to odeślesz.

Ten wzmak (tranzystor) był robiony specjalnie pod słuchawki sennheisera.

Jeszcze jedna uwaga,

jak czytam Twoje wpisy to czasem mam wrażenie, że podejmujesz decyzje dosyć szybko. Wiem jak to jest - też jestem narwaniec i jak czegoś chce to mnie gna. Ale spróbuj pozyczać sprzęty na odsłuchy do domu - wiele salonów to praktykuje. Przynajmniej nie będziesz strzelał bez noktowizora (he he - ale mi tekst wyszedł...)

>oldbeat, obudowa bedzie normalna tzn pudełko, wielkosci Meridiana czy Linna, z aluminiowym "drapanym" frontpanelem, nie znam jeszcze całkowitych wymiarów. Jeszcze cały czas projektują mi płytę czołową i pudełko ale mam juz przysłaną symulację jak na fotce. Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-276381_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.