Skocz do zawartości
IGNORED

Symetryzacja wyjścia przedwzmacniacza SE

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Posiadam przedwzmacniacz lampowy MP701 MK2 (Musical Paradise) oparty na trzech lampach np 6922. Preamp ma wyjście SE (rca), które jest też mapowane na wyjście XLR (oczywiście działające jako SE a nie symetryczne). Od jakiegoś czasu używam z nim Schiit Aegir, który w celu podniesienia jego mocy może pracować w trybie bridge, wymaga jednak do tego prawdziwego sygnału zbalansowanego. Pomyślałem, że najprostszym rozwiązaniem będzie wykonanie wyjściowego stopnia symetryzującego na transformatorach np firmy Lundhal.  Niestety, ilość modeli jest ogromna i trochę się w tym gubię. Czy ktoś może podpowiedzieć, który model byłby odpowiedni (ewentualnie innego producenta).

Z parametrów technicznym preampa umieszczonych na stronie producenta wynika, że impedancja wyjściowa przedwzmacniacza wynosi 2Kohm, a zalecana impedancja wejściowa wzmacniacza mocy to >=10Kohm

Pozdrawiam

W dniu 19.12.2022 o 21:18, TomekMad napisał:

Dzień dobry

Posiadam przedwzmacniacz lampowy MP701 MK2 (Musical Paradise) oparty na trzech lampach np 6922. Preamp ma wyjście SE (rca), które jest też mapowane na wyjście XLR (oczywiście działające jako SE a nie symetryczne). Od jakiegoś czasu używam z nim Schiit Aegir, który w celu podniesienia jego mocy może pracować w trybie bridge, wymaga jednak do tego prawdziwego sygnału zbalansowanego. Pomyślałem, że najprostszym rozwiązaniem będzie wykonanie wyjściowego stopnia symetryzującego na transformatorach np firmy Lundhal.  Niestety, ilość modeli jest ogromna i trochę się w tym gubię. Czy ktoś może podpowiedzieć, który model byłby odpowiedni (ewentualnie innego producenta).

Z parametrów technicznym preampa umieszczonych na stronie producenta wynika, że impedancja wyjściowa przedwzmacniacza wynosi 2Kohm, a zalecana impedancja wejściowa wzmacniacza mocy to >=10Kohm

Pozdrawiam

Tomek jesli chce na bogato czyli na transformatorach to nie pomoge bo się nie znam ale ja u siebie mam koncowke mocy BAT ktora ma wejscie tylko XLR a mialem PRE które miało wyjscie tylka RCA. aby rozwiazać profesjonalnie ten problem mam zewnetrzny symetryzator (oczywiscie to jest PCB + zasilanie wiec mozna wsadzić do środka urzadzenia jak jest miejsce) na specjalizowanych układach scalonych i mi się to świetnie spisuje. petla masy przerwana, pełny sygnał na XLR i znacząca poprawa jakości grania vs lipne przejsciowki na kablu . bardzo solidnie wukonana konstrukcja. dzisiaj mam juz PRE BATa ale nadal go używam do podłaczenia CD ktore ma tylko RCA

jesli jestes czyms takim zainteresowany to daj znać . podesle ci fotki i nakieruję cie na konstruktora zresztą buwa tu na forum  @gavron04 

Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że owszem, następuje "podniesienie mocy" ale wzmacniacz staje się monofoniczny, czyli potrzebne będą dwa. Czyli do rzeczy - potrzebne jest prawdziwe wyjście symetryczne. Opcje są trzy - trafo, wyjście że wzmacniaczami operacyjnymi oraz wyjście z driverem linii. Trafo niestety będzie słabą opcją, bo żeby to miało sens, trzeba podnieść poziom, czyli impedancja obciążenia zmniejszy się czterokrotnie, czyli będzie wynosiła 10k czyli w zasadzie na granicy. Do tego stopień o impedancji wyjściowej 2k słabo będzie współpracował z transformatorem liniowym, one oczekują dużo niższych impedancji źródła. Czyli zostają IMO układy aktywne i tu driver linii (scalaki ssm/drv) są najlepszym rozwiązaniem - płytka na Ali za dwie dychy, linki w wątku o przedwzmacniaczu Conrad-Johnson, albo oczywiście jakieś bardziej rozbudowane rozwiązania, oparte o te układy. 

nagrywamy.com

Powinienem mieć gdzieś jeszcze PCB do symetryzatora i desymetryzatora stereo.

Płytka jest tak pomyślana że możesz w nią wlutować transformatory Lundahla i zrobić układ pasywny, lub zamiast transformatorów wlutować półprzewodniki i uzyskać wersję aktywną. Niestety na jednej płytce masz symetryzator i desymetryzator.  Co oznacza że do swojego wzmacniacza mógłbyś przy okazji dorobić wejście symetryczne.:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak mam coś takiego jak w tym linku

Ukryta Zawartość

I o tym pisałem powyżej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Prostym i dość ciekawym jest układ z accu p4100/p7100. Płytkę z klonów pewnie ktoś ma na zbyciu.Na oryginalnym opampie ten układ jest ok. 

Acccuphase 

Cześć

Wszystkim dziękuję za merytoryczne sugestie i uwagi.

PS. Przemak. Oczywiście że zdaję sobie sprawę, że przy mostkowaniu wzmacniacza stereo muszę mieć drugi 🙂

W chwili obecnej Schiit Aegir napędza moje Harbeth 30.1 i w zasadzie mi ta moc ~20W starczy, a samo brzmienie bardzo mi pasuje. Jednak będę miał też małe Falcony 15 ohm  i wówczas przydało by się więcej mocy, stąd też pomysł na tryb bridge. O transformatorach pomyślałem, bo miałbym miejsce, by włożyć je do preampa tuż przy gniazdach XLR wyjściowych, bufor symetryzujący też by się zmieścił, ale nie miał bym skąd wziąć zasilania +/- 15V (trafa już nie zmieszczę)

Po Waszych postach zacząłem przeglądać rozwiązania aktywne i oprócz rozwiązania 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  znalazłem też rozwiązanie na driverze dv314,  ale o ile to pierwsze rozwiązanie wydaje mi się, że nie ma kondensatorów w torze sygnału, o tyle to drugie ma, a wolałbym ich uniknąć..

Ukryta Zawartość

DRV134 zasadniczo nie musi mieć kondensatorów w torze.

Ukryta Zawartość

tylko trafo małe potrzebne.

Niestety, symetryzacja transformatorowa może słabo brzmieć, 2k impedancji wyjściowej to trochę dużo.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Cześć
Wszystkim dziękuję za merytoryczne sugestie i uwagi.
PS. Przemak. Oczywiście że zdaję sobie sprawę, że przy mostkowaniu wzmacniacza stereo muszę mieć drugi
W chwili obecnej Schiit Aegir napędza moje Harbeth 30.1 i w zasadzie mi ta moc ~20W starczy, a samo brzmienie bardzo mi pasuje. Jednak będę miał też małe Falcony 15 ohm  i wówczas przydało by się więcej mocy, stąd też pomysł na tryb bridge. O transformatorach pomyślałem, bo miałbym miejsce, by włożyć je do preampa tuż przy gniazdach XLR wyjściowych, bufor symetryzujący też by się zmieścił, ale nie miał bym skąd wziąć zasilania +/- 15V (trafa już nie zmieszczę)
Po Waszych postach zacząłem przeglądać rozwiązania aktywne i oprócz rozwiązania 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  znalazłem też rozwiązanie na driverze dv314,  ale o ile to pierwsze rozwiązanie wydaje mi się, że nie ma kondensatorów w torze sygnału, o tyle to drugie ma, a wolałbym ich uniknąć..

Tomek skąd jesteś ? Jeśli blisko Wrocławia to wpadnij. Pożyczę ci moją skrzynkę , zagrasz sobie na niej i sam ocenisz bez kupowania w ciemno.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, przemak napisał:

DRV134 zasadniczo nie musi mieć kondensatorów w torze.

Nie musi, byleby napięcie wejściowe DC było bliskie zeru. 

W swoim pre na wyjściu mam 2xDRV134 jako wyjścia, z możliwością przełączania XLR/RCA. Bez kondensatorów

Sprawdza się to b. dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Tomek skąd jesteś ? Jeśli blisko Wrocławia to wpadnij. Pożyczę ci moją skrzynkę , zagrasz sobie na niej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sam ocenisz bez kupowania w ciemno.

Z samego Wrocławia :-). Po świętach lub ewentualnie już w nowym roku. W międzyczasie zmajstruje sobie kabelki XLR.

Ukryta Zawartość

Z samego Wrocławia :-). Po świętach lub ewentualnie już w nowym roku. W międzyczasie zmajstruje sobie kabelki XLR.

Bingo. No to się odezwij kiedy ci pasuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk