Skocz do zawartości
IGNORED

Wahania napięcia sieciowego

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę tego posta, bo podobne są już w archiwum.
W godzinach wieczornych napięcie w gniazdku, do którego mam podpięty terminal Furutech e-TP60E spada do nawet 198 V.
I tak sobie oscyluje od 208 V do 198 V.
W okresie letnim kiedy pracowała okoliczna fotowoltaika napięcie było z kolei w granicach 225 V do 250 V. Podejrzewam więc, że energetyka wtedy "zeszła" z napięcia na głównym transformatorze kiedy fotowoltaika podbijała, a skutki tego zejścia teraz ja odczuwam.
Zapewne jestem też na końcu transformatora dlatego takie szopki.
W związku z powyższym rozważam zakup stabilizatora (regulatora) napięcia coś jak to o mocy 5kV:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na Youtube jest przedstawiona jego budowa i sprawia wrażenie porządnej.
Na forum trioda pewien kolega w prywatnej korespondencji polecał mi to urządzenie, ale tam jak wiadomo mają zgoła odmienne poglądy na sprawy "czystej" muzyki i wpływu tzw. biżuterii (okablowanie zasilające, złote bezpieczniki, rodowane gniazda itp.)
A mnie właśnie interesuje czy wpływ tego stabilizatora nie będzie miał ubocznych skutków dla dźwięku. Coś w rodzaju: jeden nie używa kondycjonera bądź filtrów bo degraduje mu dźwięk i wpina sprzęt bezpośrednio do gniazda w sieci, a inny słyszy wręcz poprawę przy stosowaniu filtrów.
Ja raczej należę do tych pierwszych bo korzystam z "czystego" terminala, tylko... No właśnie te wahania napięcia.
Co ciekawe mam instalację trójfazową i mierzyłem napięcie bezpośrednio w rozdzielnicy i na dwóch liniach w tym samym czasie było ok. 220 i 217V a na feralnej linii gdzie sprzęt, tylko 200V.
Nie wiem czy skarga do energetyki coś da, bo panowie przyjadą do pomiarów akurat wtedy, kiedy będzie normatywne 207 V i jeszcze mnie obciążą kosztami.
Może ktoś używa takiego stabilizatora albo podobnego i mógłby się wypowiedzieć.
Linia energetyczna w moim rejonie pamięta jeszcze pewnie lata okrągłego stołu i nie wiem czy zanosi się na jakąś poprawę. Z drugiej strony nie chcę się pakować w koszty stabilizatora, skoro miałoby to "siać brudem".

Mam wzmacniacz słuchawkowy, którego lampy są żarzone z wtórnego transformatora bez stabilizacji, a napięcie żarzenia wygląda tak w zależności od sieciowego:

211 V - 5,8 V
215 - 5,9
217 - 6,3
233 - 6,5
245 - 6,8
247 - podchodzi pod 7 V

Pomiary są z okresu letniego.

Zauważyłem też, że napęd w CD też ma problemy z czytaniem płyt.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/160507-wahania-napi%C4%99cia-sieciowego/

Wahania to pikuś. U mnie kilkanaście razy na dobę na ułamek sekundy tak siada napięcie, że oświetlenie LED gaśnie. 

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

A to juz inna przyczyna 

Godzinę temu, naczesany napisał:

Piszę tego posta, bo podobne są już w archiwum.
W godzinach wieczornych napięcie w gniazdku, do którego mam podpięty terminal Furutech e-TP60E spada do nawet 198 V.
I tak sobie oscyluje od 208 V do 198 V.
W okresie letnim kiedy pracowała okoliczna fotowoltaika napięcie było z kolei w granicach 225 V do 250 V. Podejrzewam więc, że energetyka wtedy "zeszła" z napięcia na głównym transformatorze kiedy fotowoltaika podbijała, a skutki tego zejścia teraz ja odczuwam.
Zapewne jestem też na końcu transformatora dlatego takie szopki.
W związku z powyższym rozważam zakup stabilizatora (regulatora) napięcia coś jak to o mocy 5kV:

Ukryta Zawartość

Na Youtube jest przedstawiona jego budowa i sprawia wrażenie porządnej.
Na forum trioda pewien kolega w prywatnej korespondencji polecał mi to urządzenie, ale tam jak wiadomo mają zgoła odmienne poglądy na sprawy "czystej" muzyki i wpływu tzw. biżuterii (okablowanie zasilające, złote bezpieczniki, rodowane gniazda itp.)
A mnie właśnie interesuje czy wpływ tego stabilizatora nie będzie miał ubocznych skutków dla dźwięku. Coś w rodzaju: jeden nie używa kondycjonera bądź filtrów bo degraduje mu dźwięk i wpina sprzęt bezpośrednio do gniazda w sieci, a inny słyszy wręcz poprawę przy stosowaniu filtrów.
Ja raczej należę do tych pierwszych bo korzystam z "czystego" terminala, tylko... No właśnie te wahania napięcia.
Co ciekawe mam instalację trójfazową i mierzyłem napięcie bezpośrednio w rozdzielnicy i na dwóch liniach w tym samym czasie było ok. 220 i 217V a na feralnej linii gdzie sprzęt, tylko 200V.
Nie wiem czy skarga do energetyki coś da, bo panowie przyjadą do pomiarów akurat wtedy, kiedy będzie normatywne 207 V i jeszcze mnie obciążą kosztami.
Może ktoś używa takiego stabilizatora albo podobnego i mógłby się wypowiedzieć.
Linia energetyczna w moim rejonie pamięta jeszcze pewnie lata okrągłego stołu i nie wiem czy zanosi się na jakąś poprawę. Z drugiej strony nie chcę się pakować w koszty stabilizatora, skoro miałoby to "siać brudem".

Mam wzmacniacz słuchawkowy, którego lampy są żarzone z wtórnego transformatora bez stabilizacji, a napięcie żarzenia wygląda tak w zależności od sieciowego:

211 V - 5,8 V
215 - 5,9
217 - 6,3
233 - 6,5
245 - 6,8
247 - podchodzi pod 7 V

Pomiary są z okresu letniego.

Zauważyłem też, że napęd w CD też ma problemy z czytaniem płyt.

Ja bym interweniował w energetyce o przestawienie zaczepów transformatora,  i robienie tego 2 razy do roku.

Panowie robią to regularnie ostatnio bo widzę 

Niestety pakujemy się w g... zwane fotowoltaika i sieć jest mocno  niestabilna 

Ukryta Zawartość

45 minut temu, costa brava napisał:

Ja bym interweniował w energetyce o przestawienie zaczepów transformatora,  i robienie tego 2 razy do roku.

Panowie robią to regularnie ostatnio bo widzę 

Kolega w pracy też właśnie mi wspomniał, że przestawiają 2 razy w roku tylko za bardzo im się nie chce. Postaram się zainterweniować.

57 minut temu, costa brava napisał:

Niestety pakujemy się w g... zwane fotowoltaika i sieć jest mocno  niestabilna

No bo przecież węgla mamy na 200 lat a produkty jego spalania są zdrowe.

Jak człowiek się zaciągnie powietrzem to wie, że żyje.

Jestem Europejczykiem.

Poprawna odpowiedź  brzmi  nic 🙂

Godzinę temu, naczesany napisał:

Kolega w pracy też właśnie mi wspomniał, że przestawiają 2 razy w roku tylko za bardzo im się nie chce. Postaram się zainterweniować.

Nie chce im się? Raczej nadmiar mitregi biurokratycznej i brak kadr w stosunku do potrzeb 

Lawinowo wzrasta ilość spraw do załatwienia przy oszczednosciach na wszystkim,  a zwłaszcza ludziach 

Tak wygląda Polska w praktyce

20 minut temu, costa brava napisał:

Poprawna odpowiedź  brzmi  nic 🙂

Racja. Przecież w elektrowniach węglowych nie spala się węgla. Przecież to nasze czarne złoto.

Dla mnie EOT.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

3 godziny temu, naczesany napisał:

Że im się tak chce, jest tolerancja napięcia sieciowego .Jak niechcesz się wybulić to kup używany UPS serwerowy np. HP 1500Wat i podłącz pod sprzęt. Z tego co mierzyłem to ma czysty sinus na wyjściu.

W dniu 15.12.2022 o 17:44, costa brava napisał:

A co ma smog wspólnego z energetyką węglową?

No widzisz , energetyka węglowa nie robi na ogół smogu , ale wytwarza dużo CO2  . Nisko emisyjne źródła wytwarzają smog i CO2 , takie jak kotły na paliwo stałe , samochody itd.
Ludzie pozakładali fotowoltaikę i powstawiali pompy ciepła , a więc powietrze jest mniej zanieczyszczane . Problem z fotowoltaiką jest bez wątpienia , ale sama fotowoltaika w sobie nie jest zła . Posprzedawali prawa do emisji CO2 . Za te środki miała być modernizowana sieć , miało być OZE , a tu nic , nawet zablokowali wiatraki.  

Edytowane przez czester15.30
W dniu 17.12.2022 o 13:28, czester15.30 napisał:

nawet zablokowali wiatraki.  

Z wiatrakami tłumaczyli się zabezpieczeniem polskiego rynku przed zalewem wyeksploatowanych  turbin wiatrowych z Niemiec które jak się okazało zamiast sprzedać jako pełnowartościowe do Polski to musieli zutylizować u siebie tzn. dokonali ekologicznego zakopania w ziemi. Tyle w temacie ekologii ,jak śmieci to do sąsiada podrzucić ale nie wyszło tym razem.

33 minuty temu, mariusz05 napisał:

Z wiatrakami tłumaczyli się zabezpieczeniem polskiego rynku przed zalewem wyeksploatowanych  turbin wiatrowych z Niemiec które jak się okazało zamiast sprzedać jako pełnowartościowe do Polski to musieli zutylizować u siebie tzn. dokonali ekologicznego zakopania w ziemi. Tyle w temacie ekologii ,jak śmieci to do sąsiada podrzucić ale nie wyszło tym razem.

Śmiecie wwozili do Polski , bo minister Szyszko wydawał pozwolenia. 

2 godziny temu, mariusz05 napisał:

Nie musiał ,na lewo wjeżdżały  z błogosławieństwem właścicieli.

Nie musiał , ale podpisywał , działo się to za zgodą Ministerstwa  Środowiska . 

Edytowane przez czester15.30

Panie Szanowny - wahania napięcia w sieci energetycznej zależą od jej obciążenia. A jak wiadomo - wróble i inne ptactwo lubi przycupnąć na drutach, bo HV grzeje łapki🙂. Wniosek jest jeden- im więcej wróbli, tym bardziej linia jest przeciążona i wraz z obniżeniem linii drutu- napięcie spada😁. Odwrotnie niż w przypadku Chucka Norrisa- gdy Chuck Norris się pojawia, to napięcie rośnie😆

A tak na poważnie- albo wizyta w energetyku (wątpię, żeby przyniosło to jakiś efekt, bo jak ktoś tu napisał- przyjadą, pomierzą i będzie git, a ty zapłacisz za pomiary), ew. stabilizator napięcia, ew. UPS o odpowiedniej mocy (jak napisał Mariusz05). 

Edytowane przez endriuw

Normalne, solidnie zbudowane urządzenia, z certyfikatem CE, mają w tyle wahania do +/- 10% nominału 230V.

Może to tylko te ezoteryczne mimozy HajEndowe są takie "wrażliwe"... lub ich dumni użytkownicy***?

***(ale tylko wtedy, gdy widzą że napięcie się waha? Recepta - nie mierzyć, nie zaglądać, a brzmienie ustabilizuje się samoistnie)

Jeżeli napięcie nie mieści się w tolerancji to można zastosować patent z forum " elektroda" a mianowicie elektryk za zgodą dostawcy zakłada urządzenie które legalnie bocznikuje licznik w przypadku napięcia poza  tolerancją. Efekt był takie że zainteresowany praktycznie przez rok nie płacił za energie a dostawca dostał bólu dupy i wymienił starą instalacje na słupach plus nowy transformator. Po szczegóły odsyłam na wyżej wymienione forum.

• 3 tygodnie później...

U mnie STALE ok 240 niezależnie od pory dnia, tygodnia czy roku, najniżej co widziałem to 236V. Mieszkam w Krakowie  w blokowisku, żadnej fotowoltaiki.

Jakiś stabilizator?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

@naczesany w poście wstępnym przytacza pomiary. Może byłoby  dla sprzętu zdrowsze stabilne napięcie wg specyfikacji czyli 230V? Nie mówiąc o chwilowych zmianach SQ zależnych właśnie od napięcia.

Ma ktoś pomysł, doświadczenia ze stabilizatorami? Poza tym, że są złe.

Chodzi mi o te dobre, nawet dedykowane do audio.

Pod koniec roku dwóch sąsiadów zainstalowało przewymiarowane PV.

Prądu z tego się spodziewają w okolicy kwietnia. Efekt napięcie ?

W dzień aktualnie 225-235 V . Wieczorem 210-195. Przedtem popołudniowy prąd był najbliższy normie!

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 5 miesięcy później...
W dniu 15.12.2022 o 15:22, naczesany napisał:

W związku z powyższym rozważam zakup stabilizatora (regulatora) napięcia coś jak to o mocy 5kV

Masz już może ten stabilizator? 

2 godziny temu, absinth3 napisał:

Masz już może ten stabilizator? 

Nie. Żona popukała się w czoło. Mnie taki klocek by nie przeszkadzał, zważywszy że ładnie by stabilizował napięcie (być może). Póki co na słuchawkowym słucham jak napięcia są w miarę bezpieczne dla lamp (żarzenie). Trochę to śmieszne. Te Ruskie 6N6P i 6S45P-E są dosyć siermiężne i raczej znoszą wahania żarzenia. Poza tym coś Tauron przebąkuje odnośnie wymiany całej sieci (nowe słupy, nowe przewody). Może gdyby urządzenie było do wypożyczenia na Śląsku to bym się skusił a tak to trochę daleko bo jednak Poznań i brać w ciemno? Ciut ryzykowne a i wydatek niemały. Jakoś to przeżyję. Aha, pociesza mnie myśl, że chociaż mój CD Lector ma stabilizowane żarzenie do ECC81 więc te 245V mu niestraszne.

Napisałem też: Zauważyłem też, że napęd w CD też ma problemy z czytaniem płyt. Ale to już inna przyczyna była - wymieniłem po prostu cały napęd bo stary chyba z 15 lat miał.

Godzinę temu, porlick napisał:

A co to są wahania napięcia w sieci?

Te "marne" +/-2V? U mnie non stop napięcie w granicach 237-241V, najczęściej pokazuje 239V.

u mnie dokładnie tak samo

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.