Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 948 + Rotel RA-1592

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry,

Drodzy Użytkownicy!

Obecnie jestem posiadaczem zestawu : Focal Aria 948 i Rotel Ra-1592... i tak stwierdziłem, że już czas na zmianę wzmacniacza.

Generalnie powyższy zestaw bardzo fajnie brzmi, rotel jest w miarę ciepły,  ma bardzo dobrą wydajność przy odsłuchu na niskim poziomie głośności, brzmienie pełne, nasycone.

Chciałbym abyście mi doradzili co mógłbym kupić zamiennie.... generalnie z racji tego, że kolumny są dość wymagające i potrzebujące prądu musi być coś mocnego...

Może to takie wrażenie, jednak podczas gdy gałka jest solidnie odkręcona.. jakieś 80% mocy miałem takie odczucie, że rotelowi zabrakło trochę pary....

Patrząc na waty to ma on przy 8omach 200Watt na kanał, czyli całkiem sporo, jednak pytanie czy jest na tyle wydajny prądowo aby zasilać te kolumny. Jego pobór maxymalny z sieci to 600Watt.. Pamiętam, kiedyś miałem kocówkę advance acoustic chyba MAA-406 i ona po mimo 150Watt/8 ohm pobierała z sieci około 1000Watt.

Dalej patrząc np na wzmacniacz CA 851A mimo produkcji 120Watt/8omach pobiera z sieci 800Watt.... końcówka CA 851W pobiera ponad 2kW....

Czy ten pobór mocy z sieci jest tak bardzo istotny? moim zdaniem tak.

I tu moja prośba Was, czym mianowicie mogę godnie zastąpić Rotela? Zależy mi na wydajności wzmacniacza... Oczywiście wiem, że wzmacniacz i kolumny muszą się choć trochę ze sobą zgrać... może ktoś z Was podsunie jakieś propozycję.

Ciężko mi określić budżet.... bo zawsze będzie za mało :).... w grę wchodzi także używany sprzęt, co może nieco ułatwić sprawę. ale na początek zróbmy może te 12.000pln.

https://www.audiostereo.pl/topic/160409-focal-aria-948-rotel-ra-1592/

Ja przymierzałem się do tych arii ze wzmacniaczem MF m6si. Podobno nieźle razem grają. Sprawdziłem co prawda focal 926 i było bardzo sympatyczne. Ostatecznie kupiłem zupełnie inne kolumny ale możesz rozważyć ten wzmak

A tak swoją drogą po co kręcić gałą do 80 %? Przy takiej mocy to już chyba niezły hałas. Ja na MF gram w maksie i tylko na imprezach na godz 12 i starczy. Salon pow 40 m2 

25 minut temu, zbigr7 napisał:

A tak swoją drogą po co kręcić gałą do 80 %? Przy takiej mocy to już chyba niezły hałas. Ja na MF gram w maksie i tylko na imprezach na godz 12 i starczy. Salon pow 40 m2 

Ależ oczywiście że tylko podczas imprezy 😆. W sumie mam ze 60m do nagłośnienia.... 

A ta chęć zmiany to tak bardziej fanaberia .... Po prostu trzeba kupić coś nowego.... Rotel na prawdę spełnia oczekiwania.

6 godzin temu, Szeryf79 napisał:

Czy ten pobór mocy z sieci jest tak bardzo istotny? moim zdaniem tak.

Nie ilość a jakość. To jest istotne. Tak więc jeśli patrzysz tylko na ilość watów i pobór prądu, możesz się mocno rozczarować 

43 minuty temu, piotrek7 napisał:

Nie ilość a jakość. To jest istotne. Tak więc jeśli patrzysz tylko na ilość watów i pobór prądu, możesz się mocno rozczarować 

Dziękuję, bardzo cenna i istotną uwaga... Nie jestem specjalistą w temacie, dlatego też sięgam po wasze porady.. co polecasz?

Z tym poborem mocy głównie chodziło mi o to aby dostarczyć odpowiednią ilość prądu, ale zdaje sobie sprawę, że może to zupełnie nie zagrać ze sobą.

A co powiecie na coś takiego jak gato audio dnia 250s.... Zupełnie co innego jak rotel.. klasa D. Czytając recenzje nigdy niczego się nie dowiesz, podstawieni pseudo znawcy wychwala wszystko pod niebiosa, recenzje są zawsze sponsorowane.... Osobiście jakoś nie trafiłem na recenzję na jakimś sklepie, która mówi krytycznie....

Poczytaj o tym. Prawdziwa klasa i do tego w bardzo okazyjnej cenie od dystrybutora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja to bym kolumn lepszych poszukał nawet do tego Rotela 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

13 godzin temu, piotrek7 napisał:

Poczytaj o tym. Prawdziwa klasa i do tego w bardzo okazyjnej cenie od dystrybutora

Ukryta Zawartość

Kawał zacnego wzmacniacza, bardzo fajne wykonanie, cena rzeczywiście zrobiła się bardziej przystępna... zapewne godne przemyślenia. 

Nigdzie nie mogę znaleźć opinii użytkowników -  a zawsze to lepiej pomimo, że są to subiektywne odczucia, ale sądzę, że wielokrotnie lepsze jak recenzja, którą można znaleźć na stronie.

W sumie generalnie lepiej było by kupić jakaś używkę, nie boli tak później przy sprzedaży 🙂

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja to bym kolumn lepszych poszukał nawet do tego Rotela 😉

Generalnie bardzo przyjemnie grają te focale, słuchałem różnych i nie sądzę abym w tych pieniądzach coś kupił. Mam dość duże pomieszczenie do nagłośnienia bo koło 60m... sprzętu używam też do domówek, więc raczej nie podejdą mi jakieś wyrafinowane wypierdki :). Generalnie musi być czysto, soczyście, mięsiście, w miarę ciepło z dobrą sceną, mają też na prawdę fajny dół..

A co byś zaproponował z kolumn?

drodzy forumowicze, wybór zawęziłem do dwóch wzmacniaczy... musical fidelity m6si i Atoll in 300.

Poproszę może porady w obrębie tych dwóch piecy. jakieś za i przeciw. MF słuchałem, atolla nie.... byłby zakup w ciemno :), jednak z opisu brzmienie raczej by mi pasowało. 

Wartość ich jest podobna, więc w co lepiej zainwestować,....? Co jest warte bardziej kwoty około 11tys?

45 minut temu, Szeryf79 napisał:

Atoll in 300.

45 minut temu, Szeryf79 napisał:

jakieś za i przeciw.

Miałem przez rok w formie zastawu. Tyle kasy za taki szajs??? Jakaś kpina. A nie, przepraszam. Cały Atoll

Może powiedz jakimi kryteriami się kierujesz wyszukując takie perełki spośród dziesiątek wzmacniaczy dostępnych na rynku?

12 minut temu, piotrek7 napisał:

Miałem przez rok w formie zastawu. Tyle kasy za taki szajs??? Jakaś kpina. A nie, przepraszam. Cały Atoll

Może powiedz jakimi kryteriami się kierujesz wyszukując takie perełki spośród dziesiątek wzmacniaczy dostępnych na rynku?

Tak jak napisałem, nie mam zbyt dużego doświadczenia... miałem rotela, słuchałem MF, Jakiegoś tam denona, marantza(który w ogóle mi nie podpasował).

11 tyś  - pisze tu o wartości nowego sprzętu, no taka cena na rynku.... jak mówisz ze atoll szajs -  a co mnie kierowało? opinie w necie, funkcjonalność..... itp... rozumiem, że atoll więc odpada.... co więc Twoim zdaniem stanie na wysokości zadania?

13 minut temu, Szeryf79 napisał:

opinie w necie,

Sponsorowane "recenzje". 

14 minut temu, Szeryf79 napisał:

11 tyś  - pisze tu o wartości nowego sprzętu

Wg Ceneo - 13900 zł

Wiadomo, że znajdzie się taniej a ceny mają charakter umowny więc trzymając się tych widełek 

Naim XS3

LYNGDORF TDAI-2170 (bez dodatkowych modułów)

Primare I25

To pierwsze 3, które przychodzą mi do głowy 

I właśnie MF, bo to faktycznie bardzo fajny wzmacniacz

Zapomniałem o Arcam SA30 a powinien znaleźć się na liście. Także z trzech mamy 5

20 minut temu, piotrek7 napisał:

Sponsorowane "recenzje". 

Wg Ceneo - 13900 zł

Wiadomo, że znajdzie się taniej a ceny mają charakter umowny więc trzymając się tych widełek 

Naim XS3

LYNGDORF TDAI-2170 (bez dodatkowych modułów)

Primare I25

To pierwsze 3, które przychodzą mi do głowy 

I właśnie MF, bo to faktycznie bardzo fajny wzmacniacz

Piotrek7 dziękuję Ci za pomoc...

Tak jak piszesz,.. sponsorowane recenzje. Niestety wielu ludzi tylko na tym bazuje. Tak jak z tym atollem in 300, generalnie sprzęt nie tani jak na mój budżet oczywiście, wszędzie same superlatywy,....jak on to nie gra, czystość, separacja, scena, potężny dół.. itd itp.... 

Mogłem go kupić praktycznie nowego za 8800pln, no ale jak piszesz, że szajs to nawet mi się dalej nie chce tematu drążyć....

Przejrzałem wszystkie Twoje propozycje.

Zostanę jednak przy MF m6si z racji dostępności "dobrej" ceny. Używanego na gwarancji mogę kupić za 7500pln a nowego za 9000pln. Tu jeszcze zdecyduję co lepiej... jednak później w razie odsprzedaży już tak dużo nie stracę. A zapewne za rok lub i szybciej będę poszukiwał dalej nowych doświadczeń.

8 minut temu, Szeryf79 napisał:

wszędzie same superlatywy,....jak on to nie gra, czystość, separacja, scena, potężny dół.. itd itp.... 

Tylko jakoś ci recenzenci przemilczali (dla przykładu) bardzo głośne "strzelanie" pomiędzy utworami granymi za pośrednictwem wbudowanego przetwornika na USB. Przerwa po utworze i głośne "pyk!!!!" . I następny utwór. Takie tam "audiofilskie smaczki" charakterystyczne dla tej marki. Brzmienie? Może się podobać. Ja jednak wolę dźwięk naturalny 

MF jest o wiele lepszym rozwiązaniem 

1 godzinę temu, Szeryf79 napisał:

Zostanę jednak przy MF m6si z racji dostępności "dobrej" ceny. Używanego na gwarancji mogę kupić za 7500pln a nowego za 9000pln. Tu jeszcze zdecyduję co lepiej... jednak później w razie odsprzedaży już tak dużo nie stracę. A zapewne za rok lub i szybciej będę poszukiwał dalej nowych doświadczeń.

I co kupisz w ciemno tego MF? Ja jednak na twoim miejscu bym posłuchał.

MF trochę przycina wysokie a eksponuje środek, mnie to pasuje ale jak zabraknie Ci "cykania" to może być problem.

Godzinę temu, zbigr7 napisał:

I co kupisz w ciemno tego MF? Ja jednak na twoim miejscu bym posłuchał.

MF trochę przycina wysokie a eksponuje środek, mnie to pasuje ale jak zabraknie Ci "cykania" to może być problem.

Może nie aż tak mocno w ciemno, mój kolega ma m5si... sądzę więc ze będzie podobnie... do tego MF mam arie 948.

Podobno się zgrywają dość dobrze z MF :). Rotel ra 1592 moim zdaniem też nie miał jakiejś tam mocnej góry, był raczej spokojny...

No trochę ryzyko :).. no cóż. 

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Tylko jakoś ci recenzenci przemilczali (dla przykładu) bardzo głośne "strzelanie" pomiędzy utworami granymi za pośrednictwem wbudowanego przetwornika na USB. Przerwa po utworze i głośne "pyk!!!!" . I następny utwór. Takie tam "audiofilskie smaczki" charakterystyczne dla tej marki. Brzmienie? Może się podobać. Ja jednak wolę dźwięk naturalny 

MF jest o wiele lepszym rozwiązaniem 

Taki temat o którym piszesz to dla mnie totalna dyskwalifikacja... gdzieś tam jeszcze wyczytałem, że potrafią zasilacze hałasować.. to już totalna porażka.

Miałem kiedyś takiego xindaka hybrydowego.... robił takie :"pyk, pstryk, trzask..." pozbyłem się tego chińskiego barachła.

Ale gdzie te analityczne wzmacniacze do focala.

Całość kopu w tym że większość z nich będzie po prostu do tych kolumn za ostra.

I mimo że osobiście tak żeby mnie wolał to rozmawiając o tych konkretnych kolumnach skoncentrowanie wyboru do musical fidelity i atola to słuszna droga.

Osobiście mimo wad konstrukcyjnych wywalania bezpieczników w atol to ja jednak wybrałbym 300.

W musical moim zdaniem góra jest zbyt obcięta.

Wychodzi trochę sztucznie. Z drugiej strony to wychodzi dopiero po wielu odsłuchanych wzmacniaczach więc jeśli ktoś nie ma olbrzymiego doświadczenia to może być strzał w dziesiątkę na lata.

Piotr 

W dniu 15.12.2022 o 09:17, Szeryf79 napisał:

Mogłem go kupić praktycznie nowego za 8800pln, no ale jak piszesz, że szajs to nawet mi się dalej nie chce tematu drążyć....

Lepiej będzie jak wybierzesz się do jakiegoś salonu i sam wyrobisz sobie zdanie na jego temat. 

57 minut temu, Silver_85 napisał:

Lepiej będzie jak wybierzesz się do jakiegoś salonu i sam wyrobisz sobie zdanie na jego temat. 

100% racji 👍

teraz to już za późno 🤣

nowy MF m6si kupiony - w przyszłym tyg będzie... napiszę jakie wrażenia.... 

chociaż sprzęt jest nowy.. potrzebuje pewnie ze 100 godzin pracy aby właściwie zaczął grać...

33 minuty temu, Szeryf79 napisał:

teraz to już za późno 🤣

chociaż sprzęt jest nowy.. potrzebuje pewnie ze 100 godzin pracy aby właściwie zaczął grać...

Oby  Si nie grał jak 6i. 6i miałem, Arie 948 mam. 6i i 948 mają swoją manierę grania.

Edytowane przez muda44
2 godziny temu, muda44 napisał:

Oby  Si nie grał jak 6i. 6i miałem, Arie 948 mam. 6i i 948 mają swoją manierę grania.

Skoro miałeś, to maniera nie była do zaakceptowania?:)

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Skoro miałeś, to maniera nie była do zaakceptowania?:)

Obydwa grają dynamicznie, plastycznie ale razem zbyt przytłumione brzmienie. 

Ale to ciekawe bo ja też uważam że musical ma mocno stłumiona górę. Głębia jest ale rozdzielczość średnia 

Ale połączenie z jasnymi ariami? 

Chyba że twój mod je stępił u góry?

Było by super. Jak chciałem posłuchać twojego nada tak teraz focale dopisuje do listy 🙂

Piotr 

W dniu 16.12.2022 o 13:31, Szeryf79 napisał:

teraz to już za późno 🤣

Jestem bardzo ciekawy wrażeń koniecznie napisz.

2 minuty temu, zbigr7 napisał:

Jestem bardzo ciekawy wrażeń koniecznie napisz.

napiszę napiszę,... sam jestem ciekaw... no jak pisałem wcześniej, musi to trochę pograć aby dźwięk stał się właściwy.

• Pokaż nowe odpowiedzi