Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dac do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie posiadam wzmacniacz NAD 352 RSE i kolumny acoustic energy aesprit 309, obecnie poszukuję DACka do tego zestawu. Na początku jako zródło robiła Yamaha RN-402D, obecnie jest to Topping D30 Pro, mój problem polega na tym że po przesiadce na Toppinga Dac cofnął średnicę . Muszę pochwalić Yamahę za te środek ponieważ był żywy, energetyczny, bliski wręcz holograficzny, niestety D30 pro jest w tym pasmie bardziej naturalny jakby wycofany, dźwięk znajduje się na wysokości kolumn. Poszukuję DACka z charakterystyką podobną do amplitunera RN-402d który wykorzystuje DAC Burr Brown 1791, średnica gra pięknie ale cała reszta nie jest już tak zachwycająca (kiepska kontrola basu i góra nie jest zbyt jasna), może polecicie jakiś DAC który zagrałby jak ten w yamaha

https://www.audiostereo.pl/topic/160687-jaki-dac-do-1500z%C5%82/
3 godziny temu, slim85 napisał:

Doprecyzuję swoje pytanie. Szukam DACka który będzie wysuwał średnicę tzn. vocale i instrumenty, za wszelki podpowiedzi mocno dziękuję 

Toppingi tak grają jak opisujesz bez środka. W Rme Adi 2FS dac też mi brakowało średnicy, znakomicie dla mnie zagrał interfejs Focusrite Clarett 2 Pre Usb, ale jest upierdliwy w obsłudze i użytkowaniu. Jak grasz z PC to ok, z maliny już gorzej bo potrzeba PC do zmiany np wejścia z USB na optyk, inne streamery nie wiem czy go wykryją, coax nie ma... 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz zastanawiam się co zrobić, czy wracać do Yamahy (RN-402d bądź 303d bo są to praktycznie takie same amplitunery) bądź ryzykować i dalej szukać... zaciekawił mnie SMSL nu9, nu8 albo ARCAM irDAC bo jest na kościach Burr Brown dsd1796 no i z opinii wynika że gra średnica 

W dniu 2.01.2023 o 19:03, Slim855 napisał:

zaciekawił mnie SMSL nu9, nu8 

Cześć, chyba wkradła się literówka?

SU 9 akurat mam i gra bardzo równo, każdy aspekt pasma jest równy, żadnych podbarwień czy innych sybilantów. Możesz spróbować, jednak najlepiej jak będziesz mógł go sprawdzić w swoich warunkach czy siądzie i podpasuja przed zakupem.

3 godziny temu, mozo21 napisał:

Cześć, chyba wkradła się literówka?

SU 9 akurat mam i gra bardzo równo, każdy aspekt pasma jest równy, żadnych podbarwień czy innych sybilantów. Możesz spróbować, jednak najlepiej jak będziesz mógł go sprawdzić w swoich warunkach czy siądzie i podpasuja przed zakupem.

SMSL SU-9 gra bardzo podobnie do Topping D30 PRO. Trochę lepiej ale nie o to chodzi autorowi. Może coś z iFi Zen DAC ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Oj muszę przyznać że chyba będę zmuszony zmienić strategię szukania źródła, coś czuję że będę musiał rozszerzyć zakres poszukiwań o amplitunery i zwiększyć budżet do 2k(żeby była jasność szukam używek). Mam wrażenie przeglądając YT że NAD podpięty pod amplitunery grał lepiej 🤔 chociaż to tylko moje wrażenie. Jeśli pamiętacie że ten wzmak łapał kiedyś fajną synergie ze znanymi wam źródłami, piszcie, zawsze będę miał punkt zaczepienia w poszukiwaniach. Na razie jestem zdany na wasze sugestie, za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuję!

Chiński . Poszukaj w Toppingach.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

22 minuty temu, marek-1969 napisał:

Chiński . Poszukaj w Toppingach.

No właśnie D30 PRO dla mnie nie zagrał, cała średnica cofnięta a jeśli one grają podobnie czyli mają charakter grania liniowego to dla mnie odpadają 

13 minut temu, Slim855 napisał:

jeśli one grają podobnie czyli mają charakter grania liniowego to dla mnie odpadają 

To nie jest granie liniowe - każdy praktycznie dac czy wzmacniacz jest liniowy, a po prostu taki charakter dźwięku. Możliwe że tak działa sprzężenie zwrotne w nadmiarze serwowane. (dla poprawy parametrów). 

9 minut temu, krolewicz napisał:

Ten topping jest tak męczący, szkoda życia i uszu na takie sprzęty 

Trochę wstawię się za Toppingiem, nie jest on tragiczny ani tym bardziej męczący. Dźwięk (moja opinie) ma w sobie taką naturalność (wokal) ma w sobie lekkość. Ja lubię dźwięk masywniejszy, ofensywny gdzie czuć  integumenty. Linia basu wg. mnie jest bardzo dobrze kontrolowana i szczerze lepszej nie słyszałem. Góra jest widna i jasna czego wcześniej mi brakowało. Niestety środka pasma nie wybaczę (cofnięty do linii kolumn i bez jaj i bez połysku)

52 minuty temu, slim85 napisał:

Niestety środka pasma nie wybaczę (cofnięty do linii kolumn i bez jaj i bez połysku)

Myślę, że dużo też zależy od reszty toru. Ja nie zauważyłem tego mankamentu. No ale ja lubię neutralnie 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, slim85 napisał:

Trochę wstawię się za Toppingiem, nie jest on tragiczny ani tym bardziej męczący. Dźwięk (moja opinie) ma w sobie taką naturalność (wokal) ma w sobie lekkość. Ja lubię dźwięk masywniejszy, ofensywny gdzie czuć  integumenty. Linia basu wg. mnie jest bardzo dobrze kontrolowana i szczerze lepszej nie słyszałem. Góra jest widna i jasna czego wcześniej mi brakowało. Niestety środka pasma nie wybaczę (cofnięty do linii kolumn i bez jaj i bez połysku)

Spróbuj pobawić się kablami YTDY.

Zastosuj kable 40x0,5 Bitner 

Bez cyny i wtyków.

Napisz jak brzmi w twoim systemie.

Ja mam u siebie po 2 takie na kolumnę 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Oferują:

Szczegółową górę

Głęboki wokal 

Odseparowane wokale, instrumenty 

Głęboki bas

Brzmią bardzo naturalnie.

Dla mnie(zaznaczam dla mnie) są numerem 1 wśród wszystkich kabli głośnikowych i IC.

Niestety, ale mniejsza ilość drutów wpływa mocno na ich brzmienie.

Dla mnie negatywnie!

Jest płasko.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Bukaj napisał:

Bez cyny i wtyków.

Ukryta Zawartość

Oferują:

Szczegółową górę

Głęboki wokal 

Głęboki bas

Dla mnie(zaznaczam dla mnie) są numerem 1 wśród wszystkich kabli głośnikowych i IC.

Niestety, ale mniejsza ilość drutów wpływa mocno na ich brzmienie.

Dla mnie negatywnie!

Jest płasko.

Kable akurat wymianiałem z jakiś najzwyklejszych z Obi na Koltza. Różnica jak dla mnie marginalna na korzyść rozdzielczości i jasności. Charakteru brzmienia Toppinga nie zmieniła.

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Slim855 napisał:

Kable akurat wymianiałem z jakiś najzwyklejszych z Obi na Koltza. Różnica jak dla mnie marginalna na korzyść rozdzielczości i jasności. Charakteru brzmienia Toppinga nie zmieniła.

Jeszcze YTDY nie sprawdziłeś a już piszesz. 

@AiM-TVteż ich używa. 

@AiM-TVmożesz coś o nich jeszcze napisać? 

3 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Kablami nie nadrobisz charakteru brzmienia sprzętu, czasu zaoszczędzisz testując inny DAC. 

Za to kablem YTDY z wtykami głośnikowymi (banan) możesz pięknie zepsuć dźwięk 😉 

Testowałem nawet zmianę źródła, z TV przesiadka na laptopa po USB do Toppinga, puściłem kawałek DSD a później 24bit flac, a Topping jaki był taki jest tylko jakość utworów lepsza ;). No nie idzie wypchnąć średnicy poza głośniki, instrumenty grają pięknie, ale nie ma w nich energii takiej jakiej oczekuje. Po prostu ten typ tak ma, neutralność z naturalnością 🙂

15 minut temu, Slim855 napisał:

Po prostu ten typ tak ma, neutralność z naturalnością 🙂

To nie jest neutralność i naturalność, to zwyczajnie mdłe, słabe tanie granie, które promuje środowisko pomiarówcow. 

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Kablami nie nadrobisz charakteru brzmienia sprzętu, czasu zaoszczędzisz testując inny DAC. 

Ja chcę pomóc jak najtaniej poprawić dźwięk. 

@Slim855Przynajmniej spróbuj. Nie kosztuje dużo.

Jak jeszcze by brakowało, to na pewno w tym pomoże wymiana wzmacniacza na ten

NAD C326

Ma wysuniętą średnice do przodu.

Jak chcesz Tylko wymienić sam DAC , to może stary sprawdzony 

Arcam rDac

Piękne, muzykalne brzmienie. 

Edytowane przez Bukaj
5 godzin temu, Bukaj napisał:

Bez cyny i wtyków.

Ukryta Zawartość

Oferują:

Szczegółową górę

Głęboki wokal 

Głęboki bas

Nie za bardzo mam czas na forum. Ale krótko mogę potwierdzić, że u mnie goły bez wtyków 2x20x0,5  YTDY, gra z takimi cechami jak powyższy opis. Dla mnie również nr 1 w głośnikowych, wybił mi z głowy poszukiwania, miałem wcześniej Chorda, Furutech i inne do 2k. Teraz się skupiam na kablu zasilającym do Sabaja a30a i tutaj się teraz dla mnie dzieją ciekawe rzeczy, ale nie chcę robić większego OT🙂

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, AiM-TV napisał:

Teraz się skupiam na kablu zasilającym do Sabaja a30a i tutaj się teraz dla mnie dzieją ciekawe rzeczy, ale nie chcę robić większego OT🙂

Napisz o tym w wątku o SMSL VMV A2. Wymienimy się doświadczeniami.

20 godzin temu, slim85 napisał:

zdecyduj się,  najpierw piszesz, że lepiej Ci grało z amplitunera, a teraz topping nie jest taki zły 😄

miałem na testach tego toppinga, wiem o czym mówię, ten DAC tak gra

fajnie, że ktoś jeszcze ma uszy i słyszy, że to nie gra, a nie tylko czyta tabelki z pomiarów

mogło być gorzej, mogłeś kupić droższego toppinga d90 który gra z grubsza tak samo 😄

1 minutę temu, krolewicz napisał:

mogło być gorzej, mogłeś kupić droższego toppinga d90 który gra z grubsza tak samo 😄

Hehe - mówisz o mnie? 😁 Po E30 kupiłem D90 i grał praktycznie tak samo...

• Pokaż nowe odpowiedzi