Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz "imprezowy" do Magnat Transpuls 1000 do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam wzmacniacza który będzie używany na domówkach do muzyki popularnej, dance itp. Grał będzie z kolumnami Magnat Transpuls 1000. Obecny wzmacniacz Sansui A-80 troszkę nie wydala przy takich okolicznościach tzn. mocno się grzeje. Dlatego zamiennie poszukuję wzmacniacz który pociągnie temat, a brzmieniowo będzie oscylował wokół barwy Sansui, czyli ma być ciepło z głębokim basem. Co możecie zaproponować w kwocie do max 2000zł?

Za około 1200-1400zł znajdziesz Harman/Kardon HK980, który gra ciepło i ma solidną podstawę basową. Ma też nieco więcej mocy od Sansui więc nie powinien się nadmiernie nagrzewać.

Edytowane przez tomikin
13 godzin temu, tomikin napisał:

Za około 1200-1400zł znajdziesz Harman/Kardon HK980...

Mam też na oku Denon PMA-860. Fakt, że to dużo starsza konstrukcja, ale z tego co wyczytałem też by się nadał.  Brzmieniowo niby podobnie. Nie wiem bo nie słuhałem. Cenowo podobnie ale Harman dużo młodszy. Generalnie nie boję się sprzętu vintage, bo sam takowy posiadam, ale tym Harmanem mi nieźle namieszałeś ;-). Czym mógłbyś mnie przekonać do swojej propozycji względem tego Denona?

Jak sam zauważyłeś hK980 to nie vintage ale zrobiony jest porządnie podobnie jak starsze konstrukcje, kiedy go otworzyłem, żeby przedmuchać kompresorem nie znalałem w środku ani jednego drucika na płytkach drukowanych, wszędzie kondensatorki, rezystorki, duży transformator itd widać, że na nim nie oszczędzano. Ma pilota, który ułatwia obsługę (rząd płaskich przycisków na froncie) no i brzmienie, przyjemne, skoczne na długie godziny słuchania. Ktoś tu na forum określił je mianem "dyskotekowego grania" więc na imprezę jak znalazł :) 
Denon pma860 wygląda na kawał pieca, moc jak w Harmanie ale jak to gra to mogę tylko zgadywać. Denony znane są z rozrywkowego charakteru brzmienia więc myslę że i z niego też byłbyś zadowolony.
Jeśli lubisz starsze sprzęty to zwróć jeszcze uwagę na Harmana HK680 może ten bardziej przypadnie ci do gustu, przez wielu uważany jest za jednego z ostatnich prawdziwych Harmanów.

9 godzin temu, zibijz napisał:

Mam też na oku Denon PMA-860

Najgorszy wzmacniacz jaki miałem . Szybki jak główny bohater z serialu dzień za dniem . Jak to już kosztuje 2 k zł to po prostu krzyżyk na drogę i powodzenia 🙂 Mnie od lat frania audio nie interesuje .

W dniu 31.12.2022 o 21:04, margaryna85 napisał:

Najgorszy wzmacniacz jaki miałem . Szybki jak główny bohater z serialu dzień za dniem . Jak to już kosztuje 2 k zł to po prostu krzyżyk na drogę i powodzenia 🙂 Mnie od lat frania audio nie interesuje .

Zdziwiłem się po przeczytaniu Twojego posta, jak i skonfrontowaniu po opiniach, które wyszperałem na temat tego wzmaka. To może wyższy model Denona 1560, lub ten Harman HK980? Co mógłbyś polecić w tej kwocie?

16 godzin temu, zibijz napisał:

Zdziwiłem się po przeczytaniu Twojego posta, jak i skonfrontowaniu po opiniach, które wyszperałem na temat tego wzmaka. To może wyższy model Denona 1560, lub ten Harman HK980? Co mógłbyś polecić w tej kwocie? Jak to ma być na imprezkę to może jakiś chińczyk w klasie D . 

Ze starych wzmacniaczy nie napisze bo generalnie nic nie polecam . Stara elektronika to to stara elektronika.  

Teraz, margaryna85 napisał:

Jak to ma być na imprezkę to może jakiś chińczyk w klasie D . 

17 godzin temu, margaryna85 napisał:

Ze starych wzmacniaczy nie napisze bo generalnie nic nie polecam . Stara elektronika to to stara elektronika.  

W takim razie co poleciłbyś nowego w kwocie do 2-3 tyś zł? W sumie jak już mam wykładać tyle kasy to może coś z nowych wzmacniaczy? Umiałbyś coś polecić ciepło brzmiącego w tym przedziale? Może jakiś model NAD'a, albo Rotel, czy może coś z Magnata?

8 godzin temu, zibijz napisał:

W takim razie co poleciłbyś nowego w kwocie do 2-3 tyś zł? W sumie jak już mam wykładać tyle kasy to może coś z nowych wzmacniaczy? Umiałbyś coś polecić ciepło brzmiącego w tym przedziale? Może jakiś model NAD'a, albo Rotel, czy może coś z Magnata?

Ja w podobnym budżecie kupiłem sobie Music Hall a 70.2 . Chciałem coś wydajnego prądowo.

Ewentualnie Baltlab ,

Ja też bym tutaj polecał wzmacniacze Harman Kardon.

Jednak one także się grzeją więc nie wiem czy to rozwiązuje twój problem.

Piotrek