Skocz do zawartości
IGNORED

Dac do poprawy pracy CD

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Potrzebuje porady. Słucham muzyki na musical fidelity m5si, odtwarzacz CD Marantz 67 MK II OSE, kolumny audio physic classic 8. Obecnie nie mogę sobie pozwolić na odtwarzacz CD musical fidelity m3scd, a taki docelowo chce mieć i pomyślałem o zakupie daca smsl m 500 Mk III. Pytanie czy to poprawi jakość odtwarzania płyt, Marantz gra dość ładnie, ale wiem że można trochę lepiej, mając Dac mogę liczyć na dużą poprawę ? Chciałbym w miarę możliwości zachować charakter Musical Fidelity, a może kupić lepiej m2scd i darować sobie dać. 

P.S. czasem korzystam z Tidal poszukując nowych płyt i wykonawców. Główne źródło to jednak CD. 

Dziękuję za wszystkie cenne rady.

Edytowane przez adamogt
https://www.audiostereo.pl/topic/160627-dac-do-poprawy-pracy-cd/
38 minut temu, adamogt napisał:

mogę liczyć na dużą poprawę ?

A może raczej będzie nie dużo lepiej a tylko inaczej ? Więcej detalu kosztem spójności ? 

Nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział. 

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

A może raczej będzie nie dużo lepiej a tylko inaczej ? Więcej detalu kosztem spójności ? 

No właśnie nie wiem, być może. Jest jeszcze starsza konstrukcja do rozważenia, mx-dac musical fidelity i tu napewno zachowam charakter grania jaki lubię i dzięki bardziej analogowy.

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

MF może być dobrym rozwiązaniem. 

Audio Gd także powinno Ci odpowiadać jeśli chodzi o brzmienie 

Zaraz poczytam, polecasz  jakiś konkretny model ?

4 godziny temu, adamogt napisał:

musical fidelity m3scd

Hej . A bywasz w klubie MF ? Może jednak da radę coś zaradzić z tymi wysokimi cenami i zrealizujesz marzenie ? Napisz do mnie na priv i postaram się pomóc zawsze chętnie poradzę i zapraszam do klubu 

Dla ewentualnego "życzliwego" 😉 udzielającego porad dobrze byłoby określić

co znaczy "można trochę lepiej". Jaki aspekt jest cienki a może duże THD, może

zbyt szczegółowy, za mało lub za dużo basu ... słaba kontrola, zamulony itd.

Trzeba się też liczyć z często pomijanym elementem - to, co zyskasz na samym

DAC'u masz spore szanse stracić na samych kablach do wzmacniacza ...

A czasem tylko o ich charakterze - pasującym do zupełnie innego zestawu ...

A tak poza tematem - co łączy Marantza z Musicalem ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fajny dac warty rozważenia . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13 minut temu, margaryna85 napisał:

Fajny dac warty rozważenia . 

Ukryta Zawartość

Na Audioscience raczej pisza odwrotnie o tym modelu🤔

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Dla ewentualnego "życzliwego" 😉 udzielającego porad dobrze byłoby określić

co znaczy "można trochę lepiej". Jaki aspekt jest cienki a może duże THD, może

zbyt szczegółowy, za mało lub za dużo basu ... słaba kontrola, zamulony itd.

Trzeba się też liczyć z często pomijanym elementem - to, co zyskasz na samym

DAC'u masz spore szanse stracić na samych kablach do wzmacniacza ...

A czasem tylko o ich charakterze - pasującym do zupełnie innego zestawu ...

A tak poza tematem - co łączy Marantza z Musicalem ? 

Czesc, byłem w sklepie kiedyś na odsłuchu i CD MF zagrał po prostu w każdym aspekcie lepiej, więcej detali, więcej przestrzeni, więcej energii. Boję  się chińskich DAC-ów, setki ludzi broni i chwali, ale od ludzi związanych z audio od lat słyszałem że to wcale nie jest takie kolorowe bo często traci się na muzykalności i tej magii, a pozostaje bardzo szczegółowe wręcz techniczne granie nie mające nic wspólnego  dobrym stereo. Pewnie, że mogę wypożyczyć ze sklepu jakiś model, ale dużo łatwiej będzie jak już będe wiedział które modele wyeliminować.

No to smsl to nie charakter musicala. 

Jeśli chcesz rozjaśnić nieco brzmienie to może być słuszna droga.

Jeśli chcesz je poprawić i to na chwilę zanim dokupisz docelowy CD to może Arcam rdac? A niż to się i sprawdzi na długą metę 

Piotrek 

Jednak nadal nie wiemy, co chcesz poprawić w zestawieniu z Marantzem OSE.

Jako przykład - kolega z forum grzebał w DAC'u wymieniając OP'ampy jakoś

bez szczególnego efektu i ostatecznie polecona mu zmiana IC zrobiła według 

niego większą różnicę ... To jest temat w którym lepiej wiedzieć, czego się

tak naprawdę szuka w dźwięku; dynamiki, barwy, agresji, przejrzystości itd ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, audioburak napisał:

Jednak nadal nie wiemy, co chcesz poprawić w zestawieniu z Marantzem OSE.

Jako przykład - kolega z forum grzebał w DAC'u wymieniając OP'ampy jakoś

bez szczególnego efektu i ostatecznie polecona mu zmiana IC zrobiła według 

niego większą różnicę ... To jest temat w którym lepiej wiedzieć, czego się

tak naprawdę szuka w dźwięku; dynamiki, barwy, agresji, przejrzystości itd ...

Nie dogadamy się , może idź się popisywać gdzie indziej.

Wiesz co no kolega trochę słusznie napisał. 

Bo jeśli będziemy widzieć w które stronę chcesz zmienić brzmienie to łatwiej nam będzie doradzić. 

Jak mówię smsl, Arcam rdac ok. Tylko to dwa inaczej brzmiące urządzenia 

Piotrek 

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz co no kolega trochę słusznie napisał. 

Bo jeśli będziemy widzieć w które stronę chcesz zmienić brzmienie to łatwiej nam będzie doradzić. 

Jak mówię smsl, Arcam rdac ok. Tylko to dwa inaczej brzmiące urządzenia 

Piotrek 

No przecież ja to napisałem. Z  mojego pytania można wyczytać, że chce zostać w systemie MF, nie stać mnie teraz na drogi CD MF, ale chce się zbliżyć do tego co on daje i pytam jaki i czy DAC to dobry pomysł, napisałem jasno że chce zachować charakter MF, a wiadomo powszechnie że Marantz gra zupełnie inaczej od MF. Napisałem, że docelowo chce mieć M3si lub wyższy model. Zatem chyba wszystko jest logiczne ? Nie pisałem o streamingu zatem też chyba można wywnioskować, że zależy mi na analogowym graniu, a nie cyfrowych wodotryskach. Pytałem o smsl ponieważ ma dużo więcej możliwości od dac MF, ma MQA, ma wzmak słuchawkowy i jest konstrukcją nowszą i bardziej zaawansowaną, z Tidal Master bardzo rzadko korzystam, raczej tylko w celu odnalezienia nowych artystów, główne źródło to CD, słuchawki owszem posiadam i korzystam. Natomiast cały czas nawet z Dac chce pozostać w Musicalowym brzmieniu, więc może jest inny równie funkcjonalny Dac, który ma analogowy charakter grania zbliżony do MF.

Edytowane przez adamogt

No to nie smsl w takim razie.

To do tego marantza wybierz sobie używany Arcam rdac na liniowym zasilaniu. 

Może być lepiej niż docelowy musical 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

No to nie smsl w takim razie.

To do tego marantza wybierz sobie używany Arcam rdac na liniowym zasilaniu. 

Może być lepiej niż docelowy musical 

Dzięki, poszukam zaraz, coś kiedyś słyszałem o nim , parę osób mi go polecało. 

Jest jeszcze coś takiego. Sam nie miałem możliwości sprawdzenia ale spotkałem się z pozytywnymi opiniami 

IFI AUDIO NEO IDSD

Ukryta Zawartość

Tu akurat niedostępny ale jeśli cenowo odpowiada lub udałoby się wynegocjować odpowiednio przystępną cenę (bo katalogowo około 1 tys drożej od SMLS, o którym sam wspomniałeś)  myślę, że warto poczekać. 

Ukryta Zawartość

18 minut temu, piotrek7 napisał:

Jest jeszcze coś takiego. Sam nie miałem możliwości sprawdzenia ale spotkałem się z pozytywnymi opiniami 

IFI AUDIO NEO IDSD

Ukryta Zawartość

Tu akurat niedostępny ale jeśli cenowo odpowiada lub udałoby się wynegocjować odpowiednio przystępną cenę (bo katalogowo około 1 tys drożej od SMLS, o którym sam wspomniałeś)  myślę, że warto poczekać. 

W sklepie mi powiedzieli żeby poczekać na to  TOPPINGa E70 VELVET. To ponoć jest jakaś totalna petarda. 

Ukryta Zawartość

16 minut temu, adamogt napisał:

To ponoć jest jakaś totalna petarda. 

No właśnie. Cały Topping. Co pół roku nowa petarda. Tylko, że te petardy tak zapie.....ją, że zostawiają daleko w tyle muzykę, którą powinny odtwarzać 

6 godzin temu, adamogt napisał:

że zależy mi na analogowym graniu, a nie cyfrowych wodotryskach.

Nie wiem, jaki będzie ten nowy killer ale dotychczasowe killery, które masowo wypuszcza na rynek ta marka są zaprzeczeniem Twoich oczekiwań. Owszem, na początku jest efekt "wow", banany na twarzy, opady szczęk i "spuszczanie się" nad rekordowymi pomiarami zamieszczonymi na stronie ASR , a potem wystawienie tego killera na portalu aukcyjnym i sprzedaż ze stratą.

No właśnie. Cały Topping. Co pół roku nowa petarda. Tylko, że te petardy tak zapie.....ją, że zostawiają daleko w tyle muzykę, którą powinny odtwarzać 

Nie wiem, jaki będzie ten nowy killer ale dotychczasowe killery, które masowo wypuszcza na rynek ta marka są zaprzeczeniem Twoich oczekiwań. Owszem, na początku jest efekt "wow", banany na twarzy, opady szczęk i "spuszczanie się" nad rekordowymi pomiarami zamieszczonymi na stronie ASR , a potem wystawienie tego killera na portalu aukcyjnym i sprzedaż ze stratą.

Wiem wiem, dlatego tencwątek założyłem bo chce poznać różne zdania, miałem już cxn V2 i też ma wodotryski, ale słuchanie muzyki na nim poprostu męczy i nie o to chodzi w muzyce żeby zawsze była cyfrowo poprawiana. W innym sklepie doradzili mi kupno nowego m2scd i to chyba słuszny kierunek. 

10 minut temu, adamogt napisał:

i to chyba słuszny kierunek.

Na pewno wart sprawdzenia

Ale jeśli stawiamy pytanie, czy warto kupić przetwornik? Zdecydowanie tak. Z uwagi na możliwości jakie on daje. Tylko trzeba kupić właściwy 😉

Teraz, piotrek7 napisał:

Na pewno wart sprawdzenia

Chyba tak, wiesz fascynacja streamem i MP3 już mi przeszla , z amplitunerów KD też się wyleczyłem. Muzyka z odtwarzacza CD ma większą głębię, dźwięk ma więcej wymiarów, streamery do 6 k bo tylko takie testowałem nie mają tego, poza tym kupowanie płyt CD ma w sobie coś romantycznego. Tu jest wszystko na wyciągnięcie ręki, wygoda to fakt, ale burzy mi to co muzyka mi daje, podniecenie przed włożeniem nowej płyty ulubionego artysty, lub oczekiwanie na paczkę w paczkomacie, to jest fajne i daje mi radość. 

Ja też kupuję płyty i na pewno nie zrezygnuję z tego hobby. Ale dostrzegam ogromne zalety streamingu. Dla mnie te dwa światy z powodzeniem się uzupełniają i wspierają. Jedno nie stoi w sprzeczności z drugim. Choć nr 1 to płyta 

35 minut temu, piotrek7 napisał:

Ja też kupuję płyty i na pewno nie zrezygnuję z tego hobby. Ale dostrzegam ogromne zalety streamingu. Dla mnie te dwa światy z powodzeniem się uzupełniają i wspierają. Jedno nie stoi w sprzeczności z drugim. Choć nr 1 to płyta 

A jakiego źródła używasz do streamingu? Ja też nie wykluczam w pełni, czasem nawet korzystam, odkrywam w ten sposób dużo fajnych artystów , ostatnie odkrycie to Hanne Boel.

26 minut temu, adamogt napisał:

A jakiego źródła używasz do streamingu?

Silent Angel M1t. Serwisy Tidal i Amazon. Pierwszy z uwagi na wygodę a drugi z uwagi na jakość dźwięku, płyty koncertowe i oficjalne bootlegi, których nie ma w innych platformach i na nośnikach fizycznych. 

Edytowane przez piotrek7

Silent Angel M1t. Serwisy Tidal i Amazon. Genialny z uwagi na jakość dźwięku i płyty koncertowe i oficjalne bootlegi, których nie ma w innych platformach i na nośnikach fizycznych. 

Zbliżony do analogowego grania czy typowa cyfra ? O mały włos nie kupiłem Silent Angel bremen B1. 

4 minuty temu, adamogt napisał:

Zbliżony do analogowego grania czy typowa cyfra ?

Stosunkowo niewiele dodaje od siebie. Ani nie kreuje złudnego klimatu analogu ani nie ma nic wspólnego z technicznie pojmowaną cyfrą. Idzie w stronę pokazania nagrania w takiej postaci, w jakiej jest udostępnione na serwisie streamingowym. 

1 godzinę temu, adamogt napisał:

Muzyka z odtwarzacza CD ma większą głębię, dźwięk ma więcej wymiarów,

To jest tylko Twoja fantazja. Wszystko zależy od toru. CD to przecież DAC z napędem 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi