Skocz do zawartości
IGNORED

Iskrzące prostownicze Svetlana 5c3s.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, naszukałem się.. ale tylko rozbieżności w odpowiedziach, że zdecydowałem się nowy topic.

Mam kilka prostowniczych lamp Sylvania 5C3S. Kilka z nich iskrzy/błyska na starcie. Oczywiście później wszystko jest ok. Wzmacniacz działa, muza leci 🙂

Niemniej zastanawia mnie czy jest to normalne zjawisko i nie ma się czym przejmować, czy też wprost przeciwnie..

poniżej kilka filmów wizualizujących niezłą "burzę"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ezgif-5-0802da71af.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czuguri
dodanie gif

Budując ten wzmacniacz, zapomniałeś chyba dorzucić opóźniony start dla anodowego, bo tam zimne włókno katody a napięcie na anodzie już radośnie podajesz ...  Rozważ rozbudowę o układ opóźnionego, wieloetapowego, sekwencjonowanego startu napięć w tym wzmacniaczu. Np. na bazie jednej lub kilku kostek Ne555.

Sprawdź też, czy nie zbyt mocno zaszalałeś z wartością kondensatorów filtrujących za tymi lampami prostowniczymi. 

Na razie bym ich jeszcze w piekarniku nie wygrzewał ... ale jak przyjdzie co do czego .... kwestia ino, z jakiego materiału jest wykonany cokół na dole tych lamp. 

18 minutes ago, zjj_wwa said:

Budując ten wzmacniacz, zapomniałeś chyba dorzucić opóźniony start dla anodowego, bo tam zimne włókno katody a napięcie na anodzie już radośnie podajesz ...  Rozważ rozbudowę o układ opóźnionego, wieloetapowego, sekwencjonowanego startu napięć w tym wzmacniaczu. Np. na bazie jednej lub kilku kostek Ne555.

Sprawdź też, czy nie zbyt mocno zaszalałeś z wartością kondensatorów filtrujących za tymi lampami prostowniczymi. 

Na razie bym ich jeszcze w piekarniku nie wygrzewał ... ale jak przyjdzie co do czego .... kwestia ino, z jakiego materiału jest wykonany cokół na dole tych lamp. 

hej, to trochę więcej info.

- nie budowałem tego wzmacniacza.

- mam jednak dwa takie same wzmacniacze u siebie. Te same modele.

- mam też z 6 lamp Svetlana 5C3S.

- cokoły lamp bakelitowe

Na obu wzmacniaczach jest ten sam efekt. Niemniej z tych 7-6 lamp (wszystkie Svetlana 5c3s), tylko 4 błyskają przy rozruchu z różną intensywnością.

Edytowane przez czuguri

Czy ten wzmak ma osobne trafo anodowe, oraz osobne trafa żarzenia, czy wszystko nawinięte razem do kupy na jednym rdzeniu?  Jeśli są osobne, to najprościej dac opóźnione załączanie po stronie 230VAC pierwotnego trafka anodowego. 

... Plan B: 

Nawet jeśli nie masz osobnego trafka anodowego, to można niby próbować zwyczajnym chamskim przekaźniczkiem robić opóźniony start po stronie wysokiego napięcia anodowego AC (koniecznie AC, a nie DC!!!), czyli tego tuż z za transformatora, jeszcze przed lampami prostowniczymi. 

Wiem, wiem .... przekaźnik ma styki na 250VAC a tutaj masz jakieś kilkaset VAC ... najwyżej dasz dwa przekaźniki ze stykami szeregowo, jak cykor jesteś.  Oba przekaźniki będą sterowane z obwodu opóźnionego załączania, który nastawisz powiedzmy na 15 sekund.  Całość obwodu opóźnionego załączania, z racji na niekoszerne zastosowanie przekaźników, winno być traktowane jako obwód wysokonapięciowy, o starannej izolacyjności od obudowy. Powinno to być zasilane z osobnego transformatorka do logiki, o izolacyjności zgodnej z CE. 

Unikałbym gotowców płytek Soft Start, które nie mają obwodów sterowania izolowanych od sieci energetycznej transformatorkiem. 

Ukryta Zawartość

Tutaj masz przykładowy schemacik SS zasilanego transformatorkiem. Musisz jedynie usunąć połączenia idące od 230V wejściowych do zacisków wyjściowych (drut na samej górze i na samym dole). Usuń też zaciski wyjściowe. Wykorzystasz jedynie styki przekaźnika (lub dwóch przekaźników napędzanych równolegle, których styki połączysz szeregowo) i zrobisz tymi stykami wcinkę w wysokie napięcie AC wychodzące z uzwojenia anodowego Twojego wzmacniacza. 
Bank rezystorów - z oczywistych przyczyn - usuwasz z tego schematu. Nie chcesz jakiegokolwiek WN docierającego do lamp prostowniczych, zanim się solidnie nie nagrzeją. 

Stałą czasową tego układu dobierasz przez odpowiednie wartości R1 oraz C2. 
(R razy C daje "sekundy"). 

Q1 działa jako dodatnie sprzężenie zwrotne, które powoduje, że jak już Q2 się wykokosi i zaczyna przewodzić, to Q1 daje mu dodatkowy impuls na bramkę, żeby go tym bardziej zmotywować (kopniakiem na rozpęd). Klasyczne dodatnie sprzężenie zwrotne. 

Dobór Q2 nie jest krytyczny. Możesz dać tam chamski taniocha BD139 i też będzie git. 

NIE-chiński transformator TR1 musi mieć certyfikację CE i izolacyjność na poziomie 4000 Volt pomiędzy pierwotnym a wtórnym. Całość płytki - solidnie izolowana - najlepiej na nylonowych słupkach. 

Ponieważ chcesz uzyskać stałą czasową rzędu kilka sekund, a będziesz stosował tani BD139 jako Q2 (napięcie baza-emiter 0,7V), to proponuję rozważ C2 o wartości 100uF. 

0,7V = 12V * e^(-t/(RC)).   
t  = - (R C) * ln(0,7/12). 

t = 15,9 sekund.  Tak pi razy oko, oczywiście. Zgrubsza.  Tak mi się wydaje. 

W ramach wodotrysku można jeszcze tam spod cewki przekaźnika pobrać status i wsadzić jakiegoś dwukolorowego LED'a z rezystorkami 220 ohm, co by ładnie się świeciło i status pokazywało.  Taka wiocha, ale efektowna.  No i widać, co się dzieje. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zjj_wwa
23 godziny temu, czuguri napisał:

Cześć, naszukałem się.. ale tylko rozbieżności w odpowiedziach, że zdecydowałem się nowy topic.

Mam kilka prostowniczych lamp Sylvania 5C3S. Kilka z nich iskrzy/błyska na starcie. Oczywiście później wszystko jest ok. Wzmacniacz działa, muza leci 🙂

Niemniej zastanawia mnie czy jest to normalne zjawisko i nie ma się czym przejmować, czy też wprost przeciwnie..

poniżej kilka filmów wizualizujących niezłą "burzę"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ezgif-5-0802da71af.gif

Moim skromnym zdaniem nie jest to normalne zachowanie lamp prostowniczych. Należy sprawdzić napięcie podawane na lampę z transformatora i pojemność pierwszego kondensatora filtrującego za lampą prostowniczą. Producent lampy podaje obie te wartości i nie należy ich przekraczać.

21 godzin temu, zjj_wwa napisał:

Budując ten wzmacniacz, zapomniałeś chyba dorzucić opóźniony start dla anodowego, bo tam zimne włókno katody a napięcie na anodzie już radośnie podajesz ...  Rozważ rozbudowę o układ opóźnionego

Lampa prostownicza to właśnie układ opóźnionego załączania napięcia anodowego, na dodatek napięcie wzrasta płynnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi

Hej, otrzymałem informacje od konstruktora, że przyczyną są jednak lampy. 

Możliwe ?

Niestety nie mam testera 😕

Wzmacniacz to Sensei 300B - mam szczęście posiadać dwie sztuki. Grają cudnie. Jedna zakupiona jako używana, po modzie (wymieniono transformatory na Miflexy KFPM-01)

Ukryta Zawartość

20221216_194557.jpg

20221216_194608.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, czuguri napisał:

Możliwe ?

Wzmacniacz to Sensei 300B - mam szczęście posiadać dwie sztuki. Grają cudnie. Jedna zakupiona jako używana, po modzie (wymieniono transformatory na Miflexy KFPM-01)

Ukryta Zawartość

20221216_194557.jpg

20221216_194608.jpg

Zrób zdjęcie transformatora w taki sposób, żeby można odczytać napisy (transformator to to duże coś z prawej strony na pierwszym zdjęciu, wychodzi z tego dużo kabelków w różnych kolorach i ma białą naklejkę z opisem uzwojeń). Zrób też wyraźne zdjęcie napisów dużego niebieskiego kondensatora widocznego od góry na pierwszym zdjęciu (taki niebieski walec).

Czy to jest wzmacniacz firmy Haiku Audio?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi
1 hour ago, Ricambi said:

Zrób zdjęcie transformatora w taki sposób, żeby można odczytać napisy (transformator to to duże coś z prawej strony na pierwszym zdjęciu, wychodzi z tego dużo kabelków w różnych kolorach i ma białą naklejkę z opisem uzwojeń). Zrób też wyraźne zdjęcie napisów dużego niebieskiego kondensatora widocznego od góry na pierwszym zdjęciu (taki niebieski walec).

Czy to jest wzmacniacz firmy Haiku Audio?

- zdjęcie transformatora (wzmak nr 1), trafo drugiego wzmaka musialbym zrobic, bo mi brakuje, podejrzewam jednak, że to samo

- niebieski kondensator (wzmak nr 1) + czarny (wzmak nr 2)

Tak, Haiku-Audio

Ukryta Zawartość

20221216_190845.jpg

20221216_194938.jpg

20221216_194323.jpg

20221216_194934.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czuguri

Haiku Audio i w zasadzie nie powinno być wątpliwości w kwestii prawidłowego zaprojektowania wzmacniacza. Podejrzę sobie jeszcze noty lamp prostowniczych. Tak duża pojemność kondensatora jest bardzo niepokojąca przy zasilaczu z lampą prostowniczą, choć mogę się mylić, nie znam schematu.

Zapytaj sprzedawcę o kwestę napięcia podawanego z transformatora na lampę prostowniczą i pojemności elektrolita za tą lampą.

8 godzin temu, czuguri napisał:

Możliwe ?

Ukryta Zawartość

20221216_194557.jpg

20221216_194608.jpg

Telefonicznie przekazałem co trzeba zrobić 🙂 We wzmacniaczu jest OK. Schematu nie mam, ale jest rezystor ograniczający prąd ładowania pierwszego kondensatora oraz mała pojemność pierwsza - z podesłanych zdjęć jest to 10uF jak dobrze widzę (zdjęcie zamazane).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Ricambi napisał:

Lampa prostownicza to właśnie układ opóźnionego załączania napięcia anodowego, na dodatek napięcie wzrasta płynnie.

A ja tam wolę mieć ochronną chmurę ujemnego potencjału wokół rozgrzanej katody, zanim zacznę ją bombardować ciężkimi jonami dodatnimi z anody - szczególnie w warunkach, gdy lampa prawdopodobnie nie trzyma idealnej próżni, ale pomimo to - może posłużyć jeszcze latami.  To oczywiście nie podważa prawdziwości tezy przedmówcy. 

Edytowane przez zjj_wwa

... lampy mogą być zagazowane. Można je zasilić napięciem regulowanym od 0 i kontrolować wartość prądu. Może po solidnej rozgrzewce odzyskają właściwą próżnię.

Osobiście nie polecam podawania napięcia na zimną lampę. Co innego lampa 5C8S - ta ma katodę pośrednio żarzoną, rozgrzewającą się kilkadziesiąt sekund- producent wskazuje, że może zacząć prostować na zimno. To jest faktycznie miękki start dla lamp mocy. Wada- 5 A żarzenia. Zaleta- do 0,5 A prądu.

Z lampami 5C3S miałem kilka przygód. Bywało, że działały tylko jeden raz. Przy drugim włączeniu bez podania napięcia na anody upalało się włókno żarzenia/ katoda😥.

... 

W dniu 19.12.2022 o 21:05, czuguri napisał:

Mam kilka prostowniczych lamp Sylvania 5C3S.

Ukryta Zawartość

... oznaczenie 5C3S sugeruje  radzieckie pochodzenie lampy. A skąd Sylvania ? Oryginał ? Malowanka ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lisor
1 hour ago, Lisor said:

... 

... oznaczenie 5C3S sugeruje  radzieckie pochodzenie lampy. A skąd Sylvania ? Oryginał ? Malowanka ?

literówka.. jest to oczywiscie radziecka Svetlana

fix w topicu zapewne mozliwy tylko poprzez moderatora

ps. napisalem do moderatora z prosba o zmiane

Edytowane przez czuguri
  • Marcinus zmienił(a) tytuł na Iskrzące prostownicze Svetlana 5c3s.