Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner lub wzmacniacz do 400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że moja wiekowa wieża Diora ze wzmacniaczem Ws 442 wyzionęła wczoraj w wigilię ducha,

chciałem się doradzić co by można było kupić używanego w cenie do 400 złotych.

Głośniki posiadam Altus 140.

Dobrze by było jakby cykały sopraniki, bo przyzwyczaiłem się do nich bo moja wieża miała korektor Diora FS 042.

Basiki też mile widziane.

Jak słuchałem te nowe wzmacniacze czy amplitunery w sklepie, to dla mnie tragedia, głośno może było ale jakości brak.

Dziękuje.

Jak najlepszy Nad .... jak trafisz coś z tego w dobrym stanie to będzie dobry zakup

Nad 3140, 3240, 7240 (kolejność przypadkowa)

Edytowane przez don111
1 godzinę temu, don111 napisał:

Jak najlepszy Nad .... jak trafisz coś z tego w dobrym stanie to będzie dobry zakup

Nad 3140, 3240, 7240 (kolejność przypadkowa)

Coś na pilota bym poprosił, bo po 30 latach chodzenie do pokrętła mi sie znudziło.

To nie wina leży po stronie wzmacniaczów w sklepie (z wyjątkami), lecz Twoich kolumn..

To tak na marginesie..

Lubisz mocno podbite skraje pasma góra-dół (Altus 140) + wzmacniacz Diora z funkcją loudness i korekcją bass , treble. Do tego jeszcze dochodzi equalizer... 

Czyli lubisz sybilanty i słabej jakości bas jaki oferują Altus-y.

2 minuty temu, Bukaj napisał:

To nie wina leży po stronie wzmacniaczów w sklepie (z wyjątkami), lecz Twoich kolumn..

To tak na marginesie..

Lubisz mocno podbite skraje pasma góra-dół (Altus 140) + wzmacniacz Diora z funkcją loudness i korekcją bass , treble. Do tego jeszcze dochodzi equalizer... 

Czyli lubisz sybilanty i słabej jakości bas jaki oferują Altus-y.

Tak, poszedłem z moimi Altusami do sklepu ze wzmacniaczami żeby sie o tym przekonać co napisałeś.

Zamiast otrzymać rade co kupić, dostałem jakąś ocene co lubię, od kolejnego z sieci nabijacza postów zaśmiecającego mi wątek.

5 minut temu, adriano750 napisał:

Tak, poszedłem z moimi Altusami do sklepu ze wzmacniaczami żeby sie o tym przekonać co napisałeś.

Zamiast otrzymać rade co kupić, dostałem jakąś ocene co lubię, od kolejnego z sieci nabijacza postów zaśmiecającego mi wątek.

Nie. Po prostu radzę posłuchać lepszych kolumn.

W momencie zapomnisz o wspomnianych Altusach. 

Skrajami pasma gra np. Klipsch

A co do wzmacniacza i do twojego ulubionego dźwięku, wybrałbym jakąś Yamaha + posrebrzane kable głośnikowe. 

Będziesz miał czego oczekujesz.  

Godzinę temu, adriano750 napisał:

Coś na pilota bym poprosił, bo po 30 latach chodzenie do pokrętła mi sie znudziło.

Do 400zł to trudno coś znaleźć na pilota, a co dopiero coś co w miarę zagra z Altusami. Na pewno można zapomnieć o dźwięku jak z Nad, który jakoś by podciągnął te skrzeczące Altusy do w miarę przyjemnego grania.

Ewentualnie Grundig, jeden z pilotem, do drugiego musiałbyś dokupić pilota.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, don111 napisał:

Do 400zł to trudno coś znaleźć na pilota, a co dopiero coś co w miarę zagra z Altusami. Na pewno można zapomnieć o dźwięku jak z Nad, który jakoś by podciągnął te skrzeczące Altusy do w miarę przyjemnego grania.

Ewentualnie Grundig, jeden z pilotem, do drugiego musiałbyś dokupić pilota.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakbym miał zostać z Altus 140 to wybrałbym zwykłego NAD C326bee.  

Dlaczego? 

- wysunięta średnica w NAD 

- wyższy bas 

Inaczej pisząc, uzupełni braki twoich 140. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko c326 to bliżej 1 tys. używka. To już prędzej C320 ale będzie ciężko znaleźć poniżej 500zł, nawet bez pilota. Grundig będzie i tak dużym skokiem po Diorze. 

Wpisz w wyszukiwarce wzmacnaicze używane do 400zł w alledrogo czy olx i wybierz co ci się podoba z wyglądu, przy tych kolumnach nie ma sensu się spinać , może być jakaś stara Yamaha, Denon cokolwiek byleby było nie grzebane w środku, starych Nadów szarych prawie 20 letnich nie polecam sypie się to bez remontu.

43 minuty temu, Dune napisał:

Wpisz w wyszukiwarce wzmacnaicze używane do 400zł w alledrogo czy olx i wybierz co ci się podoba z wyglądu, przy tych kolumnach nie ma sensu się spinać , może być jakaś stara Yamaha, Denon cokolwiek byleby było nie grzebane w środku, starych Nadów szarych prawie 20 letnich nie polecam sypie się to bez remontu.

Właśnie sie troche boję sprzętów 20 letnich że to sie zaraz popsuje.

To może takie cudo?

369,31 zł  40%OFF | BRZHIFI HiFi TPA3255 Audiophile Bluetooth 5.0 cyfrowy wzmacniacz mocy 300W + 300W LDAC Stereo Audio pulpit wzmacniacz domowy

Ukryta Zawartość

Tu masz możliwość regulacji średnicy

519,71 zł  20%OFF | BRZHIFI TPA3251 cyfrowy wzmacniacz mocy wysokiej mocy 600W 2.0 wzmacniacz HiFi z Bluetooth 5.0 dla dekodera CD PC TV do głośników

Ukryta Zawartość

342,14 zł  35%OFF | 192kHz kompatybilny z Bluetooth wzmacniacz Audio 100W + 100W Hi-Fi cyfrowy wzmacniacz mocy DAC optyczny koncentryczny USB na analogowy konwerter Audio

Ukryta Zawartość

452,11 zł | SABAJ A1 cyfrowy wzmacniacz mocy Bluetooth 80w * 2 hi-res Audio MA12070 RCA ręczna regulacja tonów wysokich i niskich na głośnik pasywny

Ukryta Zawartość

217,11 zł  42%OFF | AIYIMA A01 TPA3116 wzmacniacz dźwięku Audio NE5532 HiFI 2.0 kanał Stereo wzmacniacz mocy RCA AUX 100Wx2 dla System kina domowego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, adriano750 napisał:

Właśnie sie troche boję sprzętów 20 letnich że to sie zaraz popsuje.

Ja używałem nawet takich 40 letnich po regulacjach grały świetnie i miały blisko 0mV na wyjściach głośnikowych, a niby to miał być złom który nadaje się na śmietnik.. polecam uderzać w sprzęt stary, ale made in japan jak już coś,  pytać o stan i czy fabryka w środku,  dużego wyboru i tak nie masz kwota 400zł to bardzo mało na wzmacniacz niestety

448,20 zł | SMSL A12 BT5.0 wzmacniacz Bluetooth wzmacniacz mocy lifier 80Wx2 pasywne Hifi wzmacniacz mocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Bukaj napisał:

448,20 zł | SMSL A12 BT5.0 wzmacniacz Bluetooth wzmacniacz mocy lifier 80Wx2 pasywne Hifi wzmacniacz mocy

Ukryta Zawartość

Właśnie jestem ciekaw Waszych opinii czy takie chińskie małe wzmacniacze są porównywalne z jakością  firmowych wzmacniaczy. 

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, adriano750 napisał:

Witam

Jako że moja wiekowa wieża Diora ze wzmacniaczem Ws 442 wyzionęła wczoraj w wigilię ducha(...)

Co w niej padło?

Jakoś mnie ta chińska chińszczyzna nie przekonuje; fizyki nie oszukasz...

Edytowane przez rzviro
7 minut temu, rzviro napisał:

Co w niej padło?

Oj zdziwiłbyś się jak to gra. 

Mam taki wzmacniacz TPA3116 Brzhifi u siebie. Takie małe, skromne pudełeczko, a potrafi na prawdę dobrze zagrać. Zaskoczony jestem jakością dźwięku i mocą tego maleństwa. 

Takie większe pudełko zapałek

18 minut temu, rzviro napisał:

Co w niej padło?

Nie wiem, w ostatnim czasie wzmak z korektorem były ciepłe, aż mi półke nad nimi dosyć nagrzewało, teraz wzmak sie w ogóle nie załącza.

Jak widzę jak ktoś sprzedaje bez pilota, to od razu niestety kojarzy mi się to że zostało to przywiezione z Niemiec z wystawki uszkodzone, naprawione nie wiadomo jak w Polsce i oferowane jako niegrzebane.

Jeszcze tak z 15 lat temu, to zwozili magnetowidy hurtowo z Niemiec i sprzedawali po 10 złotych w Polsce, bo znajomy sie napalał że tanio i je skupował. 

Edytowane przez adriano750
literówka

Zagra ta chińczyzna tylko pozostaje kwestia akceptacji tego "niepoważnego" wyglądu i budowy.. mnie to odrzuca, ale dla niektórych może być zaletą np mało miejsca zajmuje..

17 minut temu, adriano750 napisał:

Nie wiem, w ostatnim czasie wzmak z korektorem były ciepłe, aż mi półke nad nimi dosyć nagrzewało, teraz wzmak sie w ogóle nie załącza.

Sprawdź bezpiecznik przy trafo, czasami padają (nie pamiętam czy tam jest jeden czy dwa).

18 minut temu, Bukaj napisał:

Oj zdziwiłbyś się jak to gra. 

Mam taki wzmacniacz TPA3116 Brzhifi u siebie. Takie małe, skromne pudełeczko, a potrafi na prawdę dobrze zagrać. Zaskoczony jestem jakością dźwięku i mocą tego maleństwa. 

Takie większe pudełko zapałek

Możliwe - nie twierdzę, że mam rację...

Na Diory też wiele osób narzeka, ale miałem WS 4421 przez prawie 30 lat i złego słowa na jej działanie nie powiem. Jakość dźwięku to nie Revox czy inny np Marantz, ale mi grała świetnie i tak dostała w doopę, że niejeden super sprzęcior padłby grubo szybciej. Ale straciłem ją i być może jeszcze gdzieś sobie gra...

Edytowane przez rzviro
20 minut temu, rzviro napisał:

Na Diory też wiele osób narzeka, ale miałem WS 4421 przez prawie 30 lat i złego słowa na jej działanie nie powiem. Jakość dźwięku to nie Revox czy inny np Marantz, ale mi grała świetnie i tak dostała w doopę, że niejeden super sprzęcior padłby grubo szybciej.

Wytrzymałość - Tak

Jakość - Nie 

Edytowane przez Bukaj

adriano750, sprawdź na tych stronkach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest z Gdańska, bo nie wiem skąd jesteś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy nie uważacie tak jak ja, że jak ktoś sprzedaje bez pilota, to od razu niestety kojarzy mi się to że zostało to przywiezione z Niemiec, z wystawki uszkodzone, naprawione nie wiadomo jak w Polsce i oferowane jako niegrzebane ?

11 minut temu, adriano750 napisał:

Czy nie uważacie tak jak ja, że jak ktoś sprzedaje bez pilota, to od razu niestety kojarzy mi się to że zostało to przywiezione z Niemiec, z wystawki uszkodzone, naprawione nie wiadomo jak w Polsce i oferowane jako niegrzebane ?

To zależy ,  jak jest to jakiś sprzęt,model ''kultowy'' to mógł być reanimowany za wszelką cenę jak jakiś ''zwykły'' model np jakiś tani Pioneer ,onkyo ,kenwood ,raczej nikt tego na siłę nie naprawia , 

Pilota może nie być z wielu powodów, a przywiezione tzw. wystawki wcale nie musiały być uszkodzone; niemiaszki wystawiają czasem bdb rzeczy, bo kupują po prostu nowe. Zresztą kilka lat temu koło wiaty śmietnikowej na jednym z gdańskich osiedli znalazłem podłogówki soniacza, które mam podpięte pod tv (mam taką możliwość) i zasuwają jak dzikie. 

W wielu przypadkach widać po śrubkach czy było coś gmerane. Zresztą kupując jakąś "używkę" oglądasz i robisz odsłuch. Nie wiem, skąd jesteś i podałem namiar dość dobrego komisu rtv, ale z Gdańska. Poza tym popatrz po lombardach, tam masz (zazwyczaj) tzw gwarancję rozruchową. 

• Pokaż nowe odpowiedzi