Skocz do zawartości
IGNORED

Konwersja gęstych plików na PCM - jak/czym?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnimi czasy stałem się posiadaczem bardzo fajnego, ulampionego CD, który gra mi przyjemniej od posiadanego DAC (porównywałem tę samą płytę zna tym CD vs. transport + DAC oraz zripowane WAV-y z DAC). Mam sporo gęstych plików typu np. HDtracks i chciałbym tego materiału posłuchać z CD-ka. 
Pytanie - jak przekonwertować takie flac-i 24/96-192 na 16 bitowe 44.1 flac/wav (chodzi o możliwość wypalenia audio CD), żeby jak najwięcej zostało z oryginału? Na tym forum znalazłem coś takiego:

"Your best bet is to use a program like Audacity or Adobe Audition to convert the files to 16 bit wav.
You don't mention the sample rate, to make a CD you want the sample rate to be 44.1kHz. If these flac files aren't already encoded at that sample rate then you're definitely better off using an editing program than just a simple conversion program, you'll get better sounding results."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

27 minut temu, przmor napisał:

Audacity jest darmowy więc dlaczego jeszcze nie spróbowałeś?

Na tym forum piszą, ze takie wprost konwertowanie nie jest najlepszą metodą. Poza tym może ktoś już to przerabiał więc na razie nie będę wyważał potencjalnie otwartych drzwi. 

Przecież Foobarem można to zrobić. Po co robić doktorat z prostych rzeczy?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Przecież Foobarem można to zrobić. Po co robić doktorat z prostych rzeczy?

Wiem tylko nie do końca wiem jak to zrobić dobrze. Tutaj opisują ale nie do końca rozumiem z tym zewnętrznym DPS/Dither, o co tu chodzi.

A tu piszą:

Ukryta Zawartość

"I think others have already summed it up with the SoX resampler. but... if you just need to go from 24 to 16, I think Foobar2000 will do that without any additional stuff needing to be installed. but if your FLAC files are higher than 44.1Hz, then you need that SoX resampler to convert it back to standard 16bit/44.1Hz.

p.s. I always convert any "HD" FLAC files I stumble into occasionally back to standard audio CD format since anything higher than 44.1/16 is just a waste of storage space anyways."

Tylko nie wiem co autor miał dokładnie na myśli (podkreślone). Moje rozumowanie jest takie, że sam Foobar wystrczy do konwersji z 24bit na 16 ale tylko w przypadku, ze ten wyjściowy 24 ma próbkowanie 44,1 i nie trzeba tego zmienić. Jeżeli trzeba to potrzebny resampler SoX.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Albercik87 napisał:

Moje rozumowanie jest takie, że sam Foobar wystrczy do konwersji z 24bit na 16 ale tylko w przypadku, ze ten wyjściowy 24 ma próbkowanie 44,1 i nie trzeba tego zmienić. Jeżeli trzeba to potrzebny resampler SoX.

Możesz użyć SoX możesz też wykorzystać resampler wbudowany w foobara - tam jest chyba SSRC.
Konwersja z 24 bit do 16 wymaga zastosowania dithera. Foobar ma podstawowy dither bez możliwości wyboru noise shaping.
Dobry dither jest drogi: POW-r, UV22/UV22HR, Saracon by Weiss czy MBIT+ nie są dostępne za darmo.
Darmowe narzędzie masz podane powyżej. Kolega Przemak podał soft do sprawdzenia. Nie szukaj dalej - nic darmowego i lepszego nie znajdziesz.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

12 godzin temu, Albercik87 napisał:

Wiem tylko nie do końca wiem jak to zrobić dobrze.

Spróbuj. a jak nie będzie różnicy to znaczy, że zrobiłeś dobrze. Oczywiście jak będziesz wiedział co puszczasz to usłyszysz różnicę, ale jak nie będziesz... Porównanie plików czy sprzętu bez wiedzy o tym co akurat się słucha wykorzenia dość łatwo audiofilskie mity.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

On 12/3/2022 at 11:09 AM, yayacek said:

Dobry dither jest drogi: POW-r, UV22/UV22HR, Saracon by Weiss czy MBIT+ nie są dostępne za darmo.

W czym są lepszy od tego oferowanego przez SoX?

4 godziny temu, danadam napisał:

W czym są lepszy od tego oferowanego przez SoX?

SoX to resampler.
Resampler to nie jest to samo co redukcja bitowa w dół.
Resampler przykładowo robi z 96kHz -> 44.1kHz
Redukcja bitowa robi przykładowo z 24 bit -> 16 bit. 
Przy redukcji bitowej w dół powinno się stosować dither, choć można też zastosować zwykłe cięcie 24->16 bit bez dithera ale to nie jest zgodne ze sztuką.

Przy konwersji przykładowo z 24bit/96kHz do 16bit/44.1kHz zajdzie resampling + konwersja bitowa w dół.
Jeśli chcesz super hiper duper zawodowo i wyśmienicie to stosujesz dobry resampling + dobry dither = płacisz za soft.
Jeśli chcesz dobrze to robisz to darmowym softem jak np. r8brain lub foobar. W przypadku r8brain czy foobara masz do dyspozycji 'zwykły' algorytm ditheringowy TPDF.
Algorytmy ditheringowe tzw. autorskie są płatne - nie ma darmowego POW-r, MBIT+, UV22, K2, SBM, Weiss/Saracon choć akurat ten jest raczej wariacją POW-r

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

1 hour ago, yayacek said:

SoX to resampler.

Jako wtyczka do foobara to może i "tylko" resampler, nie wiem co dokładnie oferuje. Jako

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (też darmowy) to dużo więcej:

Welcome to the home of SoX, the Swiss Army knife of sound processing programs.

Chodziło mi o program, nie o wtyczkę, przepraszam, że wcześniej nie uściśliłem.

SoX oferuje zwykły dither TPDF plus kilka filtrów do noise-shaping:

Ukryta Zawartość

1 hour ago, yayacek said:

Algorytmy ditheringowe tzw. autorskie są płatne

To już wiem z poprzedniego posta 🙂 , miałem nadzieję się dowiedzieć w czym konkretnie są lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

46 minut temu, danadam napisał:

To już wiem z poprzedniego posta 🙂 , miałem nadzieję się dowiedzieć w czym konkretnie są lepsze.

Przede wszystkim oferują użytkownikowi duży stan samozadowolenia kiedy korzysta z autorskiego i uznanego przez rynek pro softwaru 🙂 To jak w audiofilii (tfu) lepiej się czujesz psychicznie kiedy masz kabel za 1000 dolców niż darmowy RCA dodany do wzmacniacza. Choć w ślepym teście nie rozpoznasz to i tak będziesz desperacko trzymał się drogiego kabla 😉 
A tak na poważnie to przykładowo POW-r to taki industry standard. Znajdziesz go w masteringowych platformach DAW typu Sequoia, Avid, Pyramix DSD, Sonic, SADiE. 
Który dither jest lepszy to już trzeba byłoby na ucho sprawdzać i porównać na ślepo przykładowo POW-r z UV22HR albo z darmowym jakimkolwiek.
Zasadniczo POW-r uznaje się za top of the top i najbardziej pro z pro. Może dlatego że stoi za nim stowarzyszenie założycielskie w skład którego wchodził między innymi Dolby Lab i Weiss.
Tak więc chcąc zrobić konwersję bitową w dół i chcąc użyć narzędzia uznanego za najlepsze na rynku pro sięga się po dither od POW-r bo teoretycznie lepiej się nie da. 

Godzinę temu, danadam napisał:

Jako wtyczka do foobara to może i "tylko" resampler, nie wiem co dokładnie oferuje. Jako

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (też darmowy) to dużo więcej:

Tak, to prawda Jako samodzielny program SoX zrobi wszystko. Chodziło mi jednak o wykorzystanie SoX w foobarze - w takim przypadku SoX jako wtyczka pracuje chyba tylko jako resampler. Jeśli się mylę to może ktoś to sprostuje.

Ukryta Zawartość

W dniu 5.12.2022 o 22:18, yayacek napisał:

To jak w audiofilii (tfu) lepiej się czujesz psychicznie kiedy masz kabel za 1000 dolców niż darmowy RCA dodany do wzmacniacza. Choć w ślepym teście nie rozpoznasz to i tak będziesz desperacko trzymał się drogiego kabla 😉 

Bądźmy poważni 🙂 

Kiedys uzywalem do konwersji itp. wiele darmowych programow typu Audacity, Monkey's Audio, Foobar, Cue Splitter, dBpoweramp, iso2dsd i pare innych.

Teraz do wszelkich dzialan na plikach wystarcza mi jeden profesjonalny program Xrecode3. Jednorazowy niewielki koszt i mamy pelna palete mozliwosci, stabilny soft i wysoka jakosc, polecam.😉

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧