Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz dual mono w klasie AB?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

pytanie w zasadzie zawarte w temacie, szperam po internecie i nie mogę trafić odpowiedzi.

wzmacniaczy dual mono w klasie A jest bez liku

ale czy istnieją takie konstrukcje w klasie AB?
jeśli możecie proszę o odpowiedz i jakieś przykłady takich konstrukcji do 10 kzł
Szykuje się do zakupu wzmacniacza, który miałby się zgrać z Pylon Diamond 18
zależy mi przede wszystkim na precyzyjnym budowaniu pozornych źródeł dzwięku oraz łagodnej górze pasma. Muzyka, Rock, jazz. blues, metal, dużo staroci lata 60-70 z różnych gatunków muzycznych. Zatem nagrania będą często słabo zrealizowane więc zależy mi również aby połowy nagrań od razu nie wywalić za okno 🙂 grane to będzie z CD, Gramofonu i DACa

Pytanie czy przy tych kolumnach warto inwestować w taki klocek, jeśli nie ma klasy AB  to czy choćby taki xindak xa-6950 w klasie A, nie puści mnie z torbami jak przyjdzie rachunek za prąd...

https://www.audiostereo.pl/topic/160273-wzmacniacz-dual-mono-w-klasie-ab/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nasz rodzimy Baltlab przeważnie robi pełne dual mono.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I system Ci gra 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Rozumiem że te "dual mono"  to taka fanaberia i musi być dual mono? 

To tak jak bi-turbo 😉 Jest czym się potem chwalić 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Rozumiem że te "dual mono"  to taka fanaberia i musi być dual mono? 

Trochę fanaberia trochę ciekawość czy wzmacniacze dual Mono funkcjonują tylko w klasie A.

Może nie mam dużego doświadczenia ale zawsze wydawało mi się że wzmacniacze te przedstawiają dużo precyzyjniej pozorne źródła dźwięku w przestrzeni.

1 minutę temu, Eddie888 napisał:

Trochę fanaberia trochę ciekawość czy wzmacniacze dual Mono funkcjonują tylko w klasie 

masz tego sporo cała grupa monobloków w pojedyńczych obudowach od tanich do drogich tu chyba nie ma wątpliwości co to

2 godziny temu, Piopio napisał:

To tak jak bi-turbo 😉 Jest czym się potem chwalić 😉 

😁

Jedni lubią się chwalić, inni lubią idealny balans pomiędzy low mid high, jeszcze inni bi turbo i heheszki (oczywiście zawsze mile widziane) 😁 trzeci lubią bardzo dużą neutralność a ja kocham jak mogę wręcz dotknąć muzyków przy dźwięku stereo😄
A że na forum jest mnóstwo ekspertów a ja w temacie odsłuchów różnych klocków jestem laik to wolę skorzystać z waszej wiedzy niż testować 10 wzmacniacz który będę zaraz odsyłał 😄

12 minut temu, Eddie888 napisał:

😁

Jedni lubią się chwalić, inni lubią idealny balans pomiędzy low mid high, jeszcze inni bi turbo i heheszki (oczywiście zawsze mile widziane) 😁 trzeci lubią bardzo dużą neutralność a ja kocham jak mogę wręcz dotknąć muzyków przy dźwięku stereo😄
A że na forum jest mnóstwo ekspertów a ja w temacie odsłuchów różnych klocków jestem laik to wolę skorzystać z waszej wiedzy niż testować 10 wzmacniacz który będę zaraz odsyłał 😄

Coś doradzić ? 😉 

7 minut temu, Piopio napisał:

Coś doradzić ? 😉 

Czy faktycznie jest sens szukać dual Mono czy jednak to bez znaczenia bo chodzi o synergię całego zestawu albo w każdej ofercie producenta znajdziemy taki model który jest wybitny pod względem precyzyjnego budowania sceny. A może błądzę i w ogóle chodzi o masę innych rzeczy typu kable akustyka źródło itp.

27 minut temu, Eddie888 napisał:

Czy faktycznie jest sens szukać dual Mono czy jednak to bez znaczenia bo chodzi o synergię całego zestawu albo w każdej ofercie producenta znajdziemy taki model który jest wybitny pod względem precyzyjnego budowania sceny. A może błądzę i w ogóle chodzi o masę innych rzeczy typu kable akustyka źródło itp.

Samo dual mono nie załatwi sprawy. Liczy się cały zestaw. Jeśli zależy Ci na aspektach przestrzennych to polecam tor zbalansowany (XLR) w konfiguracji CD/DAC - preamp - monobloki.

DAC najlepiej w konfiguracji 2X chip lub R2R. 

Generalnie im drożej tym lepiej 😉 

Oczywiście akustyka wnosi bardzo dużo do budowy sceny - kolumny powinny być odsunięte od ściany tylnej i bocznych.

Edytowane przez Piopio

44 minuty temu, Eddie888 napisał:

Trochę fanaberia trochę ciekawość czy wzmacniacze dual Mono funkcjonują tylko w klasie A.

Może nie mam dużego doświadczenia ale zawsze wydawało mi się że wzmacniacze te przedstawiają dużo precyzyjniej pozorne źródła dźwięku w przestrzeni.

To źle ci się wydawało 😄

Takie szufladkowanie się to nigdy nie jest dobre wyjście, bo możesz pominąć dużo fajnych konstrukcji. 

39 minut temu, Eddie888 napisał:

😁

I tak bywa. W tym hobby niestety nie ma drogi na skróty i swoje musisz przesłuchać. 

?👈

53 minuty temu, Eddie888 napisał:

Atoll in200 jest dual mono i nie jest w klasie A . Ale gra na twarz jak lubisz 😊

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Tak z czysto technicznej strony dual-mono we wzmacniaczu klasy AB ma bardzo dużo sensu. Idea stojąca za wzmacniaczem dual mono jest taka, żeby kanały oddziaływały na siebie w jak najmniejszym stopniu poprzez rozdzielenie wszystkich obwodów. Pominę kwestia przesłuchów pomiędzy kanałami, gdy te są prowadzone blisko siebie, etc. Skupmy się na zasilaniu. Wzmacniacze w klasie AB pobierają moc w dynamiczny (nie stały) sposób. Obciążają w ten sposób zasilacz, który pod wpływem obciążenia obniża swoje napięcie wyjściowe (normalna rzecz w każdym zasilaczu liniowym, bez stabilizacji). W sytuacji, gdy mamy dwa wzmacniacze podpięte do jednego zasilacza, to duży pobór prądu na jeden z kanałów wpłynie na napięcie zasilania i dostępny prąd dla drugiego. Widziałem kilka konstrukcji, gdzie drugi kanał wzmacniacza miał odwróconą fazę sygnału, żeby równoważyć pobór mocy z zasilacza. Bardzo sprytne rozwiązanie.

Paradoksalnie, sytuacja jest lepsza w przypadku wzmacniaczy w klasie A, które pracują przy bardzo dużym obciążeniu cały czas (duży prąd spoczynkowy). Wtedy skoki w poborze prądu są znacznie mniejsze w odniesieniu do możliwości wzmacniacza i nie generują aż takich efektów (patrząc procentowo).

Jak dla mnie nie ma sensu koncentrować się na jednym atrybucie, bo często może być bardzo dobry wzmacniacz na jednym porządnym trafie i zagra lepiej od takiego na dwóch transformatorach, ponieważ liczy się całość konstrukcji. Tak więc wolałbym skupić się na graniu i nie ograniczać się w taki sposób w wyborze.

38 minut temu, fafarskid napisał:

Jak dla mnie nie ma sensu koncentrować się na jednym atrybucie, bo często może być bardzo dobry wzmacniacz na jednym porządnym trafie i zagra lepiej od takiego na dwóch transformatorach, ponieważ liczy się całość konstrukcji. Tak więc wolałbym skupić się na graniu i nie ograniczać się w taki sposób w wyborze.

Oczywiście, że tak. To tylko jeden z wielu elementów składowych. 

44 minuty temu, rafal735r napisał:

I jak to się ma do generowanego brzmienia przez taka konstrukcje? Ni jak. 

Razem z innymi cechami budowy tworzy to brzmienie. Nie bagatelizowałbym tej sprawy :) 

Godzinę temu, iFi Audio napisał:

Razem z innymi cechami budowy tworzy to brzmienie. Nie bagatelizowałbym tej sprawy 🙂

Szczerze mówiąc to jakbym kierował się takimi sugestiami to nie wiem co bym miał dzis, a miałem tych tranow, nawet dual mono, dość sporo. A skoczyłem na malutkiej klasie D, która ma mega przestrzeń i bas nie osiągalny dla tranzystora nawet o dużej mocy, a mam tylko 70W przy 8ohm.

Morał z tego taki że warto odstawić przekonania na bok i posłuchać samemu. 👍

?👈

Jeśli "dual mono" to tylko taki  zasilacz ma sens techniczny. 

W granicach 10k zł. już można się rozglądać za używką ASR Emitter1, oczywiście model  z drabinką rezystorową w miejscu potencjometru. 

22 godziny temu, eDDie napisał:

jakieś przykłady takich konstrukcji do 10 kzł

Onkyo A-5VL - zmieścisz się do 1 kzł (słownie tysiąc złotych)

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 25.11.2022 o 18:56, rafal735r napisał:

Szczerze mówiąc to jakbym kierował się takimi sugestiami to nie wiem co bym miał dzis, a miałem tych tranow, nawet dual mono, dość sporo. A skoczyłem na malutkiej klasie D, która ma mega przestrzeń i bas nie osiągalny dla tranzystora nawet o dużej mocy, a mam tylko 70W przy 8ohm.

Morał z tego taki że warto odstawić przekonania na bok i posłuchać samemu. 👍

Do słuchania samemu zawsze zachęcam :) To jest najważniejsze. A klasa D też potrafi super grać.