Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników programu EqualizerAPO

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zainstalowawem sobie znakomity programik EqualizerAPO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zafascynowany tym programem spedzilem dziesiatki godzin na rozgryzanie jego mozliwosci. Gdybym mial je opisac jednym slowem, to bym napisal: GIGANTYCZNE 🙂

Odkrylem tyle ciekawych mozliwosci i funkcji, ze pomyslalem sobie, ze warto otworzyc osobny watek, w ktorym uzytkownicy tego programu moga wymieniac sie doswiadczeniami i ciekawymi spostrzezeniami.

Zaczne od dosc niesamowitego 🙂

APO umozliwia uzycie roznych korektorow EQ, zarowno graficznych jak i parametrycznych. Umozliwia takze uzycie filtrow typu Impulse Response (WAV) interpretowanych przez zintegrowany convolver.  W ramach malego eksperymentu/projektu (wyrownanie symetrii lewego i prawego kanalu) zdefiniowalem okreslony przebieg graficznego EQ dla lewego i prawego kanalu.  Nastepnie zaimportowalem te przebiegi do innego programu (Acourate) i zapisalem je jako pliki korekcyjne Impulse Response WAV.  Ostatnim krokiem bylo porownanie brzmienia sygnalu korygowanego przy pomocy graficznego EQ  z brzmieniem sygnalu korygowanego przy pomocy  conwolucji (splotu) plikow WAV.

Wynik jest zaskakujacy. Brzmienie sygnalu korygowanego przy uzyciu convolvera jest moim zdaniem bardziej klarowne i naturalne.

Do dziela!

Kto jeszcze ma odjazdowe pomysly godne publikacji?

Ja mam tysiace 🙂  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
  • xajas zmienił(a) tytuł na Klub użytkowników programu EqualizerAPO

Ciekawy jestem co z tego wątku wyniknie. Equalizer APO odinstalowałem z 5 lat temu, kiedy po kilku miesiącach eksperymentowania już byłem pewien, że zawsze najlepiej mi się słucha z ustawieniem na płasko:)

W dniu 24.11.2022 o 16:45, xajas napisał:

Kto jeszcze ma odjazdowe pomysly godne publikacji?

A jakby na bazie tego programiku zaprojektowac aktywna, precyzyjna zwrotnice stereo dla kolumn dwudroznych? Czyli dokladnie rzecz ujmujac 4 sciezki: 2 dla wysokotonowcow L i P i 2 dla niskosredniotonowcow L i P. Potem tylko wzmacniacze mocy dla kazdej sciezki, czyli 2 x stereo i mamy precyzyjny podzial pasma o dowolnym nachyleniu filtrow, dokladne wyrownanie kanalow i poziomow poszczegolnych glosnikow, szczegolowa korekcja czestotliwosci kazdej sciezki osobno!!! 

W dniu 25.11.2022 o 17:52, SZROT napisał:

A jakby na bazie tego programiku zaprojektowac aktywna, precyzyjna zwrotnice stereo dla kolumn dwudroznych?

Dobrze kombinujesz, ja już zacząłem. Ale im więcej osób szuka rozwiązania tym większa szansa znalezienia. 

Zrobił nam się dubel tematu, może go jakoś powiązać? 

Raz - z Vituixcada możesz eksportować wav-y z odpowiedzią zwrotnicy.

dwa W Vituixie możesz symulować i pasywne i aktywne i parametryczne zwrotnice. Więc krótko mówiąc masz platformę żeby zintegrować pomiary ze zwrotnicami i pliki symulacyjne eksportować do APO któy będzie udawał np. zwrotnicę pasywną. 

Ukryta Zawartość

Zacząłem tak sobie działać i powiem - genialne w swej prostocie ale napotkałem parę kłopotów, jeszcze nie rozgryzłem. Ale gryźć będę, jak się uda to się podzielę.  

1. Wpięcie i wypięcie karty na USB potrafi rozwalić konfigurację APO EQU i przestaje działać - innymi słowy w pewnym momencie orientujesz się nagle że przestał działać i na wszystkie kanały leci pełne pasmo. Albo że tylko na fronty. 

2. Problemem klasycznym jest regulacja głośności. Pasywnie prosto i niedrogo się nie da, bo masz do ogarnięcia 4-6 kanałów. Potencjometrów w racjonalnej jakości brak. Trzeba byłoby zaprojektować jakąś rozbudowaną drabinkę na przekaźnikach czy co.. Nie mam pomysłu, zostawiłem głośność systemową, co generuje inny problem. 

3. Nie znalazłem tanich kart muzycznych usb o sensownych parametrach. Mam 2 różne soundblastery. I problem z oboma jest taki że szumią przy maksymalnym wzmocnieniu (tzn bez pasywnego tłumika między kartą a końcówką mocy). Tak mi wychodzi że trzeba byłoby się szarpnąć na jakiś bardziej rozbudowany segment pro, co nie chce być tanie 😞 Albo wyjść hdmi do ampli kina domowego (fuj, zresztą też nie mam żadnego) 

Ot i tyle z moich doświadczeń.  

Całość jest moim zdaniem genialna. Ale wymaga ode mnie dopracowania detali. 

Ukryta Zawartość

46 minut temu, micwoj napisał:

🙂

1. Wpięcie i wypięcie karty na USB potrafi rozwalić konfigurację APO EQU i przestaje działać - innymi słowy w pewnym momencie orientujesz się nagle że przestał działać i na wszystkie kanały leci pełne pasmo. Albo że tylko na fronty.

Ad 1. Dokladnie to samo zauwazylem i to nawet bez wypiecia z usb po prostu czasem po jakiejs aktualizacji Windows na nowo trzeba przypisac karte zewnetrzna do APO i zrestartowac system. Jesli sie tego nie zauwazy - na wysokotonowca leci wiazka spalajaca go w sekunde 😞 Rozwiazanie na szybko - zostawic pasywna cewke w torach wysokotonowcow, jednak mimo wszystko, ktora obcinalaby pasmo - ale nie jest to ladne i czyste rozwiazanie. Druga opcja - rozwiazac to w ramach pasywnego sterowania glosnoscia.

2. Problemem klasycznym jest regulacja głośności. Pasywnie prosto i niedrogo się nie da, bo masz do ogarnięcia 4-6 kanałów. Potencjometrów w racjonalnej jakości brak. Trzeba byłoby zaprojektować jakąś rozbudowaną drabinkę na przekaźnikach czy co.. Nie mam pomysłu, zostawiłem głośność systemową, co generuje inny problem. 

Ad 2. W miare racjonalne drabinki na smd sa na allegro po ok. 40 zl. na 4 kanaly nie wychodzi tak drogo. W pasywnych regulatorach studyjnych bardzo czesto sa zdublowane wyjscia np. 2 x XLR (albo jack) i 2 x RCA (albo minijack) wiec mamy 4 wyjscia z centralna regulacja glosnosci. Rozwazalem tez kiedys opcje dwoch malych wzmacniaczy zintegrowanych 🙂 

3. Nie znalazłem tanich kart muzycznych usb o sensownych parametrach. Mam 2 różne soundblastery. I problem z oboma jest taki że szumią przy maksymalnym wzmocnieniu (tzn bez pasywnego tłumika między kartą a końcówką mocy). Tak mi wychodzi że trzeba byłoby się szarpnąć na jakiś bardziej rozbudowany segment pro, co nie chce być tanie 😞 Albo wyjść hdmi do ampli kina domowego (fuj, zresztą też nie mam żadnego).

Ad 3. Jest kilka fajnych modeli z wyjsciami do kina domowego, te 4 kanaly w zasadzie niczym sie nie roznia wiec mozna je wykorzystac do osobnych 4 torow dla zwrotnicy aktywnej 🙂 np. Audiotrak Maya U5 albo TERRATEC AUREON XFIRE 8.0 gdzie od razu mamy rozwiazany problem glosnosci 🙂Do tego 4 kanalowy wzmacniacz mocy i gotowe 🙂 

52 minuty temu, micwoj napisał:

Nie znalazłem tanich kart muzycznych usb o sensownych parametrach.

Ukryta Zawartość

jedyne 248 zl 🙂 okazja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SZROT

Dramatu cenowego nie ma, parametry reklamowo-pseudotechniczne wyglądają ok. A ty masz coś przetestowanego?

Jest jeszcze jedna rzecz, przy restarcie komputera idzie 1-kilka strzałów z karty muzycznej, bez tłumika wysokotonowka mówi dobranoc. 

Na te drabinki patrzyłem ale nie mam rozsądnego pomysłu jak je sprząc mechanicznie. Mi potrzeba 6 kanałów. Co, z LEGO mam przekładnię zrobić? 😉

Tak, aktywne zwrotnice to ciekawy temat.
Ale zanim do niego przejde, tutaj maly pomysl odnosnie regulacji glosnosci koncowek mocy.

Pierwsze testy/eksperymenty z aktywnymi glosnikami przeprowadzalem uzywajac samochodowe DSP (Audison, Mosconi,…), a jako koncowki mocy uzywalem stary uzywany topowy wielki amplituner KD(Denon) z wejsciem analogowym na wszystkie kanaly.
Za 250€ mialem 4x160W i regulacje glosnosci!

Ale do rzeczy, czyli do aktywnych zwrotnic.
Zastanowmy sie jakie zadania spelnia taka aktywna zwrotnica i jakie narzedzia oferuje APO, by je zrealizowac.

1. Podzial zakresow czestotliwosci na posczegolne kanaly:
filtry low pass (parametryczne)
- filtry high pass (parametryczne)
- filtry all pass (parametryczne)

2. Linearyzacja przetwornikow
- parametryczne EQ

3. Zgranie czasowe/fazowe
- delay

4. Dopasowanie poziomu glosnosci/skutecznosci przetwornikow
- preamp
- high/low shelf

Wszystkie powyzsze funkcje mozna takze zrealizowac splotem plikow WAV z odpowiedziami impulsowymi, ktore mozemy stworzyc innymi programami do symulowania/projektowania zwrotnic.

Czyli uzywajac dwa darmowe programiki REW+APO i mikrofon mamy mozliwosc zmajstrowac takie zwrotnice.

W przypadku uzycia splotu plikow WAV, chcial bym zwrocic uwage na ciekawy efekt, ktory nalezy uwzglednic. Splot plikow WAV powoduje opoznienie sygnalu w tych korygowanych kanalach. To znaczy, ze jesli nie wszystkie kanaly sa korygowane splotem, wtedy nalezy uwzglednic to opoznienie w niekorygowanych kanalach

BTW.

Niektore gotowe projekty DIY (np. Trolsa Gravesena) zawieraja gotowe wyliczone parmetry takich zwrotnic, wiec wystarczy je przejac do APO

Podobno to jest fachowa polska nazwa na convolution.
Wole oryginaly: convolver i convolution, ale tym razem chcialem byc „poprawny“

1 godzinę temu, xajas napisał:

Wole oryginaly: convolver i convolution...

Byle nie "konwulszyn" 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Znalazlem cos ciekawego na temat przelanczania konfiguracji APO za pomoca Hotkey.

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie zdazylem wyprobowac, ale napewno sie za to zabiore

Mysle ze mozna uzyc ta metode takze do innych programow 

Ukryta Zawartość

Zabawy w APO ciag dalszy 🙂

Uzytkownikom sluchawek polecam wyprobowanie ponizszsch filtrow Crossfeed ktore zmajstrowalem w oparciu uznane/rozpowszechnione algorytmy

Gotowe filtry (pliki txt) znajdziecie na moim Google drive

Ukryta Zawartość

Wystarczy je sciagnac do katalogu: C:\Program Files\EqualizerAPO\config\  i wystartowac glowny sterujacy plik Test_CrossFeed.txt

IMG_3641.jpg

Moj faworyt to SPL3, a potem SPL2 i ChuMoy

Jesli komus uda sie to wyprobowac, ciekaw jestem, ktore sa waszymi faworytami.

Polecam tez zaladowanie ponizszych sygnalow Pink Noise

Odtwarzajcie jeden z nich (np. lewy albo prawy) i przelanczajcie miedzy tymi roznymi powyzszymi fitrami. Efekt jest bardzo ciekawy

PN Left

Ukryta Zawartość

PN Right

Ukryta Zawartość

PN Center

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Chyba każdy w swoim życiu przechodzi fascynację korektorami oktawowymi, parametrycznymi, kompresorami pasmowymi, a na końcu odkrywa, że funkcja flat jest tym czego szukał. A tak w ogóle, to przygodę z kręceniem gałkami proponuję rozpocząć od dokładnego badania słuchu. Każdy z nas ma trochę inny "mikrofon", z inną charakterystyką częstotliwościową, dynamiką i preferencjami. Generalnie trzeba starać się zrozumieć, zamiast kręcić gałkami, w nadziei że któraś kombinacja okaże sie cudowna.

Edytowane przez Boroowa
Godzinę temu, Boroowa napisał:

Generalnie trzeba starać się zrozumieć...

Twój wpis jest wyrazem braku zrozumienia, dlaczego, którą gałką i w którą stronę przekręcić.

Godzinę temu, Boroowa napisał:

Chyba każdy w swoim życiu przechodzi fascynację korektorami oktawowymi, parametrycznymi, kompresorami pasmowymi, a na końcu odkrywa, że funkcja flat jest tym czego szukał. A tak w ogóle, to przygodę z kręceniem gałkami proponuję rozpocząć od dokładnego badania słuchu. Każdy z nas ma trochę inny "mikrofon", z inną charakterystyką częstotliwościową, dynamiką i preferencjami. Generalnie trzeba starać się zrozumieć, zamiast kręcić gałkami, w nadziei że któraś kombinacja okaże sie cudowna.

Ta wypowiedz jest pelna sprzecznosci

- nie, nie kazdy w koncu odkrywa ze flat jest tym czego szukal

- jesli kazdy ma troche inny "mikrofon", to flat nie moze byc wlasciwe dla kazdego

- krecenie galkami nie jest zamiast zrozumienia, krecenie galkami nastepuje po zrozumieniu

Ale nie jest zabronione krecic galkami na pale bez zrozumienia 🙂

Edytowane przez xajas
5 godzin temu, Boroowa napisał:

Generalnie trzeba starać się zrozumieć, zamiast kręcić gałkami, w nadziei że któraś kombinacja okaże sie cudowna.

Zrozumienie podważa zabobon o słuchaniu "na zero", a kręcenie ze zrozumieniem wyklucza negatywny efekt. Gdybyś zrozumiał to cudowna okazałaby się już kombinacja pierwsza.

5 godzin temu, Boroowa napisał:

...przygodę z kręceniem gałkami proponuję rozpocząć od dokładnego badania słuchu.

Zasadniczo jest to zbędne, a może nawet być błędne.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 7.12.2022 o 09:31, xajas napisał:

Uzytkownikom sluchawek polecam wyprobowanie ponizszsch filtrow Crossfeed ktore zmajstrowalem w oparciu uznane/rozpowszechnione algorytmy

A weź powiedz co te filtry robią? 

3 godziny temu, micwoj napisał:

A weź powiedz co te filtry robią? 

Przesuwaja lokalizacje dzwiekow z srodka glowy przed glowe i redukuja ten przerysowany sztuczny efekt superstereo (czyli zblizaja efekt odsluchu przez sluchawki do odsluchu przez zestawy glosnikowe) 

Edytowane przez xajas
2 godziny temu, xajas napisał:

Przesuwaja lokalizacje dzwiekow z srodka glowy przed glowe i redukuja ten przerysowany sztuczny efekt superstereo...

17 godzin temu, xajas napisał:

Ta wypowiedz jest pelna sprzecznosci

- nie, nie kazdy w koncu odkrywa ze flat jest tym czego szukal

- jesli kazdy ma troche inny "mikrofon", to flat nie moze byc wlasciwe dla kazdego

- krecenie galkami nie jest zamiast zrozumienia, krecenie galkami nastepuje po zrozumieniu

Ale nie jest zabronione krecic galkami na pale bez zrozumienia 🙂

Panowie gratuluję poczucia nieomylności. Podziwiam też chęci zastąpienia umiejętności realizatora i jakości nagrania w studiu i masteringu domową gałkologią, naprawdę szacun.

czasem też mi się tak wydaje, w końcu po dekadzie zajmowania sie processingiem, masteringiem, można popaść w rutynę. Żeby nie było nie krytykuję Waszych poczynań, po prostu odnajduję analogie z własnej historii. W końcu pogoń za króliczkiem to też przygoda. Pozwolę sobie jednak zaoponować, iż żadne polepszacze zepsutego u źródła dźwięku nie zastąpią dobrego nagrania, jakościowego źródła, wydajnego wzmacniacza i dobrych przetworników.

1 godzinę temu, Boroowa napisał:

Pozwolę sobie jednak zaoponować, iż żadne polepszacze zepsutego u źródła dźwięku nie zastąpią dobrego nagrania, jakościowego źródła, wydajnego wzmacniacza i dobrych przetworników.

Ty po prostu nie wiesz o czym mówisz.

nie było nie krytykuję Waszych poczynań

Oczywiście, Ty nie mając pojęcia o naszych poczynaniach krytykujesz to, co Ci się wydaje, że my za pomocą DSP robimy. De facto krytykujesz własną niewiedzę, więc brawo.

...żadne polepszacze zepsutego u źródła dźwięku nie zastąpią dobrego nagrania, jakościowego źródła, wydajnego wzmacniacza i dobrych przetworników.

A poza Tobą ktoś wpadł na pomysł, że zastąpią?

Edytowane przez szymon1977

Zabawa korektorem, jaki by nie był fajna rzecz (to taki żarcik). Nie mam zamiaru schodzić do poziomu zaproponowanego przez ciebie dyskursu. Najwyraźniej już wiesz wszystko i nie potrzebujesz niczego poza zachwytem samym sobą i swoją bystrością i genialnością. Ja w każdym razie mówię pass ! Pa

16 minut temu, Boroowa napisał:

Ja w każdym razie mówię pass !

A czego się spodziewałeś, że ktoś Ci przytaknie bo wpierd.liłes się do dyskusji nie wiedząc o czym mowa? Chciałeś grzecznej odpowiedzi to trzeba było grzecznie zapytać.

19 minut temu, Boroowa napisał:

Najwyraźniej już wiesz wszystko...

Ja wiem coś - Ty wiesz nic.

W dniu 24.11.2022 o 16:45, xajas napisał:

Niedawno zainstalowawem sobie znakomity programik EqualizerAPO

Bardzo fajny program. Jedyną wątpliwość którą miałem z Apo - w mojej ówczesnej konfiguracji gdzieś sprzed roku to wrażenie że instalacja programu minimalnie psuła dźwięk 🙄 zorientowałem się po reinstalce Windows, kiedy dźwięk zrobił się się po prostu lepszy, a wrocił do normy po instalacji APO... 

Filtrów convolution wyprodukowałem chyba z 1000 z każdym możliwym ustawieniem z Rephase (bardzo polecam - znakomite i darmowe narzędzie do tworzenia FIR), ale preferuje jednak brzmienie z łagodnymi filtrami IIR z korektą nie wyżej niż  100Hz. 

Potem było Rme Adi a finalnie Camilla DSP w malinie, mam wrażenie że trochę mniej wpływają na dźwięk...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Jedyną wątpliwość którą miałem z Apo - w mojej ówczesnej konfiguracji gdzieś sprzed roku to wrażenie że instalacja programu minimalnie psuła dźwięk

...no wlasnie mam to samo i juz nie wiem czy to efekt psychologiczny bo nit o tym wczesniej chyba nie pisal, wszyscy go stosuja i jest OK, a ja niestety slysze roznice na niekorzysc APO, a szkoda bo jest bardzo przydatny.

...no wlasnie mam to samo i juz nie wiem czy to efekt psychologiczny bo nit o tym wczesniej chyba nie pisal, wszyscy go stosuja i jest OK, a ja niestety slysze roznice na niekorzysc APO, a szkoda bo jest bardzo przydatny.

Do czego go uzywasz?
Jak wyglada config.txt
6 minut temu, xajas napisał:

Do czego go uzywasz?
Jak wyglada config.txt

Uzywam go wylacznie jako preamp do obnizenia poziomu wyjsciowego o -3 db i do korekcji pasma przenoszenia kolumn aktywnych Aktimate gdzie dolki i gorki rowniez nie przekraczaja 3 db max. Ale nie o to mi chodzi, ze po korekcji i obnizeniu poziomu odbior jest inny bo to logiczne, nie chcialem o tym wczesniej nigdzie pisac ale mam wrazenie ze samo wlaczenie APO preamp i equalizer gdy wszystko i tak jest na 0 jednak wprowadza jakies mikropogorszenie dzwieku, subtelne to prawda ale jednak. 

A co jeszcze dziwniejsze kloci sie to mocno z teoria wysnuta kiedys tam na forum 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (niestety nie moge odnalezc konkretnego watku), ze pewne ustawienia APO bardzo mocno polepszaja poziom dzwieku wylazacego spod Windows lacznie z bit perfect itp.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi