Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowy, to mój pierwszy post i prosze o wyrozumiałość.

Chciałbym odświeżyć temat po 7 latach bo w waszym archiwum znalazłem coś na temat kolumn z 2015 roku a są pewnie nowe kolumny na rynku.

Zmieniam wystrój pokoju i juz moje new mildtony 200 i altusy 110 myszą zostać wymienione i chciałbym dopytać co na obecny czas możecie zaproponować do ww Denona.
Pokój nie za duży bo 3 x 5,5 metra ale docelowo (może w ciągu dwóch lat) będzie coś większego - jak się rynek uspokoi i się uda w końcu kredyt dostać i wybudować.

Lubię każdy rodzaj muzyki i głownie do tego potrzebuje kolumn wraz z dobrym aktywnym subwoofer'em - lubię dobry głęboki bass. Ostatnio jestem wkręcony w twórczość Serhat Durmus i podobne tego typu klimaty jak Kertscher czy Axel Thesleff. Ale lubię też polskich wykonawców jak Dżem, Budka Suflera i podobne, czy Jezz, Blues lub często wracam do The Prodigy stare albumy, Scorpions'i „Best Off” czy dużo do polskiego i zagranicznego rapu i HipHop'u, szczególnie lat 90. Dodam że muzyka jak Nativ American lub wyciszające brzmienie odgłosów lasu czy mis tybetańskich też jest u mnie mile widziane a i od świąt Vangelis, Vivaldi, Mozart czy Bach też poleci.  Obecnie za bass robiły mi new mildtony 200 na starym wzmacniaczu Unitry PW-9010 a Altusy napędzał Denon do którego sa moje pytania.

Cały front będzie na krótkiej ścianie 3 metry , kolumny chce w narożnikach. Po drugiej stronie pokoju będzie wypoczynek/łóżko. Może od razu skuszę się na komplet 4 kolumn plus subwoofer lub 2 kolumny 2 monitory i subwoofer.
Zastanawiam się nad Pearl 25 lub WHARFEDALE DIAMOND 230-240 (podobno bardzo ładny bass mają) koniecznie czarne. Meble mam zakupione w kolorach dąb monastery/dąb czarny stąd muszą być czarne gdyż w dębie monastery nie widziałem kolumn a mieszać z innymi odcieniami dębu czy innych gatunków „drzewa” nie chcę.
Proszę o poradę co do kolumn. Cena jak widzę takie kolumny jak podałem to około 2000 za dwie i to juz postanowiłem zainwestować czyli jak 4 kolumny to 4 tyś. do tego subwoofer , tu nie wiem totalnie nic jaki wybrać jakiej firmy ale ma być – chyba że stwierdzicie i podacie takie kolumny że mi starczą (aucie zrobiłem sobie mocniejsze audio – dołożyłem do zestawu fabrycznego 11 głośników auta, JBLa GTO 75.4 + JBL 1204BP i dodatkowo kondensator. Gra to wystarczająco dobrze aczkolwiek nie podoba mi się przy niektórych pasmach basu. Ale to inna kwestia a podaję to tylko po to bo może ktoś miał do czynienia z takim starszym kompletem i pomoże mu to w odniesieniu się do poszukiwania przeze mnie kolumn do domu). Będę też raz na ruski rok oglądał jakiś film więc pewnie później doinwestuje w centralny lub połączę może (jak się da) jakiś soundbar od telewizora ale to później. Ważniejsza dla mnie teraz muzyka. Więc proszę o poradę.
Od razu chciałbym podpytać szanownych forumowiczów o gramofon do 1000 zł bo takowy też chcę nabyć drogą zakupu. Podoba mi się Denon DP 300 F ale nie widziałem czarnego do tej ceny bo tak to 1500 nowy. Ale co o nim sądzicie? Warto pomyśleć o dołożeniu 500 zł do nowego takiego Denona czy może znajdzie się coś innego ładnego reprezentatywnego (nie chce juz stylu vintage) ?
Wiem że trochę juz kwotami tutaj idę ogólnie w górę bo zaraz 10 k na 4 kolumny sub i gramofon nie starczy i może ktoś zasugerować żebym zmienił też wzmacniacz ale jakoś mam do niego sentyment. Długo go mam i nic mi się z nim nie dzieje (oprócz braku wyświetlania - standard usterka tych modeli która juz jest naprawiana) i ma wszystko tak naprawdę co potrzebuję.
Tak więc proszę was o radę. Meble jadą dopiero ale na święta chce sobie zrobić prezenty a mianowicie cały nowy pokój.

Pozdrawiam was serdecznie.

P.S.

Zastanawiam się czy gdzieś w poznaniu można podjechać z tym wzmacniaczem na odsłuch jakichś kolumn? Podejrzewam że na półkach już nigdzie nie będzie stał tak stary model.

A i będę się pozbywał obecnego wzmacniacza i tych kolumn altus'ów i new mildton'ów - niestety nie są w wyśmienitym stanie i głośniki nisko tonowe zmienione na jakieś nieoryginalne oraz do wymiany/naprawy średnie w altusach i średnie i wysokie w mildtonach, ale może ktoś?

https://www.audiostereo.pl/topic/160405-kolumny-do-denon-x1100w-gramofon/

Na początek może:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i po zapoznaniu z prawdziwym basem subwoofer będzie zbyteczny ...

A jak nie grasz szybszej muzyki to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie oszukujmy się ani Pylon Pearl, ani Wharfedale Diamond nie grają potężnym basem jest to myślenie życzeniowe, ale w połączeniu z dodatkowym subwooferem nie będą musiały. Jeśli szukasz mocniejszego basu popatrz na kolumny firmy Polk  najlepiej z serii Reserve 500 przy takim pomieszczeniu, albo nieco niższe modele z serii Signature Elite przy takim wyborze prawdopodobnie nie byłby potrzebny subwoofer, choć nie wiem jak wielkie są twoje oczekiwania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za sugestie Q21 i audioburak'u.

Postaram się w weekend posłuchać ich gdzieś i odsłuchać różnice między es50 55 60 i reserve r500. Na r600 i r700 już nie patrzę bo to nie na teraz wydatki takie, chodź ceny tych niższych modeli też przekraczają założony budżet. Mimo wszystko nie mówię nie jak będzie para przy muzyce grać lepiej niż np 4 Pearl 25 lub WHARFEDALE DIAMOND 230-240 i do tego bez suba to jest to jak najbardziej temat do przemyślenia. Wyglądem mi się bardzo podobają.

Co do tych Hurricane i TDL'ów to niestety raczej nie będę mógł tego odsłuchać i porównać z innymi, więc widzę teraz że dochodzi jeszcze ważna dla mnie kwestia aby były to modele które są dostępne w jakichś sklepach z salami do odsłuchu, czyli raczej nowe modele. A i szybsza muzyka też wchodzi w gre.

Jak jednak zestaw 2.1 lub 4.1 to może ktoś poleci coś w miarę rozsądnej cenie. Przeanalizuje każdą propozycję.

Co do niskich tonów to lubię jak mi się w żołądku "przewraca", czy "żyrandol się trzęsie" :D.

Np w utworze Serhat Durmus "Mirror" - od 1:56 jest ładny basik który w moim aucie robi robotę że oddychać trzeba inaczej , gdzie takie coś lubię :):) .
(Jak wklejanie linków do youtuba jest niezgodne z regulaminem to prosze moderatora o usunięcie tylko linku do utworu)

Dziękuję wam i czekam na więcej sugestii. A na tą chwilę przygotuję sobie wycieczkę na sobotę po sklepach w Poznaniu.

P.S.

Widzę że kolega Q21 w ofercie na stronie ma r600 w outlecie , ciekawa cena i warto pomyśleć biorąc pod uwagę że 4 x pearl plus sub by wyszedł pewnie w podobnej cenie...

Jednak po tak wyczerpującym zeznaniu 😉 nawet Signature S55E pewnie

okażą się za cienkie i bez suba ( albo dwóch 😉 ) z min. 12" głośnikiem ani rusz ... 

Mimo schodzenia Polków w pomiarach aż do 31 Hz ..

Ukryta Zawartość

Zatykanie przepony w 40 m3 pokoju, a w 4 m3 samochodu to całkiem inny temat.

Niemniej życzę sukcesów ... a salonów chyba prawie 10 ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam.

No wczoraj byłem w jednym salonie i sobie porozmawiałem z przemiłym Panem.

Jaki wzmacniacz do powiedzmy dwóch kolumn Polk Audio Reserve R600, biorąc pod uwagę stereo nie kino domowe.
Mile widziane obsługiwanie Spotify i podobne. Bluetooth też.

Pozdrawiam

Jak all in one, to przykładem są Yamahy 602 i 803 ale równie dobrze może być

streamer z tunerem, jak np. Rotel T14 i wzmacniacz.

Same streamery to koszt już od np. 500 zeta za Wiim Mini itd.

Są wątki na forum ... - a ów przemiły Pan w salonie nic nie polecał ? 

1 minutę temu, audioburak napisał:

Jak all in one, to przykładem są Yamahy 602 i 803 ale równie dobrze może być

streamer z tunerem, jak np. Rotel T14 i wzmacniacz.

Same streamery to koszt już od np. 500 zeta za Wiim Mini itd.

Są wątki na forum ... - a ów przemiły Pan w salonie nic nie polecał ? 

A polecał, polecał ale chce uzyskać wiele opinii.

Marantz PM7000
Denon PMA-900

Takie kwoty to już nie jest sprzęt który za rok będę chciał/musiał zmienić. to juz zostanie ze mną na jakiś czas. O R600 myślę poważnie.

Docelowo kolumny mają stanąć w salonie wielkości 55m2 , jeśli się sytuacja w naszym pięknym kraju uspokoi i kredyty będą realne.
Marantz był zaproponowany z myślą o podłączeniu bez problemu gramofonu.

Denon w razie lekkiej oszczędności i dokupienia w przyszłości gramofonu i przedwzmacniacza do niego. Chociaż totalnie się na tym nie znam.

Gramofon został mi zaproponowany pro-ject Debut Carbon Evo lub Pro. Wizualnie mi się bardzo podobają. Sprzedawca wychwalał to ze ma rozłączane kable , carbonowe ramie i w zestawie już dobra wkładka.

A moim zdaniem daj sobie spokój słyszysz takiej muzyki która jest lekko mówiąc wymagająca A to jest przeciętny amplituner kina domowego stereo gra do radia no umówmy się.

Więc kolumny okej gramofon okej ale nie przy tym amplitunerze kina domowego.

Piotr 

Dziekuje i dlatego Piotrze wyżej już pytałem o odpowiedni wzmacniacz do słuchania stereo nie kina domowego. Zrozumiałem już to i szukam teraz czegoś co posłuży już kilka lat. Tak sobie przemyślałem dzisiaj ze dobrze by było mieć możliwość włączenia drugiej strefy żebym mógł drugi komplet małych jakichś głośników sobie w innym miejscu podłączyć.

W dniu 6.12.2022 o 09:35, Paweł Świetlik napisał:

Zastanawiam się czy gdzieś w poznaniu można podjechać z tym wzmacniaczem na odsłuch jakichś kolumn?

Hej, W Poznaniu możesz posłuchać kolumn ze swoim wzmacniaczem w Koris na Umultowskiej. Prawdopodobnie w innych firmach jest to także możliwe. 

Zapraszam też do mnie. Moje JmLab Focal Bardzo fajnie zgrywały się z Denonem.

mam w upie

W dniu 12.12.2022 o 00:18, tomcioxxx napisał:

Zapraszam też do mnie. Moje JmLab Focal Bardzo fajnie zgrywały się z Denonem.

Dziekuję tomcio.

rozumiem ze mógłbym podjechać do Ciebie z tym swoim denonem i byśmy podłączyli coś co byś polecał? A co by to były za kolumny? 

A czy idzie na rynku jednak dostać dobry wzmacniacz który wyśmienicie spisuje się w trybie stereo, bo to jest moim priorytetem, ale też żeby można było go zastosować do kina domowego np 5.0 ? Polk R600 cały czas jako stereo. Reszte dobrał bym w miedzy czasie. Pewnie też był szukał coś z Polk'a