Skocz do zawartości
IGNORED

Za malo mocy dla kolumn - jak to okreslic na sluch ?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Nie nadepnąłeś, tylko w sąsiednim wątku zadałeś pytanie - i to jest właśnie odpowiedź - przykład audiobajki 🙂

Było odpowiedzieć w tamtym wątku ... 

... chociaż już nie musisz, utwierdziłeś mnie już wystarczająco mocno w przekonaniu, że coś jest z Tobą nie tak. Nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w dalsze dyskusje ...

Pomijając przesterowanie wzmacniacza kiedy wyraźnie słychać pierdzenie wooferów to przy normalnych poziomach głośności bas nie domaga. Raz z kumplem porównywaliśmy Emity m30 z primare i32 i Naimem 5si to przy przy naime stopa perkusji zlała się z "tłem basowym"... że tak to dziwnie nazwę. Bas był jak jednolita chmura dźwięku.

Edytowane przez Krzysiek B
9 godzin temu, szpakowski napisał:

Nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w dalsze dyskusje ...

Dodaj do ignorowanych skoro dyskusja Cię przerasta, wszyscy na tym skorzystamy.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Znam 40W wzmacniacz który napędzi niemal każdy zestaw kolumn stereo. Mowa o MOON'ie, nie pamiętam teraz oznaczenia. Pół obudowy zajmuje sam toroid w nim, klasa AB. Podczas pracy jest cały czas chłodny 😉 gra jak petarda z trudnymi kolumnami;

To się nazywa prawdziwa WYDAJNOŚĆ PRADOWA !

Polecam też konstrukcje Dual Mono

5 godzin temu, quatross napisał:

Znam 40W wzmacniacz który napędzi niemal każdy zestaw kolumn stereo. Mowa o MOON'ie, nie pamiętam teraz oznaczenia. Pół obudowy zajmuje sam toroid w nim, klasa AB. Podczas pracy jest cały czas chłodny 😉 gra jak petarda z trudnymi kolumnami;

No zapewne mówisz o serii 2 albo 3.

To prawda to nie są demony mocy a jednak podłączysz do nich każde kolumny i mocy nigdy nie brakuje.

Podobnie niektórzy uważają jest z naimem.

Piotrek 

8 godzin temu, quatross napisał:

Mój Naim też ma taką właściwość. Oczywiście można dojść do limitu mocy ale póki się go nie osiąga (a to bardzo głośno nawet z ATC SCM7 które drą trochę mocy) wzmacniacz zawsze pracuje bardzo efektywnie. Kiedyś próbowałem się dowiedzieć dlaczego niektóre wzmacniacze potrafią grać dużo mocniej niż inne 3x mocniejsze ale od nikogo nie dostałem pełnej odpowiedzi. No chyba że ktoś od razu krytykuje i pisze że waty to waty i mi się wydaje. Nie wiem jak może mi się wydawać że 120W NAD grał jak anemik przy moim starym Audiolabie 8000A po tuningu który wyciągał 50W a zamiatał choćby 100W NuPrime ida-8. No bo tak to trzeba powiedzieć. 

Nie znam się na tym, ale żeby 2x głośniej zagrać potrzeba CHYBA 10x więcej mocy, więc takie drobne różnice jak 50Wckontra 100W mogą nie być decydujące skoro dochodzi wydajnosć prądowa (i cholera wie co jeszcze).

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie znam się na tym

Jeżeli się nie znasz to nie pisz ...

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

więc takie drobne różnice jak 50Wckontra 100W mogą nie być decydujące skoro dochodzi wydajnosć prądowa (i cholera wie co jeszcze).

Może, być może ... cholera wie co jeszcze ... jeżeli nie masz zielonego pojęcia o audio to nie pisz ...

19 minut temu, Sznup napisał:

jeżeli nie masz zielonego pojęcia

Jeżeli Ty masz to sprostuj, ale Ty nie masz pewnie nawet pojęcia bladego.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ty nie masz pewnie nawet pojęcia bladego.

Nie mam. 

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jeżeli Ty masz to sprostuj

Idiotyczny tok rozumowania, pozbawiony logiki, chłopie odrobina merytoryki by się przydała. Znowu chcesz żeby ktoś twoje głupoty prostował? Nie masz nic sensownego do powiedzenia to nie pisz. Ludziom którzy mogli by dany temat wyjaśnić szkoda czasu na tępienie twoich bzdur. 

W dniu 27.12.2022 o 14:05, xajas napisał:

Dla mnie typowym sygnalem osiagniecia granic obciazalnosci (obojetnie czy wzmacniacza czy zestawu glosnikowego) jest meczace natretne brzmienie przy wyzszych poziomach glosnosci. Systemy z duzymi rezerwami moge ostro pdkrecac i nie czuje dyskomfortu. Moge dluzej sluchac zrelaksowany.
A slabowite systemy juz po krotkim czasie glosniejszego sluchania zmuszaja do przykrecenia poziomu, bo brzmia nieprzyjemnie, jazgotliwie.

Najlepiej nadaje sie do tego rock, bo ten gatunek odbieram przy zlej jakosci za najbardziej upierdliwy

Dokładnie. Podkręca się gałkę nawet do godz13.  i wszystko słychać czysto, klarownie bez zniekształceń . Zdziwienie następuje wtedy kiedy osoba siedząca obok mówi coś do ciebie a ty nie słyszysz, a widzisz tylko poruszające się usta. 

Ciężko jest stwierdzić kiedy jest za mało mocy.

Bardzo często zły dźwięk przy głośniejszym odsłuchu bierze się bardziej ze źle dobranymi kolumnami do pomieszczenia. Jak ktoś ma za duże głośniki to będzie za mało basu, za dużo średnicy a wysokie znikną. Jak za małe to basu będzie za mało, wysokich za dużo. Wiąże się to ze zjawiskiem duszenia się kolumn a nie brakiem mocy. Łatwo to zauważyć przez to, że głośniki prawie co wylatują z orbity a basu brak. Jak rozmiar głośników jest dobrze dobrany do pomieszczenia to wtedy głośniki ledwo co drgają a basu jest akurat. Wielu producentów kolumn podaje zalecaną moc wzmacniacza na przykład od 20 do 120 wat na przykład i wystarczy, żeby dobrze grało.

Zazwyczaj jak jest za słaby wzmacniacz to przy głośności większej jak połowa może zacząć charakterystycznie brzęczeć dźwięk. Słaba moc wzmacniacza w stosunku do kolumn może się też ujawniać słabym basem w sposób taki, że nie będzie najniższych częstotliwości, bas będzie tylko "pukający" i znikał w tle. Też po prostu będzie słabo wzmacniał źródło, czyli kolumny będą grały cicho, nawet przy poziomie głośności ustawioną na ponad połowę (to już raczej w dobrej jakości sprzętu).

Duży zapas mocy przydaje się najbardziej w kinie domowym gdzie są wymagające sceny, czyli nagle dużo nisko schodzącego basu. Można sobie puścić bas test na YT i jak poprzednicy opisali dać głośniej i zobaczyć co się dzieje z basem. Jak znika dopiero przy ponad połowie poziomu głośności to nie jest źle a jak znika poniżej połowy to już trzeba myśleć o czymś mocniejszym

Najlepiej pożyczyć gdzieś mocniejszy wzmacniacz i porównać różnice.

Edytowane przez raiwan
20 minut temu, raiwan napisał:

Bardzo często zły dźwięk przy głośniejszym odsłuchu bierze się bardziej ze źle dobranymi kolumnami do pomieszczenia. Jak ktoś ma za duże głośniki to będzie za mało basu, za dużo średnicy a wysokie znikną. Jak za małe to basu będzie za mało, wysokich za dużo

Zgadzam się że dobranie wielkością kolumn do pomieszczenia jest kluczowe. Ale u mnie zawsze zbyt duże kolumny grały V ką (stłamszony dźwięk) i zanikała średnica, która od razu sie pojawiała jak przenieść je do większego pomieszczenia 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, raiwan napisał:

Najlepiej pożyczyć gdzieś mocniejszy wzmacniacz i porównać różnice.

I to jest najlepszy wyznacznik.

De gustibus non est disputandum

31 minut temu, Yankes napisał:

I to jest najlepszy wyznacznik.

Idąc takim tokiem rozumowania można dojść do absurdalnych wniosków:

Jeżeli wzmacniacz A lepiej napędzi dane kolumny lepiej niż wzmacniacz B znaczy to, że wzmacniacz A ma więcej mocy.

Może też oznaczać, że kolumny nie są tak wymagające i mocniejszy wzmacniacz jest zbędny. 

Tak czy inaczej da to najlepsza odpowiedź i wyeliminuje wątpliwości. 

Edytowane przez raiwan
9 minut temu, raiwan napisał:

Może też oznaczać, że kolumny nie są tak wymagające i mocniejszy wzmacniacz jest zbędny. 

Może też oznaczać, że wzmacniacz ma lepiej zrobione zasilanie i przy mniejszej mocy lepiej napędzi kolumny.

W dniu 1.01.2023 o 12:20, szpakowski napisał:

Idąc takim tokiem rozumowania można dojść do absurdalnych wniosków:

Jeżeli wzmacniacz A lepiej napędzi dane kolumny lepiej niż wzmacniacz B znaczy to, że wzmacniacz A ma więcej mocy.

I tutaj Szpaku, ocieramy się o tzw. HI-End.

De gustibus non est disputandum

W dniu 31.12.2022 o 17:29, Sznup napisał:

...odrobina merytoryki by się przydała.

Proszę bardzo: weźmy dla przykładu wzmacniacz 2x80W kontra 2x50W. Z pozoru dużo więcej, prawie 2x więcej. Niestety, żeby zagrać 2x głośniej potrzeba 10x więcej mocy, przykładowy przyrost mocy wystarczyny by zagrać zaledwie 1,1x głośniej. Jeśli okaże się, że słabszy zmacniacz ma większa wydajność prądową, to całkiem możliwe, że to mocniejszy wzmacniacz zacznie zniekształcać przy mniejszej głośności.

Ps.

To nieładnie być niegrzecznym tylko dlatego, że dowiedziałeś się czegoś, czego jeszcze chwilę temu nie widziałeś.

Głośność w dużej mierze zależy też od skuteczności kolumn. Niektóre wymagają większego wzmocnienia jak te z wyższa skutecznością. Niby ta sama moc a jedne zagrają zupełnie ciszej. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
22 minuty temu, raiwan napisał:

Głośność w dużej mierze zależy też od skuteczności kolumn.

Tak, ale dyskusja o wymiamie wzmacniacza.

No to podesłałem linka w którym wyjaśnione jak dobrać moc wzmacniacza do kolumn. Jest w tym artykule też kalkulator, który oblicza potrzebna moc do kolumn. Najważniejsza jest skuteczność kolumn i to w jak dużym pomieszczeniu grają te głośniki. Na tej podstawie można obliczyć jakiej mocy potrzebujemy wzmacniacz.

Jeżeli potrzebna moc wzmacniacza przekracza dopuszczalna moc głośników to wiadomo, że mamy za słabe kolumny do danego pomieszczenia. Trzeba też pamiętać, żeby w kolumnach był zawsze zapas mocy (kolumny muszą mieć zawsze większą moc od wzmacniacza) 

Tak autor może sprawdzić czy ma odpowiedniej mocy wzmacniacz. 

Liczy się tylko moc obciążenia, nie tak zwana muzyczna, czy szczytowa. 

Edytowane przez raiwan
6 minut temu, raiwan napisał:

Trzeba też pamiętać, żeby w kolumnach był zawsze zapas mocy (kolumny muszą mieć zawsze większą moc od wzmacniacza) 

Wprost przeciwnie.

17 minut temu, raiwan napisał:

Trzeba też pamiętać, żeby w kolumnach był zawsze zapas mocy (kolumny muszą mieć zawsze większą moc od wzmacniacza) 

W praktyce jest dokładnie odwrotnie. 

nagrywamy.com

Czyli mamy wzmacniacz 100 wat oraz kolumny 100 wat i mam rozumieć, że nic się nie stanie według was?

Przy wzmacniaczu 100 wat kolumny powinny mieć minimum 150 wat co daje pewność, że ich nie uszkodzimy. 

To jest maksymalna dopuszczalna moc wzmacniacza dla kolumn a nie informacja jak głośno i mocno zagrają kolumny. 

Edytowane przez raiwan
7 minut temu, raiwan napisał:

Przy wzmacniaczu 100 wat kolumny powinny mieć minimum 150 wat co daje pewność, że ich nie uszkodzimy.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie.

52 minuty temu, przemak napisał:

W praktyce jest dokładnie odwrotnie. 

To zrób test. Podłącz kolumny 100 wat do wzmacniacza 2x200wat, ustaw potencjometr na 3/4 i puść jakiś kawałek z dobrym basem. 

Tylko przygotuj gaśnice pierw 

Edytowane przez raiwan
8 minut temu, raiwan napisał:

Czyli mamy wzmacniacz 100 wat oraz kolumny 100 wat i mam rozumieć, że nic się nie stanie według was?

Jak pisałem, jest niestety odwrotnie. Takie rozumowanie jak powyższe wynika z niewłaściwego rozumienia mocy rms i mocy sygnału muzycznego, rozkładu mocy w domenie częstotliwości w sygnale muzycznym i która moc czego dotyczy. Każdym wzmacniaczem można usmażyć każdy zestaw głośnikowy (i odwrotnie), ale w normalnym użytkowaniu większym zagrożeniem jest za mała niż za duża moc wzmacniacza. 

2 minuty temu, raiwan napisał:

To zrób test. Podłącz kolumny 100 wat do wzmacniacza 2x200wat, ustaw potencjometr na 3/4 i puść jakiś kawałek z dobrym basem. 

Tylko przygotuj gaśnice pierw 

To zrób test - podłącz te zestawy o mocy 100W do wzmacniacza o mocy 20W i ustaw na 3/4. Tylko przygotuj nowe gwizdki pierw 😉

Jeżeli zestawy mają obciążalność 100W RMS, to odpowiedni dla ich maksymalnego wysterowania normalnym sygnałem muzycznym będzie wzmacniacz o mocy rzędu 1000W RMS. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi