Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne Pytanie techniczne/elektryczne

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki….

o co biega 🤣

Mam sobie włączony wzmacniacz, nie gra muzyka. Moja współlokatorka z sąsiedniego pomieszczenia uruchamia suszarkę do włosów i pojawia się we wzmacniaczu dźwięk buczacego trafo (taki delikatny). Wylacza suszarkę i trafo jest ciche?!?! Kabel zasilający mam dobrej klasy, listwę mam z filtrami szumów. WTF? 

https://www.audiostereo.pl/topic/160304-dziwne-pytanie-techniczneelektryczne/

wepnij tam coś co pobiera sporo prądu np. grzejnik, zamiast suszarki żeby sprawdzić czy winna jest sama suszarka czy instalacja el. 

Kabel zasilający, listwa czy inne audiofilskie gadżety nie mają znaczenia, nie daj się w to wkręcić

Godzinę temu, Mateolo2 napisał:

Kabel zasilający mam dobrej klasy, listwę mam z filtrami szumów.

Masz teraz dowód na to, jak te gadżety (nie)działają.

1 godzinę temu, Mateolo2 napisał:

listwę mam z filtrami szumów. WTF? 

Dobra listwa/kondycjoner z filtrami schaffnera, powinno zalatwic sprawe.

Nie zadna tandetna listwa komputerowa itp. i nie pisze tego teoretycznie, sam tak kiedys mialem. Instalacje elektr. jednofazowe np. w "bloczydlach" sa podatne na wszelkie zaklocenia, od suszarek szczegolnie, jako nadajniki iskrowe w szerokim pasmie. Kable zasilajace nie maja w tym przypadku znaczenia.

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

2 godziny temu, haile napisał:

wepnij tam coś co pobiera sporo prądu np. grzejnik, zamiast suszarki żeby sprawdzić czy winna jest sama suszarka czy instalacja el. 

Kabel zasilający, listwa czy inne audiofilskie gadżety nie mają znaczenia, nie daj się w to wkręcić

O nie głupie!

Dla mnie najważniejsze jest to żeby to nie szkodziło wzmacniaczowi. Wiec jeśli mu nie szkodzi to mam to w nosie 🙂

58 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Nie zadna tandetna listwa komputerowa itp. i nie pisze tego teoretycznie, sam tak kiedys mialem. Instalacje elektr. jednofazowe np. w "bloczydlach" sa podatne na wszelkie zaklocenia, od suszarek szczegolnie, jako nadajniki iskrowe w szerokim pasmie. Kable zasilajace nie maja w tym przypadku znaczenia.

Bardzo bym sobie taka listwę sprawił, ale ja muszę mieć coś z bardzo dobrymi zabezpieczeniami przez zwarciem/przepięciem, ponieważ u mnie jest stara instalacja, stara tablica, stare bezpieczniki i mieszkam na wsi i czasami potrafi w nasza sieć jebnac piorun. Dlatego kupiłem brennenstuhla premium protect line 60000A, który teoretycznie zabezpiecza. Nie wiem jakie filtry tam są zastosowane.

Edytowane przez Mateolo2
32 minuty temu, Mateolo2 napisał:

Dlatego kupiłem brennenstuhla premium protect line 60000A, który teoretycznie zabezpiecza. Nie wiem jakie filtry tam są zastosowane.

Tak, tylko w teorii zabezpiecza. Napisz do gavron04, zrobi Ci porzadna listwe z porzadnymi filtrami. W czasie burzy wylacz wszystko co sie da, nie licz na zabezpieczenia..

Edytowane przez Cezary_58669

Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Tak, tylko w teorii zabezpiecza. Napisz do gavron04, zrobi Ci porzadna listwe z porzadnymi filtrami. W czasie burzy wylacz wszystko co sie da, nie licz na zabezpieczenia..

Ale pewnie mnie na nią nie stać 😞 

Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Choć z tymi burzami są problemy . 

To i na to jest ochrona .

5 minut temu, Mateolo2 napisał:

To zawsze można sprzęt wyłączać ( w czasie burzy) 

1 godzinę temu, Mateolo2 napisał:

O nie głupie!

Dla mnie najważniejsze jest to żeby to nie szkodziło wzmacniaczowi. Wiec jeśli mu nie szkodzi to mam to w nosie 🙂

Bardzo bym sobie taka listwę sprawił, ale ja muszę mieć coś z bardzo dobrymi zabezpieczeniami przez zwarciem/przepięciem, ponieważ u mnie jest stara instalacja, stara tablica, stare bezpieczniki i mieszkam na wsi i czasami potrafi w nasza sieć jebnac piorun. Dlatego kupiłem brennenstuhla premium protect line 60000A, który teoretycznie zabezpiecza. Nie wiem jakie filtry tam są zastosowane.

Ale jak piszesz że słychać sąsiadkę to słabo z filtrami i co do zabezpieczenia mogą być wątpliwości???

2 minuty temu, bogus18 napisał:

Choć z tymi burzami są problemy . 

To i na to jest ochrona .

Tak sadzisz? ja bym nie ryzykowal, za duzo widzialem, co moze zrobic burza, nawet przy profesionalnych zabezpieczeniach.

12 minut temu, Mateolo2 napisał:

Z gory zakladasz? 

Co do burz robią szkody i ...

Ja też z przymrużeniem oka w takie domowe zabezpieczenia podchodzę   ? 

Sam wszystko z sieci wyłączam .

Jak grzmi.

Choć zdarzają się burze i w efekcie przerwy w dostawie prądu .

To nie zawsze lub rzadko do uszkodzenia w domu dochodzi ?  Dzięki profesjonalnym  zabezpieczeniem 

Edytowane przez bogus18

Autor tematu pytal o zaklocenia od innych urzadzen w sieci zasilajacej i w tym temacie mozna cos zaradzic stosujac rozne filtry w roznym stopniu.  Zabezpieczenia odgromowe to inna sprawa, bardziej skomplikowana, wymagajaca wiekszych nakladow kosztow i nie dajaca pelnej gwarancji ochrony.

2 godziny temu, Mateolo2 napisał:

Odpowiadam koledze że mimo zakupu listwy która ma zabezpieczyć przed przepięciem (niby BURZĄ też) to chyba słabo z filtrami ? ? ?

Bo z uciąliwościami z za ściany niestety nie  daje rady.

Edytowane przez bogus18

Wiecie, ja tez zawsze wyłączam sprzęt jak jest burza. Ale czasami wyjdzie się z domu jest kilkadziesiąt kilometrów dalej a u tu burza - więc chociaż zminimalizuje taka listwa szanse, chociaż wiem, ze pewnie gowno by dala. Natomiast Inn sprawą jest bardzo stara elektryka w domu i chciałem kupując się przed tym uchronić, gdyby w innej części domu inny mieszkaniec niechcący zrobil zwarcie, ale gdybym kupił jakiś wadliwy wzmacniacz podlaczyl do tej listwy to, zeby bezpiecznik w niej zadziałał i odpiela sąsiadujące urządzenia i ich nie popaliła.... NIe mam jakiegoś kosmos sprzętu, ale mlody jestem i wartość dla mnie to ma spora, dlatego chce to jak najlepiej zabezpieczyć 🙂 Myslalem o takich kondycjonerach jak robi taga Harmony- tylko z tego co przeczytalem to tak naprawde bardziej rozgaleziacze, ktore jak pytalem saych projektantow maja wbudowany jakis bezpiecznik przeciwprzepięciowy, ale jest to cos w miare podstawowoego... A brennenstuhl to już legendarna marka, która ma ultra dobre te zabezpieczenia plus filtr EMI/RFI (co prawda wiele osób mówi mi, ze te działają jak dlawiki i tylko psują dźwięk, ale co człowiek to opinia)

Gdyby istnial niedrogi kondycjoner audio, który czyści te szumy wszystkie, ale zarazem ma zabezpieczenie prze przepięcia oraz przed zwarciem jednego z urządzeń podłączonych, tak żeby nie popalić sąsiadujących zabawek to byłoby super. 

Ja listwę kupowałem, głownie po to, żeby chronić swój drogocenny sprzęt niż dla dzwieku

Ale może zdołacie mi coś podpowiedzieć alternatywego 🙂 

16 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Ja mam kondycjoner Heliona 1750XP, moja końcówka mocy AMC2N100 z 500VA trafem toroidalnym zachowuje się dokładnie tak jak kolega założyciel wątku opisał. Żona w łazience suszy włosy suszarką, z trafa wydobywa się bzyczenie. Wyłączy i jest cisza. Mam tak od lat, także na pewno nie ma to negatywnego wpływu na nasze wzmacniacze.

Też mnie to kiedyś zastanowiło, podstawiałem inne kondycjonery, listwy, kondycjoner+listwa. Bez zmian. Odpuściłem temat, bo sumie w niczym mi to nie przeszkadza. Najważniejsze, że nie przenosi się to do toru akustycznego i nie słychać tego w głośnikach.

Mam również integrę lampową Yaquin MC-100B, tu nic nie brzęczy.

Edytowane przez StachMuszel

Jeżeli buczenie transformatora pojawia się na skutek działania innych urządzeń w sieci to może pomóc tu zastosowanie tzw. DC blokera. Jest to prosty układ eliminujący składową stałą wywołaną nieliniowymi obciążeniami z innych urządzeń w sieci zasilającej. Rzecz można wykonać samodzielnie za grosze - schemat dostępny na elektrodzie.pl.

3 minuty temu, gonarek napisał:

Jeżeli buczenie transformatora pojawia się na skutek działania innych urządzeń w sieci to może pomóc tu zastosowanie tzw. DC blokera. 

No ja ostatnio nabyłem od ,,gawron,, płytkę i części  pięć minut i polutowane :)  burczało nie wiem ze starości czy kiepskie ,na pewno coś z sieci bo nie zawsze , mieszkanie w bloku , efekt bardzo pozytywny dwa tygodnie i cisza za każdym razem ,a chciałem klamora wywalić bo psuło całą przyjemność ze słuchania