Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym dokupić subwoofer do stereo. Aktualnie posiadam Onkyo R380 i Tonsil Maestro II 180., pomieszczenie 30m2.

Kolumny będę wymieniał w przyszłym  roku, jeszcze nie wiem dokładnie na jakie. Nie jestem audiofilem, mam dość słaby słuch także raczej celuję w coś co nie koniecznie jest drogie ale ma fajny stosunek jakości do ceny. Na subwoofer chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 2500-3000zł ale chętnie mniej. Chodzi mi o to że jeśli będzie coś ciekawego za np. 1500zl a dopłacenie kolejnego 1500zł zrobi niewielką różnicę w jakości to jednak preferuje tańsze rozwiązanie. Jaki subwoofer polecacie w tym budżecie do stereo ? Też rozważam opcję kupienia sprzętu używanego ale w dobrym stanie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/160391-subwoofer-do-stereo/

Masz amplituner kina, ktory napedza stereo - tu jest prawdopodobnie pole do popisu.

Ja w budzetowym stereo skusilem sie na "bida-suba" Magnat 302A i czuc, ze do muzyki jest wolny. Fajnie mruczy, w filmie robi roznice, ale nie jest to szybki sub w zamknietej budzie jak np. SVS czy Rel. Duzo zalezy od tego jakiej muzyki sluchasz, jezeli masz opcje, to warto wypozyczyc taka tansza opcje razem z np. Rel T5 czy SVS SB1000, ktore  mozna kupic uzywane w dobrej cenie.
Wyrobisz sobie w ten sposob zdanie, czy robi Ci to roznice warta tych pieniedzy. 

Edytowane przez markov

Jeśli zamienił bym applituner do kina na wzmacnaicz stereo to czy będzie można do niego podłączyć sub ? Czy musze szukać wzmazniacza z jakąś konkretną funkcją ? Słucham głównie muzyki elektronicznej ( progresive house itp). Do takich celów lepszy będzie Rel T5 czy SVS SB1000 ? A może najlepiej będzie docelowo 2 x sub ?

Edytowane przez bartek158

Masz amplituner kina więc kupił bym sub uniwersalny. A w tym temacie świetnie radzi sobie Rel ht 1205. Do twojej powierzchni raczej ten niż 1003.

Piotr 

Wzmacniacz/amplituner powinien posiadać dedykowane wyjście sub out, w wypadku Rela z serii T możesz podłączyć go także poza wspomnianym dedykowanym kablem pod gniazda wysokoprądowe(terminale głośnikowe). W wypadku takiej przestrzeni efekt z dwoma subwooferami będzie lepszy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, bartek158 napisał:

Witam

Chciałbym dokupić subwoofer do stereo. Aktualnie posiadam Onkyo R380 i Tonsil Maestro II 180., pomieszczenie 30m2.

Kolumny będę wymieniał w przyszłym  roku, jeszcze nie wiem dokładnie na jakie. Nie jestem audiofilem, mam dość słaby słuch także raczej celuję w coś co nie koniecznie jest drogie ale ma fajny stosunek jakości do ceny. Na subwoofer chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 2500-3000zł ale chętnie mniej. Chodzi mi o to że jeśli będzie coś ciekawego za np. 1500zl a dopłacenie kolejnego 1500zł zrobi niewielką różnicę w jakości to jednak preferuje tańsze rozwiązanie. Jaki subwoofer polecacie w tym budżecie do stereo ? Też rozważam opcję kupienia sprzętu używanego ale w dobrym stanie.

Pozdrawiam

Super subwoofer do stereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Godzinę temu, bartek158 napisał:

Jeśli zamienił bym applituner do kina na wzmacnaicz stereo to czy będzie można do niego podłączyć sub ? Czy musze szukać wzmazniacza z jakąś konkretną funkcją ? Słucham głównie muzyki elektronicznej ( progresive house itp). Do takich celów lepszy będzie Rel T5 czy SVS SB1000 ? A może najlepiej będzie docelowo 2 x sub ?

Rel podłączysz we wzmacniaczu do terminali głośnikowych lub do wyjścia Sub Out

Ukryta Zawartość

Teraz, bartek158 napisał:

A jaki wzmazniacz sterego byłby dobry do tego sub REL T5 ? Może jakiś wzmacniacz z dedykowanym wyjściem na subwoofer. 

Najważniejsze, żeby wzmacniacz pasował do głównych kolumn. 

To jest priorytet

2 godziny temu, bartek158 napisał:

Jeśli zamienił bym applituner do kina na wzmacnaicz stereo to czy będzie można do niego podłączyć sub ? Czy musze szukać wzmazniacza z jakąś konkretną funkcją ?

Nie: suby przeznaczone do stereo mają wejścia hi-level, które łączysz ze zwykłym wyjściem na kolumny we wzmacniaczu. Suby bez hi-level sa przeznaczone do kina i przy muzyce mulą.

PS.

A jak ktoś szuka dziury w całym, to niech sobie w moim poście dopisze "zazwyczaj" tam gdzie tylko chce.

29 minut temu, bartek158 napisał:

A jaki wzmazniacz sterego byłby dobry do tego sub REL T5 ?

Każdy, dobierz wzmacniacz do kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

W dniu 5.12.2022 o 16:37, bartek158 napisał:

A jaki wzmazniacz sterego byłby dobry do tego sub REL T5 ? Może jakiś wzmacniacz z dedykowanym wyjściem na subwoofer. 

Wzmacniacza nie dobiera się pod subwoofer tylko pod kolumny subwoofer ma swój wzmacniacz. 

Jeżeli wziąłbyś model HT to faktycznie wtedy wzmacniacz powinien posiadać wyjście na subwoofer albo wyjście Line out jakiegokolwiek typu. 

Natomiast jeżeli będzie to model T no to wówczas spokojnie by podłączysz go do terminali głośnikowych.

Piotr 

Moim zdaniem lepiej dołożyć te 2500-3000pln przeznaczone na sub'a do kolumn, które zamierzasz kupić. Dobry sub do stereo to wydatek kilku/kilkunastu ładnych tysięcy pln.

23 godziny temu, StachMuszel napisał:

Dobry sub do stereo to wydatek kilku/kilkunastu ładnych tysięcy pln.

Do stereo za 1000 dobry będzie sub za 1000

Jak autorowi dobrze Tonsil gra, to niech je zostawi i kupi ten subwoofer do zestawu.

Do muzyki dobry będzie REL, SVS...

@StachMuszelJak już, to wolałbym sprzedać, te Tonsil. 

Pieniądze za sprzedaż kolumn + te autora 2500-3000 zł przeznaczyłbym na zakup porządnych kolumn podłogowych. 

W dniu 5.12.2022 o 11:51, bartek158 napisał:

Kolumny będę wymieniał w przyszłym  roku, jeszcze nie wiem dokładnie na jakie.

W tym przypadku z zakupem suba zaczekałbym do odsłuchania nowych kolumn.

W dniu 5.12.2022 o 12:51, bartek158 napisał:

Witam

Pozdrawiam

Kup duże kolumny podłogowe, subwoofer odpuść. Subwoofer może pomóc w niskim basie ale nie da dynamiki, skali, wypełnienia wyżej. Czyli tzw stopa na basie.

Ale kolumny też będą wymieniane. Dobry sub a rozmawialiśmy tutaj o takich zapewnia zawsze brakujące dolne rejestry. 

Więc mając już taki sub można się skupić na stereofoni. Prezentacji środka, wokalu itp. to wbrew pozorom jest przyszłościowe myślenie też.

Piotr 

Kolumny podstawkowe zagrają lepiej, ładniej niżeli podłogowe. 

Kolumny podstawkowe + subwoofer dadzą świetne brzmienie z potężnym basem. 

Podłogowe nie umieją powiązać tych dwóch rzeczy jednocześnie. 

Stawiam na podstawki i subwoofer.

Popatrz. 

Nie musisz się martwić czy kolumny podstawkowe będą miały bas czy nie. Dopasujesz pod ucho najlepiej grające średnicą i wysokimi do tego dokupujesz subwoofer. I masz świetny zestaw z pięknym brzmieniem i mocnym basem

Podłogowe to kompromis

5 minut temu, Bukaj napisał:

Kolumny podstawkowe + subwoofer dadzą świetne brzmienie z potężnym basem. 

Stawiam na podstawki i subwoofer.

Ta, nigdy pomimo użycia (Umika i RAW) nie mogłem idealnie zestroić monitorów z subem, ciągle kręciłem gałkami na subie bo raz było dobrze a przy innym nagraniu/płycie już nie. Ciągłe rozterki zamknęło kupienie w to miejsce pełnych kolumn i .... po kłopocie, tu nie mam nic do gadania gra tak jak powinno.

11 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Ta, nigdy pomimo użycia (Umika i RAW) nie mogłem idealnie zestroić monitorów z subem, ciągle kręciłem gałkami na subie bo raz było dobrze a przy innym nagraniu/płycie już nie. Ciągłe rozterki zamknęło kupienie w to miejsce pełnych kolumn i .... po kłopocie, tu nie mam nic do gadania gra tak jak powinno.

Mi to zajęło dokładnie 10minut. 

Jak już zestroisz, to o podłogowych zapomnisz

Gość

(Konto usunięte)
41 minut temu, Bukaj napisał:

43 minuty temu, Bukaj napisał:

Jesteś w błędzie i to wielkim, masz jakieś uzasadnienie swojej wypowiedzi?

54 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

Ta, nigdy pomimo użycia (Umika i RAW) nie mogłem idealnie zestroić monitorów z subem, ciągle kręciłem gałkami na subie bo raz było dobrze a przy innym nagraniu/płycie już nie.

Chciałeś gałkami tak wykręcić, zeby dea różne nagrania zagrały tak samo dobrze? Twój błąd a nie wada systemu. Ja ustawiłem raz, a zmieniłem raz (ale to po zrobieniu pomiarów REW).

58 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Posłuchaj kolegi, naprawdę! Kolega to przechodził, ja to przechodziłem i pewnie wielu innych. Odpuść sobie subwoofer do stereo. No chyba, że lubisz efekciarstwo.

Dobre stereo to dobre dwa głośniki, koniec i kropka!

Godzinę temu, Bogusław_59825 napisał:

Ja osobiscie interpretuje ta odpowiedzi w ten sposob

1. Twoje doswiadczenie w obyciu z Subwooferem, UMIKIEM i REW byly niewystarczajace

2. "Pelne kolumny" sa dla ciebie wystarczajace. Co nie znaczy ze zastepuja subwoofer

Nie, dobre stereo to sa co prawda dwa kanaly, ale niekoniecznie dwa glosniki 😉

Dwa glosniki to proste rozwiazanie dla tych, ktorzy nie potrafia opanowac wiecej glosnikow, albo nie maja na nie miejsca 🙂

24 minuty temu, StachMuszel napisał:

Posłuchaj kolegi, naprawdę! Kolega to przechodził, ja to przechodziłem i pewnie wielu innych. Odpuść sobie subwoofer do stereo. No chyba, że lubisz efekciarstwo.

Dobre stereo to dobre dwa głośniki, koniec i kropka!

Ile/jakie takie "efekciarskie" systemy z subwooferem juz skonfigurowales?

Uzyje mojego ulubionego powiedzenia:

To ze widziales czarnegu kulawego kota, nie znaczy ze wszystkie koty na swiecie sa czarne i maja trzy lapy 😉

To ze wy sobie z tym nie radzicie, nie znaczy ze to nie funkcjonuje 😉

Edytowane przez xajas
34 minuty temu, StachMuszel napisał:

Odpuść sobie subwoofer do stereo. No chyba, że lubisz efekciarstwo.

Bzdura! Teorii nie znasz a w praktyce nie potrafisz, inaczej ten wpis nie mógł powstać. Dajesz upust frustracji z własnej nieporadności.

Edytowane przez szymon1977

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Bzdura! Teorii nie znasz a w praktyce nie potrafisz, inaczej ten wpis nie mógł powstać. Dajesz upust frustracji z własnej nieporadności.

Zawsze Twoje wpisy powodują,  że opuszczam wątek i przestaję w nim uczestniczyć. 

Pozdrawiam. 

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Popatrz. 

Nie musisz się martwić czy kolumny podstawkowe będą miały bas czy nie. Dopasujesz pod ucho najlepiej grające średnicą i wysokimi do tego dokupujesz subwoofer. I masz świetny zestaw z pięknym brzmieniem i mocnym basem

Podłogowe to kompromis

Ale to czekaj bo teraz albo mówimy o tym samym na plus tylko w innych słowach albo ja nie rozumiem 🙂

2 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

No ale jakie ty masz kolumny Bogusław.

Sztos nad sztosy 🙂

1 godzinę temu, Bukaj napisał:

Mi to zajęło dokładnie 10minut. 

Jak już zestroisz, to o podłogowych zapomnisz

No wcale nie bo w innym wątku okazuje się że masz za mało basu.

Ten wątek trwa dłużej niż 10 minut.

🙂

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Zawsze Twoje wpisy powodują,  że opuszczam wątek i przestaję w nim uczestniczyć. 

Pozdrawiam. 

Ehh trochę tak jest. Jak się w wielu kwestiach zgadzam z szybkiej tak momentami też mam podobną ochotę. 

🙂

Piotrek 

7 minut temu, StachMuszel napisał:

Pozdrawiam. 

No i dobrze. Jak masz w błąd kogoś wprowadzić opowiadaniem bajek to nie przy mnie.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi