Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do TV z HDMI + spotify

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam - okazuje się chyba nietypowego - rozwiązania, którym jest "wzmacniacz" z następującymi możliwościami:

• bezwzględnie wejście HDMI - ma się dać *jednym* pilotem z TV regulować głośność, włączyć, wyłączyć urządzenie.
  • ma wyjście minimum stereo 😄 (nie planuję, na razie większej liczby głośników)
  • ma możliwość samodzielnego (bez udziału TV) odtwarzania muzyki ze Spotify (uruchomione z telefonu, komputera itp)

Dodatkowo miłym akcentem będzie druga niezależna strefa, żebym mógł jednym urządzeniem niezależnie obsłużyć jeszcze głośniki z komputera za ścianą w drugim pokoju.

Najpierw szukałem Amplitunerów kina domowego w konfiguracjach milion.gazylion (5.1, 7.2, i cała reszta zbędnych dla mnie cyfr :D). Jednak myślę sobie, że teoretycznie zwykły wzmacniacz na 2 kanały będzie lepszej jakości niż te wynalazki. Jednak tutaj widzę, że jest ciężko. Producenci na coś takiego jakoś nie wpadli.

Miło byłoby się zamknąć w kwocie do 3k. Mogą być używki, byle sprawne i nieodrapane.

Rozwiązania 2.0/2.1 spełniające powyższe wymagania, które na razie znalazłem:

• MARANTZ NR1200
  • DENON DRA-800H

Jednak opinie o nich mnie trochę zniechęcają, że te sprzęty nie powinny tyle kosztować — więc się zastanawiam czy moje założenie, że w danej kwocie dostanę lepszej jakości stereo niż wielokanał jest prawdziwe?

Do tego wszystkiego z opisów odsłuchów na konkurencyjnym serwisie audio dość często podobały mi się te z yamahy 😄

Aktualnie mój zestaw to:

• Raveland x2508-II, 150 RMS, 92db, 8 Ohm (w razie czego się zmieni).
  • Sony STR-KS600PW - nie ma HDMI: muszę mieć drugi pilot do regulacji głośności. Nie mniej ku mojemu zdziwieniu kilka razy regulacja głośności zadziałała (podłączony jest kablem optycznym), jednak nie wiem, od czego to zależy, bo teraz nie działa. Ponadto ucina dziad basy ze stereo i ciśnie je na suba. Moc wystarczająca.
  • pokój 20m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/160245-wzmacniacz-do-tv-z-hdmi-spotify/

raty, kredyty w moim słowniku nie istnieją 🙂
No i nie, 6 klocków za wzmacniacz, na razie nie dam 😄

Nawet jeżeli używki, to czy masz jakieś propozycje czego szukać, jakich modeli? Co jest warte rozważenia?

Witam
Szukam - okazuje się chyba nietypowego - rozwiązania, którym jest "wzmacniacz" z następującymi możliwościami:
  • bezwzględnie wejście HDMI - ma się dać *jednym* pilotem z TV regulować głośność, włączyć, wyłączyć urządzenie.
  • ma wyjście minimum stereo (nie planuję, na razie większej liczby głośników)
  • ma możliwość samodzielnego (bez udziału TV) odtwarzania muzyki ze Spotify (uruchomione z telefonu, komputera itp)
Dodatkowo miłym akcentem będzie druga niezależna strefa, żebym mógł jednym urządzeniem niezależnie obsłużyć jeszcze głośniki z komputera za ścianą w drugim pokoju.
Najpierw szukałem Amplitunerów kina domowego w konfiguracjach milion.gazylion (5.1, 7.2, i cała reszta zbędnych dla mnie cyfr :D). Jednak myślę sobie, że teoretycznie zwykły wzmacniacz na 2 kanały będzie lepszej jakości niż te wynalazki. Jednak tutaj widzę, że jest ciężko. Producenci na coś takiego jakoś nie wpadli.
Miło byłoby się zamknąć w kwocie do 3k. Mogą być używki, byle sprawne i nieodrapane.
Rozwiązania 2.0/2.1 spełniające powyższe wymagania, które na razie znalazłem:
  • MARANTZ NR1200
  • DENON DRA-800H
Jednak opinie o nich mnie trochę zniechęcają, że te sprzęty nie powinny tyle kosztować — więc się zastanawiam czy moje założenie, że w danej kwocie dostanę lepszej jakości stereo niż wielokanał jest prawdziwe?
Do tego wszystkiego z opisów odsłuchów na konkurencyjnym serwisie audio dość często podobały mi się te z yamahy

Aktualnie mój zestaw to:
  • Raveland x2508-II, 150 RMS, 92db, 8 Ohm (w razie czego się zmieni).
  • Sony STR-KS600PW - nie ma HDMI: muszę mieć drugi pilot do regulacji głośności. Nie mniej ku mojemu zdziwieniu kilka razy regulacja głośności zadziałała (podłączony jest kablem optycznym), jednak nie wiem, od czego to zależy, bo teraz nie działa. Ponadto ucina dziad basy ze stereo i ciśnie je na suba. Moc wystarczająca.
  • pokój 20m2.

Logicznie myśląc, twoje założenia są prawidłowe, jednak producenci , (Marantz Denon) potraktowali zagadnienie po macoszemu.
Wyjęli końcówki z amplitunerów kina domowego i zostawili tylko dwie, do stereo.
W ten sposób powstał amplituner stereo z wszystkimi bajerami
Kasują za niego chyba drożej niż za zwykły amplituner kina domowego.

Jak dla ciebie, to właśnie normalny amplituner kina domowego z wyjściem 7.1 o dobrej mocy.
(Tym bardziej że piszesz coś o podłączeniu drugiej strefy)

Jakaś starsza Yamaha albo coś w Wielkiej Brytanii.

Hdmi w stereo to wypadek przy pracy a nie reguła, dlatego pozostaje ci kupno wspomnianych amplitunerów Marantz i Denon.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

żeby było jasne, nie upieram się przy stereo, tylko sobie tak naiwnie pomyślałem, że za stereo zapłacę mniej, tudzież, będzie lepsze jakości w tej samej cenie co wielokanał.

Podstawowe pytanie w zasadzie (na które @raf77 już w sumie odpowiedział), czy faktycznie samo stereo będzie lepszej jakości niż wielokanał. Jeżeli nie, to straciłem kilkanaście godzin życia!

52 minuty temu, Q21 napisał:

Hdmi w stereo to wypadek przy pracy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cholera. Szkoda, że nie stać mnie na ten drugi wypadek przy pracy 😒

HDMI w stereo to dodatkowa, ciekawa funkcjonalność skierowana do osób (takich jak ja), które nie mają i mieć nie będą zestawów KD tylko wypuszczają dźwięk z  telewizora do systemu audio. Ja używam złącza optycznego do  przetwornika gdy najdzie mnie ochota na obejrzenie jakiegoś filmu lub koncertu 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby jeszcze po tym optycznym jako totalne minimum działało regulowanie głośnością to jest do rozważenia (bardzo irytuje mnie konieczność używania drugiego pilota, żeby nadusić + albo - kiedy tego potrzebuję).
Pilot do mojego TV samsunga jest na bluetooth czy tego typu technologię, więc się nie da oprogramować innego urządzenia na irdę.

Edytowane przez travnick

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cholera. Szkoda, że nie stać mnie na ten drugi wypadek przy pracy
HDMI w stereo to dodatkowa, ciekawa funkcjonalność skierowana do osób (takich jak ja), które nie mają i mieć nie będą zestawów KD tylko wypuszczają dźwięk z  telewizora do systemu audio. Ja używam złącza optycznego do  przetwornika gdy najdzie mnie ochota na obejrzenie jakiegoś filmu lub koncertu 
A kto powiedział że jak jest AVR 7.1 to trzeba od razu cały zestaw podłączać.
Podłączasz sobie dwie kolumny, ewentualnie subwoofer i gitara.
Masz wszystkie bajery i masz stereo.

Ja mam procesor i jedną końcówkę stereo i drugą na resztę głośników.
Bardzo często włączam tylko procesor i końcówkę stereo plus subwoofer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No to tak.

Umówiłem się na odsłuch Onkyo tx-nr696. Tylko kurde on jest wielki, znaczy trochę za głęboki na moją półkę.

Do tego napatoczyła się używana yamaha rx-v685. Niestety przy niej mam ograniczone możliwości odsłuchu.

Co sądzicie o takim wyborze, czy któryś z nich jest w oczywisty sposób lepszy w odbiorze bądź innych parametrach (Onkyo jak widzę na lepszą obsługę drugiej strefy), czy to już indywidualne preferencje?