Skocz do zawartości
IGNORED

Closer Acoustic OGY

Rekomendowane odpowiedzi

Przylaczam się z pytaniem:) Na audio show wyróżniały się spośród pozostałych prezentacji bardzo wciągającym dźwiękiem. Czy są to kolumny nastawione na raczej spokojny przekaz, czy też można na nich posłuchać całego przekroju muzyki, włączając w to elektronikę i ciężkie klimaty? 

Słuchałem ich jedynie na AVS i dla mnie dźwięk był dość skromny. Bez wątpienia ciekawy projekt, lecz dla bardzo konkretnego klienta, który ma świadomość, na jakie ograniczenia będzie się musiał godzić. Odsłuch przed zakupem absolutnie obowiązkowy.

czyli tak jak myślałem, szerokopasmówki tylko do plumkania - pojedyncza gitarka, solo-pianinko, wokalne popisy itp.

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

mimo to ma łatwiej niż ściana dźwięku pochodząca np. od orkiestry, zespołu rockowego (progrockowego) - gdzie trzeba oddać znacznie więcej zróżnicowania  

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Słuchałem tych kolumienek na AVS. Lubię wszelkie wynalazki. Myślałem nawet o kolumna h na szerokopasmowym głośniku w swoim systemie. 

Niestety to co prezentowały tytułowe kolumny, to totalna porażka. Chyba był to najgorszy dźwięk na wystawie. 

Może w bardzo małym pomieszczeniu i bardzo bliskim polu odsłuchu mogłyby się sprawdzić, ale po co się męczyć, jeśli za 1/3 tego co one kosztują można zdecydowanie lepiej/poprawniej/uniwersalnie.

• 9 miesięcy później...
28 minut temu, tadeo napisał:

Wojtek Pacuła je chyba testował .

Dostały nawet nagrodę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, tadeo napisał:

Pod końcówką tranzystorową Solution dobrze a pod Lebenem b.dobrze.

U mnie miałby grać z lampą 6080 10W w klasie A.

• 2 tygodnie później...

Nie wiem czy tu klub głuchych czy słuchających inaczej? dla mnie one z uzupełnieniem na dole, a szczególnie tegoroczny model wysokich kolumn to dźwięk as2023, dla przykładu na tym samym piętrze audio note za 8 baniek jest śmieszne przy nich ze swoim sztucznym, nienaturalnie krystalicznym brzmieniem. Natomiast przerażająca większość kolumn na tegorocznej wystawie to plastikowy prymitywny dźwięk, aż dziwne że tyle tego jest, choć może właśnie tyle samo co fanów pseudobasowego łomotu.

Edytowane przez Piotr__2
  • 9 miesięcy później...

Mam je od kilku miesięcy. 

Jestem bardzo zadowolony. Do tego stopnia, że uznałem że sprzedam fyne audio classic VIII SM które miałem wcześniej i z których byłem bardzo zadowolony. 

Nie ukrywam, że w moim przypadku decydujące były także rozmiary (są znacznie mniejsze od fyne). 

Basu nie brakuje, co nie znaczy że jest go dużo. 

Są to głośniki z których muzyki po prostu przyjemnie się słucha. Dla mnie ideał. 

Gdy je rozpakowałem nie wierzyłem że to w ogóle może grać. Jednak może i to świetnie. 

4 godziny temu, K8v8M napisał:

Mam je od kilku miesięcy. 

Jestem bardzo zadowolony. Do tego stopnia, że uznałem że sprzedam fyne audio classic VIII SM które miałem wcześniej i z których byłem bardzo zadowolony. 

Nie ukrywam, że w moim przypadku decydujące były także rozmiary (są znacznie mniejsze od fyne). 

Są to głośniki z których muzyki po prostu przyjemnie się słucha. Dla mnie ideał. 

Gdy je rozpakowałem nie wierzyłem że to w ogóle może grać. Jednak może i to świetnie. 

???
Naprawdę??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

vintage-classic-viii-sm-front-grille-off-781122826.jpg-400x300.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, K8v8M napisał:

To jest już mocno koloryzowane 😉 Basu zdecydowanie brakuje. Bez suba dźwięk jest niepełny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

To jest już mocno koloryzowane 😉 Basu zdecydowanie brakuje. Bez suba dźwięk jest niepełny. 

A zwłaszcza suba Velodyne
😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

A zwłaszcza suba Velodyne
😉

REL też daje radę 😉 

6 minut temu, Kuki12325 napisał:

Chyba jak chcesz podrażnić jelita.

Widać nie używałeś suba w stereo 😉 

Teraz, Piopio napisał:

Zauważ, że ten komentarz nie miał nic wspólnego z tematem wątku. Po co więc był ? 

Tak.
Koniec offtopu.

Gdzie we Wrocławiu można posłuchać OGY?

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Gdzie we Wrocławiu można posłuchać OGY?

Obawiam się, że tylko u producenta. Ale można sobie je wypożyczyć za opłatą. 

Edytowane przez Piopio

10 godzin temu, Piopio napisał:

To może zależy od preferencji muzyki i akustyki pomieszczenia. 

Miałem suba przez jakiś czas (Arrendal) i oddałem. Owszem basu było więcej ale wolałem jednak słuchać bez niego. 

9 godzin temu, Piopio napisał:

Obawiam się, że tylko u producenta. Ale można sobie je wypożyczyć za opłatą. 

Prawda. Tak też zrobiłem. 

11 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

???
Naprawdę??

Ukryta Zawartość

vintage-classic-viii-sm-front-grille-off-781122826.jpg-400x300.jpg

Naprawdę. Fyne są do sprzedania. Oddam za pół darmo (mają niecały rok i są na gwarancji). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na audio show z subami open baffle grały na prawdę nieźle. Można się zdziwić, i tak jak ja pozytywnie zaskoczyć. Trzeba mieć jednak świadomość ograniczeń tych konstrukcji. Głośne granie odpada.

obiektywnie o audio

• 2 miesiące później...

Witam.Od prawie dwóch lat jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem OGY.Grają z Lebenem cs-300.Dla zainteresowanych odsyłam do recenzji Wojciecha Pacuły i Marka Dyby.Ze słabowitymi tak zwanymi wzmacniaczami lampowymi moim zdaniem dobrze się zgrywają. Warto posłuchać.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi